Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Bakteriologia ogólna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bakteriologia ogólna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 30 2,00,50zaliczenie
wykładyW2 30 3,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy biologii
W-2podstawy chemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomośc łacińskiego i polskiego nazewnictwa ważnych przedstawicieli róznych znaczeniowo grup bakterii
C-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
C-3Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących uwarunkowań srodowiskowych aktywności bakterii
C-4Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie roli jaką odgrywac moga bakterie
C-5Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących specyfiki narzędzi i badawczych technik mikrobiologicznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Bakterie w środowisku życia człowieka4
T-L-2Mikroflora powietrza jako źródło drobnoustrojów. Metoda sedymentacyjna Kocha i aspiracyjna.4
T-L-3Mikroflora powierzchni roboczych. Metody odciskowe, ilościowe i jakościowe badanie powierzchni.4
T-L-4Mikroflora wody. Różne metody izolowania mikroorganizmów z naturalnego zbiornika wodnego.4
T-L-5Rzędy biochemiczne.4
T-L-6Mikroflora gleby.6
T-L-7Wpływ czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych na wzrost drobnoustrojów.4
30
wykłady
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.2
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.8
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania2
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych3
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii2
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii4
T-W-7Wzrost bakterii2
T-W-8metabolizm bakterii; podstawowe szlaki metaboliczne3
T-W-9Rózne znaczeniowo grupy bakterii; bakterie pozyteczne i szkodliwe2
T-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń laboratoryjnych15
A-L-3praktyczna umiejętnosć roznicowania bakterii15
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach30
A-W-2samodzielne studiowanie materiałów źródłowych30
A-W-3przygotowanie sie do egzaminu30
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności i biegłości w wykorzystywaniu narzędzi do izolacji i identyfikacji bakterii
S-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C4_W05
Student ma podstawowa wiedzę na temat bakterii, ich specyfiki i róznorodności
MS_1A_W05C-2, C-1T-W-3, T-W-10, T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-2, T-W-4M-1, M-2, M-3S-3, S-1
MS_1A_C4_W07
student ma wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii bakteriologicznej oraz znajomość rozwoju bakteriologii
MS_1A_W03, MS_1A_W04, MS_1A_W07C-5, C-2, C-3, C-4, C-1T-W-10, T-W-9, T-W-4M-1S-4, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C4_U02
Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizach bakteriologicznych
MS_1A_U02C-2T-L-1, T-W-3, T-W-10, T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-2, T-W-4M-1, M-2, M-3S-2, S-3
MS_1A_C4_U05
Student potrafi roznicować bakterie szkodliwe i korzystne dla człowieka
MS_1A_U05C-5, C-2, C-3, C-4, C-1T-L-1, T-W-3, T-W-10, T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-2, T-W-4M-1, M-2, M-3S-2, S-3, S-4, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C4_K03
Student ma swiadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych
MS_1A_K03C-5, C-2, C-3, C-4T-W-3, T-W-10, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-2, S-3, S-4, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C4_W05
Student ma podstawowa wiedzę na temat bakterii, ich specyfiki i róznorodności
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie kategorii pojeciowych i terminologii bakteriologicznej oraz na temat bakterii ich specyfiki i różnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_1A_C4_W07
student ma wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii bakteriologicznej oraz znajomość rozwoju bakteriologii
2,0Nie zna terminologii, nie ma wiedzy na temat rożnic miedzy bakteriami
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie kategorii pojeciowych i terminologii bakteriologicznej oraz na temat bakterii ich specyfiki i różnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0zna i poprawnie stosuje nazewnictwo bakterii, ma wiedzę na temat specyfiki wybranych grup bakterii, zna podstawy róznicowania bakterii

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C4_U02
Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizach bakteriologicznych
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie kategorii pojeciowych i terminologii bakteriologicznej oraz na temat bakterii ich specyfiki i różnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_1A_C4_U05
Student potrafi roznicować bakterie szkodliwe i korzystne dla człowieka
2,0nie umie zastosowac poznanych technik i narzędzi w analizach bakteriologicznych
3,0zna niektóre z poznanych narzędzi /technik badawczych umozliwiających róznicowanie bakterii
3,5
4,0
4,5
5,0zna i potrafi posługiwac się poznanymi narzedziami i technikami badawczymi stosowanymi w bakteriologii. Umie poprawnie interpretować wyniki

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C4_K03
Student ma swiadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych
2,0nie ma świadomości zagrożeń związanych z praca na żywym materiale
3,0jest świadom zagrożeń, bez umiejętności wskazania z czego może wynikać zagrożenie
3,5
4,0
4,5
5,0ma świadomośc odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych, wie z czego wynika i jak im skutecznie przeciwdziałac

Literatura podstawowa

  1. Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, PWN, W-wa, 1998
  2. Baj J., Z. Markiewicz, Biologia molekularna bakterii, PWN, W-wa, 2007
  3. Singleton P, Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, PWN, W-wa, 2000
  4. Szewczyk E.M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, W-wa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Przondo-Mordarska A, Podstawowe procedury laboratoryjne w bakteriologii klinicznej, PZWL, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Bakterie w środowisku życia człowieka4
T-L-2Mikroflora powietrza jako źródło drobnoustrojów. Metoda sedymentacyjna Kocha i aspiracyjna.4
T-L-3Mikroflora powierzchni roboczych. Metody odciskowe, ilościowe i jakościowe badanie powierzchni.4
T-L-4Mikroflora wody. Różne metody izolowania mikroorganizmów z naturalnego zbiornika wodnego.4
T-L-5Rzędy biochemiczne.4
T-L-6Mikroflora gleby.6
T-L-7Wpływ czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych na wzrost drobnoustrojów.4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.2
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.8
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania2
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych3
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii2
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii4
T-W-7Wzrost bakterii2
T-W-8metabolizm bakterii; podstawowe szlaki metaboliczne3
T-W-9Rózne znaczeniowo grupy bakterii; bakterie pozyteczne i szkodliwe2
T-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń laboratoryjnych15
A-L-3praktyczna umiejętnosć roznicowania bakterii15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach30
A-W-2samodzielne studiowanie materiałów źródłowych30
A-W-3przygotowanie sie do egzaminu30
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C4_W05Student ma podstawowa wiedzę na temat bakterii, ich specyfiki i róznorodności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W05Ma wiedzę dotyczącą czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikroorganizmów, grzybów, parazytów i szkodników) występujących w żywności, nowoczesnych metod ich wykrywania, wpływu tych czynników na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
C-1Znajomośc łacińskiego i polskiego nazewnictwa ważnych przedstawicieli róznych znaczeniowo grup bakterii
Treści programoweT-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania
T-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii
T-W-7Wzrost bakterii
T-W-8metabolizm bakterii; podstawowe szlaki metaboliczne
T-W-9Rózne znaczeniowo grupy bakterii; bakterie pozyteczne i szkodliwe
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
S-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie kategorii pojeciowych i terminologii bakteriologicznej oraz na temat bakterii ich specyfiki i różnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C4_W07student ma wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii bakteriologicznej oraz znajomość rozwoju bakteriologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W03Ma podstawową wiedzę w zakresie ekologii i ochrony środowiska, roli i różnorodności biologicznej w biosferze oraz procesach w niej zachodzących. Zna niezbędne narzędzia, metody i techniki do kształtownia środowiska.
MS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat nomenklatury, podstawowych definicji i budowy składników żywności oraz wzajemnych zwiążków i przemian wynikających z oddziaływań między nimi.
MS_1A_W07Ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów i procesów zachodzęcych z ich udziałem w różnych gałęziach przemysłu i rolnictwa
Cel przedmiotuC-5Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących specyfiki narzędzi i badawczych technik mikrobiologicznych
C-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
C-3Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących uwarunkowań srodowiskowych aktywności bakterii
C-4Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie roli jaką odgrywac moga bakterie
C-1Znajomośc łacińskiego i polskiego nazewnictwa ważnych przedstawicieli róznych znaczeniowo grup bakterii
Treści programoweT-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.
T-W-9Rózne znaczeniowo grupy bakterii; bakterie pozyteczne i szkodliwe
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna terminologii, nie ma wiedzy na temat rożnic miedzy bakteriami
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie kategorii pojeciowych i terminologii bakteriologicznej oraz na temat bakterii ich specyfiki i różnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0zna i poprawnie stosuje nazewnictwo bakterii, ma wiedzę na temat specyfiki wybranych grup bakterii, zna podstawy róznicowania bakterii
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C4_U02Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizach bakteriologicznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U02Posługuje się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody badawcze.
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
Treści programoweT-L-1Bakterie w środowisku życia człowieka
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania
T-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii
T-W-7Wzrost bakterii
T-W-8metabolizm bakterii; podstawowe szlaki metaboliczne
T-W-9Rózne znaczeniowo grupy bakterii; bakterie pozyteczne i szkodliwe
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena umiejętności i biegłości w wykorzystywaniu narzędzi do izolacji i identyfikacji bakterii
S-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie kategorii pojeciowych i terminologii bakteriologicznej oraz na temat bakterii ich specyfiki i różnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C4_U05Student potrafi roznicować bakterie szkodliwe i korzystne dla człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U05Potrafi różnicować organizmy patogenne i korzystne wpływające na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludz, stan środowiska naturalnego i zasoby naturalne.
Cel przedmiotuC-5Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących specyfiki narzędzi i badawczych technik mikrobiologicznych
C-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
C-3Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących uwarunkowań srodowiskowych aktywności bakterii
C-4Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie roli jaką odgrywac moga bakterie
C-1Znajomośc łacińskiego i polskiego nazewnictwa ważnych przedstawicieli róznych znaczeniowo grup bakterii
Treści programoweT-L-1Bakterie w środowisku życia człowieka
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania
T-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii
T-W-7Wzrost bakterii
T-W-8metabolizm bakterii; podstawowe szlaki metaboliczne
T-W-9Rózne znaczeniowo grupy bakterii; bakterie pozyteczne i szkodliwe
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena umiejętności i biegłości w wykorzystywaniu narzędzi do izolacji i identyfikacji bakterii
S-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie umie zastosowac poznanych technik i narzędzi w analizach bakteriologicznych
3,0zna niektóre z poznanych narzędzi /technik badawczych umozliwiających róznicowanie bakterii
3,5
4,0
4,5
5,0zna i potrafi posługiwac się poznanymi narzedziami i technikami badawczymi stosowanymi w bakteriologii. Umie poprawnie interpretować wyniki
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C4_K03Student ma swiadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
Cel przedmiotuC-5Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących specyfiki narzędzi i badawczych technik mikrobiologicznych
C-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
C-3Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących uwarunkowań srodowiskowych aktywności bakterii
C-4Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie roli jaką odgrywac moga bakterie
Treści programoweT-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania
T-W-10Bakterie chorobotwórcze; cechy chorobotwórczości, toksynotwórczość.
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii
T-W-7Wzrost bakterii
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena umiejętności i biegłości w wykorzystywaniu narzędzi do izolacji i identyfikacji bakterii
S-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie ma świadomości zagrożeń związanych z praca na żywym materiale
3,0jest świadom zagrożeń, bez umiejętności wskazania z czego może wynikać zagrożenie
3,5
4,0
4,5
5,0ma świadomośc odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych, wie z czego wynika i jak im skutecznie przeciwdziałac