Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S2)
specjalność: Doradztwo rolnicze
Sylabus przedmiotu Wybrane problemy gospodarki nawozowej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Wybrane problemy gospodarki nawozowej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Kształtowania Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Justyna Chudecka <Justyna.Chudecka@zut.edu.pl>, Grzegorz Jarnuszewski <Grzegorz.Jarnuszewski@zut.edu.pl>, Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>, Edward Meller <Edward.Meller@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | wiedza z zakresu gleboznawstwa, mikrobiologii, uprawy roślin, chemii rolnej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z aktualnym krajowym i światowym rynkiem nawozów mineralnych oraz z tendencjami zmian w ich asortymencie |
C-2 | Zapoznanie studentów z głównymi problemami gospodarki nawozowej, a zwłaszcza z narodowym programem wapnowania gleb, racjonalnym wykorzystaniem odpadów biodegradowalnych do nawożenia |
C-3 | Zapoznanie studentów z proekologicznymi środkami nawozowymi i zmianami w ich aplikacji |
C-4 | Wyrobienie umiejętności konfrontacji zapisów aktów prawnych z wymogami gospodarki nawozowej |
C-5 | Wyrobienie umiejętności opracowywania bilansów substancji organicznej i składników pokarmowych oraz projektów nawożenia roślin |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Przegląd aktów prawnych dotyczących gospodarki nawozowej | 1 |
T-A-2 | Zasady wprowadzania do obrotu krajowego nawozów mineralnych, organicznych i organiczno – mineralnych. Wymagania jakościowe | 4 |
T-A-3 | Aktualne zasady i perspektywy zmian w diagnostyce wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin uprawnych. Rolnictwo precyzyjne | 3 |
T-A-4 | Sporządzanie bilansu składników mineralnych i substancji organicznej w gospodarstwie rolnym | 3 |
T-A-5 | Opracowanie planu nawożenia w gospodarstwie rolnym | 6 |
T-A-6 | Przegląd aktualnych komputerowych programów doradztwa nawozowego Pisemne zaliczenie ćwiczeń | 3 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Przegląd aktów prawnych dotyczących gospodarki nawozowej | 2 |
T-W-2 | Krajowy i światowy rynek nawozów mineralnych –asortyment, produkcja i zużycie | 3 |
T-W-3 | Asortyment i aktualne tendencje w stosowaniu nawozów płynnych | 2 |
T-W-4 | Stan obecny i perspektywy stosowania środków wspomagajacych uprawę gleb. Wykorzystanie odpadów z produkcji rolnej i przemysłowej do nawożenia | 3 |
T-W-5 | Zasady gospodarki nawozowej w rolnictwie zrównoważonym i ekologicznym | 3 |
T-W-6 | Korzystne i niekorzystne oddziaływanie nawozów mineralnych, organicznych i organiczno – mineralnych na środowisko. | 4 |
T-W-7 | Możliwości zwiększania efektywności składników pokarmowych w rolnictwie poprzez stosowanie nawozów o spowolnionym działaniu. | 2 |
T-W-8 | Pisemne zaliczenie wykładów | 1 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-A-2 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-2 | Prezentacje multimedialne z wykorzystaniem komputera i projektora |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna |
M-4 | Praca w zespołach |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz za umiejętność pracy w zespole |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena projektów nawożenia wykonanych w czasie ćwiczeń |
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykładów i ćwiczeń) |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_2A_C09_W01 Posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu optymalizacji gospodarki nawozowej, poprzez zwiększanie efektywności składników pokarmowych | ROL_2A_W10 | — | — | C-2, C-3 | T-W-7, T-A-6, T-A-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-3 |
ROL_2A_C09_W02 Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu metod zwiększania produktywności roślin i wdrażania najnowszych osiągnięć do praktyki rolniczej, w tym obejmujących proekologiczne technologie produkcji roślin z uwzględnieniem aktualnego asortymentu nawozów, odpadów biodegradowalnych i proekologicznych środków nawozowych i nowoczesnych systemów nawożenia. | ROL_2A_W06 | — | — | C-1, C-2, C-4 | T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_2A_C09_U01 Potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu problemów związanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych. Umie konfrontować zapisy z aktów prawnych z wymogami racjonalnej gospodarki nawozowej | ROL_2A_U05 | — | — | C-4 | T-A-1, T-A-2 | M-1, M-2, M-4 | S-1 |
ROL_2A_C09_U02 Posiada umiejętność porozumienia się z różnymi podmiotami w celu racjonalizacji gospodarki nawozowej w oparciu o opracowany bilans substancji organicznej i składników pokarmowych oraz projektów(plan) nawożenia roślin | ROL_2A_U07 | — | — | C-5 | T-A-4, T-A-5 | M-1, M-4 | S-2 |
ROL_2A_C09_U03 Posiada rozszerzone umiejętności w stosunku do S1. Potrafi krytycznie oceniać podejmowane działąnia w rozwiązywaniu problemów zwiazanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych. | ROL_2A_U02 | — | — | C-3 | T-W-3, T-A-6, T-A-1, T-A-2 | M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_2A_C09_K01 Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości plonów z wykorzystaniem nawozów, ale z uwzględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego | ROL_2A_K03 | — | — | C-2 | T-W-6, T-W-7, T-A-3 | M-2, M-3 | S-3 |
ROL_2A_C09_K02 Jest świadomy odpowiedzialności za produkcję wysokich plonów z uwzględnieniem nawozenia i ochrony środowiska | ROL_2A_K04 | — | — | C-3 | T-A-3, T-A-2 | M-3 | S-1 |
ROL_2A_C09_K03 Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów rolniczych z wykozrystaniem nawozów z uzwględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego | ROL_2A_K01 | — | — | C-4 | T-W-1, T-W-7 | M-4 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_2A_C09_W01 Posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu optymalizacji gospodarki nawozowej, poprzez zwiększanie efektywności składników pokarmowych | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę z zakresu gospodarki nawozowej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_2A_C09_W02 Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu metod zwiększania produktywności roślin i wdrażania najnowszych osiągnięć do praktyki rolniczej, w tym obejmujących proekologiczne technologie produkcji roślin z uwzględnieniem aktualnego asortymentu nawozów, odpadów biodegradowalnych i proekologicznych środków nawozowych i nowoczesnych systemów nawożenia. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę z zakresu gospodarki nawozowej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_2A_C09_U01 Potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu problemów związanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych. Umie konfrontować zapisy z aktów prawnych z wymogami racjonalnej gospodarki nawozowej | 2,0 | |
3,0 | Student posiada niewielkie umiejętności w zakresie oceny gospodarki nawozowej | |
3,5 | j | |
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_2A_C09_U02 Posiada umiejętność porozumienia się z różnymi podmiotami w celu racjonalizacji gospodarki nawozowej w oparciu o opracowany bilans substancji organicznej i składników pokarmowych oraz projektów(plan) nawożenia roślin | 2,0 | |
3,0 | Student posiada niewielkie umiejętności w zakresie oceny gospodarki nawozowej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_2A_C09_U03 Posiada rozszerzone umiejętności w stosunku do S1. Potrafi krytycznie oceniać podejmowane działąnia w rozwiązywaniu problemów zwiazanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych. | 2,0 | |
3,0 | Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się małym stopniem aktywności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość o znaczeniu gospodarki nawozowej w całokształcie agrotechniki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_2A_C09_K01 Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości plonów z wykorzystaniem nawozów, ale z uwzględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego | 2,0 | |
3,0 | Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się małym stopniem aktywności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość o znaczeniu gospodarki nawozowej w całokształcie agrotechniki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_2A_C09_K02 Jest świadomy odpowiedzialności za produkcję wysokich plonów z uwzględnieniem nawozenia i ochrony środowiska | 2,0 | |
3,0 | Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się małym stopniem aktywności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość o znaczeniu gospodarki nawozowej w całokształcie agrotechniki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_2A_C09_K03 Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów rolniczych z wykozrystaniem nawozów z uzwględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego | 2,0 | |
3,0 | Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się małym stopniem aktywności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość o znaczeniu gospodarki nawozowej w całokształcie agrotechniki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Grzebisz W., Nawożenie roślin uprawnych, tom 1 i 2., PWRiL, Poznań, 2008
- Praca zbiorowa pod red. S. Barana, J. Łabętowicza, E. Krzywego, Przyrodnicze Wykorzystanie odpadów. Podstawy teoretyczne i praktyczne., PWRiL, Poznań, 2011
Literatura dodatkowa
- Akty prawne ze strony internetowej: Sejm.gov.pl, 2011
- STUDIA I RAPORTY IUNG PIB w Puławach – wybrane nr., 2011
- Roczniki statystyczne GUS., 2011