Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)

Sylabus przedmiotu Organizacja hodowli metody doskonalenia zwierząt futerkowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Organizacja hodowli metody doskonalenia zwierząt futerkowych
Specjalność Hodowla zwierząt gospodarskich
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 7 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 8 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu biologii, warunków utrzymania zwierząt futerkowych w Polsce

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z organizacją hodowli zwierząt futerkowych w Polsce i z metodami doskonalenia tych zwierząt

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych3
T-A-2Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych2
T-A-3Zadania z zakresu zakladania fermy królikó mięsnych2
7
wykłady
T-W-1Organizacja hodowli - technologia chowu na fermach zwierząt futerkowych3
T-W-2Organizacja rozrodu na fermie zwierząt futerkowych3
T-W-3Organizacja chowu królików mięsnych2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń9
A-A-3Udział w konsultacjach. Konsultacje z prowadzącym zajęcia (W, A, L, T) również poprzez e-mail3
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych10
A-A-5Zaliczenie i omówienie projektów1
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie literatury6
A-W-3Samodzielne studiowanie tematyki wykładów7
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Przygotowanie do zaliczenia wykładów6
A-W-6Pisemne zaliczenie1
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne
M-2Filmy

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Obserwacja aktywności studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne z wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Oceny z zadań projektowych na ćwiczeniach

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZG-O3.3_W01
Student zna zasady organizacji hodowli i metody doskonalenia zwierząt futerkowych
ZO_2A_W07, ZO_2A_W09, ZO_2A_W10C-1T-A-1, T-A-3, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZG-O3.3_U01
Student umie wprowadzać rózne metody doskonalenia hodowli zwierząt futerkowych
ZO_2A_U01, ZO_2A_U02, ZO_2A_U03, ZO_2A_U11C-1T-A-1, T-A-3, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZG-O3.3_K01
Student posiada zdolność zastosowania w praktyce wiedzy z zakresu organizacji hodowli i metod doskonalenia zwierząt futerkowych.
ZO_2A_K01, ZO_2A_K05, ZO_2A_K09C-1T-A-1, T-A-3, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZG-O3.3_W01
Student zna zasady organizacji hodowli i metody doskonalenia zwierząt futerkowych
2,0
3,0Student ma wiedzę na temat wstepnych założeń technologi chowu na fermie zwierzat futerkowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZG-O3.3_U01
Student umie wprowadzać rózne metody doskonalenia hodowli zwierząt futerkowych
2,0
3,0Student umie wykonać cykl hodowlany na fermie norek
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZG-O3.3_K01
Student posiada zdolność zastosowania w praktyce wiedzy z zakresu organizacji hodowli i metod doskonalenia zwierząt futerkowych.
2,0
3,0Student posiada zdolnośc do organizacji hodowli zwierząt futerkowych, jest kreatywny i samodzielny
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Rosiak Marian, Roczny cykl hodowlany na fermie norek, Poznań, 2008
  2. Gliński Z., Kostro K., Podstawy hodowli lisów i norek, PWRiL, Warszawa, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych3
T-A-2Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych2
T-A-3Zadania z zakresu zakladania fermy królikó mięsnych2
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizacja hodowli - technologia chowu na fermach zwierząt futerkowych3
T-W-2Organizacja rozrodu na fermie zwierząt futerkowych3
T-W-3Organizacja chowu królików mięsnych2
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń9
A-A-3Udział w konsultacjach. Konsultacje z prowadzącym zajęcia (W, A, L, T) również poprzez e-mail3
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych10
A-A-5Zaliczenie i omówienie projektów1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie literatury6
A-W-3Samodzielne studiowanie tematyki wykładów7
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Przygotowanie do zaliczenia wykładów6
A-W-6Pisemne zaliczenie1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_HZG-O3.3_W01Student zna zasady organizacji hodowli i metody doskonalenia zwierząt futerkowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W07ma rozszerzoną wiedzę z zakresu funkcjonowania obszarów wiejskich, możliwości ich zagospodarowania i czynników wpływających na ich rozwój
ZO_2A_W09ma pogłębioną wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia, chorób i utrzymania zwierząt gospodarskich, amatorskich, laboratoryjnych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących, a także ich wykorzystania dla poprawy jakości życia człowieka
ZO_2A_W10ma pogłębioną wiedzę z zakresu podejmowania i organizacji działań w obszarze zootechniki z zachowaniem podstawowych zasad bezpieczeństwa i ergonomii pracy oraz kształtowania indywidualnej przedsiębiorczości
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z organizacją hodowli zwierząt futerkowych w Polsce i z metodami doskonalenia tych zwierząt
Treści programoweT-A-1Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-A-3Zadania z zakresu zakladania fermy królikó mięsnych
T-A-2Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-W-1Organizacja hodowli - technologia chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-W-2Organizacja rozrodu na fermie zwierząt futerkowych
T-W-3Organizacja chowu królików mięsnych
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne
M-2Filmy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja aktywności studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne z wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Oceny z zadań projektowych na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma wiedzę na temat wstepnych założeń technologi chowu na fermie zwierzat futerkowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_HZG-O3.3_U01Student umie wprowadzać rózne metody doskonalenia hodowli zwierząt futerkowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U01Wykazuje pogłębioną umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki.
ZO_2A_U02Ma pogłębione umiejętności w zakresie organizacji produkcji zwierzęcej, obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego, technologii stosowanych w przetwórstwie surowców zwierzęcych oraz możliwości wykorzystania terapeutycznych właściwości zwierząt i produktów od nich pozyskiwanych
ZO_2A_U03Wykazuje umiejętność analitycznego, krytycznego i właściwego opracowania materiałów oraz formułowania samodzielnych wniosków
ZO_2A_U11Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z organizacją hodowli zwierząt futerkowych w Polsce i z metodami doskonalenia tych zwierząt
Treści programoweT-A-1Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-A-3Zadania z zakresu zakladania fermy królikó mięsnych
T-A-2Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-W-1Organizacja hodowli - technologia chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-W-2Organizacja rozrodu na fermie zwierząt futerkowych
T-W-3Organizacja chowu królików mięsnych
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne
M-2Filmy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja aktywności studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne z wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Oceny z zadań projektowych na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie wykonać cykl hodowlany na fermie norek
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_HZG-O3.3_K01Student posiada zdolność zastosowania w praktyce wiedzy z zakresu organizacji hodowli i metod doskonalenia zwierząt futerkowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K01Pracuje samodzielnie i w zespole, potrafi przejąć rolę lidera
ZO_2A_K05Jest zdolny do inicjowania i organizowania działań społecznych na rzecz interesu publicznego oraz do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
ZO_2A_K09Przejawia wysoką wrażliwość na potrzeby ludzi i zwierząt oraz otaczającego środowiska
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z organizacją hodowli zwierząt futerkowych w Polsce i z metodami doskonalenia tych zwierząt
Treści programoweT-A-1Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-A-3Zadania z zakresu zakladania fermy królikó mięsnych
T-A-2Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-W-1Organizacja hodowli - technologia chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-W-2Organizacja rozrodu na fermie zwierząt futerkowych
T-W-3Organizacja chowu królików mięsnych
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne
M-2Filmy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja aktywności studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne z wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Oceny z zadań projektowych na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada zdolnośc do organizacji hodowli zwierząt futerkowych, jest kreatywny i samodzielny
3,5
4,0
4,5
5,0