Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Zrównoważona produkcja roślinna

Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy zarządzania
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Uniwersytet Rolniczy w Plovdiv, Bułgaria
Nauczyciel odpowiedzialny Neli Bencheva <bulgaria@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 1,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadniń z ekonomii i zarządzania.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Pogłębienie wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych w zakresie zarządzania gospodarstwami.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Teorie i koncepcje zarządzania.2
T-W-2Podejście naukowe do zasad zarządzania.2
T-W-3Współczesne systemy zarządzania przedsiębiorstwem, styl zarz adzania, zapobieganie konfliktom, efektywność zarządzania.4
T-W-4Metodologiczne podstawy zarządzania gospodarstwem.2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2przygotowanie do zaliczenia10
A-W-3praca własna studenta10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład problemowy z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
M-2Przygotowanie pracy kontrolnej.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena pracy kontrolnej
S-2Ocena formująca: ocena pracy w grupie

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_D18-zpr_W01
Student posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania.
C-1T-W-3, T-W-4, T-W-1M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_D18-zpr_U01
Student posiadł umiejętność, poprzez wykorzaystanie powiązań interdyscyplinarnych, samodzielnego rozwiązywania konkretnych zadań praktycznych i podejmowania racjonalnych decyzji w zakresie zarządzania.
C-1T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-W-2M-2, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_D18-zpr_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności zawodowej przy podejmowaniou decyzji z zakresu zarządzania.
C-1T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_D18-zpr_W01
Student posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania.
2,0
3,0Student opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_D18-zpr_U01
Student posiadł umiejętność, poprzez wykorzaystanie powiązań interdyscyplinarnych, samodzielnego rozwiązywania konkretnych zadań praktycznych i podejmowania racjonalnych decyzji w zakresie zarządzania.
2,0
3,0Student posiadł wymaganą umiejętność w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_D18-zpr_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności zawodowej przy podejmowaniou decyzji z zakresu zarządzania.
2,0
3,0Student zrealizował wymaganą kompetencję.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Timms J., Introduction to business and management., Finance and Social Sciences, London, 2011
  2. Laurie J., Mullins, Management and organizational behaviour, Pitman, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Bencheva N., Osnovi na menadzimenta, Trakiya-M, S, 1998

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Teorie i koncepcje zarządzania.2
T-W-2Podejście naukowe do zasad zarządzania.2
T-W-3Współczesne systemy zarządzania przedsiębiorstwem, styl zarz adzania, zapobieganie konfliktom, efektywność zarządzania.4
T-W-4Metodologiczne podstawy zarządzania gospodarstwem.2
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2przygotowanie do zaliczenia10
A-W-3praca własna studenta10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D18-zpr_W01Student posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania.
Cel przedmiotuC-1Pogłębienie wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych w zakresie zarządzania gospodarstwami.
Treści programoweT-W-3Współczesne systemy zarządzania przedsiębiorstwem, styl zarz adzania, zapobieganie konfliktom, efektywność zarządzania.
T-W-4Metodologiczne podstawy zarządzania gospodarstwem.
T-W-1Teorie i koncepcje zarządzania.
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena pracy kontrolnej
S-2Ocena formująca: ocena pracy w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D18-zpr_U01Student posiadł umiejętność, poprzez wykorzaystanie powiązań interdyscyplinarnych, samodzielnego rozwiązywania konkretnych zadań praktycznych i podejmowania racjonalnych decyzji w zakresie zarządzania.
Cel przedmiotuC-1Pogłębienie wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych w zakresie zarządzania gospodarstwami.
Treści programoweT-W-4Metodologiczne podstawy zarządzania gospodarstwem.
T-W-3Współczesne systemy zarządzania przedsiębiorstwem, styl zarz adzania, zapobieganie konfliktom, efektywność zarządzania.
T-W-1Teorie i koncepcje zarządzania.
T-W-2Podejście naukowe do zasad zarządzania.
Metody nauczaniaM-2Przygotowanie pracy kontrolnej.
M-1wykład problemowy z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena pracy kontrolnej
S-2Ocena formująca: ocena pracy w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiadł wymaganą umiejętność w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D18-zpr_K01Student ma świadomość odpowiedzialności zawodowej przy podejmowaniou decyzji z zakresu zarządzania.
Cel przedmiotuC-1Pogłębienie wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych w zakresie zarządzania gospodarstwami.
Treści programoweT-W-2Podejście naukowe do zasad zarządzania.
T-W-3Współczesne systemy zarządzania przedsiębiorstwem, styl zarz adzania, zapobieganie konfliktom, efektywność zarządzania.
T-W-1Teorie i koncepcje zarządzania.
T-W-4Metodologiczne podstawy zarządzania gospodarstwem.
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
M-2Przygotowanie pracy kontrolnej.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena pracy kontrolnej
S-2Ocena formująca: ocena pracy w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zrealizował wymaganą kompetencję.
3,5
4,0
4,5
5,0