Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy ekonomii i zarządzania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Podstawy ekonomii i zarządzania
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>, Ryszard Pikuła <Ryszard.Pikula@zut.edu.pl>, Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie wiadomości z zakresu WOS (wiedzy o społeczeństwie), matematyki i statystyki matematycznej.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu ekonomii i zarządzania

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Przedmiot ekonomii - podstawowe pojęcia. Gospodarka i systemy gospodarcze. Rynek - rodzaje. Popyt i podaż2
T-W-2Działy w gospodarce narodowej (specyfika poszczególnycy działów; znaczenie poszczególnych działów w kształtowaniu równowagi rynkowej; sektory społeczno-ekonomiczne), czynniki produkcji (ziemia jako czynnik produkcji; praca i jej wydajność; kapitał (trwały i obrotowy; substytucja czynników produkcji)3
T-W-3Proces produkcyjny (kategorie produkcji; działy, gałęzie i działalności produkcyjnej; intensyfikacja produkcji)2
T-W-4Koszty produkcji (pojęcie kosztów, rodzaje nakładów i kosztów; metody obliczania kosztów produkcji). Dochody (kategorie dochodów; opłacalność i rentowność produkcji)2
T-W-5Przedsiębiorstwo. Pojęcie i rodzaje przedsiębiorstw. Analiza działalności przedsiębiorstwa.2
T-W-6Ekonomika i organizacja pracy w przedsiębiorstwie.2
T-W-7Rachunek ekonomiczny i efektywność inwestycji2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_A04_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu pojęć ekonomicznych i zarządzania oraz ich funkcji w gospodarce narodowej.
Kn_1P_W02, Kn_1P_W15C-1T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-3, T-W-5, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_A04_U01
Student umie pojęcia ekonomiczne i z zakresu zarządzania
Kn_1P_U15C-1T-W-1, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_A04_K01
Zna możliwości wykorzystania podstawowych zagadnień z dziedziny ekonomii w życiu zawodowym i prywatnym
Kn_1P_K02, Kn_1P_K03, Kn_1P_K05, Kn_1P_K04, Kn_1P_K01C-1T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-3, T-W-5, T-W-2M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_A04_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu pojęć ekonomicznych i zarządzania oraz ich funkcji w gospodarce narodowej.
2,0
3,0Zna podstawowe pojęcia ekonomiczne
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_A04_U01
Student umie pojęcia ekonomiczne i z zakresu zarządzania
2,0
3,0Student umie pojęcia ekonomiczne i z zakresu zarządzania
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_A04_K01
Zna możliwości wykorzystania podstawowych zagadnień z dziedziny ekonomii w życiu zawodowym i prywatnym
2,0
3,0Zna możliwości wykorzystania podstawowych zagadnień z dziedziny ekonomii w życiu zawodowym i prywatnym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bednarski L., Analiza ekonomiczna w przedsiębiorstwie, PWE, Wrocław, 1998
  2. Bogusław Ślusarczyk, Stanisław Ślusarczyk, Podstawy mikro- i makroekonomii, Politechnika Lubelska, Lublin, 2011
  3. Nawrocki Tomasz, Szarek Stanisław, Kałuża Halina, Jabłonka Krystyna, Marcysiak Adam, Ekonomika w rolnictwie, WSiP, 2014

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przedmiot ekonomii - podstawowe pojęcia. Gospodarka i systemy gospodarcze. Rynek - rodzaje. Popyt i podaż2
T-W-2Działy w gospodarce narodowej (specyfika poszczególnycy działów; znaczenie poszczególnych działów w kształtowaniu równowagi rynkowej; sektory społeczno-ekonomiczne), czynniki produkcji (ziemia jako czynnik produkcji; praca i jej wydajność; kapitał (trwały i obrotowy; substytucja czynników produkcji)3
T-W-3Proces produkcyjny (kategorie produkcji; działy, gałęzie i działalności produkcyjnej; intensyfikacja produkcji)2
T-W-4Koszty produkcji (pojęcie kosztów, rodzaje nakładów i kosztów; metody obliczania kosztów produkcji). Dochody (kategorie dochodów; opłacalność i rentowność produkcji)2
T-W-5Przedsiębiorstwo. Pojęcie i rodzaje przedsiębiorstw. Analiza działalności przedsiębiorstwa.2
T-W-6Ekonomika i organizacja pracy w przedsiębiorstwie.2
T-W-7Rachunek ekonomiczny i efektywność inwestycji2
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_A04_W01Student ma podstawową wiedzę z zakresu pojęć ekonomicznych i zarządzania oraz ich funkcji w gospodarce narodowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W02Posiada, w zależności od zrealizowanych przedmiotów, elementarną wiedzę humanistyczną, społeczną i prawną, umożliwiającą zrozumienie zjawisk i procesów społecznych oraz gospodarczych
Kn_1P_W15Posiada podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa pracy, ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu ekonomii i zarządzania
Treści programoweT-W-1Przedmiot ekonomii - podstawowe pojęcia. Gospodarka i systemy gospodarcze. Rynek - rodzaje. Popyt i podaż
T-W-4Koszty produkcji (pojęcie kosztów, rodzaje nakładów i kosztów; metody obliczania kosztów produkcji). Dochody (kategorie dochodów; opłacalność i rentowność produkcji)
T-W-6Ekonomika i organizacja pracy w przedsiębiorstwie.
T-W-7Rachunek ekonomiczny i efektywność inwestycji
T-W-3Proces produkcyjny (kategorie produkcji; działy, gałęzie i działalności produkcyjnej; intensyfikacja produkcji)
T-W-5Przedsiębiorstwo. Pojęcie i rodzaje przedsiębiorstw. Analiza działalności przedsiębiorstwa.
T-W-2Działy w gospodarce narodowej (specyfika poszczególnycy działów; znaczenie poszczególnych działów w kształtowaniu równowagi rynkowej; sektory społeczno-ekonomiczne), czynniki produkcji (ziemia jako czynnik produkcji; praca i jej wydajność; kapitał (trwały i obrotowy; substytucja czynników produkcji)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna podstawowe pojęcia ekonomiczne
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_A04_U01Student umie pojęcia ekonomiczne i z zakresu zarządzania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U15Posiada praktyczną umiejętność zastosowania norm prawnych i etycznych oraz zasad ekonomii w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów; posiada praktyczną umiejętność pracy z dokumentacją kynologiczna, w tym głównie hodowlaną i użytkową
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu ekonomii i zarządzania
Treści programoweT-W-1Przedmiot ekonomii - podstawowe pojęcia. Gospodarka i systemy gospodarcze. Rynek - rodzaje. Popyt i podaż
T-W-2Działy w gospodarce narodowej (specyfika poszczególnycy działów; znaczenie poszczególnych działów w kształtowaniu równowagi rynkowej; sektory społeczno-ekonomiczne), czynniki produkcji (ziemia jako czynnik produkcji; praca i jej wydajność; kapitał (trwały i obrotowy; substytucja czynników produkcji)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie pojęcia ekonomiczne i z zakresu zarządzania
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_A04_K01Zna możliwości wykorzystania podstawowych zagadnień z dziedziny ekonomii w życiu zawodowym i prywatnym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K02Wykazuje gotowość do rzeczowej i merytorycznej dyskusji, umożliwiającej osiągnięcie wspólnego stanowiska
Kn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Kn_1P_K05Jest świadomy roli sprawności psychofizycznej dla prawidłowego wykonywania zawodów związanych z kynologią
Kn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Kn_1P_K01Ma świadomość roli i znaczenia zwierząt domowych w życiu człowieka
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu ekonomii i zarządzania
Treści programoweT-W-1Przedmiot ekonomii - podstawowe pojęcia. Gospodarka i systemy gospodarcze. Rynek - rodzaje. Popyt i podaż
T-W-4Koszty produkcji (pojęcie kosztów, rodzaje nakładów i kosztów; metody obliczania kosztów produkcji). Dochody (kategorie dochodów; opłacalność i rentowność produkcji)
T-W-6Ekonomika i organizacja pracy w przedsiębiorstwie.
T-W-7Rachunek ekonomiczny i efektywność inwestycji
T-W-3Proces produkcyjny (kategorie produkcji; działy, gałęzie i działalności produkcyjnej; intensyfikacja produkcji)
T-W-5Przedsiębiorstwo. Pojęcie i rodzaje przedsiębiorstw. Analiza działalności przedsiębiorstwa.
T-W-2Działy w gospodarce narodowej (specyfika poszczególnycy działów; znaczenie poszczególnych działów w kształtowaniu równowagi rynkowej; sektory społeczno-ekonomiczne), czynniki produkcji (ziemia jako czynnik produkcji; praca i jej wydajność; kapitał (trwały i obrotowy; substytucja czynników produkcji)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna możliwości wykorzystania podstawowych zagadnień z dziedziny ekonomii w życiu zawodowym i prywatnym
3,5
4,0
4,5
5,0