Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Rośliny ogrodnicze w gospodarstwie agroturystycznym:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Rośliny ogrodnicze w gospodarstwie agroturystycznym
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 15 1,00,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 15 1,00,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza o uprawie i wykorzystaniu roślin ozdobnych, sadowniczych, warzyw i ziół. Podstawowa wiedza o funkcjonowaniu gospodarstwa ogrodniczego.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z możliwością wykorzystania roślin ozdobnych, owoców oraz warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Dekoracje roślinne w gospodarstwie agroturystycznym5
T-A-2Podstawy agrotechniki roślin sadowniczych, warzyw i ziół w gospodarstwach agroturystycznych.10
15
wykłady
T-W-1Charakterystyka gospodarstw agroturystycznych. Dobór, znaczenie i wykorzystanie roślin ozdobnych, sadowniczych oraz warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym.15
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2konsultacje3
A-A-3studiowanie literatury fachowej6
A-A-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu6
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2konsultacje3
A-W-3studiowanie literatury fachowej6
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu6
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcja roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O07-R_W01
Zna gatunki i odmiany roślin ozdobnych, sadowniczych, warzyw i ziół uprawianych oraz wykorzystywanych w gospodarstwie agroturystycznym.
OG_1A_W23C-1T-W-1, T-A-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O07-R_U01
Dobiera i komponuje właściwe gatunki roślin ozdobnych zgodnie z ich wymaganiami.
OG_1A_U03C-1T-W-1, T-A-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1
OG_1A_O07-R_U02
Student posiada podstawową umiejętność zaplanowania uprawy roślin sadowniczych, warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym Potrafi wskazać kierunku wykorzystania uzyskanych w gospodarstiwe produktów.
OG_1A_U03, OG_1A_U06, OG_1A_U09, OG_1A_U10, OG_1A_U18C-1T-W-1, T-A-2M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O07-R_K01
Student ma świadomość potrzeby samodoskanalenia, działa w sposób przedsiębiorczy, odpowiedzialny i etyczny.
OG_1A_K01, OG_1A_K03, OG_1A_K06C-1T-W-1, T-A-1, T-A-2M-1, M-2, M-3, M-4S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_O07-R_W01
Zna gatunki i odmiany roślin ozdobnych, sadowniczych, warzyw i ziół uprawianych oraz wykorzystywanych w gospodarstwie agroturystycznym.
2,0
3,0Student zna podstawowe gatunki roślin ogrodniczych wykorzystywanych w gospodarstwie agroturystycznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_O07-R_U01
Dobiera i komponuje właściwe gatunki roślin ozdobnych zgodnie z ich wymaganiami.
2,0
3,0Student dobiera i komponuje właściwe gatunki roślin ozdobnych zgodnie z ich wymaganiami.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O07-R_U02
Student posiada podstawową umiejętność zaplanowania uprawy roślin sadowniczych, warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym Potrafi wskazać kierunku wykorzystania uzyskanych w gospodarstiwe produktów.
2,0
3,0Student posiada dostateczną umiejętność planowania uprawy roślin sadowniczych, warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym Potrafi wskazać podstawowe kierunku wykorzystania uzyskanych w gospodarstiwe produktów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_O07-R_K01
Student ma świadomość potrzeby samodoskanalenia, działa w sposób przedsiębiorczy, odpowiedzialny i etyczny.
2,0
3,0Student ma świadomość potrzeby uczenia się i samodoskanalenia prze całe życie, stara się działać w sposób przedsiębiorczy, odpowiedzialny i etyczny.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. praca zbiorowa pod redakcją H. Chmiela, Uprawa roślin ozdobnych, PWRiL, Warszawa, 2000
  2. Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
  3. Kołodziej B., Uprawa ziół, PWRiL, Warszawa, 2010
  4. Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Mieczysław Czekalski, Rośliny ozdobne do dekoracji wnętrz, Akademia Rolnicza w Poznaniu, Poznań, 1996
  2. Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Dekoracje roślinne w gospodarstwie agroturystycznym5
T-A-2Podstawy agrotechniki roślin sadowniczych, warzyw i ziół w gospodarstwach agroturystycznych.10
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka gospodarstw agroturystycznych. Dobór, znaczenie i wykorzystanie roślin ozdobnych, sadowniczych oraz warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym.15
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2konsultacje3
A-A-3studiowanie literatury fachowej6
A-A-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2konsultacje3
A-W-3studiowanie literatury fachowej6
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O07-R_W01Zna gatunki i odmiany roślin ozdobnych, sadowniczych, warzyw i ziół uprawianych oraz wykorzystywanych w gospodarstwie agroturystycznym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W23student rozpoznaje i charakteryzuje najważniejsze gospodarczo grupy, gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z możliwością wykorzystania roślin ozdobnych, owoców oraz warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka gospodarstw agroturystycznych. Dobór, znaczenie i wykorzystanie roślin ozdobnych, sadowniczych oraz warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym.
T-A-1Dekoracje roślinne w gospodarstwie agroturystycznym
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcja roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe gatunki roślin ogrodniczych wykorzystywanych w gospodarstwie agroturystycznym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O07-R_U01Dobiera i komponuje właściwe gatunki roślin ozdobnych zgodnie z ich wymaganiami.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania drzew, krzewów, bylin i roślin zielnych, ich doboru do siedliska, projektowania powierzchni potrzebnej dla siedliska drzew i krzewów, projektowania, zakładania i pielęgnowania ogrodów przydomowych, wykorzystania roślin do dekoracji wnętrz
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z możliwością wykorzystania roślin ozdobnych, owoców oraz warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka gospodarstw agroturystycznych. Dobór, znaczenie i wykorzystanie roślin ozdobnych, sadowniczych oraz warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym.
T-A-1Dekoracje roślinne w gospodarstwie agroturystycznym
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcja roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student dobiera i komponuje właściwe gatunki roślin ozdobnych zgodnie z ich wymaganiami.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O07-R_U02Student posiada podstawową umiejętność zaplanowania uprawy roślin sadowniczych, warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym Potrafi wskazać kierunku wykorzystania uzyskanych w gospodarstiwe produktów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania drzew, krzewów, bylin i roślin zielnych, ich doboru do siedliska, projektowania powierzchni potrzebnej dla siedliska drzew i krzewów, projektowania, zakładania i pielęgnowania ogrodów przydomowych, wykorzystania roślin do dekoracji wnętrz
OG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
OG_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
OG_1A_U18student posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji w celu sporządzania prostych opracowań naukowych oraz poszerzania tych umiejętności przez całe życie
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z możliwością wykorzystania roślin ozdobnych, owoców oraz warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka gospodarstw agroturystycznych. Dobór, znaczenie i wykorzystanie roślin ozdobnych, sadowniczych oraz warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym.
T-A-2Podstawy agrotechniki roślin sadowniczych, warzyw i ziół w gospodarstwach agroturystycznych.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcja roślin)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada dostateczną umiejętność planowania uprawy roślin sadowniczych, warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym Potrafi wskazać podstawowe kierunku wykorzystania uzyskanych w gospodarstiwe produktów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O07-R_K01Student ma świadomość potrzeby samodoskanalenia, działa w sposób przedsiębiorczy, odpowiedzialny i etyczny.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie
OG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
OG_1A_K06student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcja ogrodniczą
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z możliwością wykorzystania roślin ozdobnych, owoców oraz warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka gospodarstw agroturystycznych. Dobór, znaczenie i wykorzystanie roślin ozdobnych, sadowniczych oraz warzyw i ziół w gospodarstwie agroturystycznym.
T-A-1Dekoracje roślinne w gospodarstwie agroturystycznym
T-A-2Podstawy agrotechniki roślin sadowniczych, warzyw i ziół w gospodarstwach agroturystycznych.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcja roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość potrzeby uczenia się i samodoskanalenia prze całe życie, stara się działać w sposób przedsiębiorczy, odpowiedzialny i etyczny.
3,5
4,0
4,5
5,0