Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)
specjalność: Ekolologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo i ergonomia pracy:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bezpieczeństwo i ergonomia pracy
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu chemii, fizyki oraz zasad bezpieczeństw i higieny pracy

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zdobycie wiedzy teoretycznej dotyczącej zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium biologicznym
C-2Umiejętność reagowania w sytuacjach niebezpiecznych zgodnie z zasadami BHP

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Wymagania higieniczno-sanitarne dotyczące pomieszczeń laboratoryjnych. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratoriach WBiHZ1
T-W-2Ochrona przeciwpożarowa. Zasady postępowania w wypadku pożaru i obowiązki studentów oraz pracowników w zakresie ochrony p.poż. na uczelni, w miejscu praktyki oraz pracy. Środki gaśnicze oraz zakres ich stosowania. Kolejność wykonywanych czynności z zakresu ochrony ppoż. i ewakuacji .1
T-W-3Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwach rolnych.3
T-W-4Ergonomia pracy w rolnictwie3
T-W-5Wypadki przy pracy ze zwierzętami. Procedury postepowania.1
T-W-6Podstawy udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Zapoznanie się ze wskazaną literaturą11
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów6
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Pisemne zaliczenie1
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z prezentacją multimedialną i filmami edukacyjnymi

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemnu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_ZO-A7_W01
Zna i definiuje podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium oraz w miejscu odbywnia praktyki i pracy
ZOinz_2A_W10C-2, C-1T-W-5, T-W-1, T-W-6, T-W-4, T-W-2, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_ZO-A7_U01
Przestrzega podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium oraz na stanowisku pracy, w sytuacjach niebezpiecznych potrafi reagować zgodnie z zasadami BHP
ZOinz_2A_U03C-2, C-1T-W-5, T-W-1, T-W-6, T-W-4, T-W-2, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_ZO-A7_K01
jest świadomy niebezpieczeństw występujących w laboratoriach oraz przy pracy ze zwierzętami
ZOinz_2A_K08C-2, C-1T-W-5, T-W-1, T-W-6, T-W-4, T-W-2, T-W-3M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_ZO-A7_W01
Zna i definiuje podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium oraz w miejscu odbywnia praktyki i pracy
2,0Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć, -nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia liczne błędy merytoryczne
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, -w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów
3,5Student: -w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, -w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe prawie dokładnie, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia sporadyczne błędy
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów
5,0Student: - w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie i ciekawość, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_ZO-A7_U01
Przestrzega podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium oraz na stanowisku pracy, w sytuacjach niebezpiecznych potrafi reagować zgodnie z zasadami BHP
2,0Student: -nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy, nie operuje wiedzą kontekstową
3,0Student: -potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
3,5Student: -potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
4,0Student: -potrafi zidentyfikować i samodzielnie radzi sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
4,5Student: -potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzi sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania własnego przedsięwzięcia
5,0Student: -samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem przygotowania własnego przedsięwzięcia

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_ZO-A7_K01
jest świadomy niebezpieczeństw występujących w laboratoriach oraz przy pracy ze zwierzętami
2,0
3,0Student: -potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Hansen A, Bezpieczeństwo i higiena pracy, WSZIP, Warszawa, 1997
  2. Augustyńska D., Pośniak M. (red.), Czynniki szkodliwe w środowisku pracy – wartości dopuszczalne, Warszawa, 2001
  3. Górska E., Ergonomia – projektowanie, diagnoza, eksperymenty, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2007
  4. Jaworski J, Laboratorium podstaw ergonomii. Przewodnik do ćwiczeń., Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2001
  5. Uzarczyk A., Czynniki szkodliwe i uciążliwe w środowisku pracy, Gdańsk, 2005

Literatura dodatkowa

  1. Koradecka D. (red), Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia, Centralny Instytut Ochrony Pracy, Warszawa, 1997
  2. Engel Z, Ochrona środowiska przed drganiami i hałasem, PWN, Warszawa, 2001

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wymagania higieniczno-sanitarne dotyczące pomieszczeń laboratoryjnych. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratoriach WBiHZ1
T-W-2Ochrona przeciwpożarowa. Zasady postępowania w wypadku pożaru i obowiązki studentów oraz pracowników w zakresie ochrony p.poż. na uczelni, w miejscu praktyki oraz pracy. Środki gaśnicze oraz zakres ich stosowania. Kolejność wykonywanych czynności z zakresu ochrony ppoż. i ewakuacji .1
T-W-3Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwach rolnych.3
T-W-4Ergonomia pracy w rolnictwie3
T-W-5Wypadki przy pracy ze zwierzętami. Procedury postepowania.1
T-W-6Podstawy udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej1
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Zapoznanie się ze wskazaną literaturą11
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów6
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Pisemne zaliczenie1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_ZO-A7_W01Zna i definiuje podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium oraz w miejscu odbywnia praktyki i pracy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_W10ma pogłębioną wiedzę z zakresu podejmowania i organizacji działań w obszarze zootechniki z zachowaniem podstawowych zasad bezpieczeństwa i ergonomii pracy oraz kształtowania indywidualnej przedsiębiorczości
Cel przedmiotuC-2Umiejętność reagowania w sytuacjach niebezpiecznych zgodnie z zasadami BHP
C-1Zdobycie wiedzy teoretycznej dotyczącej zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium biologicznym
Treści programoweT-W-5Wypadki przy pracy ze zwierzętami. Procedury postepowania.
T-W-1Wymagania higieniczno-sanitarne dotyczące pomieszczeń laboratoryjnych. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratoriach WBiHZ
T-W-6Podstawy udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej
T-W-4Ergonomia pracy w rolnictwie
T-W-2Ochrona przeciwpożarowa. Zasady postępowania w wypadku pożaru i obowiązki studentów oraz pracowników w zakresie ochrony p.poż. na uczelni, w miejscu praktyki oraz pracy. Środki gaśnicze oraz zakres ich stosowania. Kolejność wykonywanych czynności z zakresu ochrony ppoż. i ewakuacji .
T-W-3Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwach rolnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacją multimedialną i filmami edukacyjnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemnu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć, -nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia liczne błędy merytoryczne
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, -w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów
3,5Student: -w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, -w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów
4,0Student: - w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe prawie dokładnie, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia sporadyczne błędy
4,5Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów
5,0Student: - w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie i ciekawość, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_ZO-A7_U01Przestrzega podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium oraz na stanowisku pracy, w sytuacjach niebezpiecznych potrafi reagować zgodnie z zasadami BHP
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_U03Wykazuje umiejętność analitycznego, krytycznego i właściwego opracowania materiałów oraz formułowania samodzielnych wniosków
Cel przedmiotuC-2Umiejętność reagowania w sytuacjach niebezpiecznych zgodnie z zasadami BHP
C-1Zdobycie wiedzy teoretycznej dotyczącej zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium biologicznym
Treści programoweT-W-5Wypadki przy pracy ze zwierzętami. Procedury postepowania.
T-W-1Wymagania higieniczno-sanitarne dotyczące pomieszczeń laboratoryjnych. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratoriach WBiHZ
T-W-6Podstawy udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej
T-W-4Ergonomia pracy w rolnictwie
T-W-2Ochrona przeciwpożarowa. Zasady postępowania w wypadku pożaru i obowiązki studentów oraz pracowników w zakresie ochrony p.poż. na uczelni, w miejscu praktyki oraz pracy. Środki gaśnicze oraz zakres ich stosowania. Kolejność wykonywanych czynności z zakresu ochrony ppoż. i ewakuacji .
T-W-3Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwach rolnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacją multimedialną i filmami edukacyjnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemnu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student: -nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy, nie operuje wiedzą kontekstową
3,0Student: -potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
3,5Student: -potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
4,0Student: -potrafi zidentyfikować i samodzielnie radzi sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
4,5Student: -potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzi sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania własnego przedsięwzięcia
5,0Student: -samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem przygotowania własnego przedsięwzięcia
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_ZO-A7_K01jest świadomy niebezpieczeństw występujących w laboratoriach oraz przy pracy ze zwierzętami
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_K08Świadomie ocenia czynniki środowiska stanowiące zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-2Umiejętność reagowania w sytuacjach niebezpiecznych zgodnie z zasadami BHP
C-1Zdobycie wiedzy teoretycznej dotyczącej zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium biologicznym
Treści programoweT-W-5Wypadki przy pracy ze zwierzętami. Procedury postepowania.
T-W-1Wymagania higieniczno-sanitarne dotyczące pomieszczeń laboratoryjnych. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratoriach WBiHZ
T-W-6Podstawy udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej
T-W-4Ergonomia pracy w rolnictwie
T-W-2Ochrona przeciwpożarowa. Zasady postępowania w wypadku pożaru i obowiązki studentów oraz pracowników w zakresie ochrony p.poż. na uczelni, w miejscu praktyki oraz pracy. Środki gaśnicze oraz zakres ich stosowania. Kolejność wykonywanych czynności z zakresu ochrony ppoż. i ewakuacji .
T-W-3Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwach rolnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacją multimedialną i filmami edukacyjnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemnu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: -potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy
3,5
4,0
4,5
5,0