Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S2)

Sylabus przedmiotu Analiza produktów handlowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia chemiczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Analiza produktów handlowych
Specjalność Technologia środków pomocniczych i kosmetyków
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Chemicznej Organicznej i Materiałów Polimerowych
Nauczyciel odpowiedzialny Paula Ossowicz-Rupniewska <Paula.Ossowicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Ewa Janus <Ewa.Janus@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Chemia analityczna

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z metodami analizy kosmetycznych produktów handlowych i skadników wyrobów kosmetycznych, przybliżenie technik spektrometrycznych.
C-2Zapoznanie z metodami chromatograficznymi stosowanymi w analizie produktów kosmetycznych
C-3Zapoznanie studentów z podstawowymi dokumentami i normami dotyczącymi kontroli jakości produktów kosmetycznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Charakterystyka fizykochemiczna i wybrane wskaźniki jakości stosowane w kontroli preparatów kosmetycznych. Ocena czystości mikrobiologicznej kosmetyków.3
T-W-2Metody spektrometryczne w analizie produktów kosmetycznych.3
T-W-3Metody chromatograficzne w kontoli jakości preparatów kosmetycznych. Metody oznaczania zawartości wybranych analitów.3
T-W-4Kontrola jakości handlowych produktów kosmetycznych i ich składników w świetle obowiązujących przepisów prawnych4
T-W-5Oznaczanie substancji niedozwolonych oraz zanieczyszcze obecnych w kosmetykach2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącym przedmiot3
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia10
A-W-4Zaliczenie2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z objanieniami wspomagany prezentacją multimedialną

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D05-10_W01
Student posiada wiedzę dotyczącą metod analizy produktów handlowych. Potrafi opisać i scharakteryzować metodę przedstawionąna wykładzie.
TCH_2A_W08C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D05-10_U01
Student posiada umiejętność wyboru metody analitycznej w celu oceny jakości produktu handlowego.
TCH_2A_U08C-1, C-2T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D05-10_K01
Wykaże zrozumienie konieczności oceny jakości produktów handlowych i składników stosowanych do ich wyrobu z wykorzystaniem różnych metod analitycznych i będzie świadomy postępowania zgodnie z obowiązującymi przepisami i regulacjami prawnym.
TCH_2A_K01C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-3M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D05-10_W01
Student posiada wiedzę dotyczącą metod analizy produktów handlowych. Potrafi opisać i scharakteryzować metodę przedstawionąna wykładzie.
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu oznaczeń spektrometrycznych, chromatograficznych oraz obowiązujących przepisów prawnych dotyczących jakości handlowych produktów kosmetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D05-10_U01
Student posiada umiejętność wyboru metody analitycznej w celu oceny jakości produktu handlowego.
2,0
3,0Umie przedstawić metody stosowane w oznaczaniu podstawowych własności fizykochemicznych związków.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D05-10_K01
Wykaże zrozumienie konieczności oceny jakości produktów handlowych i składników stosowanych do ich wyrobu z wykorzystaniem różnych metod analitycznych i będzie świadomy postępowania zgodnie z obowiązującymi przepisami i regulacjami prawnym.
2,0
3,0Potrafi wymienić powody konieczności oceny jakości produktów handlowych i ich składników stosowanych do ich wyrobów
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R., Podstawy chemii analitycznej t.1, PWN, Warszawa, 2007, pierwsze
  2. Witkiewicz Z., Hetper J., Chromatografia gazowa, WNT, Warszawa, 2009, drugie
  3. Praca zbiorowa, Kontrola analityczna w przemyśle chemicznym, PWT, Warszawa, 1957, pierwsze
  4. Cygański A., Metody spektroskopowe w chemii analitycznej, WNT, Warszawa, 2009, czwarte

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka fizykochemiczna i wybrane wskaźniki jakości stosowane w kontroli preparatów kosmetycznych. Ocena czystości mikrobiologicznej kosmetyków.3
T-W-2Metody spektrometryczne w analizie produktów kosmetycznych.3
T-W-3Metody chromatograficzne w kontoli jakości preparatów kosmetycznych. Metody oznaczania zawartości wybranych analitów.3
T-W-4Kontrola jakości handlowych produktów kosmetycznych i ich składników w świetle obowiązujących przepisów prawnych4
T-W-5Oznaczanie substancji niedozwolonych oraz zanieczyszcze obecnych w kosmetykach2
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącym przedmiot3
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia10
A-W-4Zaliczenie2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_D05-10_W01Student posiada wiedzę dotyczącą metod analizy produktów handlowych. Potrafi opisać i scharakteryzować metodę przedstawionąna wykładzie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_W08ma uporządkowaną wiedzę z zakresu technik i metod wydzielania, identyfikacji i charakteryzowania produktów chemicznych, zagospodarowania odpadów uszlachetniania produktów, opracowywania technologii bezodpadowych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodami analizy kosmetycznych produktów handlowych i skadników wyrobów kosmetycznych, przybliżenie technik spektrometrycznych.
C-2Zapoznanie z metodami chromatograficznymi stosowanymi w analizie produktów kosmetycznych
C-3Zapoznanie studentów z podstawowymi dokumentami i normami dotyczącymi kontroli jakości produktów kosmetycznych.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka fizykochemiczna i wybrane wskaźniki jakości stosowane w kontroli preparatów kosmetycznych. Ocena czystości mikrobiologicznej kosmetyków.
T-W-4Kontrola jakości handlowych produktów kosmetycznych i ich składników w świetle obowiązujących przepisów prawnych
T-W-2Metody spektrometryczne w analizie produktów kosmetycznych.
T-W-5Oznaczanie substancji niedozwolonych oraz zanieczyszcze obecnych w kosmetykach
T-W-3Metody chromatograficzne w kontoli jakości preparatów kosmetycznych. Metody oznaczania zawartości wybranych analitów.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z objanieniami wspomagany prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu oznaczeń spektrometrycznych, chromatograficznych oraz obowiązujących przepisów prawnych dotyczących jakości handlowych produktów kosmetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_D05-10_U01Student posiada umiejętność wyboru metody analitycznej w celu oceny jakości produktu handlowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_U08potrafi wykorzystywać metody analityczne oraz eksperymentalne do rozwiązywania problemów badawczych z zakresu technologii chemicznej, zwłaszcza w zakresie ukończonej specjalności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodami analizy kosmetycznych produktów handlowych i skadników wyrobów kosmetycznych, przybliżenie technik spektrometrycznych.
C-2Zapoznanie z metodami chromatograficznymi stosowanymi w analizie produktów kosmetycznych
Treści programoweT-W-1Charakterystyka fizykochemiczna i wybrane wskaźniki jakości stosowane w kontroli preparatów kosmetycznych. Ocena czystości mikrobiologicznej kosmetyków.
T-W-4Kontrola jakości handlowych produktów kosmetycznych i ich składników w świetle obowiązujących przepisów prawnych
T-W-2Metody spektrometryczne w analizie produktów kosmetycznych.
T-W-5Oznaczanie substancji niedozwolonych oraz zanieczyszcze obecnych w kosmetykach
T-W-3Metody chromatograficzne w kontoli jakości preparatów kosmetycznych. Metody oznaczania zawartości wybranych analitów.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z objanieniami wspomagany prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umie przedstawić metody stosowane w oznaczaniu podstawowych własności fizykochemicznych związków.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_D05-10_K01Wykaże zrozumienie konieczności oceny jakości produktów handlowych i składników stosowanych do ich wyrobu z wykorzystaniem różnych metod analitycznych i będzie świadomy postępowania zgodnie z obowiązującymi przepisami i regulacjami prawnym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_K01potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy, ma świadomość ważności pozatechnicznych aspektów działalności inżynierskiej i odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodami analizy kosmetycznych produktów handlowych i skadników wyrobów kosmetycznych, przybliżenie technik spektrometrycznych.
C-2Zapoznanie z metodami chromatograficznymi stosowanymi w analizie produktów kosmetycznych
C-3Zapoznanie studentów z podstawowymi dokumentami i normami dotyczącymi kontroli jakości produktów kosmetycznych.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka fizykochemiczna i wybrane wskaźniki jakości stosowane w kontroli preparatów kosmetycznych. Ocena czystości mikrobiologicznej kosmetyków.
T-W-4Kontrola jakości handlowych produktów kosmetycznych i ich składników w świetle obowiązujących przepisów prawnych
T-W-2Metody spektrometryczne w analizie produktów kosmetycznych.
T-W-5Oznaczanie substancji niedozwolonych oraz zanieczyszcze obecnych w kosmetykach
T-W-3Metody chromatograficzne w kontoli jakości preparatów kosmetycznych. Metody oznaczania zawartości wybranych analitów.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z objanieniami wspomagany prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi wymienić powody konieczności oceny jakości produktów handlowych i ich składników stosowanych do ich wyrobów
3,5
4,0
4,5
5,0