Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)
Sylabus przedmiotu Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zagadnień z biochemii, genetyki ogólnej, mikrobiologii, ogólnej technologii żywności. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie | 3 |
T-A-2 | Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO | 2 |
T-A-3 | Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów | 1 |
T-A-4 | Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych | 3 |
T-A-5 | Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych | 2 |
T-A-6 | Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami | 2 |
T-A-7 | Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska | 2 |
T-A-8 | Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym | 3 |
T-A-9 | Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna | 2 |
T-A-10 | Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość. | 3 |
T-A-11 | Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM | 2 |
T-A-12 | Zagrożenia związane z organizmami GM | 2 |
T-A-13 | Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych | 3 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | Przygotowanie do pracy w podgrupach | 20 |
A-A-3 | Studiowanie literatury tematu | 5 |
A-A-4 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 5 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_B9_W01 Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w różnych dziedzinach gospodarki. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w Polsce. | MS_2A_W02, MS_2A_W13 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-2, T-A-9, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-4, T-A-8, T-A-10 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_B9_U01 Potrafi teoretycznie uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi | MS_2A_U06 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-2, T-A-9, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-4, T-A-8, T-A-10 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_B9_K01 Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM | MS_2A_K04 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-2, T-A-9, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-4, T-A-8, T-A-10 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_B9_W01 Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w różnych dziedzinach gospodarki. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w Polsce. | 2,0 | |
3,0 | Student zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_B9_U01 Potrafi teoretycznie uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi | 2,0 | |
3,0 | Potrafi uzasadnić stosowanie modyfikacji genetycznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_B9_K01 Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM | 2,0 | |
3,0 | Potrafi ocenić korzyści i niebezpieczeństwa modyfikacji genetycznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Niemirowicz-Szczytt K., GMO w świetle najnowszych badań, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-7583-373-7
- Buchowicz J., Biotechnologia molekularna : modyfikacje genetyczne, postępy, problemy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-01-15956-6
Literatura dodatkowa
- Żywność genetycznie zmodyfikowana: aspekty prawne, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008, ISBN: 978-83-235-0561-7