Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)
Sylabus przedmiotu Szkodniki i patogeny kwarantannowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Szkodniki i patogeny kwarantannowe | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Bioinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 20 | Grupa obieralna | 2 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe informacje z zakresu fitopatologii i entomologii szczegółowej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | nabycie wiedzy o sposobach postępowania z materiałem roślinnym zasiedlonym przez patogeny i szkodniki kwarantannowe oraz umiejętności rozpoznawania ważniejszych organizmów kwarantannowych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Rola i zadania kwarantanny roślin. Kryteria wyróżniania organizmów kwarantannowych. | 1 |
T-W-2 | Choroby kwarantannowe roślin powodowane przez wirusy, bakterie i grzyby. | 3 |
T-W-3 | Zasady postępowania z materiałem roślinnym zainfekowanym (lub podejrzanym o zainfekowanie) przez patogeny kwarantannowe. | 1 |
T-W-4 | Kwarantanna w ochronie roślin przed szkodnikami. Kwarantanna wewnętrzna i zewnętrzna. | 1 |
T-W-5 | Metody kontroli zdrowotności roślin na obecność szkodników kwarantannowych. Nadzór fitosanitarny. Zasady postępowania z matriałem porażonym przez szkodniki kwarantannowe. | 1 |
T-W-6 | Przegląd i chrakterystyka szkodników kwarantannowych ze szczególnym uwzględnieniem szkodników winorośli oraz upraw ogrodniczych i sadowniczych - morfologia, biologia, rośliny żywycielskie, szkodliwość, rozmieszczenie geograficzne. Sposoby rozprzestrzeniania i przenikania szkodników kwarantannowych. Znaczenie gospodarcze i zwalczanie. | 2 |
9 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia wiedzy z wykładów | 5 |
A-W-3 | zapoznanie z zalecaną literaturą | 4 |
A-W-4 | udział w konsultacjach | 6 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | wykład problemowy |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z przedmiotu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C57-2_W01 nabycie wiedzy o roli i znaczeniu kwarantanny w ochronie roślin oraz o podstawowych organizmach z listy kwarantannowej zagrażających uprawom roślin ogrodniczych | UWW_1A_W10, UWW_1A_W12 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-W-6 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C57-2_U01 nabycie umiejętności postępowania z materiałem roślinnym podejrzewanym o zasiedlenie przez organizmy kwarantannowe i rozpoznawania organizmów z listy kwarantannowej | UWW_1A_U04 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-W-6 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O17-2_K01 rozumie potrzebę aktualizowania i pogłębiania wiedzy w celu prawidłowego rozstrzygania dylematów zawodowych związanych z występowaniem szkodników i patogenów roślin w uprawach ogrodniczych i sadowniczych oraz odpowiedzialnie podejmuje decyzje dotyczące ochrony roślin przed określonymi grupami szkodników i patogenów, z uwzględnieniem protekcji środowiska | UWW_1A_K01, UWW_1A_K02, UWW_1A_K03, UWW_1A_K05 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-2, T-W-6 | M-2, M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C57-2_W01 nabycie wiedzy o roli i znaczeniu kwarantanny w ochronie roślin oraz o podstawowych organizmach z listy kwarantannowej zagrażających uprawom roślin ogrodniczych | 2,0 | |
3,0 | posiada podstawową wiedzę o roli kwarantanny w ochronie roślin. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C57-2_U01 nabycie umiejętności postępowania z materiałem roślinnym podejrzewanym o zasiedlenie przez organizmy kwarantannowe i rozpoznawania organizmów z listy kwarantannowej | 2,0 | |
3,0 | ma umiejętność postępowania w przypadku podejrzenia roślin o zasiedlenie przez organizmy kwarantannowe | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O17-2_K01 rozumie potrzebę aktualizowania i pogłębiania wiedzy w celu prawidłowego rozstrzygania dylematów zawodowych związanych z występowaniem szkodników i patogenów roślin w uprawach ogrodniczych i sadowniczych oraz odpowiedzialnie podejmuje decyzje dotyczące ochrony roślin przed określonymi grupami szkodników i patogenów, z uwzględnieniem protekcji środowiska | 2,0 | |
3,0 | student rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 1. Podstawy fitopatologii, PWRiL, Warszawa, 2010
- Lipa J.J., Zych A. (red.), Kwarantannowe agrofagi Europy, Inspektorat Kwarantanny Roślin, Warszawa, 1994
Literatura dodatkowa
- Borecki Z., Nauka o chorobach roślin, PWRiL, Warszawa, 1987
- Jaworska M., Ochrona roślin i ochrona środowiska, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Kraków, 2012