Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)
specjalność: Hodowla zwierząt gospodarskich

Sylabus przedmiotu Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>, Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 30 1,20,41zaliczenie
wykładyW4 35 1,80,59egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z chemii, mikrobiologii i fizyki
W-2Podstawowa wiedza z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z obrotem i przetwórstwem jadalnych i niejadalnych surowców rzeźnych pozyskanych od zwierząt gospodarskich, drobiu i dziczyzny.
C-2Zapoznanie studentów z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Dodatki i przyprawy stosowane w produkcji wędlin2
T-A-2Produkcja wędzonek2
T-A-3Produkcja kiełbas2
T-A-4Wędliny podrobowe i ich ocena jakościowa gotowego produktu4
T-A-5Produkcja konserw2
T-A-6Produkcja mięsa mielonego i odmięśniania kości2
T-A-7Produkcja tłuszczy topionych2
T-A-8Produkcja masła, produktów masłopodobnych i ich ocena4
T-A-9Produkcja serów i ich ocena4
T-A-10Produkcja śmietanki i śmietany spożywczej2
T-A-11Koncentraty mleczne i fermentowane napoje mleczne2
T-A-12Fałszowanie produktów pochodzenia zwierzęcego i zaliczenie pisemne2
30
wykłady
T-W-1Obrót krajowy i międzynarodowy surowcami i produktami zwierzęcymi3
T-W-2Aspekty bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego2
T-W-3Systemy kontroli i zarządzania jakością3
T-W-4Systemy certyfikowanej produkcji żywności3
T-W-5Wyroby regionalne, tradycyjne i lokalne3
T-W-6Metody utrwalania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu3
T-W-7Nowoczesne metody utrwalania produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu2
T-W-8Sposoby utylizacji niejadalnych produktów z uboju zwierząt i drobiu2
T-W-9Przetwórstwo mięsa zwierząt i drobiu2
T-W-10Przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów zwierzęcych i drobiu2
T-W-11Aspekty sanitarno-higieniczne i weterynaryjne w technologii mięsa2
T-W-12Pozyskiwanie, przetwórstwo i obrót produktami pochodzącymi od dziczyzny3
T-W-13Przetwórstwo mleka i obrót ich produktami2
T-W-14Przetwórstwo jaj i obrót ich produktami2
T-W-15Zaliczenie pisemne z wykładów1
35

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do zajęć3
A-A-3Studiowanie tematyki ćwiczeń3
36
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach35
A-W-2studiowanie tematyki wykładów6
A-W-3praca własna - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych9
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów2
54

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienie, prelekcje

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_ZO-C7_W01
ma wiedzę z zakresu organizacji obrotu, przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności
ZOinz_2A_W01, ZOinz_2A_W06C-2, C-1T-A-2, T-A-3, T-A-1, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-A-7, T-A-11, T-W-2, T-W-10, T-W-8, T-W-11, T-W-5, T-W-1, T-W-9, T-W-12, T-W-4, T-W-3, T-W-13, T-W-14, T-W-7, T-W-6M-2, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_ZO-C7_U01
umie planować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa
ZOinz_2A_U02, ZOinz_2A_U12, ZOinz_2A_U15C-2, C-1T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-A-7, T-A-11, T-W-2, T-W-10, T-W-8, T-W-11, T-W-5, T-W-1, T-W-9, T-W-12, T-W-4, T-W-3, T-W-13, T-W-14, T-W-7, T-W-6M-2, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_ZO-C7_K01
potrafi organizować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i nakreślać możliwe ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności
ZOinz_2A_K04C-2, C-1T-A-2, T-A-3, T-A-1, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-A-7, T-A-11, T-W-10, T-W-8, T-W-11, T-W-9, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-7, T-W-6M-2, M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_ZO-C7_W01
ma wiedzę z zakresu organizacji obrotu, przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności
2,0Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy.
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z dużymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy.
3,5Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
4,0Dobre opanowanie realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Ma swoje przemyślenia w zakresie tematyki przedmiotu.
4,5Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału z niewielkimi niedociągnięciami. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu i samodzielnym zdobywaniem wiedzy z jej zakresu. Ma własne przemyślenia i potrafi o nich dyskutować.
5,0Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału. Wiedza wykraczająca poza treści programowe. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu. Ma własne przemyślenia w tym zakresie i potrafi o nich dyskutować.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_ZO-C7_U01
umie planować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa
2,0
3,0Potrafi w dostatecznym stopniu planować obrót produktów pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_ZO-C7_K01
potrafi organizować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i nakreślać możliwe ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności
2,0
3,0Posiada słabo rozwiniętą świadomość celowości i znaczenia obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego i ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kijowski J., Sikora T. (red.), Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Naukowo-Techniczne (WNT), Warszawa, 2003
  2. Litwińczuk Z. (red.), Surowce zwierzęce. Ocena i wykorzystanie, PWRiL, Warszawa, 2004
  3. Grabowski T., Kijowski J. (red.), Mięso i przetwory drobiowe, Naukowo-Techniczne (WNT), Warszawa, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Ziajka S., Mleczarstwo. Zagadnienia wybrane. Część 1 i 2., Akademii Rolniczo-Technicznej, Olsztyn, 1997
  2. Olszewski A., Technologia Przetwórstwa Mięsnego, Naukowo-Techniczne (WNT), Warszawa, 2007, wydanie 2 uaktualnione
  3. Szymborski J.Z., Pozyskiwanie, obróbka i obrót dziczyzną. Przepisy Unii Europejskiej. Przepisy polskie, Wieś Jutra, Warszawa, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Dodatki i przyprawy stosowane w produkcji wędlin2
T-A-2Produkcja wędzonek2
T-A-3Produkcja kiełbas2
T-A-4Wędliny podrobowe i ich ocena jakościowa gotowego produktu4
T-A-5Produkcja konserw2
T-A-6Produkcja mięsa mielonego i odmięśniania kości2
T-A-7Produkcja tłuszczy topionych2
T-A-8Produkcja masła, produktów masłopodobnych i ich ocena4
T-A-9Produkcja serów i ich ocena4
T-A-10Produkcja śmietanki i śmietany spożywczej2
T-A-11Koncentraty mleczne i fermentowane napoje mleczne2
T-A-12Fałszowanie produktów pochodzenia zwierzęcego i zaliczenie pisemne2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Obrót krajowy i międzynarodowy surowcami i produktami zwierzęcymi3
T-W-2Aspekty bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego2
T-W-3Systemy kontroli i zarządzania jakością3
T-W-4Systemy certyfikowanej produkcji żywności3
T-W-5Wyroby regionalne, tradycyjne i lokalne3
T-W-6Metody utrwalania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu3
T-W-7Nowoczesne metody utrwalania produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu2
T-W-8Sposoby utylizacji niejadalnych produktów z uboju zwierząt i drobiu2
T-W-9Przetwórstwo mięsa zwierząt i drobiu2
T-W-10Przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów zwierzęcych i drobiu2
T-W-11Aspekty sanitarno-higieniczne i weterynaryjne w technologii mięsa2
T-W-12Pozyskiwanie, przetwórstwo i obrót produktami pochodzącymi od dziczyzny3
T-W-13Przetwórstwo mleka i obrót ich produktami2
T-W-14Przetwórstwo jaj i obrót ich produktami2
T-W-15Zaliczenie pisemne z wykładów1
35

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do zajęć3
A-A-3Studiowanie tematyki ćwiczeń3
36
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach35
A-W-2studiowanie tematyki wykładów6
A-W-3praca własna - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych9
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów2
54
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_ZO-C7_W01ma wiedzę z zakresu organizacji obrotu, przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_W01w pogłębionym stopniu zna rodzaje doświadczeń oraz metody i techniki realizacji prac badawczych, a także zna podstawowe teorie w zakresie nauk przyrodniczych znajdujących zastosowanie w zootechnice
ZOinz_2A_W06ma zaawansowaną wiedzę z zakresu organizacji i planowania pracy hodowlanej, w tym również z wykorzystaniem narzędzi informatycznych, a także z zakresu oceny jakości produktów żywnościowych oraz zarządzania obrotem produktami pochodzenia zwierzęcego
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego
C-1Zapoznanie studentów z obrotem i przetwórstwem jadalnych i niejadalnych surowców rzeźnych pozyskanych od zwierząt gospodarskich, drobiu i dziczyzny.
Treści programoweT-A-2Produkcja wędzonek
T-A-3Produkcja kiełbas
T-A-1Dodatki i przyprawy stosowane w produkcji wędlin
T-A-4Wędliny podrobowe i ich ocena jakościowa gotowego produktu
T-A-5Produkcja konserw
T-A-6Produkcja mięsa mielonego i odmięśniania kości
T-A-8Produkcja masła, produktów masłopodobnych i ich ocena
T-A-9Produkcja serów i ich ocena
T-A-10Produkcja śmietanki i śmietany spożywczej
T-A-7Produkcja tłuszczy topionych
T-A-11Koncentraty mleczne i fermentowane napoje mleczne
T-W-2Aspekty bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
T-W-10Przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów zwierzęcych i drobiu
T-W-8Sposoby utylizacji niejadalnych produktów z uboju zwierząt i drobiu
T-W-11Aspekty sanitarno-higieniczne i weterynaryjne w technologii mięsa
T-W-5Wyroby regionalne, tradycyjne i lokalne
T-W-1Obrót krajowy i międzynarodowy surowcami i produktami zwierzęcymi
T-W-9Przetwórstwo mięsa zwierząt i drobiu
T-W-12Pozyskiwanie, przetwórstwo i obrót produktami pochodzącymi od dziczyzny
T-W-4Systemy certyfikowanej produkcji żywności
T-W-3Systemy kontroli i zarządzania jakością
T-W-13Przetwórstwo mleka i obrót ich produktami
T-W-14Przetwórstwo jaj i obrót ich produktami
T-W-7Nowoczesne metody utrwalania produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu
T-W-6Metody utrwalania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu
Metody nauczaniaM-2Opis, objaśnienie, prelekcje
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy.
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z dużymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy.
3,5Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
4,0Dobre opanowanie realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Ma swoje przemyślenia w zakresie tematyki przedmiotu.
4,5Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału z niewielkimi niedociągnięciami. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu i samodzielnym zdobywaniem wiedzy z jej zakresu. Ma własne przemyślenia i potrafi o nich dyskutować.
5,0Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału. Wiedza wykraczająca poza treści programowe. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu. Ma własne przemyślenia w tym zakresie i potrafi o nich dyskutować.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_ZO-C7_U01umie planować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_U02Ma pogłębione umiejętności w zakresie organizacji produkcji zwierzęcej, obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego, technologii stosowanych w przetwórstwie surowców zwierzęcych oraz możliwości wykorzystania terapeutycznych właściwości zwierząt i produktów od nich pozyskiwanych
ZOinz_2A_U12Potrafi ocenić i określić przydatność różnych składników pokarmowych oraz dodatków pokarmowych w żywieniu ludzi i zwierząt w celu jego optymalizacji
ZOinz_2A_U15Potrafi organizować różne formy działalności w tym na obszarach wiejskich z możliwością wykorzystania technologii informatycznych, a także narzędzi marketingowych i ekonomicznych
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego
C-1Zapoznanie studentów z obrotem i przetwórstwem jadalnych i niejadalnych surowców rzeźnych pozyskanych od zwierząt gospodarskich, drobiu i dziczyzny.
Treści programoweT-A-4Wędliny podrobowe i ich ocena jakościowa gotowego produktu
T-A-5Produkcja konserw
T-A-6Produkcja mięsa mielonego i odmięśniania kości
T-A-8Produkcja masła, produktów masłopodobnych i ich ocena
T-A-9Produkcja serów i ich ocena
T-A-10Produkcja śmietanki i śmietany spożywczej
T-A-7Produkcja tłuszczy topionych
T-A-11Koncentraty mleczne i fermentowane napoje mleczne
T-W-2Aspekty bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
T-W-10Przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów zwierzęcych i drobiu
T-W-8Sposoby utylizacji niejadalnych produktów z uboju zwierząt i drobiu
T-W-11Aspekty sanitarno-higieniczne i weterynaryjne w technologii mięsa
T-W-5Wyroby regionalne, tradycyjne i lokalne
T-W-1Obrót krajowy i międzynarodowy surowcami i produktami zwierzęcymi
T-W-9Przetwórstwo mięsa zwierząt i drobiu
T-W-12Pozyskiwanie, przetwórstwo i obrót produktami pochodzącymi od dziczyzny
T-W-4Systemy certyfikowanej produkcji żywności
T-W-3Systemy kontroli i zarządzania jakością
T-W-13Przetwórstwo mleka i obrót ich produktami
T-W-14Przetwórstwo jaj i obrót ich produktami
T-W-7Nowoczesne metody utrwalania produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu
T-W-6Metody utrwalania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu
Metody nauczaniaM-2Opis, objaśnienie, prelekcje
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w dostatecznym stopniu planować obrót produktów pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_ZO-C7_K01potrafi organizować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i nakreślać możliwe ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_K04Wykazuje krytyczną postawę wobec dostępnych w przestrzeni publicznej informacji dotyczących nauk zootechnicznych oraz jest przygotowany do rozwiązywania różnorodnych problemów w obrębie wykonywanej pracy zawodowej
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego
C-1Zapoznanie studentów z obrotem i przetwórstwem jadalnych i niejadalnych surowców rzeźnych pozyskanych od zwierząt gospodarskich, drobiu i dziczyzny.
Treści programoweT-A-2Produkcja wędzonek
T-A-3Produkcja kiełbas
T-A-1Dodatki i przyprawy stosowane w produkcji wędlin
T-A-4Wędliny podrobowe i ich ocena jakościowa gotowego produktu
T-A-5Produkcja konserw
T-A-6Produkcja mięsa mielonego i odmięśniania kości
T-A-8Produkcja masła, produktów masłopodobnych i ich ocena
T-A-9Produkcja serów i ich ocena
T-A-10Produkcja śmietanki i śmietany spożywczej
T-A-7Produkcja tłuszczy topionych
T-A-11Koncentraty mleczne i fermentowane napoje mleczne
T-W-10Przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów zwierzęcych i drobiu
T-W-8Sposoby utylizacji niejadalnych produktów z uboju zwierząt i drobiu
T-W-11Aspekty sanitarno-higieniczne i weterynaryjne w technologii mięsa
T-W-9Przetwórstwo mięsa zwierząt i drobiu
T-W-12Pozyskiwanie, przetwórstwo i obrót produktami pochodzącymi od dziczyzny
T-W-13Przetwórstwo mleka i obrót ich produktami
T-W-14Przetwórstwo jaj i obrót ich produktami
T-W-7Nowoczesne metody utrwalania produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu
T-W-6Metody utrwalania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu
Metody nauczaniaM-2Opis, objaśnienie, prelekcje
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada słabo rozwiniętą świadomość celowości i znaczenia obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego i ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności
3,5
4,0
4,5
5,0