Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności

Sylabus przedmiotu Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie wymagań systemów zarządzania jakością oraz możliwości integracji systemów zarządzania i metod ich doskonalenia
C-2Nabycie umiejętności interpretowania wymagań poszczególnych standardów w odniesieniu do badań mikrobiologicznych i roli mikrobiologa
C-3Nabycie umiejętności projektowania i dokumentowania systemów zarządzania

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania2
T-A-2Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie2
T-A-3Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności1
T-A-4System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne3
T-A-5Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP1
T-A-6Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:20031
T-A-7Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.5
15
wykłady
T-W-1Źródła prawa żywnościowego. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i ogólne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.3
T-W-2Badania laboratoryjne surowców i produktów żywnościowych w łańcuchu żywnościowym w ramach urzędowej kontroli i systemu kontroli wewnętrznej. Normy i normalizacja w badaniach urzędowych.6
T-W-3Systemy zarządzania bezpieczeństwa i jakością /ISO EN, HACCP i inne/ oraz ich zastosowanie w urzędowej kontroli. Technika auditowania. Metody weryfikacji i doskonalenia systemu.6
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Obowiazkowe uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie zgadnień w grupach roboczych10
A-A-3Przygotowanie projektu końcowego5
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącym10
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Ćwiczenia audytoryjne z pracą w podgrupach

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia pisemnego
S-2Ocena formująca: ocena z ćwiczeń (ocena merytoryczna projektu 50%, ocena umiejętności praktycznych - sprawozdania 45%, ocena zaangażowania w prace zespołu 5%)

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZu_2A_PO14-1_W01
Definiuje pojęcia związane z systemami zarządzania i normalizacji w badaniach medycznych, żywności i środowiska; Zna wymagania zawarte w poszczególnych standardach dotyczących systemów zarządzania; Opisuje metody i zasady auditowania
TZiZu_2A_W06C-3, C-2, C-1T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-A-4, T-A-2, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-1, T-A-3M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZu_2A_PO14-1_U01
Analizuje i interpretuje wymagania systemów, weryfikuje stopień ich spełnienia Potrafi zaprojektować zintegrowany system zarządzania
TZiZu_2A_U08C-3, C-2T-A-4, T-A-2, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-1, T-A-3M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZu_2A_PO14-1_K01
Wykazuje zaangażowanie w opracowywaniu projektu Potrafi współdziałać i pracować w grupie
TZiZu_2A_K03, TZiZu_2A_K04C-3, C-2T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-A-4, T-A-2, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-1, T-A-3M-1, M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZiZu_2A_PO14-1_W01
Definiuje pojęcia związane z systemami zarządzania i normalizacji w badaniach medycznych, żywności i środowiska; Zna wymagania zawarte w poszczególnych standardach dotyczących systemów zarządzania; Opisuje metody i zasady auditowania
2,0
3,0Zna podstawowe pojęcia zwiazane z systemami zarzadzania i normalizacji w badaniach
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZiZu_2A_PO14-1_U01
Analizuje i interpretuje wymagania systemów, weryfikuje stopień ich spełnienia Potrafi zaprojektować zintegrowany system zarządzania
2,0
3,0Potrafi przygotować i omówić projekt systemu zarzadzania
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZiZu_2A_PO14-1_K01
Wykazuje zaangażowanie w opracowywaniu projektu Potrafi współdziałać i pracować w grupie
2,0
3,0Student poprawnie przygotował projekt
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Łańcucki J., Znormalizowane systemy zarządzania, Wydawnicttwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 2010, ISBN: 978-83-7417-519-7
  2. Sikora T., Funkcjonowanie i doskonalenie systemów zarządzania jakością, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, 2011, ISBN: 978-83-7252-55-12

Literatura dodatkowa

  1. Wolniak R., Skotnicka B., Dokumentacja systemu zarządzania jakością. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, 2006, ISBN: 978-83-7335-384-8

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania2
T-A-2Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie2
T-A-3Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności1
T-A-4System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne3
T-A-5Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP1
T-A-6Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:20031
T-A-7Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.5
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Źródła prawa żywnościowego. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i ogólne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.3
T-W-2Badania laboratoryjne surowców i produktów żywnościowych w łańcuchu żywnościowym w ramach urzędowej kontroli i systemu kontroli wewnętrznej. Normy i normalizacja w badaniach urzędowych.6
T-W-3Systemy zarządzania bezpieczeństwa i jakością /ISO EN, HACCP i inne/ oraz ich zastosowanie w urzędowej kontroli. Technika auditowania. Metody weryfikacji i doskonalenia systemu.6
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Obowiazkowe uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie zgadnień w grupach roboczych10
A-A-3Przygotowanie projektu końcowego5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącym10
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZiZu_2A_PO14-1_W01Definiuje pojęcia związane z systemami zarządzania i normalizacji w badaniach medycznych, żywności i środowiska; Zna wymagania zawarte w poszczególnych standardach dotyczących systemów zarządzania; Opisuje metody i zasady auditowania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZu_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę w zakresie towaroznawstwa żywności, systemu kwalifikacji towarów, zarządzania jakością, normach i normalizacji. Zna nowe lub alternatywne rozwiązania problemów analitycznych. Ma pogłębioną wiedzę w zakresie systemów zarządzania jakością.
Cel przedmiotuC-3Nabycie umiejętności projektowania i dokumentowania systemów zarządzania
C-2Nabycie umiejętności interpretowania wymagań poszczególnych standardów w odniesieniu do badań mikrobiologicznych i roli mikrobiologa
C-1Poznanie wymagań systemów zarządzania jakością oraz możliwości integracji systemów zarządzania i metod ich doskonalenia
Treści programoweT-W-2Badania laboratoryjne surowców i produktów żywnościowych w łańcuchu żywnościowym w ramach urzędowej kontroli i systemu kontroli wewnętrznej. Normy i normalizacja w badaniach urzędowych.
T-W-3Systemy zarządzania bezpieczeństwa i jakością /ISO EN, HACCP i inne/ oraz ich zastosowanie w urzędowej kontroli. Technika auditowania. Metody weryfikacji i doskonalenia systemu.
T-W-1Źródła prawa żywnościowego. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i ogólne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
T-A-4System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne
T-A-2Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie
T-A-5Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP
T-A-6Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:2003
T-A-7Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.
T-A-1Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania
T-A-3Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Ćwiczenia audytoryjne z pracą w podgrupach
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna podstawowe pojęcia zwiazane z systemami zarzadzania i normalizacji w badaniach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZiZu_2A_PO14-1_U01Analizuje i interpretuje wymagania systemów, weryfikuje stopień ich spełnienia Potrafi zaprojektować zintegrowany system zarządzania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZu_2A_U08Potrafi samodzielnie lub w zespole zorganizować i prowadzić zaawansowane badania w zakresie zagrożeń jakości żywności i jej bezpieczeństwa.
Cel przedmiotuC-3Nabycie umiejętności projektowania i dokumentowania systemów zarządzania
C-2Nabycie umiejętności interpretowania wymagań poszczególnych standardów w odniesieniu do badań mikrobiologicznych i roli mikrobiologa
Treści programoweT-A-4System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne
T-A-2Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie
T-A-5Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP
T-A-6Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:2003
T-A-7Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.
T-A-1Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania
T-A-3Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Ćwiczenia audytoryjne z pracą w podgrupach
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena z ćwiczeń (ocena merytoryczna projektu 50%, ocena umiejętności praktycznych - sprawozdania 45%, ocena zaangażowania w prace zespołu 5%)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi przygotować i omówić projekt systemu zarzadzania
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZiZu_2A_PO14-1_K01Wykazuje zaangażowanie w opracowywaniu projektu Potrafi współdziałać i pracować w grupie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZu_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
TZiZu_2A_K04Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy.
Cel przedmiotuC-3Nabycie umiejętności projektowania i dokumentowania systemów zarządzania
C-2Nabycie umiejętności interpretowania wymagań poszczególnych standardów w odniesieniu do badań mikrobiologicznych i roli mikrobiologa
Treści programoweT-W-2Badania laboratoryjne surowców i produktów żywnościowych w łańcuchu żywnościowym w ramach urzędowej kontroli i systemu kontroli wewnętrznej. Normy i normalizacja w badaniach urzędowych.
T-W-3Systemy zarządzania bezpieczeństwa i jakością /ISO EN, HACCP i inne/ oraz ich zastosowanie w urzędowej kontroli. Technika auditowania. Metody weryfikacji i doskonalenia systemu.
T-W-1Źródła prawa żywnościowego. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i ogólne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
T-A-4System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne
T-A-2Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie
T-A-5Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP
T-A-6Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:2003
T-A-7Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.
T-A-1Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania
T-A-3Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Ćwiczenia audytoryjne z pracą w podgrupach
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena z ćwiczeń (ocena merytoryczna projektu 50%, ocena umiejętności praktycznych - sprawozdania 45%, ocena zaangażowania w prace zespołu 5%)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie przygotował projekt
3,5
4,0
4,5
5,0