Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)
specjalność: Hodowla zwierząt gospodarskich
Sylabus przedmiotu Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>, Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z chemii, mikrobiologii i fizyki |
W-2 | Podstawowa wiedza z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z obrotem i przetwórstwem jadalnych i niejadalnych surowców rzeźnych pozyskanych od zwierząt gospodarskich, drobiu i dziczyzny. |
C-2 | Zapoznanie studentów z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Dodatki i przyprawy stosowane w produkcji wędlin | 2 |
T-A-2 | Produkcja wędzonek | 2 |
T-A-3 | Produkcja kiełbas | 2 |
T-A-4 | Wędliny podrobowe i ich ocena jakościowa gotowego produktu | 4 |
T-A-5 | Produkcja konserw | 2 |
T-A-6 | Produkcja mięsa mielonego i odmięśniania kości | 2 |
T-A-7 | Produkcja tłuszczy topionych | 2 |
T-A-8 | Produkcja masła, produktów masłopodobnych i ich ocena | 4 |
T-A-9 | Produkcja serów i ich ocena | 4 |
T-A-10 | Produkcja śmietanki i śmietany spożywczej | 2 |
T-A-11 | Koncentraty mleczne i fermentowane napoje mleczne | 2 |
T-A-12 | Fałszowanie produktów pochodzenia zwierzęcego i zaliczenie pisemne | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Obrót krajowy i międzynarodowy surowcami i produktami zwierzęcymi | 3 |
T-W-2 | Aspekty bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego | 2 |
T-W-3 | Systemy kontroli i zarządzania jakością | 3 |
T-W-4 | Systemy certyfikowanej produkcji żywności | 3 |
T-W-5 | Wyroby regionalne, tradycyjne i lokalne | 3 |
T-W-6 | Metody utrwalania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu | 3 |
T-W-7 | Nowoczesne metody utrwalania produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu | 2 |
T-W-8 | Sposoby utylizacji niejadalnych produktów z uboju zwierząt i drobiu | 2 |
T-W-9 | Przetwórstwo mięsa zwierząt i drobiu | 2 |
T-W-10 | Przechowywanie, pakowanie i znakowanie produktów zwierzęcych i drobiu | 2 |
T-W-11 | Aspekty sanitarno-higieniczne i weterynaryjne w technologii mięsa | 2 |
T-W-12 | Pozyskiwanie, przetwórstwo i obrót produktami pochodzącymi od dziczyzny | 3 |
T-W-13 | Przetwórstwo mleka i obrót ich produktami | 2 |
T-W-14 | Przetwórstwo jaj i obrót ich produktami | 2 |
T-W-15 | Zaliczenie pisemne z wykładów | 1 |
35 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | Przygotowanie do zajęć | 3 |
A-A-3 | Studiowanie tematyki ćwiczeń | 3 |
36 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 35 |
A-W-2 | studiowanie tematyki wykładów | 6 |
A-W-3 | praca własna - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych | 9 |
A-W-4 | Konsultacje | 2 |
A-W-5 | Pisemne zaliczenie wykładów | 2 |
54 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika |
M-2 | Opis, objaśnienie, prelekcje |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_ZO-C7_W01 ma wiedzę z zakresu organizacji obrotu, przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności | ZO_2A_W01, ZO_2A_W06 | — | — | C-2, C-1 | T-A-2, T-A-3, T-A-1, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-A-7, T-A-11, T-W-2, T-W-10, T-W-8, T-W-11, T-W-5, T-W-1, T-W-9, T-W-12, T-W-4, T-W-3, T-W-13, T-W-14, T-W-7, T-W-6 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_ZO-C7_U01 umie planować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa | ZO_2A_U02, ZO_2A_U12, ZO_2A_U15 | — | — | C-2, C-1 | T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-A-7, T-A-11, T-W-2, T-W-10, T-W-8, T-W-11, T-W-5, T-W-1, T-W-9, T-W-12, T-W-4, T-W-3, T-W-13, T-W-14, T-W-7, T-W-6 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_ZO-C7_K01 potrafi organizować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i nakreślać możliwe ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności | ZO_2A_K04 | — | — | C-2, C-1 | T-A-2, T-A-3, T-A-1, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-A-7, T-A-11, T-W-10, T-W-8, T-W-11, T-W-9, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-7, T-W-6 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_ZO-C7_W01 ma wiedzę z zakresu organizacji obrotu, przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności | 2,0 | Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy. |
3,0 | Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z dużymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy. | |
3,5 | Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy. | |
4,0 | Dobre opanowanie realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Ma swoje przemyślenia w zakresie tematyki przedmiotu. | |
4,5 | Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału z niewielkimi niedociągnięciami. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu i samodzielnym zdobywaniem wiedzy z jej zakresu. Ma własne przemyślenia i potrafi o nich dyskutować. | |
5,0 | Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału. Wiedza wykraczająca poza treści programowe. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu. Ma własne przemyślenia w tym zakresie i potrafi o nich dyskutować. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_ZO-C7_U01 umie planować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa | 2,0 | |
3,0 | Potrafi w dostatecznym stopniu planować obrót produktów pochodzenia zwierzęcego i dobierać ich kierunki przetwórstwa. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_ZO-C7_K01 potrafi organizować obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i nakreślać możliwe ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności | 2,0 | |
3,0 | Posiada słabo rozwiniętą świadomość celowości i znaczenia obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego i ich kierunki zagospodarowania w przetwórstwie z zachowaniem wymogów bezpieczeństwa żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kijowski J., Sikora T. (red.), Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Naukowo-Techniczne (WNT), Warszawa, 2003
- Litwińczuk Z. (red.), Surowce zwierzęce. Ocena i wykorzystanie, PWRiL, Warszawa, 2004
- Grabowski T., Kijowski J. (red.), Mięso i przetwory drobiowe, Naukowo-Techniczne (WNT), Warszawa, 2004
Literatura dodatkowa
- Ziajka S., Mleczarstwo. Zagadnienia wybrane. Część 1 i 2., Akademii Rolniczo-Technicznej, Olsztyn, 1997
- Olszewski A., Technologia Przetwórstwa Mięsnego, Naukowo-Techniczne (WNT), Warszawa, 2007, wydanie 2 uaktualnione
- Szymborski J.Z., Pozyskiwanie, obróbka i obrót dziczyzną. Przepisy Unii Europejskiej. Przepisy polskie, Wieś Jutra, Warszawa, 2003