Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Radosław Drozd <Radoslaw.Drozd@zut.edu.pl>, Anna Żywicka <Anna.Zywicka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 25 2,00,41zaliczenie
wykładyW5 25 2,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie na poziomie szkoły średniej.
W-2Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii ogólnej
W-3Podstawowa wiedza z zakresu fizyki, chemii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapozanie studentów z głównymi obszarami zastosowania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu.
C-2Zapozanie studentów z podstawowymi metodami wykorzstywania mikroorganizmów w różnych galęziach przemysłu
C-3Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Izolacja mikroorganizmów o potencjalnym znaczeniu przemysłowym z gleby.6
T-L-2Wyznaczanie wybranych cech technologicznych mikroorganizmów przemysłowych.6
T-L-3Parametryzacja hodowli, wyznaczanie podstawowych parametrów procesu biotechnologicznego.8
T-L-4Jakość mikrobiologiczna wybranych produktów spożywczych.5
25
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii przemysłowej. Znaczenie mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Przykłady mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii.4
T-W-2Metody pozyskiwania szczepów o wysokim potencjale biotechnologicznym.2
T-W-3Procesy biotechnologiczne prowadzone z użyciem mikroorganizmów.4
T-W-4Bioreaktory i ich zastosowanie w biotechnologii. Optymalizacja procesu.2
T-W-5Zwiększenie efektywności procesów przemysłowych poprzez immobilizacje mikroorganizmów.2
T-W-6Modelowanie metabolizmu mikroorganizmów wykorzystywanych w przemyśle.2
T-W-7Kultury starterowe i przechowywanie szczepów o znaczeniu przemysłowym.2
T-W-8Mikroorganizmy, jako źródło zagrożenia w przemyśle i metody ich eliminacji2
T-W-9Mikrobiologii prognostyczna2
T-W-10Biodegradacja i bioremediacja – mikroorganizmy w ochronie środowiska3
25

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach25
A-L-2Praca własna studenta20
A-L-3Konsultacje15
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2Dyskusja panelowa10
A-W-3Konsultacje15
A-W-4Czytanie i analiza wskaznej literatury zródowej10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Pokaz z objaśnieniem
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kontrola przygotowania do zajęć oraz aktywność na zajęciach.
S-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_??_W01
Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
BT_1A_W12, BT_1A_W16C-2T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-1, T-W-3, T-W-9, T-W-8, T-W-7, T-W-10M-1, M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_??_U01
Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu
BT_1A_U04, BT_1A_U10C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4M-1, M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-S-C13_K01
Student ma świadomość znaczenia nabytej wiedzy z zakresu mikrobiologii przemyslowej w pracy zawodowej
BT_1A_K08, BT_1A_K04, BT_1A_K06C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_1A_??_W01
Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
2,0
3,0student posiada dostateczną wiedzę dotyczącą problematyki mikrobiologicznej w róznych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_1A_??_U01
Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu
2,0
3,0uzyskanie co najmniej 50% pozytywnych odpowiedzi w egzamnienie pisemnym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-S-C13_K01
Student ma świadomość znaczenia nabytej wiedzy z zakresu mikrobiologii przemyslowej w pracy zawodowej
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczącą problematyki mikrobiuologicznej w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Duszkiewicz-Reinhard W., Grzybowski R., Sobczak E., Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 1993
  3. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywnosci, WNT, Warszawa, 2003

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Izolacja mikroorganizmów o potencjalnym znaczeniu przemysłowym z gleby.6
T-L-2Wyznaczanie wybranych cech technologicznych mikroorganizmów przemysłowych.6
T-L-3Parametryzacja hodowli, wyznaczanie podstawowych parametrów procesu biotechnologicznego.8
T-L-4Jakość mikrobiologiczna wybranych produktów spożywczych.5
25

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii przemysłowej. Znaczenie mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Przykłady mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii.4
T-W-2Metody pozyskiwania szczepów o wysokim potencjale biotechnologicznym.2
T-W-3Procesy biotechnologiczne prowadzone z użyciem mikroorganizmów.4
T-W-4Bioreaktory i ich zastosowanie w biotechnologii. Optymalizacja procesu.2
T-W-5Zwiększenie efektywności procesów przemysłowych poprzez immobilizacje mikroorganizmów.2
T-W-6Modelowanie metabolizmu mikroorganizmów wykorzystywanych w przemyśle.2
T-W-7Kultury starterowe i przechowywanie szczepów o znaczeniu przemysłowym.2
T-W-8Mikroorganizmy, jako źródło zagrożenia w przemyśle i metody ich eliminacji2
T-W-9Mikrobiologii prognostyczna2
T-W-10Biodegradacja i bioremediacja – mikroorganizmy w ochronie środowiska3
25

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach25
A-L-2Praca własna studenta20
A-L-3Konsultacje15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2Dyskusja panelowa10
A-W-3Konsultacje15
A-W-4Czytanie i analiza wskaznej literatury zródowej10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_1A_??_W01Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_W12Wykazuje ogólną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i przemysłu.
BT_1A_W16Ma wiedzę na temat różnorodności, funkcjonowania oraz znaczenia mikroorganizmów dla człowieka i środowiska przyrodniczego.
Cel przedmiotuC-2Zapozanie studentów z podstawowymi metodami wykorzstywania mikroorganizmów w różnych galęziach przemysłu
Treści programoweT-W-2Metody pozyskiwania szczepów o wysokim potencjale biotechnologicznym.
T-W-4Bioreaktory i ich zastosowanie w biotechnologii. Optymalizacja procesu.
T-W-6Modelowanie metabolizmu mikroorganizmów wykorzystywanych w przemyśle.
T-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii przemysłowej. Znaczenie mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Przykłady mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii.
T-W-3Procesy biotechnologiczne prowadzone z użyciem mikroorganizmów.
T-W-9Mikrobiologii prognostyczna
T-W-8Mikroorganizmy, jako źródło zagrożenia w przemyśle i metody ich eliminacji
T-W-7Kultury starterowe i przechowywanie szczepów o znaczeniu przemysłowym.
T-W-10Biodegradacja i bioremediacja – mikroorganizmy w ochronie środowiska
Metody nauczaniaM-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student posiada dostateczną wiedzę dotyczącą problematyki mikrobiologicznej w róznych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_1A_??_U01Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_U04Posługuje się wiedzą z zakresu mikrobiologii i immunologii; analizuje mechanizmy warunkujące zjadliwość drobnoustrojów, potrafi scharakteryzować wybrane choroby zakaźne; analizuje funkcjonowanie układu odpornościowego; posiada umiejętność hodowli drobnoustrojów i stosowania odpowiednich technik diagnostycznych.
BT_1A_U10Posługuje się kluczowymi pojęciami z zakresu biotechnologii; zna i ocenia znaczenie biotechnologii w różnych dziedzinach życia oraz w tworzeniu nowych i pozyskiwaniu istniejących substancji biologicznie aktywnych; zna podstawe zagadnienia z farmakologii i farmakokinetyki leków; potrafi zaprojektować linie biotechnologiczne oraz wykorzystywać różne urządzenia i aparaturę badawczą w biotechnologii; ocenia zagrożenia wynikające z osiągnięć biotechnologii; analizuje zagadnienia związane z biobezpieczeństwem.
Cel przedmiotuC-2Zapozanie studentów z podstawowymi metodami wykorzstywania mikroorganizmów w różnych galęziach przemysłu
Treści programoweT-L-1Izolacja mikroorganizmów o potencjalnym znaczeniu przemysłowym z gleby.
T-L-2Wyznaczanie wybranych cech technologicznych mikroorganizmów przemysłowych.
T-L-3Parametryzacja hodowli, wyznaczanie podstawowych parametrów procesu biotechnologicznego.
T-L-4Jakość mikrobiologiczna wybranych produktów spożywczych.
Metody nauczaniaM-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0uzyskanie co najmniej 50% pozytywnych odpowiedzi w egzamnienie pisemnym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_1A_BT-S-C13_K01Student ma świadomość znaczenia nabytej wiedzy z zakresu mikrobiologii przemyslowej w pracy zawodowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_K08Ma świadomość uwarunkowań biologicznych i technologicznych podstawowych procesów biotechnologicznych.
BT_1A_K04Wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; ma świadomość wpływu biotechnologii na kształtowanie i stan środowiska naturalnego oraz zdrowie człowieka.
BT_1A_K06Wykazuje pozytywne przekonania i postawy wobec ludzi, organizmów i środowiska; ma wysoką wrażliwość na ich potrzeby i problemy.
Cel przedmiotuC-1Zapozanie studentów z głównymi obszarami zastosowania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu.
Treści programoweT-L-1Izolacja mikroorganizmów o potencjalnym znaczeniu przemysłowym z gleby.
T-L-2Wyznaczanie wybranych cech technologicznych mikroorganizmów przemysłowych.
T-L-3Parametryzacja hodowli, wyznaczanie podstawowych parametrów procesu biotechnologicznego.
T-L-4Jakość mikrobiologiczna wybranych produktów spożywczych.
Metody nauczaniaM-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kontrola przygotowania do zajęć oraz aktywność na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczącą problematyki mikrobiuologicznej w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0