Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Zrównoważona produkcja roślinna

Sylabus przedmiotu Praktyka zawodowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka zawodowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Grzegorz Nowak <Grzegorz.Nowak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR1 4 4,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu uprawy roślin ozdobnych i sadowniczych oraz warzyw

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie podstawowych zasad funkcjonowania gospodarstwa organizującego praktykę zawodową
C-2Wykształcenie umiejętności wykonywania prac niezbędnych w zawodzie ogrodnika
C-3Praktyczne opanowanie umiejętności posługiwania się sprzętem ogrodniczym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Przygotowanie gleby do siewu i sadzenia roślin (przygotowanie maszyn i narzędzi do pracy, zespół uprawek, wyznaczanie zagonów i kwater). Organizacja prac przy sadzeniu roślin zielnych, drzew i krzewów1
T-PR-2Zasady pielęgnacji roślin ogrodniczych pod osłonami i w polu (zaprawianie nasion, odchwaszczanie, nawadnianie, ochrona przed chorobami i szkodnikami, nawożenie pogłówne, cięcie, bielenie, palikowanie)1
T-PR-3Metody uprawy poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (dobór odmian, termin i sposób uprawy). Rozpoznawanie uprawianych w gospodarstwie gatunków i odmian roślin ogrodniczych1
T-PR-4Ocena wielkości plonu i organizacja zbioru. Analiza kosztów i możliwości zbytu oraz ocena opłacalności produkcji w gospodarstwach ogrodniczych. Kształtowanie postaw oraz nawyków prawidłowego organizowania i wykonywania pracy1
4

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Uczestnictwo w zajęciach120
120

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (objaśnienie wykonywanych czynności)
M-2Metody eksponujące (kolekcje roślin ogrodniczych, próbki materiałów, maszyny i narzędzia)
M-3Metody praktyczne (pokaz w gospodarstwach doświadczalnych)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian praktyczny z wykonywanych czynności
S-2Ocena podsumowująca: Rozpoznawanie roślin
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie praktyczne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_P01-zpr_W01
Student proponuje dla wybranych grup roślin właściwe metody uprawy.
ZPR_2A_W05, ZPR_2A_W10C-2, C-3T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_P01-zpr_U01
Student charakteryzuje gatunki i wykonuje analizę kosztów i możliwości zbytu oraz ocenę opłacalności produkcji w gospodarstwach rolniczych i ogrodniczych.
ZPR_2A_U03C-1T-PR-4M-1, M-2, M-3S-2, S-3
ZPR_2A_P01-zpr_U02
Student potrafi przygotować do uprawy glebę, nasiona oraz sadzonki roślin.
ZPR_2A_U04C-2, C-3T-PR-1M-1, M-2, M-3S-1, S-3
ZPR_2A_P01-zpr_U03
Student potrafi wykonać podstawowe zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne w produkcji roślin.
ZPR_2A_U03, ZPR_2A_U04C-2, C-3T-PR-2M-1, M-2, M-3S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_P01-zpr_K01
Student potrafi organizować pracę w zespole
ZPR_2A_K05C-2, C-3T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4M-1, M-2, M-3S-1, S-3
ZPR_2A_P01-zpr_K02
Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
ZPR_2A_K07C-2, C-3T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4M-1, M-2, M-3S-1, S-3
ZPR_2A_P01-zpr_K03
Student jest kompetentny i przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań w zakresie produkcji roślinnej.
ZPR_2A_K06C-2, C-3T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4M-1, M-2, M-3S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_P01-zpr_W01
Student proponuje dla wybranych grup roślin właściwe metody uprawy.
2,0
3,0Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_P01-zpr_U01
Student charakteryzuje gatunki i wykonuje analizę kosztów i możliwości zbytu oraz ocenę opłacalności produkcji w gospodarstwach rolniczych i ogrodniczych.
2,0
3,0Student potrafi wymienić podstawowe gatunki i odmiany roslin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
ZPR_2A_P01-zpr_U02
Student potrafi przygotować do uprawy glebę, nasiona oraz sadzonki roślin.
2,0
3,0Student umie planować proces produkcji podstawowych gatunków roślin uprawnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZPR_2A_P01-zpr_U03
Student potrafi wykonać podstawowe zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne w produkcji roślin.
2,0
3,0Student ma ogólą wiedzę na temat uprawy i zbioru podstawowych roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_P01-zpr_K01
Student potrafi organizować pracę w zespole
2,0
3,0Student stara się zorganizować pracę w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0
ZPR_2A_P01-zpr_K02
Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym opanował wymaganą kompetencję.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZPR_2A_P01-zpr_K03
Student jest kompetentny i przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań w zakresie produkcji roślinnej.
2,0
3,0Student uczestnicząc w zajęciach sporadycznie przejawia własną inicjatywę
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Orłowski M. (red.), Polowa uprawa warzyw, Brasika, Szczecin, 2000, 1
  2. Orłowski M., Kołota E. (red.), Uprawa warzyw, Brasika, Szczecin, 1999, 1
  3. Chmiel H. (red.), Uprawa roślin ozdobnych, PWRiL, Warszawa, 2000
  4. Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000, 11
  5. Czekalski M., Rośliny uprawiane na zieleń ciętą, PWRiL, Poznań, 2006

Literatura dodatkowa

  1. Kołota. E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, UWP Wrocław, Wrocław, 2007
  2. Pudelski T. (red.), Uprawa warzyw pod osłonami, PWRiL, Poznań, 1998
  3. Czasopisma: Hasło Ogrodnicze, Warzywa; Sad Nowoczesny, Owoce, Warz. Kwiaty

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Przygotowanie gleby do siewu i sadzenia roślin (przygotowanie maszyn i narzędzi do pracy, zespół uprawek, wyznaczanie zagonów i kwater). Organizacja prac przy sadzeniu roślin zielnych, drzew i krzewów1
T-PR-2Zasady pielęgnacji roślin ogrodniczych pod osłonami i w polu (zaprawianie nasion, odchwaszczanie, nawadnianie, ochrona przed chorobami i szkodnikami, nawożenie pogłówne, cięcie, bielenie, palikowanie)1
T-PR-3Metody uprawy poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (dobór odmian, termin i sposób uprawy). Rozpoznawanie uprawianych w gospodarstwie gatunków i odmian roślin ogrodniczych1
T-PR-4Ocena wielkości plonu i organizacja zbioru. Analiza kosztów i możliwości zbytu oraz ocena opłacalności produkcji w gospodarstwach ogrodniczych. Kształtowanie postaw oraz nawyków prawidłowego organizowania i wykonywania pracy1
4

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Uczestnictwo w zajęciach120
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_P01-zpr_W01Student proponuje dla wybranych grup roślin właściwe metody uprawy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_W05posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu kształtowania krajobrazu i terenów zieleni, z elementami projektowania i utrzymywania terenów zieleni oraz upraw ogrodniczych, a także rozumie potrzebę kształtowania warunków środowiska pracy i przebywania ludzi, odpowiednio do aktualnych standardów ergonomii i bhp
ZPR_2A_W10posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu produkcji i znajomości roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-2Wykształcenie umiejętności wykonywania prac niezbędnych w zawodzie ogrodnika
C-3Praktyczne opanowanie umiejętności posługiwania się sprzętem ogrodniczym
Treści programoweT-PR-1Przygotowanie gleby do siewu i sadzenia roślin (przygotowanie maszyn i narzędzi do pracy, zespół uprawek, wyznaczanie zagonów i kwater). Organizacja prac przy sadzeniu roślin zielnych, drzew i krzewów
T-PR-2Zasady pielęgnacji roślin ogrodniczych pod osłonami i w polu (zaprawianie nasion, odchwaszczanie, nawadnianie, ochrona przed chorobami i szkodnikami, nawożenie pogłówne, cięcie, bielenie, palikowanie)
T-PR-3Metody uprawy poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (dobór odmian, termin i sposób uprawy). Rozpoznawanie uprawianych w gospodarstwie gatunków i odmian roślin ogrodniczych
Metody nauczaniaM-1Metody podające (objaśnienie wykonywanych czynności)
M-2Metody eksponujące (kolekcje roślin ogrodniczych, próbki materiałów, maszyny i narzędzia)
M-3Metody praktyczne (pokaz w gospodarstwach doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian praktyczny z wykonywanych czynności
S-2Ocena podsumowująca: Rozpoznawanie roślin
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_P01-zpr_U01Student charakteryzuje gatunki i wykonuje analizę kosztów i możliwości zbytu oraz ocenę opłacalności produkcji w gospodarstwach rolniczych i ogrodniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_U03posiada umiejętność doboru technologii stosowanych w ogrodnictwie oraz ich modyfikacji w odniesieniu do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, ochrony zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-1Poznanie podstawowych zasad funkcjonowania gospodarstwa organizującego praktykę zawodową
Treści programoweT-PR-4Ocena wielkości plonu i organizacja zbioru. Analiza kosztów i możliwości zbytu oraz ocena opłacalności produkcji w gospodarstwach ogrodniczych. Kształtowanie postaw oraz nawyków prawidłowego organizowania i wykonywania pracy
Metody nauczaniaM-1Metody podające (objaśnienie wykonywanych czynności)
M-2Metody eksponujące (kolekcje roślin ogrodniczych, próbki materiałów, maszyny i narzędzia)
M-3Metody praktyczne (pokaz w gospodarstwach doświadczalnych)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Rozpoznawanie roślin
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wymienić podstawowe gatunki i odmiany roslin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_P01-zpr_U02Student potrafi przygotować do uprawy glebę, nasiona oraz sadzonki roślin.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_U04potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu zaistniałych problemów przy planowaniu i realizacji produkcji ogrodniczej
Cel przedmiotuC-2Wykształcenie umiejętności wykonywania prac niezbędnych w zawodzie ogrodnika
C-3Praktyczne opanowanie umiejętności posługiwania się sprzętem ogrodniczym
Treści programoweT-PR-1Przygotowanie gleby do siewu i sadzenia roślin (przygotowanie maszyn i narzędzi do pracy, zespół uprawek, wyznaczanie zagonów i kwater). Organizacja prac przy sadzeniu roślin zielnych, drzew i krzewów
Metody nauczaniaM-1Metody podające (objaśnienie wykonywanych czynności)
M-2Metody eksponujące (kolekcje roślin ogrodniczych, próbki materiałów, maszyny i narzędzia)
M-3Metody praktyczne (pokaz w gospodarstwach doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian praktyczny z wykonywanych czynności
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie planować proces produkcji podstawowych gatunków roślin uprawnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_P01-zpr_U03Student potrafi wykonać podstawowe zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne w produkcji roślin.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_U03posiada umiejętność doboru technologii stosowanych w ogrodnictwie oraz ich modyfikacji w odniesieniu do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, ochrony zdrowia ludzi i zwierząt
ZPR_2A_U04potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu zaistniałych problemów przy planowaniu i realizacji produkcji ogrodniczej
Cel przedmiotuC-2Wykształcenie umiejętności wykonywania prac niezbędnych w zawodzie ogrodnika
C-3Praktyczne opanowanie umiejętności posługiwania się sprzętem ogrodniczym
Treści programoweT-PR-2Zasady pielęgnacji roślin ogrodniczych pod osłonami i w polu (zaprawianie nasion, odchwaszczanie, nawadnianie, ochrona przed chorobami i szkodnikami, nawożenie pogłówne, cięcie, bielenie, palikowanie)
Metody nauczaniaM-1Metody podające (objaśnienie wykonywanych czynności)
M-2Metody eksponujące (kolekcje roślin ogrodniczych, próbki materiałów, maszyny i narzędzia)
M-3Metody praktyczne (pokaz w gospodarstwach doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian praktyczny z wykonywanych czynności
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma ogólą wiedzę na temat uprawy i zbioru podstawowych roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_P01-zpr_K01Student potrafi organizować pracę w zespole
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_K05potrafi kreatywnie pracować w zespole w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
Cel przedmiotuC-2Wykształcenie umiejętności wykonywania prac niezbędnych w zawodzie ogrodnika
C-3Praktyczne opanowanie umiejętności posługiwania się sprzętem ogrodniczym
Treści programoweT-PR-1Przygotowanie gleby do siewu i sadzenia roślin (przygotowanie maszyn i narzędzi do pracy, zespół uprawek, wyznaczanie zagonów i kwater). Organizacja prac przy sadzeniu roślin zielnych, drzew i krzewów
T-PR-2Zasady pielęgnacji roślin ogrodniczych pod osłonami i w polu (zaprawianie nasion, odchwaszczanie, nawadnianie, ochrona przed chorobami i szkodnikami, nawożenie pogłówne, cięcie, bielenie, palikowanie)
T-PR-3Metody uprawy poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (dobór odmian, termin i sposób uprawy). Rozpoznawanie uprawianych w gospodarstwie gatunków i odmian roślin ogrodniczych
T-PR-4Ocena wielkości plonu i organizacja zbioru. Analiza kosztów i możliwości zbytu oraz ocena opłacalności produkcji w gospodarstwach ogrodniczych. Kształtowanie postaw oraz nawyków prawidłowego organizowania i wykonywania pracy
Metody nauczaniaM-1Metody podające (objaśnienie wykonywanych czynności)
M-2Metody eksponujące (kolekcje roślin ogrodniczych, próbki materiałów, maszyny i narzędzia)
M-3Metody praktyczne (pokaz w gospodarstwach doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian praktyczny z wykonywanych czynności
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student stara się zorganizować pracę w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_P01-zpr_K02Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcją ogrodniczą
Cel przedmiotuC-2Wykształcenie umiejętności wykonywania prac niezbędnych w zawodzie ogrodnika
C-3Praktyczne opanowanie umiejętności posługiwania się sprzętem ogrodniczym
Treści programoweT-PR-1Przygotowanie gleby do siewu i sadzenia roślin (przygotowanie maszyn i narzędzi do pracy, zespół uprawek, wyznaczanie zagonów i kwater). Organizacja prac przy sadzeniu roślin zielnych, drzew i krzewów
T-PR-2Zasady pielęgnacji roślin ogrodniczych pod osłonami i w polu (zaprawianie nasion, odchwaszczanie, nawadnianie, ochrona przed chorobami i szkodnikami, nawożenie pogłówne, cięcie, bielenie, palikowanie)
T-PR-3Metody uprawy poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (dobór odmian, termin i sposób uprawy). Rozpoznawanie uprawianych w gospodarstwie gatunków i odmian roślin ogrodniczych
T-PR-4Ocena wielkości plonu i organizacja zbioru. Analiza kosztów i możliwości zbytu oraz ocena opłacalności produkcji w gospodarstwach ogrodniczych. Kształtowanie postaw oraz nawyków prawidłowego organizowania i wykonywania pracy
Metody nauczaniaM-1Metody podające (objaśnienie wykonywanych czynności)
M-2Metody eksponujące (kolekcje roślin ogrodniczych, próbki materiałów, maszyny i narzędzia)
M-3Metody praktyczne (pokaz w gospodarstwach doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian praktyczny z wykonywanych czynności
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym opanował wymaganą kompetencję.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_P01-zpr_K03Student jest kompetentny i przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań w zakresie produkcji roślinnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_K06potrafi prawidłowo określać oraz rozwiązywać problemy związane z planowaniem i realizacją produkcji ogrodniczej
Cel przedmiotuC-2Wykształcenie umiejętności wykonywania prac niezbędnych w zawodzie ogrodnika
C-3Praktyczne opanowanie umiejętności posługiwania się sprzętem ogrodniczym
Treści programoweT-PR-1Przygotowanie gleby do siewu i sadzenia roślin (przygotowanie maszyn i narzędzi do pracy, zespół uprawek, wyznaczanie zagonów i kwater). Organizacja prac przy sadzeniu roślin zielnych, drzew i krzewów
T-PR-2Zasady pielęgnacji roślin ogrodniczych pod osłonami i w polu (zaprawianie nasion, odchwaszczanie, nawadnianie, ochrona przed chorobami i szkodnikami, nawożenie pogłówne, cięcie, bielenie, palikowanie)
T-PR-3Metody uprawy poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (dobór odmian, termin i sposób uprawy). Rozpoznawanie uprawianych w gospodarstwie gatunków i odmian roślin ogrodniczych
T-PR-4Ocena wielkości plonu i organizacja zbioru. Analiza kosztów i możliwości zbytu oraz ocena opłacalności produkcji w gospodarstwach ogrodniczych. Kształtowanie postaw oraz nawyków prawidłowego organizowania i wykonywania pracy
Metody nauczaniaM-1Metody podające (objaśnienie wykonywanych czynności)
M-2Metody eksponujące (kolekcje roślin ogrodniczych, próbki materiałów, maszyny i narzędzia)
M-3Metody praktyczne (pokaz w gospodarstwach doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian praktyczny z wykonywanych czynności
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student uczestnicząc w zajęciach sporadycznie przejawia własną inicjatywę
3,5
4,0
4,5
5,0