Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S3)

Sylabus przedmiotu Nowe kierunki produkcji roślinnej wynikające z rozwoju biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom trzeciego stopnia
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów studia trzeciego stopnia
Profil
Moduł
Przedmiot Nowe kierunki produkcji roślinnej wynikające z rozwoju biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Masojć <Piotr.Masojc@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 14 2,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa wiedza z genetyki, biochemii, hodowli roślin, podstaw biotechnologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1celem przedmiotu jest pogłębienie wiedzy na temat znaczenia agrobiotechnologii we współczesnej produkcji roślinnej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Produkcja biopreparatów w kulturach in vitro roślin2
T-W-2Uprawy molekularne2
T-W-3Nowe kierunki modyfikacji genetycznej roślin2
T-W-4Biotechnologia w produkcji biomasy2
T-W-5Produkcja biopaliw2
T-W-6Fitoremediacja2
T-W-7Biobezpioeczeństwo w produkcji i obrocie GMO2
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2Praca samodzielna z podręcznikiem22
A-W-3Przygotowanie do zajęć14
A-W-4przygotowanie do egzaminu8
A-W-5egzamin z przedmiotu2
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład konwersatoryjny z użyciem przekazu multimedialnego
M-2dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-2Ocena formująca: udział w dyskusji

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3-_B05_W01
znajomość zastosowań biotechnologii w produkcji roślinnej
OG_3-_W07, OG_3-_W08C-1T-W-5, T-W-4, T-W-1, T-W-7, T-W-2, T-W-3, T-W-6M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3-_B05_U01
student potrafi opisać metodę biotechnologiczną która może być zastosowana w produkcji roślinnej dla podniesienia jej wydajności
OG_3-_U02C-1T-W-5, T-W-4, T-W-1, T-W-7, T-W-2, T-W-3, T-W-6M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3-_B05_K01
student jest kompetentny w zakresie nowych zdobyczy biotechnologii w produkcji rolniczej
OG_3-_K01C-1T-W-5, T-W-4, T-W-1, T-W-7, T-W-2, T-W-3, T-W-6M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3-_B05_W01
znajomość zastosowań biotechnologii w produkcji roślinnej
2,0
3,0zna podstawowe metody biotechnologii stosowane w produkcji roslinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3-_B05_U01
student potrafi opisać metodę biotechnologiczną która może być zastosowana w produkcji roślinnej dla podniesienia jej wydajności
2,0
3,0potrafi opisywać metodę biotechnologiczną stosowana w produkcji roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3-_B05_K01
student jest kompetentny w zakresie nowych zdobyczy biotechnologii w produkcji rolniczej
2,0
3,0wyjazuje świadomość dokształcania się w zakresie metod biotechnologii stosowanych w produkcji roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. S. Malepszy (red.), Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009, nowe wydanie

Literatura dodatkowa

  1. A. Slater, N. Scott, M. Fowler, Plant Biotechnology, Oxford University Press, Oxford, 2003

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Produkcja biopreparatów w kulturach in vitro roślin2
T-W-2Uprawy molekularne2
T-W-3Nowe kierunki modyfikacji genetycznej roślin2
T-W-4Biotechnologia w produkcji biomasy2
T-W-5Produkcja biopaliw2
T-W-6Fitoremediacja2
T-W-7Biobezpioeczeństwo w produkcji i obrocie GMO2
14

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2Praca samodzielna z podręcznikiem22
A-W-3Przygotowanie do zajęć14
A-W-4przygotowanie do egzaminu8
A-W-5egzamin z przedmiotu2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3-_B05_W01znajomość zastosowań biotechnologii w produkcji roślinnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3-_W07Ma pogłębioną wiedzę z zakresu stosowania nowoczesnych technologii i technik w praktyce rolniczej, ogrodniczej i ochronie środowiska.
OG_3-_W08Potrafi dokonać krytycznej oceny stanu i skutków działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów o zróżnicowanej antropopresji.
Cel przedmiotuC-1celem przedmiotu jest pogłębienie wiedzy na temat znaczenia agrobiotechnologii we współczesnej produkcji roślinnej
Treści programoweT-W-5Produkcja biopaliw
T-W-4Biotechnologia w produkcji biomasy
T-W-1Produkcja biopreparatów w kulturach in vitro roślin
T-W-7Biobezpioeczeństwo w produkcji i obrocie GMO
T-W-2Uprawy molekularne
T-W-3Nowe kierunki modyfikacji genetycznej roślin
T-W-6Fitoremediacja
Metody nauczaniaM-1wykład konwersatoryjny z użyciem przekazu multimedialnego
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna podstawowe metody biotechnologii stosowane w produkcji roslinnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3-_B05_U01student potrafi opisać metodę biotechnologiczną która może być zastosowana w produkcji roślinnej dla podniesienia jej wydajności
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3-_U02Posiada umiejętność wprowadzania do praktyki rolniczej nowoczesnych technologii, z wykorzystaniem osiągnięć naukowych, z zachowaniem praw własności intelektualnej
Cel przedmiotuC-1celem przedmiotu jest pogłębienie wiedzy na temat znaczenia agrobiotechnologii we współczesnej produkcji roślinnej
Treści programoweT-W-5Produkcja biopaliw
T-W-4Biotechnologia w produkcji biomasy
T-W-1Produkcja biopreparatów w kulturach in vitro roślin
T-W-7Biobezpioeczeństwo w produkcji i obrocie GMO
T-W-2Uprawy molekularne
T-W-3Nowe kierunki modyfikacji genetycznej roślin
T-W-6Fitoremediacja
Metody nauczaniaM-2dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: udział w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi opisywać metodę biotechnologiczną stosowana w produkcji roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3-_B05_K01student jest kompetentny w zakresie nowych zdobyczy biotechnologii w produkcji rolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3-_K01Ma świadomość ważności dokształcania się i samodoskonalenia, a także potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
Cel przedmiotuC-1celem przedmiotu jest pogłębienie wiedzy na temat znaczenia agrobiotechnologii we współczesnej produkcji roślinnej
Treści programoweT-W-5Produkcja biopaliw
T-W-4Biotechnologia w produkcji biomasy
T-W-1Produkcja biopreparatów w kulturach in vitro roślin
T-W-7Biobezpioeczeństwo w produkcji i obrocie GMO
T-W-2Uprawy molekularne
T-W-3Nowe kierunki modyfikacji genetycznej roślin
T-W-6Fitoremediacja
Metody nauczaniaM-2dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: udział w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0wyjazuje świadomość dokształcania się w zakresie metod biotechnologii stosowanych w produkcji roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0