Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)
Sylabus przedmiotu Wina ziołowe i specjalne:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Wina ziołowe i specjalne | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zagadnień związanych z produkcją wina, znajomość podstaw biologii, fizjologii i chemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z technologią produkcji win ziołowych i specjalnych. |
C-2 | Zapoznanie studentów z surowcami roślinnymi mającymi zastosowanie w produkcji wina i napojów winiarskich oraz ich znaczeniem w zwalczaniu i zapobieganiu problemów zdrowotnych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Surowce roślinne wykorzystywane do produkcji win ziołowych i specjalnych oraz innych produktów na bazie wina pozyskiwane z uprawy. | 10 |
T-A-2 | Surowce roślinne wykorzystywane do produkcji win ziołowych i specjalnych oraz innych produktów na bazie wina pochodzące ze stanowisk naturalnych. | 10 |
20 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Receptury win ziołowych na konkretne dolegliwości. | 6 |
T-L-2 | Ocena jakościowa surowców roślinnych do produkcji win ziołowych i specjalnych. | 4 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie i definicje zgodnie z Ustawą o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. | 2 |
T-W-2 | Związki biologicznie czynne w surowcach używanych do produkcji win i ich zastosowanie lecznicze i przyprawowe. | 6 |
T-W-3 | Wina owocowe - technologia i surowce do produkcji. | 4 |
T-W-4 | Wino z suszonych i przejrzałych winogron - technologia i surowce do produkcji. | 2 |
T-W-5 | Wina z soku winogronowego, wina likierowe - technologia produkcji i baza surowcowa. | 2 |
T-W-6 | Napoje winopodobne, aromatyzowane koktajle winopodobne, cydry i perry, octy winne - technologia i surowce do produkcji. | 4 |
T-W-7 | Miody pitne i aromatyzowane nalewki na winie technologia i surowce do produkcji. | 4 |
T-W-8 | Aromatyzowane nalewki na winie, wina ziołowe i wermuty. Produkcja, właściwości lecznicze. | 6 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-A-2 | konsultacje związane z tematyką ćwiczeń | 6 |
A-A-3 | przygotowanie do zaliczenia | 4 |
30 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | przygotowanie do ćwiczeń | 3 |
A-L-3 | przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | konsultacje związane z tematyką wykładów | 10 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 6 |
46 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metoda podająca (wykład informacyjny i konwersatoryjny) |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna związana z zagadnieniami wykładu i ćwiczeń |
M-3 | Metody eksponujące (materiał roślinny, - surowce, zdjęcia, ryciny) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz, projekt) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: kolokwium |
S-2 | Ocena formująca: prezentacja |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C31_W01 Student ma wiedzę na temat receptur i technologii produkcji win ziołowych i specjalnych oraz innych produktów na bazie wina. | UWW_1A_W16, UWW_1A_W17, UWW_1A_W18, UWW_1A_W14, UWW_1A_W13 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-8, T-W-6, T-L-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
UWW_1A_C31_W02 Student ma wiedzę odnośnie surowców używanych do produkcji win owocowych, ziołowych itp., związków biologicznie czynnych w nich zawartych oraz spozobach ich pozyskiwania. | UWW_1A_W16, UWW_1A_W17, UWW_1A_W18, UWW_1A_W14, UWW_1A_W13 | — | — | C-2 | T-W-2, T-L-1, T-L-2, T-A-1, T-A-2 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C31_U01 Student posiada umiejętność praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy przy produkcji poznanych przez niego rodzajów win i innych produktów na bazie wina oraz wskazuje ich zastosowanie. | UWW_1A_U11, UWW_1A_U03, UWW_1A_U12 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-8, T-W-2, T-W-6, T-L-1, T-L-2, T-A-1, T-A-2 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
UWW_1A_C31_U02 Student posiada umiejętność praktycznego wykorzystania poznanych surowców w produkji win ziołowych i specjalnych oraz innych produktów na bazie wina, zawartość w nich związków biologicznie czynnych, potrafi wskazać ich zastosowanie na różne dolegliwości. | UWW_1A_U11, UWW_1A_U03, UWW_1A_U12 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-8, T-W-2, T-W-6, T-L-1, T-L-2, T-A-1, T-A-2 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C31_K01 Student świadomie rozwiązuje problemy poznawcze i praktyczne z zakresu produkcji win ziołowych i specjalnych. | UWW_1A_K02 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-8, T-W-2, T-W-6, T-L-1, T-L-2, T-A-1, T-A-2 | M-1, M-2, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C31_W01 Student ma wiedzę na temat receptur i technologii produkcji win ziołowych i specjalnych oraz innych produktów na bazie wina. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował podstawową wiedzę na temat rodzajów, technologii produkcji win ziołowych i specjalnych oraz innych produktów na bazie wina. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
UWW_1A_C31_W02 Student ma wiedzę odnośnie surowców używanych do produkcji win owocowych, ziołowych itp., związków biologicznie czynnych w nich zawartych oraz spozobach ich pozyskiwania. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował wymaganą wiedzę na poziomie podstawowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C31_U01 Student posiada umiejętność praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy przy produkcji poznanych przez niego rodzajów win i innych produktów na bazie wina oraz wskazuje ich zastosowanie. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada umiejętność praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy przy produkcji różnych rodzajów win ziołowych i specjalnych ze wskazaniem ich zastosowania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
UWW_1A_C31_U02 Student posiada umiejętność praktycznego wykorzystania poznanych surowców w produkji win ziołowych i specjalnych oraz innych produktów na bazie wina, zawartość w nich związków biologicznie czynnych, potrafi wskazać ich zastosowanie na różne dolegliwości. | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym opanował umiejętność. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C31_K01 Student świadomie rozwiązuje problemy poznawcze i praktyczne z zakresu produkcji win ziołowych i specjalnych. | 2,0 | |
3,0 | Student jest świadomy uzyskanej wiedzy i umiejętności praktycznych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Margalit Y., Technologia produkcji wina, PWRiL, Warszawa, 2014
- Gil L. T. M., Encyklopedia wina, Buchmann, Warszawa, 2009
- Mansfield S., Domowe alkohole, RM, Warszawa, 2012
- Kołodziej B., Uprawa ziół., PWRiL, Poznań, 2010
- Antkowiak L., Rośliny lecznicze, Akademia Rolnicza w Poznaniu, Poznań, 1998
Literatura dodatkowa
- Vargas P., Gulling R., Domowy wyrób win i miodów pitnych., RM, Warszawa, 2011
- Stąpór T., Nalewki i wina lecznicze., Astrum, Wrocław, 2011
- Nowicki Z. T., Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy., Galion, Gdynia, 2002
- Kwapisz Ewa, Wyrób wina i piwa domowego moim hobby, Biowin, 2005
- Pilarek Bolesław, Wina domowe i potrawy z winem, Prószyński i S-ka, 2005
- Niklewicz Konrad, Wina owocowe i miody, volumina.pl, Szczecin (przedruk wydania z 1893 roku), 2015