Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Surowce do produkcji karm:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Surowce do produkcji karm
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 17 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 10 1,00,40zaliczenie
laboratoriaL5 10 1,00,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy żywienia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z rodzajami surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz ich wartością pokarmową i biologiczną oraz nabycie przez nich umiejętności oceny jakościowej surowca stosowanego jako składnik karm zwierzęcyvch.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Charakterystyka produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego stosowanych jako karma dla psów.2
T-L-2Metody chemiczne, fizyczne, biologiczne i organoleptyczne stosowane w ocenie jakości surowców i produktów wykorzystywanych jako karmy lub dodatki do karm dla zwierząt.6
T-L-3Wartość odżywcza i biologiczna surowców stosowanych w żywieniu psów. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych.2
10
wykłady
T-W-1Aktualne wymagania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa i jakości surowca stosowanego do produkcji karm.Substancje niedozwolone w surowcach pochodzenia zwierzęcego.2
T-W-2Mięso, mleko, jaja, ryby - surowiec wykorzystywany w diecie zwierząt domowych.4
T-W-3Surowce uboczne, MDOM wykorzystywane w karmach zwierząt domowych.2
T-W-4Tłuszcze zwierzęce i roślinne stosowane jako dodatek w karmach.2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do zajęć10
A-L-3Zbieranie literatury naukowej10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Zbieranie literatury naukowej, opracowanie wykładów20
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3ćwiczenia

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.3_W01
Student zna i potrafi scharakteryzować najważniejsze surowce zwierzęce i roślinne stosowane w karmach dl a zwierząt domowych. Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Kn_1P_W11C-1T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.3_U01
Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
Kn_1P_U06C-1T-L-3, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.3_K01
Student rozumie podstowowe zasady etyki i stosuje je w praktyce, ma świadomość zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzebę ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
Kn_1P_K03C-1T-L-3, T-L-2, T-L-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.3_W01
Student zna i potrafi scharakteryzować najważniejsze surowce zwierzęce i roślinne stosowane w karmach dl a zwierząt domowych. Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
2,0Student nie zna i nie potrafi scharakteryzować najważniejszych surowców zwierzęcych i roślinnych stosowanych w karmach dla zwierząt domowych. Nie zna metod wykorzystywanych w ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
3,0Student zna na poziomie dostatecznym i potrafi scharakteryzować najważniejszych surowce zwierzęce i roślinne stosowane w karmach dla zwierząt domowych. Zna na poziomie dostatecznym metody wykorzystywane w ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.3_U01
Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
2,0Nie zna metod wykorzystywanych przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz nie wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
3,0Zna na poziomie dostatecznym metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz ma dostateczną umiejętność jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.3_K01
Student rozumie podstowowe zasady etyki i stosuje je w praktyce, ma świadomość zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzebę ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
2,0Student nie rozumie podstowowych zasad etyki i nie stosuje ich w praktyce, nie ma świadomości zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzeby ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
3,0Student rozumie na poziomie dostatecznym podstowowe zasady etyki i stosuje je w praktyce, ma dostateczna świadomość zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzebę ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. M. Ceregrzyn, R. Lechowski, B. Barszczewska, Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii, Elserwier, 2013, I
  2. Grochowicz J., Karma dla psów, kotów, innych małych zwierząt domowych, Pagros, Lublin, 2001

Literatura dodatkowa

  1. Grochowicz J., Postęp technologiczny i jakościowy w produkcji karmy zwierząt towarzyszących, Pagros, Lublin, 2004
  2. Praca zbiorowa, Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt, T. 2., PWN, Warszawa, 2001
  3. Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt, T. 3., PWN, Warszawa, 2001

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Charakterystyka produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego stosowanych jako karma dla psów.2
T-L-2Metody chemiczne, fizyczne, biologiczne i organoleptyczne stosowane w ocenie jakości surowców i produktów wykorzystywanych jako karmy lub dodatki do karm dla zwierząt.6
T-L-3Wartość odżywcza i biologiczna surowców stosowanych w żywieniu psów. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Aktualne wymagania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa i jakości surowca stosowanego do produkcji karm.Substancje niedozwolone w surowcach pochodzenia zwierzęcego.2
T-W-2Mięso, mleko, jaja, ryby - surowiec wykorzystywany w diecie zwierząt domowych.4
T-W-3Surowce uboczne, MDOM wykorzystywane w karmach zwierząt domowych.2
T-W-4Tłuszcze zwierzęce i roślinne stosowane jako dodatek w karmach.2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do zajęć10
A-L-3Zbieranie literatury naukowej10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Zbieranie literatury naukowej, opracowanie wykładów20
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C35.3_W01Student zna i potrafi scharakteryzować najważniejsze surowce zwierzęce i roślinne stosowane w karmach dl a zwierząt domowych. Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W11Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań oraz zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz ich wartością pokarmową i biologiczną oraz nabycie przez nich umiejętności oceny jakościowej surowca stosowanego jako składnik karm zwierzęcyvch.
Treści programoweT-L-2Metody chemiczne, fizyczne, biologiczne i organoleptyczne stosowane w ocenie jakości surowców i produktów wykorzystywanych jako karmy lub dodatki do karm dla zwierząt.
T-L-1Charakterystyka produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego stosowanych jako karma dla psów.
T-W-1Aktualne wymagania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa i jakości surowca stosowanego do produkcji karm.Substancje niedozwolone w surowcach pochodzenia zwierzęcego.
T-W-2Mięso, mleko, jaja, ryby - surowiec wykorzystywany w diecie zwierząt domowych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie potrafi scharakteryzować najważniejszych surowców zwierzęcych i roślinnych stosowanych w karmach dla zwierząt domowych. Nie zna metod wykorzystywanych w ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
3,0Student zna na poziomie dostatecznym i potrafi scharakteryzować najważniejszych surowce zwierzęce i roślinne stosowane w karmach dla zwierząt domowych. Zna na poziomie dostatecznym metody wykorzystywane w ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C35.3_U01Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U06Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz ich wartością pokarmową i biologiczną oraz nabycie przez nich umiejętności oceny jakościowej surowca stosowanego jako składnik karm zwierzęcyvch.
Treści programoweT-L-3Wartość odżywcza i biologiczna surowców stosowanych w żywieniu psów. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych.
T-L-2Metody chemiczne, fizyczne, biologiczne i organoleptyczne stosowane w ocenie jakości surowców i produktów wykorzystywanych jako karmy lub dodatki do karm dla zwierząt.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna metod wykorzystywanych przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz nie wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
3,0Zna na poziomie dostatecznym metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz ma dostateczną umiejętność jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C35.3_K01Student rozumie podstowowe zasady etyki i stosuje je w praktyce, ma świadomość zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzebę ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz ich wartością pokarmową i biologiczną oraz nabycie przez nich umiejętności oceny jakościowej surowca stosowanego jako składnik karm zwierzęcyvch.
Treści programoweT-L-3Wartość odżywcza i biologiczna surowców stosowanych w żywieniu psów. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych.
T-L-2Metody chemiczne, fizyczne, biologiczne i organoleptyczne stosowane w ocenie jakości surowców i produktów wykorzystywanych jako karmy lub dodatki do karm dla zwierząt.
T-L-1Charakterystyka produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego stosowanych jako karma dla psów.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozumie podstowowych zasad etyki i nie stosuje ich w praktyce, nie ma świadomości zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzeby ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
3,0Student rozumie na poziomie dostatecznym podstowowe zasady etyki i stosuje je w praktyce, ma dostateczna świadomość zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzebę ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
3,5
4,0
4,5
5,0