Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności

Sylabus przedmiotu Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Mięsa
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Sobczak <Malgorzata.Sobczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Arkadiusz Żych <Arkadiusz.Zych@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student rozpoczynający zajęcia z przedmiotu powinien znać podstawy ekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności1
T-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.2
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej2
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości1
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej1
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.2
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział w zajęciach10
A-A-2Konsultacje5
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń10
A-A-4Studiowanie literatury6
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład
M-2Metoda przypadków

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZu_2A_A206_W01
Student ma więdzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
TZiZu_2A_W16, TZiZu_2A_W17C-1T-A-2, T-A-4, T-A-7, T-A-3, T-A-1, T-A-6, T-A-5M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZu_2A_A206_U01
Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
TZiZu_2A_U02, TZiZu_2A_U01C-1T-A-2, T-A-4, T-A-7, T-A-3, T-A-1, T-A-6, T-A-5M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZu_2A_A206_K01
Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
TZiZu_2A_K01, TZiZu_2A_K02, TZiZu_2A_K03, TZiZu_2A_K04C-1T-A-2, T-A-4, T-A-7, T-A-3, T-A-1, T-A-6, T-A-5M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZiZu_2A_A206_W01
Student ma więdzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
2,0
3,0Student ma wiedzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZiZu_2A_A206_U01
Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
2,0
3,0Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZiZu_2A_A206_K01
Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
2,0
3,0Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Markowski W., ABC small businessu, MARCUS, Łódź, 2014
  2. Sojak S., Założyć firmę i nie zbankrutować. Aspekty prawne, DIFIN, Warszawa, 2009, praca zbiorowa

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności1
T-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.2
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej2
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości1
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej1
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.2
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie1
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział w zajęciach10
A-A-2Konsultacje5
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń10
A-A-4Studiowanie literatury6
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZiZu_2A_A206_W01Student ma więdzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZu_2A_W16Ma zaawansowana wiedze ekonomiczną, prawną i społeczną związana z przemysłem spożywczym. Ma elementarna wiedzę w zakresie ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego
TZiZu_2A_W17Zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości oraz podstaw rachunkowości.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
Treści programoweT-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej
T-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma wiedzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZiZu_2A_A206_U01Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZu_2A_U02Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów.
TZiZu_2A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
Treści programoweT-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej
T-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZiZu_2A_A206_K01Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZu_2A_K01Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
TZiZu_2A_K02Rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu – m in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących szerokorozumianej problematyki żywieniowej i innych aspektów działalności inżyniera technologii żywności.
TZiZu_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
TZiZu_2A_K04Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
Treści programoweT-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej
T-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
3,5
4,0
4,5
5,0