Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia karm:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia karm | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Jolanta Karakulska <Jolanta.Karakulska@zut.edu.pl>, Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Paweł Nawrotek <Pawel.Nawrotek@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 17 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy żywienia |
W-2 | Podstawy mikrobiologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi problemami naukowymi dotyczącymi mikrobiologii pasz. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej surowców przemysłu paszowego oraz gotowych karm. Studenci rozumieją, że pasze są doskonałym środowiskiem do życia mikroorganizmów. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Przygotowanie próbek pasz do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna. | 2 |
T-L-2 | Drobnoustroje wskaźnikowe: pałeczki z grupy coli, paciorkowce kałowe i metody oceny stanu sanitarnego pasz. | 2 |
T-L-3 | Charakterystyka Clostridium perfingens i metody jego oznaczania w paszach. | 1 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Drobnoustroje występujące w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. | 2 |
T-W-2 | Czynniki środowiskowe zewnętrzne i wewnętrzne mające wpływ na rozwój mikroorganizmów. | 2 |
T-W-3 | Procesy psucia się karm powodowane przez drobnoustroje. Zatrucia pokarmowe.Warunki mikrobiologiczne jakie powinny spełniać pasze i dodatki do pasz stosowane u zwierząt. | 1 |
5 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | Zebranie literatury naukowej i przygotowaniedo pisemnego zaliczenia ćwiczeń. | 10 |
A-L-3 | Przygotowanie do zajęć. | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Opracowanie wykładów i przygotowanie do pisemnego zaliczenia. | 10 |
A-W-3 | Zebranie literatury naukowej zgodnej z tematyką wykładową. | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | prezentacja multimedialna |
M-3 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenia ćwiczeń |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C35.2_W01 Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Znają i rozumieją zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów. | Kn_1P_W07 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-2 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C35.2_U01 Zdobywają umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych. | Kn_1P_U02 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-L-1, T-L-2 | M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C35.2_K01 Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz. | Kn_1P_K03 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-L-2, T-L-3 | M-3, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C35.2_W01 Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Znają i rozumieją zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów. | 2,0 | Studenci wykazują brak wiedzy w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Nie znaja zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów. |
3,0 | Studenci wykazują wiedzę na poziomie dostatecznym w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Znają dostatecznie zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C35.2_U01 Zdobywają umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych. | 2,0 | Nie posiada umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych. |
3,0 | Posiada umiejętności na poziomie dostatecznym identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C35.2_K01 Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz. | 2,0 | Nie potrafi analizować zagrożeń sanitarnych oraz nie rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz. |
3,0 | Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.na poziomie dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jerzy Molenda, Mikrobiologia żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2010, 1
- Jamroz D., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, PWN, 2009
- Jadwiga Szostak -Kot, Mikrobiologia produktów, Uniwersytetu Przyrodniczego w Krakowie, 2010
Literatura dodatkowa
- Krystyna Trojanowska, Helena Giebel, Barbara Gołębiowska, Mikrobiologia żywności, niwersytetu Prrzyrodniczego w Poznaniu, 2013