Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Pielęgniarstwo zwierząt

Sylabus przedmiotu Anatomia zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Anatomia zwierząt
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Baranowski <Piotr.Baranowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Lesław Kubasiewicz <Leslaw.Kubasiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 35 4,00,41zaliczenie
wykładyW2 20 2,00,59egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu morfologii zwierząt na poziomie kształcenia szkoły sredniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną układów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Omówienie i prezentacja tkanek zwierząt przy użyciu mikroskopu: nabłonkowej (nabłonek płaski,sześcienny, cylindryczny); gruczołowej; łącznej i podporowej (łączna właściwa, tłuszczowa, chrzęstna, kostna, krew); mięśniowej (poprzecznie prążkowana, gładka, mięśnia sercowego).6
T-L-2Skóra i jej wytwory: warstwy naskórka, skóra właściwa; tkanka podskórna; unaczynienie i unerwienie skóry. Powstawanie i budowa włosa (obraz mikroskopowy), jego wymiana, unaczynienie i unerwienie. Gruczoły skóry: potowe, zapachowe, łojowe i specyficzne u zwierząt, w tym u psa. Budowa gruczołu mlekowego nieczynnego i w okresie laktacji. Kopyto, pazury, racice, pochwy rogowe i rogi, pióra ptaka.4
T-L-3Narządy zmysłów. Narząd przedsionkowo-ślimakowy (narząd statyczno-słuchowy), narząd wzroku, narzad czucia, narząd smaku, narząd powonienia. Charakterystyka budowy ukadu oddechowego zwierząt domowych drogi oddechowe: jama nosowa, krtań, tchawica - rozwój i budowa. Narządy oddechowe - płuca, oskrzela i oskrzeliki.4
T-L-4Układ nerwowy - podział na ośrodkowy, obwodowy, autonomiczny, opony mózgowe i opony rdzenia. Elementy układu nerwowego: mózgowie i rdzeń kręgowy, układ współczulny i przywspółczulny, włókna somatomotoryczne i wegetacyjne, eksteroreceptywne i interoreceptywne; pojęcia istota szara i istota biała, części mózgowia i koordynacja funkcji życiowych orgaznizmu, nerwy czaszkowe i nerwy rdzeniowe. Charakterystyka budowy aparatu moczowego oraz omówienie typów nerek zwierząt domowych - preparaty.3
T-L-5Układ krążenia. Naczynia krwionośne: włosowate, tętnicze, żylne - rozwój budowa i występowanie. Budowa serca; główne naczynia krwionośne organizmu - rodzaje i przebieg.3
T-L-6Klasyfikacja kości: długie, krótkie, płaskie, spneumatyzowane, nieregularne i trzeszczki. Rozróżnianie poszczególnych kośći, wskazanie ich na szkielecie oraz przedstawienie różnic między odcinkiem obwodowym przednim i tylnym części wolnej kończyny piersiowej i kończyny miednicznej u zwierząt nieparzystokopytnych, parzystokopytnych i psa. Układ mięśniowy kończyny piersiowej i kończyny miednicznej.3
T-L-7Omówienie charakterystycznych kości czaszki trzewnej i mózgowej zwierząt gatunków roślinożernych i mięsożernych; budowa żuchwy i aparatu gnykowego; różnice gatunkowe między szkieletem głowy konia, krowy i psa.3
T-L-8Typy morfologiczne czaszek. Pomiary kraniometryczne szkieletu głowy różnych gatunków zwierząt domowych.3
T-L-9Budowa kręgów, rodzaje połączeń kostnych. Omówienie oraz wskaznie poszczególnych kości na szkielecie. Punkty pomiarowe na szkielecie. Pomiary szkieletów i obliczanie indeksów.3
T-L-10Układ pokarmowy. Jama ustna - język, zęby zwierząt roślinożernych i mięsożernych, przełyk, typy żołądków - jednokomorowy prosty i jednokomorowy złożony, żołądek wielokomorowy, jelita, duże gruczoły przewodu pokarmowego - wąrtoba i trzustka.3
35
wykłady
T-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała; ogólne zagadnienia z zakresu osteologii, miologii i syndesmologii, histologii i embriologii - listki zarodkowe i błony płodowe.2
T-W-2Układ naczyniowy krwionośny - powstawanie, rodzaje i przebieg naczyń. Gruczoły dokrewne.2
T-W-3Układ naczyniowy limfatyczny - narządy i naczynia.2
T-W-4Typy krążenia - zarodkowe, płodowe (łożyskowe) i popłodowe; wielkie (aortowe), małe (płucne), wątrobowe, nerkowe, śledzionowe.2
T-W-5Układ oddechowy. Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Zjawisko bariery łożyskowej.4
T-W-6Gruczoły dokrewne: tarczyca i przytarczyce, przysadka, szyszynka, nadnercza.2
T-W-7Układ pokarmowy - porównanie między gatunkami zwierząt domowych. Duże gruczoły przewodu pokarmowego.2
T-W-8Układ wydalniczy. Budowa i różnice gatunkowe.2
T-W-9Elementy anatomii ptaka. Morfologiczne i anatomiczne cechy organizmu ptaków wskazujące na ich przystosowanie do lotu.2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach.35
A-L-2Samodzielne studiowanie treści ćwiczeń.30
A-L-3Uzupełnianie wiadomości przy wykorzystaniu wskazanej literatury.25
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń17
A-L-5Konsultacje10
A-L-6Pisemne zaliczenie ćwiczeń3
120
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach20
A-W-2Samodzielne studiowanie treści przedstawionych podczas wykładów.13
A-W-3Uzupełnianie wiadomości przy wykorzystaniu wskazanej literatury10
A-W-4Przygotowanie do egzaminu10
A-W-5Konsultacje5
A-W-6Pisemne zaliczenie wykładów2
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
M-2Praca studentów w kilkuosobowych (3-4) grupach z preparatami anatomicznymi wspomagana atlasami anatomicznymi i literaturą anatomiczną w celu szczegółowego opisu budowy narządów, wzajemnych relacji tych narządów w organiźmie zwierząt

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-B8_W01
Definiuje podstawowe pojęcia związane z anatomią zwierząt domowych
ZO_1A_W04, ZO_1A_W05C-1T-L-3, T-L-7, T-L-6, T-L-8, T-L-10, T-L-4, T-L-5, T-L-9, T-L-2, T-L-1, T-W-2, T-W-9, T-W-5, T-W-1, T-W-6M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-B8_U01
Umie wymienic układy narządów i poszczególne narządy, wskazuje ich wzajemne położenie i zachodzące między nimi stosunki przestrzenne u gatunków zwierząt domowych
ZO_1A_U07, ZO_1A_U17C-1T-L-3, T-L-7, T-L-6, T-L-8, T-L-10, T-L-4, T-L-5, T-L-9, T-L-2, T-L-1, T-W-2, T-W-9, T-W-8, T-W-7, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-6M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-B8_K01
Potrafi w podstawowy sposób wykorzystac zdobytą wiedzę w omawianiu funkcji narządów wewnętrznych zwierząt domowych.
ZO_1A_K02C-1T-L-3, T-L-7, T-L-6, T-L-8, T-L-10, T-L-4, T-L-5, T-L-9, T-L-2, T-L-1, T-W-2, T-W-9, T-W-8, T-W-7, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-6M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-B8_W01
Definiuje podstawowe pojęcia związane z anatomią zwierząt domowych
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu morfologii i anatomii zwierząt
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnienia z zakresu budowy anatomicznej układów
3,5zna i definiuje budowę anatomiczną z topograficznym opisem i lokalizacją narządów
4,0rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów
4,5rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-B8_U01
Umie wymienic układy narządów i poszczególne narządy, wskazuje ich wzajemne położenie i zachodzące między nimi stosunki przestrzenne u gatunków zwierząt domowych
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu anatomii
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnień z zakresu anatomii
3,5zna i potrafi wymienić układy narządów i poszczególne narządy
4,0potrafi przeprowadzić preparatykę anatomiczną określonych narządów
4,5potrafi omówić makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0potrafi scharakteryzować powiązania morfologiczno-funkcjonalne istniejące pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-B8_K01
Potrafi w podstawowy sposób wykorzystac zdobytą wiedzę w omawianiu funkcji narządów wewnętrznych zwierząt domowych.
2,0brak zdolności zastosowania nabytej wiedzy
3,0zdolność zastosowania nabytej wiedzy lecz niezdolność jej przekazania
3,5otwartość na przekazanie nabytej wiedzy
4,0świadomość odpowiedzialności w ramach zastosowania i przekazania nabytej wiedzy
4,5otwartość, kreatywność i postępowanie zgodne z nabytą wiedzą i zasadami etyki
5,0aktywna postawa mająca na celu dbałość o właściwe przekazanie i praktyczne zastosowanie nabytej wiedzy i umiejętności

Literatura podstawowa

  1. Przespolewska H., Kobryń H., Szara T., Bartyzel J. B., Zarys anatomii zwierząt domowych, Wieś Jutra, Warszawa, 2005
  2. Kubasiewicz M., Zarys anatomii zwierząt domowych, PWRiL, Warszawa, 1986

Literatura dodatkowa

  1. Konig H. E., Liebich H.G., Anatomia zwierząt domowych, Galaktyka, Łódź, 2006, 1
  2. Krysiak K., Anatomia zwierząt. Aparat ruchowy, tom 1, PWN, Warszawa, 1975
  3. Krysiak K., Świerżyński K., Anatomia zwierząt. Narządy wewnętrzne i układ krążenia, tom 2, PWN, 1983

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Omówienie i prezentacja tkanek zwierząt przy użyciu mikroskopu: nabłonkowej (nabłonek płaski,sześcienny, cylindryczny); gruczołowej; łącznej i podporowej (łączna właściwa, tłuszczowa, chrzęstna, kostna, krew); mięśniowej (poprzecznie prążkowana, gładka, mięśnia sercowego).6
T-L-2Skóra i jej wytwory: warstwy naskórka, skóra właściwa; tkanka podskórna; unaczynienie i unerwienie skóry. Powstawanie i budowa włosa (obraz mikroskopowy), jego wymiana, unaczynienie i unerwienie. Gruczoły skóry: potowe, zapachowe, łojowe i specyficzne u zwierząt, w tym u psa. Budowa gruczołu mlekowego nieczynnego i w okresie laktacji. Kopyto, pazury, racice, pochwy rogowe i rogi, pióra ptaka.4
T-L-3Narządy zmysłów. Narząd przedsionkowo-ślimakowy (narząd statyczno-słuchowy), narząd wzroku, narzad czucia, narząd smaku, narząd powonienia. Charakterystyka budowy ukadu oddechowego zwierząt domowych drogi oddechowe: jama nosowa, krtań, tchawica - rozwój i budowa. Narządy oddechowe - płuca, oskrzela i oskrzeliki.4
T-L-4Układ nerwowy - podział na ośrodkowy, obwodowy, autonomiczny, opony mózgowe i opony rdzenia. Elementy układu nerwowego: mózgowie i rdzeń kręgowy, układ współczulny i przywspółczulny, włókna somatomotoryczne i wegetacyjne, eksteroreceptywne i interoreceptywne; pojęcia istota szara i istota biała, części mózgowia i koordynacja funkcji życiowych orgaznizmu, nerwy czaszkowe i nerwy rdzeniowe. Charakterystyka budowy aparatu moczowego oraz omówienie typów nerek zwierząt domowych - preparaty.3
T-L-5Układ krążenia. Naczynia krwionośne: włosowate, tętnicze, żylne - rozwój budowa i występowanie. Budowa serca; główne naczynia krwionośne organizmu - rodzaje i przebieg.3
T-L-6Klasyfikacja kości: długie, krótkie, płaskie, spneumatyzowane, nieregularne i trzeszczki. Rozróżnianie poszczególnych kośći, wskazanie ich na szkielecie oraz przedstawienie różnic między odcinkiem obwodowym przednim i tylnym części wolnej kończyny piersiowej i kończyny miednicznej u zwierząt nieparzystokopytnych, parzystokopytnych i psa. Układ mięśniowy kończyny piersiowej i kończyny miednicznej.3
T-L-7Omówienie charakterystycznych kości czaszki trzewnej i mózgowej zwierząt gatunków roślinożernych i mięsożernych; budowa żuchwy i aparatu gnykowego; różnice gatunkowe między szkieletem głowy konia, krowy i psa.3
T-L-8Typy morfologiczne czaszek. Pomiary kraniometryczne szkieletu głowy różnych gatunków zwierząt domowych.3
T-L-9Budowa kręgów, rodzaje połączeń kostnych. Omówienie oraz wskaznie poszczególnych kości na szkielecie. Punkty pomiarowe na szkielecie. Pomiary szkieletów i obliczanie indeksów.3
T-L-10Układ pokarmowy. Jama ustna - język, zęby zwierząt roślinożernych i mięsożernych, przełyk, typy żołądków - jednokomorowy prosty i jednokomorowy złożony, żołądek wielokomorowy, jelita, duże gruczoły przewodu pokarmowego - wąrtoba i trzustka.3
35

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała; ogólne zagadnienia z zakresu osteologii, miologii i syndesmologii, histologii i embriologii - listki zarodkowe i błony płodowe.2
T-W-2Układ naczyniowy krwionośny - powstawanie, rodzaje i przebieg naczyń. Gruczoły dokrewne.2
T-W-3Układ naczyniowy limfatyczny - narządy i naczynia.2
T-W-4Typy krążenia - zarodkowe, płodowe (łożyskowe) i popłodowe; wielkie (aortowe), małe (płucne), wątrobowe, nerkowe, śledzionowe.2
T-W-5Układ oddechowy. Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Zjawisko bariery łożyskowej.4
T-W-6Gruczoły dokrewne: tarczyca i przytarczyce, przysadka, szyszynka, nadnercza.2
T-W-7Układ pokarmowy - porównanie między gatunkami zwierząt domowych. Duże gruczoły przewodu pokarmowego.2
T-W-8Układ wydalniczy. Budowa i różnice gatunkowe.2
T-W-9Elementy anatomii ptaka. Morfologiczne i anatomiczne cechy organizmu ptaków wskazujące na ich przystosowanie do lotu.2
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach.35
A-L-2Samodzielne studiowanie treści ćwiczeń.30
A-L-3Uzupełnianie wiadomości przy wykorzystaniu wskazanej literatury.25
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń17
A-L-5Konsultacje10
A-L-6Pisemne zaliczenie ćwiczeń3
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach20
A-W-2Samodzielne studiowanie treści przedstawionych podczas wykładów.13
A-W-3Uzupełnianie wiadomości przy wykorzystaniu wskazanej literatury10
A-W-4Przygotowanie do egzaminu10
A-W-5Konsultacje5
A-W-6Pisemne zaliczenie wykładów2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-S-B8_W01Definiuje podstawowe pojęcia związane z anatomią zwierząt domowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W04ma podstawową wiedzę z zakresu wzrostu i rozwoju zwierząt gospodarskich
ZO_1A_W05ma ogólną wiedzę z zakresu budowy i funkcjonowania organizmów żywych na poziomie komórki, tkanki, pojedynczego organizmu oraz populacji z uwzględnieniem różnych poziomów organizacji biosfery
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną układów.
Treści programoweT-L-3Narządy zmysłów. Narząd przedsionkowo-ślimakowy (narząd statyczno-słuchowy), narząd wzroku, narzad czucia, narząd smaku, narząd powonienia. Charakterystyka budowy ukadu oddechowego zwierząt domowych drogi oddechowe: jama nosowa, krtań, tchawica - rozwój i budowa. Narządy oddechowe - płuca, oskrzela i oskrzeliki.
T-L-7Omówienie charakterystycznych kości czaszki trzewnej i mózgowej zwierząt gatunków roślinożernych i mięsożernych; budowa żuchwy i aparatu gnykowego; różnice gatunkowe między szkieletem głowy konia, krowy i psa.
T-L-6Klasyfikacja kości: długie, krótkie, płaskie, spneumatyzowane, nieregularne i trzeszczki. Rozróżnianie poszczególnych kośći, wskazanie ich na szkielecie oraz przedstawienie różnic między odcinkiem obwodowym przednim i tylnym części wolnej kończyny piersiowej i kończyny miednicznej u zwierząt nieparzystokopytnych, parzystokopytnych i psa. Układ mięśniowy kończyny piersiowej i kończyny miednicznej.
T-L-8Typy morfologiczne czaszek. Pomiary kraniometryczne szkieletu głowy różnych gatunków zwierząt domowych.
T-L-10Układ pokarmowy. Jama ustna - język, zęby zwierząt roślinożernych i mięsożernych, przełyk, typy żołądków - jednokomorowy prosty i jednokomorowy złożony, żołądek wielokomorowy, jelita, duże gruczoły przewodu pokarmowego - wąrtoba i trzustka.
T-L-4Układ nerwowy - podział na ośrodkowy, obwodowy, autonomiczny, opony mózgowe i opony rdzenia. Elementy układu nerwowego: mózgowie i rdzeń kręgowy, układ współczulny i przywspółczulny, włókna somatomotoryczne i wegetacyjne, eksteroreceptywne i interoreceptywne; pojęcia istota szara i istota biała, części mózgowia i koordynacja funkcji życiowych orgaznizmu, nerwy czaszkowe i nerwy rdzeniowe. Charakterystyka budowy aparatu moczowego oraz omówienie typów nerek zwierząt domowych - preparaty.
T-L-5Układ krążenia. Naczynia krwionośne: włosowate, tętnicze, żylne - rozwój budowa i występowanie. Budowa serca; główne naczynia krwionośne organizmu - rodzaje i przebieg.
T-L-9Budowa kręgów, rodzaje połączeń kostnych. Omówienie oraz wskaznie poszczególnych kości na szkielecie. Punkty pomiarowe na szkielecie. Pomiary szkieletów i obliczanie indeksów.
T-L-2Skóra i jej wytwory: warstwy naskórka, skóra właściwa; tkanka podskórna; unaczynienie i unerwienie skóry. Powstawanie i budowa włosa (obraz mikroskopowy), jego wymiana, unaczynienie i unerwienie. Gruczoły skóry: potowe, zapachowe, łojowe i specyficzne u zwierząt, w tym u psa. Budowa gruczołu mlekowego nieczynnego i w okresie laktacji. Kopyto, pazury, racice, pochwy rogowe i rogi, pióra ptaka.
T-L-1Omówienie i prezentacja tkanek zwierząt przy użyciu mikroskopu: nabłonkowej (nabłonek płaski,sześcienny, cylindryczny); gruczołowej; łącznej i podporowej (łączna właściwa, tłuszczowa, chrzęstna, kostna, krew); mięśniowej (poprzecznie prążkowana, gładka, mięśnia sercowego).
T-W-2Układ naczyniowy krwionośny - powstawanie, rodzaje i przebieg naczyń. Gruczoły dokrewne.
T-W-9Elementy anatomii ptaka. Morfologiczne i anatomiczne cechy organizmu ptaków wskazujące na ich przystosowanie do lotu.
T-W-5Układ oddechowy. Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Zjawisko bariery łożyskowej.
T-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała; ogólne zagadnienia z zakresu osteologii, miologii i syndesmologii, histologii i embriologii - listki zarodkowe i błony płodowe.
T-W-6Gruczoły dokrewne: tarczyca i przytarczyce, przysadka, szyszynka, nadnercza.
Metody nauczaniaM-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
M-2Praca studentów w kilkuosobowych (3-4) grupach z preparatami anatomicznymi wspomagana atlasami anatomicznymi i literaturą anatomiczną w celu szczegółowego opisu budowy narządów, wzajemnych relacji tych narządów w organiźmie zwierząt
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu morfologii i anatomii zwierząt
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnienia z zakresu budowy anatomicznej układów
3,5zna i definiuje budowę anatomiczną z topograficznym opisem i lokalizacją narządów
4,0rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów
4,5rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-S-B8_U01Umie wymienic układy narządów i poszczególne narządy, wskazuje ich wzajemne położenie i zachodzące między nimi stosunki przestrzenne u gatunków zwierząt domowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U07Wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski
ZO_1A_U17Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną układów.
Treści programoweT-L-3Narządy zmysłów. Narząd przedsionkowo-ślimakowy (narząd statyczno-słuchowy), narząd wzroku, narzad czucia, narząd smaku, narząd powonienia. Charakterystyka budowy ukadu oddechowego zwierząt domowych drogi oddechowe: jama nosowa, krtań, tchawica - rozwój i budowa. Narządy oddechowe - płuca, oskrzela i oskrzeliki.
T-L-7Omówienie charakterystycznych kości czaszki trzewnej i mózgowej zwierząt gatunków roślinożernych i mięsożernych; budowa żuchwy i aparatu gnykowego; różnice gatunkowe między szkieletem głowy konia, krowy i psa.
T-L-6Klasyfikacja kości: długie, krótkie, płaskie, spneumatyzowane, nieregularne i trzeszczki. Rozróżnianie poszczególnych kośći, wskazanie ich na szkielecie oraz przedstawienie różnic między odcinkiem obwodowym przednim i tylnym części wolnej kończyny piersiowej i kończyny miednicznej u zwierząt nieparzystokopytnych, parzystokopytnych i psa. Układ mięśniowy kończyny piersiowej i kończyny miednicznej.
T-L-8Typy morfologiczne czaszek. Pomiary kraniometryczne szkieletu głowy różnych gatunków zwierząt domowych.
T-L-10Układ pokarmowy. Jama ustna - język, zęby zwierząt roślinożernych i mięsożernych, przełyk, typy żołądków - jednokomorowy prosty i jednokomorowy złożony, żołądek wielokomorowy, jelita, duże gruczoły przewodu pokarmowego - wąrtoba i trzustka.
T-L-4Układ nerwowy - podział na ośrodkowy, obwodowy, autonomiczny, opony mózgowe i opony rdzenia. Elementy układu nerwowego: mózgowie i rdzeń kręgowy, układ współczulny i przywspółczulny, włókna somatomotoryczne i wegetacyjne, eksteroreceptywne i interoreceptywne; pojęcia istota szara i istota biała, części mózgowia i koordynacja funkcji życiowych orgaznizmu, nerwy czaszkowe i nerwy rdzeniowe. Charakterystyka budowy aparatu moczowego oraz omówienie typów nerek zwierząt domowych - preparaty.
T-L-5Układ krążenia. Naczynia krwionośne: włosowate, tętnicze, żylne - rozwój budowa i występowanie. Budowa serca; główne naczynia krwionośne organizmu - rodzaje i przebieg.
T-L-9Budowa kręgów, rodzaje połączeń kostnych. Omówienie oraz wskaznie poszczególnych kości na szkielecie. Punkty pomiarowe na szkielecie. Pomiary szkieletów i obliczanie indeksów.
T-L-2Skóra i jej wytwory: warstwy naskórka, skóra właściwa; tkanka podskórna; unaczynienie i unerwienie skóry. Powstawanie i budowa włosa (obraz mikroskopowy), jego wymiana, unaczynienie i unerwienie. Gruczoły skóry: potowe, zapachowe, łojowe i specyficzne u zwierząt, w tym u psa. Budowa gruczołu mlekowego nieczynnego i w okresie laktacji. Kopyto, pazury, racice, pochwy rogowe i rogi, pióra ptaka.
T-L-1Omówienie i prezentacja tkanek zwierząt przy użyciu mikroskopu: nabłonkowej (nabłonek płaski,sześcienny, cylindryczny); gruczołowej; łącznej i podporowej (łączna właściwa, tłuszczowa, chrzęstna, kostna, krew); mięśniowej (poprzecznie prążkowana, gładka, mięśnia sercowego).
T-W-2Układ naczyniowy krwionośny - powstawanie, rodzaje i przebieg naczyń. Gruczoły dokrewne.
T-W-9Elementy anatomii ptaka. Morfologiczne i anatomiczne cechy organizmu ptaków wskazujące na ich przystosowanie do lotu.
T-W-8Układ wydalniczy. Budowa i różnice gatunkowe.
T-W-7Układ pokarmowy - porównanie między gatunkami zwierząt domowych. Duże gruczoły przewodu pokarmowego.
T-W-5Układ oddechowy. Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Zjawisko bariery łożyskowej.
T-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała; ogólne zagadnienia z zakresu osteologii, miologii i syndesmologii, histologii i embriologii - listki zarodkowe i błony płodowe.
T-W-4Typy krążenia - zarodkowe, płodowe (łożyskowe) i popłodowe; wielkie (aortowe), małe (płucne), wątrobowe, nerkowe, śledzionowe.
T-W-6Gruczoły dokrewne: tarczyca i przytarczyce, przysadka, szyszynka, nadnercza.
Metody nauczaniaM-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu anatomii
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnień z zakresu anatomii
3,5zna i potrafi wymienić układy narządów i poszczególne narządy
4,0potrafi przeprowadzić preparatykę anatomiczną określonych narządów
4,5potrafi omówić makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0potrafi scharakteryzować powiązania morfologiczno-funkcjonalne istniejące pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-S-B8_K01Potrafi w podstawowy sposób wykorzystac zdobytą wiedzę w omawianiu funkcji narządów wewnętrznych zwierząt domowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną układów.
Treści programoweT-L-3Narządy zmysłów. Narząd przedsionkowo-ślimakowy (narząd statyczno-słuchowy), narząd wzroku, narzad czucia, narząd smaku, narząd powonienia. Charakterystyka budowy ukadu oddechowego zwierząt domowych drogi oddechowe: jama nosowa, krtań, tchawica - rozwój i budowa. Narządy oddechowe - płuca, oskrzela i oskrzeliki.
T-L-7Omówienie charakterystycznych kości czaszki trzewnej i mózgowej zwierząt gatunków roślinożernych i mięsożernych; budowa żuchwy i aparatu gnykowego; różnice gatunkowe między szkieletem głowy konia, krowy i psa.
T-L-6Klasyfikacja kości: długie, krótkie, płaskie, spneumatyzowane, nieregularne i trzeszczki. Rozróżnianie poszczególnych kośći, wskazanie ich na szkielecie oraz przedstawienie różnic między odcinkiem obwodowym przednim i tylnym części wolnej kończyny piersiowej i kończyny miednicznej u zwierząt nieparzystokopytnych, parzystokopytnych i psa. Układ mięśniowy kończyny piersiowej i kończyny miednicznej.
T-L-8Typy morfologiczne czaszek. Pomiary kraniometryczne szkieletu głowy różnych gatunków zwierząt domowych.
T-L-10Układ pokarmowy. Jama ustna - język, zęby zwierząt roślinożernych i mięsożernych, przełyk, typy żołądków - jednokomorowy prosty i jednokomorowy złożony, żołądek wielokomorowy, jelita, duże gruczoły przewodu pokarmowego - wąrtoba i trzustka.
T-L-4Układ nerwowy - podział na ośrodkowy, obwodowy, autonomiczny, opony mózgowe i opony rdzenia. Elementy układu nerwowego: mózgowie i rdzeń kręgowy, układ współczulny i przywspółczulny, włókna somatomotoryczne i wegetacyjne, eksteroreceptywne i interoreceptywne; pojęcia istota szara i istota biała, części mózgowia i koordynacja funkcji życiowych orgaznizmu, nerwy czaszkowe i nerwy rdzeniowe. Charakterystyka budowy aparatu moczowego oraz omówienie typów nerek zwierząt domowych - preparaty.
T-L-5Układ krążenia. Naczynia krwionośne: włosowate, tętnicze, żylne - rozwój budowa i występowanie. Budowa serca; główne naczynia krwionośne organizmu - rodzaje i przebieg.
T-L-9Budowa kręgów, rodzaje połączeń kostnych. Omówienie oraz wskaznie poszczególnych kości na szkielecie. Punkty pomiarowe na szkielecie. Pomiary szkieletów i obliczanie indeksów.
T-L-2Skóra i jej wytwory: warstwy naskórka, skóra właściwa; tkanka podskórna; unaczynienie i unerwienie skóry. Powstawanie i budowa włosa (obraz mikroskopowy), jego wymiana, unaczynienie i unerwienie. Gruczoły skóry: potowe, zapachowe, łojowe i specyficzne u zwierząt, w tym u psa. Budowa gruczołu mlekowego nieczynnego i w okresie laktacji. Kopyto, pazury, racice, pochwy rogowe i rogi, pióra ptaka.
T-L-1Omówienie i prezentacja tkanek zwierząt przy użyciu mikroskopu: nabłonkowej (nabłonek płaski,sześcienny, cylindryczny); gruczołowej; łącznej i podporowej (łączna właściwa, tłuszczowa, chrzęstna, kostna, krew); mięśniowej (poprzecznie prążkowana, gładka, mięśnia sercowego).
T-W-2Układ naczyniowy krwionośny - powstawanie, rodzaje i przebieg naczyń. Gruczoły dokrewne.
T-W-9Elementy anatomii ptaka. Morfologiczne i anatomiczne cechy organizmu ptaków wskazujące na ich przystosowanie do lotu.
T-W-8Układ wydalniczy. Budowa i różnice gatunkowe.
T-W-7Układ pokarmowy - porównanie między gatunkami zwierząt domowych. Duże gruczoły przewodu pokarmowego.
T-W-5Układ oddechowy. Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Zjawisko bariery łożyskowej.
T-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała; ogólne zagadnienia z zakresu osteologii, miologii i syndesmologii, histologii i embriologii - listki zarodkowe i błony płodowe.
T-W-4Typy krążenia - zarodkowe, płodowe (łożyskowe) i popłodowe; wielkie (aortowe), małe (płucne), wątrobowe, nerkowe, śledzionowe.
T-W-6Gruczoły dokrewne: tarczyca i przytarczyce, przysadka, szyszynka, nadnercza.
Metody nauczaniaM-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak zdolności zastosowania nabytej wiedzy
3,0zdolność zastosowania nabytej wiedzy lecz niezdolność jej przekazania
3,5otwartość na przekazanie nabytej wiedzy
4,0świadomość odpowiedzialności w ramach zastosowania i przekazania nabytej wiedzy
4,5otwartość, kreatywność i postępowanie zgodne z nabytą wiedzą i zasadami etyki
5,0aktywna postawa mająca na celu dbałość o właściwe przekazanie i praktyczne zastosowanie nabytej wiedzy i umiejętności