Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)
Sylabus przedmiotu Drożdże wykorzystywane w biotechnologii:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Drożdże wykorzystywane w biotechnologii | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 10 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Mikrobiologia ogólna |
W-2 | Mykologia ogólna |
W-3 | Podstawy mikrobiologii przemysłowej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z problematyką wykorzystania grzybów mikroskopowych w różnych dziedzinach przemysłu |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Kontrola hodowli i wydajności procesowej drożdży szlachetnych | 4 |
T-L-2 | Grzyby mikroskopowe i ich potecjał probiotyczny | 4 |
T-L-3 | Właściwości antagonistyczne grzybów na przykładzie drozdzy killerowych | 4 |
T-L-4 | Wyznaczanie parametrów technologicznych drożdży wykorzystywanych w przemyśle spożywczym | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Charakterystyka i sysetmatyka drożdzy | 2 |
T-W-2 | Biotechnologiczny potencjał drożdży | 2 |
T-W-3 | Y.lipolytiva i D.hansenii jako przykład niekonwencjonalnych gatunków drożdzy wykorzystywanych w przemysle | 3 |
T-W-4 | Drożdże jako produktów bioaktywnych - charakterystyka, specyficzność, strategie, perspektywy | 4 |
T-W-5 | Grzyby jednokomórkowe jako podstawa biotechnologicznej eksploatacji heterologicznych protein | 2 |
T-W-6 | Toksyny kilerowe i mozliwości ich wykorzystania | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | samodzielne przygotowanie do zajęć | 30 |
A-L-3 | konsultacje z prowadzącym zajęcia | 15 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Samodzielne przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 10 |
A-W-3 | Samodzielny przegląd literatury | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena formująca |
S-2 | Ocena formująca: ocena podsumowujaca |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO9-2_W01 Student ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemyśle | MS_2A_W08 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-2, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO9-2_U01 Student posiada umijetności wykorzystania wiedzy zakresu wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle | MS_2A_U02, MS_2A_U03 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-2, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO9-2_K01 Student ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mozliwosci wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle | MS_2A_K01, MS_2A_K03, MS_2A_K04 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-2, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO9-2_W01 Student ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemyśle | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę na temat grzybów mikroskopowych i mozliwości ich wykorzystania w przemysle | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO9-2_U01 Student posiada umijetności wykorzystania wiedzy zakresu wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle | 2,0 | |
3,0 | student potrafi w zakresie podstawowym wskazać mozliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO9-2_K01 Student ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mozliwosci wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle | 2,0 | |
3,0 | student rozumie potzrbę popul;aryzacji wiedzy z zakresu wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Mikrobiologia techniczna, Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, Warszawa, 2008
- Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2001
- Bednarski W., Fieurka J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, WNT, Warszawa, 2007