Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Diagnostyka substancji antyodżywczych w karmach dla psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Diagnostyka substancji antyodżywczych w karmach dla psów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Eugenia Jacyno <eugenia.jacyno@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 10 0,80,40zaliczenie
laboratoriaL4 20 1,20,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomosci z chemii, Podstawowe wiadomosci z żywienia zwierząt domowych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne2
T-L-2Oznaczanie azotu w surowcach do produkcji pokarmów. Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji karm.4
T-L-3Oznaczanie azotynów i azotanów4
T-L-4Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych4
T-L-5Garbniki w surowcach roślinnych3
T-L-6Oznaczanie kwasu fitynowego. Fosfor ogółem a fosfor przyswajalny3
20
wykłady
T-W-1Bezpieczeństwo karm. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego do produkcji karm.6
T-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej karm, substancje obce, szkodliwe dodatki.4
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2uczestnictwo w konsultacjach2
A-L-3Studiowanie literatury10
A-L-4Przygotowanie sie do zaliczenia cwiczen4
36
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Przygotowanie sie do zaliczenia7
A-W-3Studiowanie literatury7
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: kolokwium cząstkowe
S-2Ocena formująca: aktywność studenta
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C18.4_W01
Zna cechy surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także technologie ich produkcji, konserwowania, uszlachetniania, metody oceny wartości odżywczej oraz znaczenie w żywieniu psów i innych zwierząt udomowionych
Kn_1P_W14C-1T-W-1, T-L-1, T-L-4, T-L-5M-1, M-2, M-3S-1, S-3, S-4
Kn_1P_C18.4_W03
Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w roślinach, charakteryzuje ich wykorzystanie w dietetyce psów
Kn_1P_W11C-1T-W-1, T-W-2M-1, M-3S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C18.4_U01
student potrafi zinterpretować poziom poszczególnych substancji odżywczych i przeciwodżywczych w karmach
Kn_1P_U06C-1T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-2M-2, M-3S-1, S-2, S-4
Kn_1P_C18.4_U02
Potrafi oznaczyć zawartość w karmach wybranych związków antyżywieniowych
Kn_1P_U06C-1T-W-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-2M-2, M-3S-1, S-2, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C18.4_K01
Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
Kn_1P_K03C-1T-L-1M-3S-2
Kn_1P_C18.4_K02
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
Kn_1P_K04C-1T-L-1M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C18.4_W01
Zna cechy surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także technologie ich produkcji, konserwowania, uszlachetniania, metody oceny wartości odżywczej oraz znaczenie w żywieniu psów i innych zwierząt udomowionych
2,0
3,0student w podstawowym zakresie zna materiał programu przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C18.4_W03
Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w roślinach, charakteryzuje ich wykorzystanie w dietetyce psów
2,0
3,0student posiada podstawową wiedzę z zakresu substancji czynnych, w tym przeciwodżywczych w surowcach do produkcji karm
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C18.4_U01
student potrafi zinterpretować poziom poszczególnych substancji odżywczych i przeciwodżywczych w karmach
2,0
3,0student potrafi w dostatecznym stopniu zinterpretować pozim poszczególnych substancji odzywczych i przeciwodżywczych w karmach
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C18.4_U02
Potrafi oznaczyć zawartość w karmach wybranych związków antyżywieniowych
2,0
3,0student radzi sobie w stopniu podstawowym, z pomocą prowadzącego z wybranymi zadaniami z zakresu przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C18.4_K01
Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
2,0
3,0Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C18.4_K02
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
2,0
3,0Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Sikorski Z.E., Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002
  2. Hanczakowski P., Koreleski J., Wolski T., Składniki pokarmowe i antyodżywcze występujące w roślinach, Kraków, 2001
  3. Sikorski Z. E., Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, WNT, Warszawa, 1994

Literatura dodatkowa

  1. Beksa, Akryloamid w żywności, Sigma, 2006

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne2
T-L-2Oznaczanie azotu w surowcach do produkcji pokarmów. Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji karm.4
T-L-3Oznaczanie azotynów i azotanów4
T-L-4Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych4
T-L-5Garbniki w surowcach roślinnych3
T-L-6Oznaczanie kwasu fitynowego. Fosfor ogółem a fosfor przyswajalny3
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Bezpieczeństwo karm. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego do produkcji karm.6
T-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej karm, substancje obce, szkodliwe dodatki.4
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2uczestnictwo w konsultacjach2
A-L-3Studiowanie literatury10
A-L-4Przygotowanie sie do zaliczenia cwiczen4
36
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Przygotowanie sie do zaliczenia7
A-W-3Studiowanie literatury7
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C18.4_W01Zna cechy surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także technologie ich produkcji, konserwowania, uszlachetniania, metody oceny wartości odżywczej oraz znaczenie w żywieniu psów i innych zwierząt udomowionych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W14Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w surowcach do produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych
Treści programoweT-W-1Bezpieczeństwo karm. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego do produkcji karm.
T-L-1Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne
T-L-4Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych
T-L-5Garbniki w surowcach roślinnych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium cząstkowe
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w podstawowym zakresie zna materiał programu przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C18.4_W03Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w roślinach, charakteryzuje ich wykorzystanie w dietetyce psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W11Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań oraz zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych
Treści programoweT-W-1Bezpieczeństwo karm. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego do produkcji karm.
T-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej karm, substancje obce, szkodliwe dodatki.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student posiada podstawową wiedzę z zakresu substancji czynnych, w tym przeciwodżywczych w surowcach do produkcji karm
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C18.4_U01student potrafi zinterpretować poziom poszczególnych substancji odżywczych i przeciwodżywczych w karmach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U06Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych
Treści programoweT-L-1Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne
T-L-3Oznaczanie azotynów i azotanów
T-L-4Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych
T-L-5Garbniki w surowcach roślinnych
T-L-6Oznaczanie kwasu fitynowego. Fosfor ogółem a fosfor przyswajalny
T-L-2Oznaczanie azotu w surowcach do produkcji pokarmów. Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji karm.
Metody nauczaniaM-2Prezentacja multimedialna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium cząstkowe
S-2Ocena formująca: aktywność studenta
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi w dostatecznym stopniu zinterpretować pozim poszczególnych substancji odzywczych i przeciwodżywczych w karmach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C18.4_U02Potrafi oznaczyć zawartość w karmach wybranych związków antyżywieniowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U06Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych
Treści programoweT-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej karm, substancje obce, szkodliwe dodatki.
T-L-1Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne
T-L-3Oznaczanie azotynów i azotanów
T-L-4Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych
T-L-5Garbniki w surowcach roślinnych
T-L-6Oznaczanie kwasu fitynowego. Fosfor ogółem a fosfor przyswajalny
T-L-2Oznaczanie azotu w surowcach do produkcji pokarmów. Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji karm.
Metody nauczaniaM-2Prezentacja multimedialna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium cząstkowe
S-2Ocena formująca: aktywność studenta
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student radzi sobie w stopniu podstawowym, z pomocą prowadzącego z wybranymi zadaniami z zakresu przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C18.4_K01Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych
Treści programoweT-L-1Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: aktywność studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C18.4_K02Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami subsatancji antyodzywczych w surowcach do produkcji karm oraz przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia zwiazanego z niebezpiecznym pokarmem, zapoznanie diagnostyką substancji przeciwodżywczych
Treści programoweT-L-1Toksyczne i przeciwodżywcze składniki naturalne
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: aktywność studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0