Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S2)
specjalność: Biotechnologia przemysłowa

Sylabus przedmiotu Zarządzanie jakością produktu:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia chemiczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie jakością produktu
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Materiałów Katalitycznych i Sorpcyjnych
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Tryba <Beata.Tryba@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Beata Tryba <Beata.Tryba@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 1 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość matematyki na poziomie szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z istniejącymi koncepcjami i systemami zarządzania jakością, ze szczególnym uwzględnieniem norm ISO 9000
C-2Ukształtowanie umiejętności oceny jakości produktów za pomocą różnych metod
C-3Zapoznanie studentów z istniejącymi metodami poprawy jakości z przykładami
C-4Zapoznanie studentów z kosztami jakości, jak można wpływać na koszty jakości w celu osiągnięcia korzystnych wyników finansowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Analiza niezawodności wyrobów2
T-A-2Analiza jakości produktów metodą FMEA1
T-A-3Projektowanie kart kontrolnych produktów2
T-A-4Analiza kosztów jakości1
T-A-5Wykres Pareto1
T-A-6Weryfikacja hipotez statystycznych w analizie danych pomiarowych2
T-A-7Analiza wariancji1
T-A-8Szacunek błędów pomiarowych1
T-A-9Walidacja metody pomiarowej1
T-A-10Testy nieparametryczne w sterowaniu jakością2
T-A-11Konrola odbiorcza według oceny liczbowej1
15
wykłady
T-W-1Systemy Zarządzania Jakością2
T-W-2Jakość produktów i procesów1
T-W-3Jakość w cyklu życia produktu1
T-W-4Karty kontrolne produktów1
T-W-5Metody statystyczne w ocenie jakości1
T-W-6Statystyczna kontrola odbiorcza1
T-W-7Metody i narzędzia poprawy jakości2
T-W-8Metody planowania jakości1
T-W-9Badania satysfakcji klientów1
T-W-10System Zarządzania Jakości wg norm ISO 90011
T-W-11Koszty Jakości1
T-W-12Badania niezawodności wyrobów1
T-W-13Certyfikacja wyrobów i systemów jakości1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do zajęc15
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Przegląd literatury6
A-W-3Opanowanie materiału wykładowego7
A-W-4Konsultacje z wykładowcą2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca na koniec semestru

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_A05_W10
Posiada wiedzę na temat zarządzania produktami chemicznymi, potrafi ocenić jakość produktów za pomocą różnych metod.
TCH_2A_W10C-2T-W-5, T-W-9, T-W-7, T-W-1, T-W-10, T-A-1, T-W-12M-1S-1
TCH_2A_A05_W13
Zna statystyczne metody kontroli procesów (SPC-Statistics Process Control)
TCH_2A_W13C-3T-W-6, T-W-5, T-A-3, T-A-11, T-A-7, T-A-8, T-W-4, T-A-6, T-A-10M-1S-1
TCH_2A_A05_W14
wie jak system zarządzania jakością może wpłynąć na poprawę jakości produktów oraz wyniki finansowe przedsiębiorstwa
TCH_2A_W14C-4, C-1T-W-3, T-W-2, T-W-11, T-W-7, T-A-4, T-W-13, T-W-10, T-W-1, T-W-5, T-A-2, T-A-5M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_A05_U08
zna metody statystyczne kontroli procesów i potrafi wykorzystać otrzymane wyniki z procesów do obliczeń statystycznych
TCH_2A_U08C-3T-A-7, T-A-3, T-W-6, T-W-5, T-A-11, T-W-4, T-A-6M-1S-1
TCH_2A_A05_U15
potrafi ocenić jakość produktu za pomocą różnych dostępnych technik
TCH_2A_U15C-2T-W-5, T-A-1, T-W-2, T-A-2, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-12, T-W-3M-1S-1
TCH_2A_A05_U20
Wie co to są koszty jakości i jak można na nie wpływać, aby osiągnąć jak najlepszy wynik finansowy
TCH_2A_U20C-4T-W-11, T-A-4M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_A05_K01
Potrafi zastosować poznane koncepcje i narzędzia poprawy jakości w praktyce, wie jak to się przekłada na korzystny wynik finansowy firmy
TCH_2A_K01, TCH_2A_K02C-2T-W-8, T-W-4, T-W-7, T-W-11, T-W-10, T-W-1, T-A-4, T-A-3M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_A05_W10
Posiada wiedzę na temat zarządzania produktami chemicznymi, potrafi ocenić jakość produktów za pomocą różnych metod.
2,0
3,0wynik z testu sprawdzającego przynajmniej 50%
3,5
4,0
4,5
5,0
TCH_2A_A05_W13
Zna statystyczne metody kontroli procesów (SPC-Statistics Process Control)
2,0
3,0zaliczenie testu sprawdzającego przynajmniej w 50%
3,5
4,0
4,5
5,0
TCH_2A_A05_W14
wie jak system zarządzania jakością może wpłynąć na poprawę jakości produktów oraz wyniki finansowe przedsiębiorstwa
2,0
3,0zaliczenie testu sprawdzającego przynajmniej w 50%
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_A05_U08
zna metody statystyczne kontroli procesów i potrafi wykorzystać otrzymane wyniki z procesów do obliczeń statystycznych
2,0
3,0zaliczenie testu przynajmniej w 50%
3,5
4,0
4,5
5,0
TCH_2A_A05_U15
potrafi ocenić jakość produktu za pomocą różnych dostępnych technik
2,0
3,0zaliczenie testu przynajmniej w 50%
3,5
4,0
4,5
5,0
TCH_2A_A05_U20
Wie co to są koszty jakości i jak można na nie wpływać, aby osiągnąć jak najlepszy wynik finansowy
2,0
3,0zaliczenie testu przynajmniej w 50%
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_A05_K01
Potrafi zastosować poznane koncepcje i narzędzia poprawy jakości w praktyce, wie jak to się przekłada na korzystny wynik finansowy firmy
2,0
3,0zaliczenie testu przynajmniej w 50%
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Adam Hamrol, Władysław Mantura, Zarządzanie jakością, Teoria i praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2009, 3
  2. Łunarski Jerzy, Zarządzanie jakością. Standardy i zasady, Wydawnictwa Naukowo Techniczne, 2007
  3. pod red. Adama Tabora, Andrzeja Zająca, Marka Rączki, Zarządzanie Jakością, Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej, Kraków, 2000
  4. Andrzej Jacek Blikle, DOKTRYNA JAKOŚCI Rzecz o skutecznym zarządzaniu, by-nc-nd, Warszawa, 2014

Literatura dodatkowa

  1. L. Dwiliński, Zarządzanie jakością i niezawodnością wyrobów, Oficyna Wysdawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2000
  2. Wojciech Hyk, Zbigniew Stojek, Analiza statystyczna w laboratorium badawczym, PWN, Warszawa, 2019, 2
  3. Grzegorz Kończak, Metody statystyczne w sterowaniu jakością produkcji, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Katowicach, Katowice, 2009, 2

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Analiza niezawodności wyrobów2
T-A-2Analiza jakości produktów metodą FMEA1
T-A-3Projektowanie kart kontrolnych produktów2
T-A-4Analiza kosztów jakości1
T-A-5Wykres Pareto1
T-A-6Weryfikacja hipotez statystycznych w analizie danych pomiarowych2
T-A-7Analiza wariancji1
T-A-8Szacunek błędów pomiarowych1
T-A-9Walidacja metody pomiarowej1
T-A-10Testy nieparametryczne w sterowaniu jakością2
T-A-11Konrola odbiorcza według oceny liczbowej1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Systemy Zarządzania Jakością2
T-W-2Jakość produktów i procesów1
T-W-3Jakość w cyklu życia produktu1
T-W-4Karty kontrolne produktów1
T-W-5Metody statystyczne w ocenie jakości1
T-W-6Statystyczna kontrola odbiorcza1
T-W-7Metody i narzędzia poprawy jakości2
T-W-8Metody planowania jakości1
T-W-9Badania satysfakcji klientów1
T-W-10System Zarządzania Jakości wg norm ISO 90011
T-W-11Koszty Jakości1
T-W-12Badania niezawodności wyrobów1
T-W-13Certyfikacja wyrobów i systemów jakości1
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do zajęc15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Przegląd literatury6
A-W-3Opanowanie materiału wykładowego7
A-W-4Konsultacje z wykładowcą2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_A05_W10Posiada wiedzę na temat zarządzania produktami chemicznymi, potrafi ocenić jakość produktów za pomocą różnych metod.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_W10ma uporządkowaną pogłębioną wiedzę o surowcach, produktach i procesach stosowanych w przemyśle chemicznym w zakresie związanym z ukończoną specjalnością
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności oceny jakości produktów za pomocą różnych metod
Treści programoweT-W-5Metody statystyczne w ocenie jakości
T-W-9Badania satysfakcji klientów
T-W-7Metody i narzędzia poprawy jakości
T-W-1Systemy Zarządzania Jakością
T-W-10System Zarządzania Jakości wg norm ISO 9001
T-A-1Analiza niezawodności wyrobów
T-W-12Badania niezawodności wyrobów
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca na koniec semestru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0wynik z testu sprawdzającego przynajmniej 50%
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_A05_W13Zna statystyczne metody kontroli procesów (SPC-Statistics Process Control)
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_W13ma pogłębioną wiedzę na temat metod, technik, narzędzi i materiałów stosowanych podczas wdrażania i realizacji procesów technologicznych, stosownie do ukończonej specjalności
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z istniejącymi metodami poprawy jakości z przykładami
Treści programoweT-W-6Statystyczna kontrola odbiorcza
T-W-5Metody statystyczne w ocenie jakości
T-A-3Projektowanie kart kontrolnych produktów
T-A-11Konrola odbiorcza według oceny liczbowej
T-A-7Analiza wariancji
T-A-8Szacunek błędów pomiarowych
T-W-4Karty kontrolne produktów
T-A-6Weryfikacja hipotez statystycznych w analizie danych pomiarowych
T-A-10Testy nieparametryczne w sterowaniu jakością
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca na koniec semestru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zaliczenie testu sprawdzającego przynajmniej w 50%
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_A05_W14wie jak system zarządzania jakością może wpłynąć na poprawę jakości produktów oraz wyniki finansowe przedsiębiorstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_W14ma pogłębioną wiedzę do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej oraz ich uzwzględniania w praktyce inżynierskiej i działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-4Zapoznanie studentów z kosztami jakości, jak można wpływać na koszty jakości w celu osiągnięcia korzystnych wyników finansowych
C-1Zapoznanie studentów z istniejącymi koncepcjami i systemami zarządzania jakością, ze szczególnym uwzględnieniem norm ISO 9000
Treści programoweT-W-3Jakość w cyklu życia produktu
T-W-2Jakość produktów i procesów
T-W-11Koszty Jakości
T-W-7Metody i narzędzia poprawy jakości
T-A-4Analiza kosztów jakości
T-W-13Certyfikacja wyrobów i systemów jakości
T-W-10System Zarządzania Jakości wg norm ISO 9001
T-W-1Systemy Zarządzania Jakością
T-W-5Metody statystyczne w ocenie jakości
T-A-2Analiza jakości produktów metodą FMEA
T-A-5Wykres Pareto
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca na koniec semestru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zaliczenie testu sprawdzającego przynajmniej w 50%
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_A05_U08zna metody statystyczne kontroli procesów i potrafi wykorzystać otrzymane wyniki z procesów do obliczeń statystycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_U08potrafi wykorzystywać metody analityczne oraz eksperymentalne do rozwiązywania problemów badawczych z zakresu technologii chemicznej, zwłaszcza w zakresie ukończonej specjalności
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z istniejącymi metodami poprawy jakości z przykładami
Treści programoweT-A-7Analiza wariancji
T-A-3Projektowanie kart kontrolnych produktów
T-W-6Statystyczna kontrola odbiorcza
T-W-5Metody statystyczne w ocenie jakości
T-A-11Konrola odbiorcza według oceny liczbowej
T-W-4Karty kontrolne produktów
T-A-6Weryfikacja hipotez statystycznych w analizie danych pomiarowych
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca na koniec semestru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zaliczenie testu przynajmniej w 50%
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_A05_U15potrafi ocenić jakość produktu za pomocą różnych dostępnych technik
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_U15potrafi nadać związkowi określoną formę użytkową i wykonać formulację do innych form użytkowych, zwłaszcza w zakresie ukończonej specjalności
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności oceny jakości produktów za pomocą różnych metod
Treści programoweT-W-5Metody statystyczne w ocenie jakości
T-A-1Analiza niezawodności wyrobów
T-W-2Jakość produktów i procesów
T-A-2Analiza jakości produktów metodą FMEA
T-W-7Metody i narzędzia poprawy jakości
T-W-8Metody planowania jakości
T-W-9Badania satysfakcji klientów
T-W-12Badania niezawodności wyrobów
T-W-3Jakość w cyklu życia produktu
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca na koniec semestru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zaliczenie testu przynajmniej w 50%
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_A05_U20Wie co to są koszty jakości i jak można na nie wpływać, aby osiągnąć jak najlepszy wynik finansowy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_U20potrafi dokonać analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
Cel przedmiotuC-4Zapoznanie studentów z kosztami jakości, jak można wpływać na koszty jakości w celu osiągnięcia korzystnych wyników finansowych
Treści programoweT-W-11Koszty Jakości
T-A-4Analiza kosztów jakości
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca na koniec semestru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zaliczenie testu przynajmniej w 50%
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_A05_K01Potrafi zastosować poznane koncepcje i narzędzia poprawy jakości w praktyce, wie jak to się przekłada na korzystny wynik finansowy firmy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_K01potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy, ma świadomość ważności pozatechnicznych aspektów działalności inżynierskiej i odpowiedzialności za podejmowane decyzje
TCH_2A_K02rozumie potrzebę przekazywania społeczeństwu poprzez wydawnictwa popularno-naukowe, prasę, radio i telewizję, opinii dotyczących nowoczesnych rozwiązań w zakresie technologii chemicznej, zaniechań technologii przestarzałych; potrzebę udzielania informacji o pozytywnych i negatywnych aspektach działalności związanej z technologią chemiczną
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności oceny jakości produktów za pomocą różnych metod
Treści programoweT-W-8Metody planowania jakości
T-W-4Karty kontrolne produktów
T-W-7Metody i narzędzia poprawy jakości
T-W-11Koszty Jakości
T-W-10System Zarządzania Jakości wg norm ISO 9001
T-W-1Systemy Zarządzania Jakością
T-A-4Analiza kosztów jakości
T-A-3Projektowanie kart kontrolnych produktów
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca na koniec semestru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zaliczenie testu przynajmniej w 50%
3,5
4,0
4,5
5,0