Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Zrównoważona produkcja roślinna

Sylabus przedmiotu Ekonomika w produkcji roślinnej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekonomika w produkcji roślinnej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Inni
Nauczyciel odpowiedzialny Aleksi Aleksiev <bulgaria@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 24 1,50,62egzamin
ćwiczenia audytoryjneA2 20 1,50,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student zna podstawowe kategorie i pojęcia ekonomiczne.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy na temat potencjału produkcyjnego w sektorze rolniczym.
C-2Wskazanie roli zasobów w tworzeniu i rozwoju sektora rolniczego, jego współczesnych problemów i możliwości ich rozwiązywania w warunkach globalizacji i integracji terytorialnej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Ocena sektora rolniczego. Określanie struktury PKB i podział sektora rolniczego. Ocena zatrudnienia w produkcji rolniczej. Podział i struktura obrotu produktami rolnymi. Bilans handlowy w obrocie produktami rolnymi.2
T-A-2Ocena i bilans gruntów. Ocena zasobów gruntów rolnych i ich rozkład. Kataster gruntów – istota i podstawowe elementy. Określanie i wykorzystywanie oceny bonitacyjnej gleb. Wykorzystywanie, rozdrobnienie i konsolidacja gruntów rolnych.2
T-A-3Renta gruntowa.Wykorzystanie gospodarcze własności gruntów. Renta gruntowa – rodzaje i podział. Metody określania wielkości renty gruntowej. Określanie wysokości opłat dzierżawnych.2
T-A-4Kapitał rolniczy.Wartość pieniądza w czasie. Wyliczanie przyszłej i obecnej wartości przepływu pieniężnego. Ocena kapitału rolniczego. Określanie poziomu zużycia i wielkości odpisów amortyzacyjnych.2
T-A-5Projekt inwestycyjny. Etapy procesu inwestycyjnego. Projekt inwestycyjny w sektorze rolniczym. Przygotowanie budżetu projektu inwestycyjnego. Ocena gospodarcza projektu inwestycyjnego.2
T-A-6Wydajność zasobów. Zasoby i czynniki produkcji. Ogólna, średnia i krańcowa produktywność czynników w systemach rolniczych. Optymalizacja wykorzystania jednego czynnika produkcji.2
T-A-7Zmiana czynników produkcji. Model gospodarczy zmiany czynników produkcji. Izokwanta i współczynnik marginalny zmiany. Optymalizacja wykorzystania czynników produkcji. Stopa zwrotu czynników. Ścieżka rozwoju systemów rolniczych.2
T-A-8Możliwości produkcyjne systemu. Jednostka produkcyjna i krzywa umowna. Krzywa możliwości produkcyjnych i współczynnik marginalny zmiany produktu. Optymalizacja struktury produkcji. Łączenie i kojarzenie produkcji w sektorze rolniczym.2
T-A-9Ocena efektywności produkcji. Istota i definicja efektywności produkcji. Efektywność techniczna produkcji rolniczej. Określanie efektywności cenowej systemu. Koncentracja produkcji i ocena efektywności na dużą skalę. Różnorodność produkcji i efektywność asortymentowa.2
T-A-10Analiza poziomu konkurencyjności. Konkurencyjność i powstawanie możliwości konkurencyjnych systemu. Istota i podstawowe miary możliwości konkurencyjnych sektora rolniczego. Ocena możliwości konkurencyjnych w handlu. Pomiar poziomu konkurencyjności wydatków. Matryca analizy polityki rolnej.2
20
wykłady
T-W-1Sektor rolniczy w gospodarce państwowej. Rozwój historyczny sektoru rolniczego. Miejsce sektoru rolniczego w gospodarce krajowej – udział w produkcie krajowym, zatrudnienie i obrót. Struktura produktu rolniczego brutto. Modele i wyniki przeprowadzonych reform rolnych.2
T-W-2System produkcji rolniczej. Właściwości i podstawowe elementy systemu produkcji rolniczej . Struktura i stosunki gospodarcze. Cechy systemów produkcji rolniczej. Rodzaje systemów produkcji rolniczej.2
T-W-3Zastosowanie zasobów w sektorze rolniczym. Zasoby gruntów rolnych i ich wykorzystanie w sektorze rolniczym. Klasyfikacja i ocena gruntów rolniczych. Kataster gruntów – charakter i podstawowe elementy. Ocena bonitacyjna i gospodarcza gruntów. Współczesna teoria renty gruntowej. Dzierżawa i stosunki najmu w rolnictwie. Zasoby ludzkie i wydajność pracy. Wskaźniki oceny. Kapitał rolniczy - właściwości, rodzaje i źródła. Wykorzystywanie kapitału w sektorze rolniczym. Odtwarzanie kapitału - zużycie i amortyzacja kapitału w sektorze rolniczym.4
T-W-4Proces inwestycyjny.Inwestycje – charakter, znaczenie i rodzaje inwestycji. Etapy procesu inwestycyjnego. Badanie wykonalności – charakter, rola i podstawowe elementy. Projekt inwestycyjny w sektorze rolniczym – charakter, struktura i właściwości. Program Program zasobowy i produkcyjny. Budżet projektu inwestycyjnego. Metody oceny projektu inwestycyjnego w sektorze rolniczym.2
T-W-5Analiza wyników działalności. Podstawowe wyniki działalności gospodarczej – przychody, rozchody i zysk. Cechy charakterystyczne uzyskiwania przychodów i dochodów w sektorze rolniczym. Schemat kształtowania się i podziału dochodów w sektorze rolniczym. Wydajność zasobów – istota i wyliczanie. Efektywność produkcji rolniczej – charakter, rodzaje i właściwości. Konkretne możliwości struktur rolniczych – charakter i modele oceny. Trwałość systemów rolniczych – charakter, elementy i modele oceny. Dostosowanie systemów produkcji rolniczej.4
T-W-6Ryzyko rolnicze.Nieokreśloność i ryzyko – charakter, właściwości i rodzaje. Ryzyko rolnicze i jego wymiary podstawowe. Ocena ryzyka w systemach rolniczych. Podejście i modele unikania i ograniczania ryzyka. Ubezpieczenie i zabezpieczenie sektora rolniczego.2
T-W-7Problem żywnościowy. Charakter i podstawowe rozmiary problemu żywnościowego. Podstawowe elementy problemu wyżywienia ludności. Rozwój historyczny problemów żywnościowych. Terytorialne rozmiary problemu. Metody rozwiązywania problemu żywnościowego i rola FAO.2
T-W-8Problemy indywidualnych gospodarstw rolnych. Istota i podstawy gospodarcze problemów indywidualnych gospodarstw rolnych. Rozwój historyczny podstawowych problemów indywidualnych gospodarstw rolnych, metody ich rozwiązywania. Wpływ procesów specjalizacji i koncentracji na dochody rolników.2
T-W-9Problem ekonomiczny i zasobowy. Rozwój gospodarczy i następstwa ekologiczne. Rozwój historyczny stosunku człowieka do przyrody. Skutki ekologiczne rozwoju sektora rolniczego. Trwałe systemy rolnicze. Podstawy energetyczne rozwoju społecznego. Rodzaje zasobów energetycznych i rozwój problemu energetycznego. Rola sektora rolniczego w rozwiązywaniu problemu i skutki socjalne.2
T-W-10Polityka rolna. Charakter i podstawy teoretyczne polityki rolnej. Rodzaj polityki i podstawowe instrumenty. Podstawy i rozwój ogólnej polityki rolnej w Unii Europejskiej. Reformy polityki rolnej i ich wpływ na budowę i rozwój konkurencyjny sektora rolniczego.2
24

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1opracowanie pracy kontrolnej12
A-A-2konsultacje związane z opracowaniem pracy kontrolnej6
A-A-3przygotowanie do sprawdzianów i zaliczenia ćwiczeń8
A-A-4uczestnictwo w zajęciach20
46
wykłady
A-W-1konsultacje związane z tematyką wykładów6
A-W-2przygotowanie do egzaminu10
A-W-3studiowanie literatury uzupełniającej wskazanej przez prowadzącego wykłd6
A-W-4uczestnictwo w zajęciach24
46

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład problemowy
M-2ćwiczenia audytoryjne
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4opracowanie pracy kontrolnej
M-5studiowanie fachowej literatury

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena bieżąca - test
S-2Ocena podsumowująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena podsumowująca: test końcowy - egzamin

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_D13-zpr_W01
Student ma wiedzę na temat potencjału produkcyjnego w sektorze rolniczym w skali światowej i regionalnej, systemów i zasobów produkcji rolniczej.
ZPR_2A_W09C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-9M-1, M-2, M-3, M-5S-1, S-3
ZPR_2A_D13-zpr_W02
Student zna zasady funkcjonowania gospodarstw i gospodarowania w celu uzyskiwania wysokiej efektywności produkcji rolniczej i wysokiej jakości plonów.
ZPR_2A_W12C-2T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-10M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_D13-zpr_U01
Student za pomocą dostępnych narzędzi opracowuje strategię przeciwdziałania współczesnym problemom w sektorze produkcji roślimnneji ich rozwiązywania w warunkach globalizacji i integracji terytorialnej.
ZPR_2A_U04C-2T-W-10, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_D13-zpr_K01
Student opracowuje rozwiązanie problemów ekonomicznych gospodarstwa.
ZPR_2A_K06C-2T-W-10, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-10M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-2, S-3
ZPR_2A_D13-zpr_K02
Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcją roślinnną.
ZPR_2A_K07C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_D13-zpr_W01
Student ma wiedzę na temat potencjału produkcyjnego w sektorze rolniczym w skali światowej i regionalnej, systemów i zasobów produkcji rolniczej.
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym opanował wymaganą wiedzę.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZPR_2A_D13-zpr_W02
Student zna zasady funkcjonowania gospodarstw i gospodarowania w celu uzyskiwania wysokiej efektywności produkcji rolniczej i wysokiej jakości plonów.
2,0
3,0Student dostatecznie opanował wymaganą wiedzę.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_D13-zpr_U01
Student za pomocą dostępnych narzędzi opracowuje strategię przeciwdziałania współczesnym problemom w sektorze produkcji roślimnneji ich rozwiązywania w warunkach globalizacji i integracji terytorialnej.
2,0
3,0Student na podstawowym poziomie posiadł wymaganą umiejętność.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_D13-zpr_K01
Student opracowuje rozwiązanie problemów ekonomicznych gospodarstwa.
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym radzi sobie z opracowywaniem właściwych dla gospodarstwa rozwiązań ekonomicznych.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZPR_2A_D13-zpr_K02
Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcją roślinnną.
2,0
3,0Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy, właściwie realizuje zadania związane z produkcją roślinną.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. 1. Harris Jonathan M., Environmental and Natural Resources Economics: A Contemporary Approach, Westview Press, Colorado, 2003
  2. 2. FAO, “The State of Food and Agriculture 2003-2010”
  3. 3. FAO, “World Agriculture towards 2015-2030”
  4. Aleksiev A., Agrarna i resursna ikonomika., AU - Plovdiv, Plovdiv, 2012
  5. Mihajlov М., Аleksiev А. (red.)., Zemedelska ikonomika, AU – Plovdiv, Plovdiv, 2002
  6. Angelova V., Agrarna ikonomika., AI Stopanstvo, Sofia., 2004

Literatura dodatkowa

  1. MZH Agraren dok lad – 2001-2013., (http://www.mzh.government.bg/)
  2. МZH, (2007), Nacionalen strategiceski plan za razvitie na selskite rajoni za perioda 2007-2013. (http://www.mzh.government.bg/)
  3. NKSZ (2009) Programa za prioritetite v razvitieto na bulgarskoto zemedelie 2009-2013. (http://www.mzh.government.bg/)

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Ocena sektora rolniczego. Określanie struktury PKB i podział sektora rolniczego. Ocena zatrudnienia w produkcji rolniczej. Podział i struktura obrotu produktami rolnymi. Bilans handlowy w obrocie produktami rolnymi.2
T-A-2Ocena i bilans gruntów. Ocena zasobów gruntów rolnych i ich rozkład. Kataster gruntów – istota i podstawowe elementy. Określanie i wykorzystywanie oceny bonitacyjnej gleb. Wykorzystywanie, rozdrobnienie i konsolidacja gruntów rolnych.2
T-A-3Renta gruntowa.Wykorzystanie gospodarcze własności gruntów. Renta gruntowa – rodzaje i podział. Metody określania wielkości renty gruntowej. Określanie wysokości opłat dzierżawnych.2
T-A-4Kapitał rolniczy.Wartość pieniądza w czasie. Wyliczanie przyszłej i obecnej wartości przepływu pieniężnego. Ocena kapitału rolniczego. Określanie poziomu zużycia i wielkości odpisów amortyzacyjnych.2
T-A-5Projekt inwestycyjny. Etapy procesu inwestycyjnego. Projekt inwestycyjny w sektorze rolniczym. Przygotowanie budżetu projektu inwestycyjnego. Ocena gospodarcza projektu inwestycyjnego.2
T-A-6Wydajność zasobów. Zasoby i czynniki produkcji. Ogólna, średnia i krańcowa produktywność czynników w systemach rolniczych. Optymalizacja wykorzystania jednego czynnika produkcji.2
T-A-7Zmiana czynników produkcji. Model gospodarczy zmiany czynników produkcji. Izokwanta i współczynnik marginalny zmiany. Optymalizacja wykorzystania czynników produkcji. Stopa zwrotu czynników. Ścieżka rozwoju systemów rolniczych.2
T-A-8Możliwości produkcyjne systemu. Jednostka produkcyjna i krzywa umowna. Krzywa możliwości produkcyjnych i współczynnik marginalny zmiany produktu. Optymalizacja struktury produkcji. Łączenie i kojarzenie produkcji w sektorze rolniczym.2
T-A-9Ocena efektywności produkcji. Istota i definicja efektywności produkcji. Efektywność techniczna produkcji rolniczej. Określanie efektywności cenowej systemu. Koncentracja produkcji i ocena efektywności na dużą skalę. Różnorodność produkcji i efektywność asortymentowa.2
T-A-10Analiza poziomu konkurencyjności. Konkurencyjność i powstawanie możliwości konkurencyjnych systemu. Istota i podstawowe miary możliwości konkurencyjnych sektora rolniczego. Ocena możliwości konkurencyjnych w handlu. Pomiar poziomu konkurencyjności wydatków. Matryca analizy polityki rolnej.2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Sektor rolniczy w gospodarce państwowej. Rozwój historyczny sektoru rolniczego. Miejsce sektoru rolniczego w gospodarce krajowej – udział w produkcie krajowym, zatrudnienie i obrót. Struktura produktu rolniczego brutto. Modele i wyniki przeprowadzonych reform rolnych.2
T-W-2System produkcji rolniczej. Właściwości i podstawowe elementy systemu produkcji rolniczej . Struktura i stosunki gospodarcze. Cechy systemów produkcji rolniczej. Rodzaje systemów produkcji rolniczej.2
T-W-3Zastosowanie zasobów w sektorze rolniczym. Zasoby gruntów rolnych i ich wykorzystanie w sektorze rolniczym. Klasyfikacja i ocena gruntów rolniczych. Kataster gruntów – charakter i podstawowe elementy. Ocena bonitacyjna i gospodarcza gruntów. Współczesna teoria renty gruntowej. Dzierżawa i stosunki najmu w rolnictwie. Zasoby ludzkie i wydajność pracy. Wskaźniki oceny. Kapitał rolniczy - właściwości, rodzaje i źródła. Wykorzystywanie kapitału w sektorze rolniczym. Odtwarzanie kapitału - zużycie i amortyzacja kapitału w sektorze rolniczym.4
T-W-4Proces inwestycyjny.Inwestycje – charakter, znaczenie i rodzaje inwestycji. Etapy procesu inwestycyjnego. Badanie wykonalności – charakter, rola i podstawowe elementy. Projekt inwestycyjny w sektorze rolniczym – charakter, struktura i właściwości. Program Program zasobowy i produkcyjny. Budżet projektu inwestycyjnego. Metody oceny projektu inwestycyjnego w sektorze rolniczym.2
T-W-5Analiza wyników działalności. Podstawowe wyniki działalności gospodarczej – przychody, rozchody i zysk. Cechy charakterystyczne uzyskiwania przychodów i dochodów w sektorze rolniczym. Schemat kształtowania się i podziału dochodów w sektorze rolniczym. Wydajność zasobów – istota i wyliczanie. Efektywność produkcji rolniczej – charakter, rodzaje i właściwości. Konkretne możliwości struktur rolniczych – charakter i modele oceny. Trwałość systemów rolniczych – charakter, elementy i modele oceny. Dostosowanie systemów produkcji rolniczej.4
T-W-6Ryzyko rolnicze.Nieokreśloność i ryzyko – charakter, właściwości i rodzaje. Ryzyko rolnicze i jego wymiary podstawowe. Ocena ryzyka w systemach rolniczych. Podejście i modele unikania i ograniczania ryzyka. Ubezpieczenie i zabezpieczenie sektora rolniczego.2
T-W-7Problem żywnościowy. Charakter i podstawowe rozmiary problemu żywnościowego. Podstawowe elementy problemu wyżywienia ludności. Rozwój historyczny problemów żywnościowych. Terytorialne rozmiary problemu. Metody rozwiązywania problemu żywnościowego i rola FAO.2
T-W-8Problemy indywidualnych gospodarstw rolnych. Istota i podstawy gospodarcze problemów indywidualnych gospodarstw rolnych. Rozwój historyczny podstawowych problemów indywidualnych gospodarstw rolnych, metody ich rozwiązywania. Wpływ procesów specjalizacji i koncentracji na dochody rolników.2
T-W-9Problem ekonomiczny i zasobowy. Rozwój gospodarczy i następstwa ekologiczne. Rozwój historyczny stosunku człowieka do przyrody. Skutki ekologiczne rozwoju sektora rolniczego. Trwałe systemy rolnicze. Podstawy energetyczne rozwoju społecznego. Rodzaje zasobów energetycznych i rozwój problemu energetycznego. Rola sektora rolniczego w rozwiązywaniu problemu i skutki socjalne.2
T-W-10Polityka rolna. Charakter i podstawy teoretyczne polityki rolnej. Rodzaj polityki i podstawowe instrumenty. Podstawy i rozwój ogólnej polityki rolnej w Unii Europejskiej. Reformy polityki rolnej i ich wpływ na budowę i rozwój konkurencyjny sektora rolniczego.2
24

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1opracowanie pracy kontrolnej12
A-A-2konsultacje związane z opracowaniem pracy kontrolnej6
A-A-3przygotowanie do sprawdzianów i zaliczenia ćwiczeń8
A-A-4uczestnictwo w zajęciach20
46
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1konsultacje związane z tematyką wykładów6
A-W-2przygotowanie do egzaminu10
A-W-3studiowanie literatury uzupełniającej wskazanej przez prowadzącego wykłd6
A-W-4uczestnictwo w zajęciach24
46
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D13-zpr_W01Student ma wiedzę na temat potencjału produkcyjnego w sektorze rolniczym w skali światowej i regionalnej, systemów i zasobów produkcji rolniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_W09zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie produkcji ogrodniczej
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy na temat potencjału produkcyjnego w sektorze rolniczym.
Treści programoweT-W-1Sektor rolniczy w gospodarce państwowej. Rozwój historyczny sektoru rolniczego. Miejsce sektoru rolniczego w gospodarce krajowej – udział w produkcie krajowym, zatrudnienie i obrót. Struktura produktu rolniczego brutto. Modele i wyniki przeprowadzonych reform rolnych.
T-W-2System produkcji rolniczej. Właściwości i podstawowe elementy systemu produkcji rolniczej . Struktura i stosunki gospodarcze. Cechy systemów produkcji rolniczej. Rodzaje systemów produkcji rolniczej.
T-W-3Zastosowanie zasobów w sektorze rolniczym. Zasoby gruntów rolnych i ich wykorzystanie w sektorze rolniczym. Klasyfikacja i ocena gruntów rolniczych. Kataster gruntów – charakter i podstawowe elementy. Ocena bonitacyjna i gospodarcza gruntów. Współczesna teoria renty gruntowej. Dzierżawa i stosunki najmu w rolnictwie. Zasoby ludzkie i wydajność pracy. Wskaźniki oceny. Kapitał rolniczy - właściwości, rodzaje i źródła. Wykorzystywanie kapitału w sektorze rolniczym. Odtwarzanie kapitału - zużycie i amortyzacja kapitału w sektorze rolniczym.
T-W-9Problem ekonomiczny i zasobowy. Rozwój gospodarczy i następstwa ekologiczne. Rozwój historyczny stosunku człowieka do przyrody. Skutki ekologiczne rozwoju sektora rolniczego. Trwałe systemy rolnicze. Podstawy energetyczne rozwoju społecznego. Rodzaje zasobów energetycznych i rozwój problemu energetycznego. Rola sektora rolniczego w rozwiązywaniu problemu i skutki socjalne.
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy
M-2ćwiczenia audytoryjne
M-3dyskusja dydaktyczna
M-5studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena bieżąca - test
S-3Ocena podsumowująca: test końcowy - egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym opanował wymaganą wiedzę.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D13-zpr_W02Student zna zasady funkcjonowania gospodarstw i gospodarowania w celu uzyskiwania wysokiej efektywności produkcji rolniczej i wysokiej jakości plonów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_W12ma wiedzę z zakresu funkcjonowania społecznych mechanizmów kształtujących relacje człowiek - środowisko
Cel przedmiotuC-2Wskazanie roli zasobów w tworzeniu i rozwoju sektora rolniczego, jego współczesnych problemów i możliwości ich rozwiązywania w warunkach globalizacji i integracji terytorialnej.
Treści programoweT-W-4Proces inwestycyjny.Inwestycje – charakter, znaczenie i rodzaje inwestycji. Etapy procesu inwestycyjnego. Badanie wykonalności – charakter, rola i podstawowe elementy. Projekt inwestycyjny w sektorze rolniczym – charakter, struktura i właściwości. Program Program zasobowy i produkcyjny. Budżet projektu inwestycyjnego. Metody oceny projektu inwestycyjnego w sektorze rolniczym.
T-W-5Analiza wyników działalności. Podstawowe wyniki działalności gospodarczej – przychody, rozchody i zysk. Cechy charakterystyczne uzyskiwania przychodów i dochodów w sektorze rolniczym. Schemat kształtowania się i podziału dochodów w sektorze rolniczym. Wydajność zasobów – istota i wyliczanie. Efektywność produkcji rolniczej – charakter, rodzaje i właściwości. Konkretne możliwości struktur rolniczych – charakter i modele oceny. Trwałość systemów rolniczych – charakter, elementy i modele oceny. Dostosowanie systemów produkcji rolniczej.
T-W-6Ryzyko rolnicze.Nieokreśloność i ryzyko – charakter, właściwości i rodzaje. Ryzyko rolnicze i jego wymiary podstawowe. Ocena ryzyka w systemach rolniczych. Podejście i modele unikania i ograniczania ryzyka. Ubezpieczenie i zabezpieczenie sektora rolniczego.
T-W-7Problem żywnościowy. Charakter i podstawowe rozmiary problemu żywnościowego. Podstawowe elementy problemu wyżywienia ludności. Rozwój historyczny problemów żywnościowych. Terytorialne rozmiary problemu. Metody rozwiązywania problemu żywnościowego i rola FAO.
T-W-8Problemy indywidualnych gospodarstw rolnych. Istota i podstawy gospodarcze problemów indywidualnych gospodarstw rolnych. Rozwój historyczny podstawowych problemów indywidualnych gospodarstw rolnych, metody ich rozwiązywania. Wpływ procesów specjalizacji i koncentracji na dochody rolników.
T-W-10Polityka rolna. Charakter i podstawy teoretyczne polityki rolnej. Rodzaj polityki i podstawowe instrumenty. Podstawy i rozwój ogólnej polityki rolnej w Unii Europejskiej. Reformy polityki rolnej i ich wpływ na budowę i rozwój konkurencyjny sektora rolniczego.
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy
M-2ćwiczenia audytoryjne
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4opracowanie pracy kontrolnej
M-5studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena bieżąca - test
S-2Ocena podsumowująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena podsumowująca: test końcowy - egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student dostatecznie opanował wymaganą wiedzę.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D13-zpr_U01Student za pomocą dostępnych narzędzi opracowuje strategię przeciwdziałania współczesnym problemom w sektorze produkcji roślimnneji ich rozwiązywania w warunkach globalizacji i integracji terytorialnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_U04potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu zaistniałych problemów przy planowaniu i realizacji produkcji ogrodniczej
Cel przedmiotuC-2Wskazanie roli zasobów w tworzeniu i rozwoju sektora rolniczego, jego współczesnych problemów i możliwości ich rozwiązywania w warunkach globalizacji i integracji terytorialnej.
Treści programoweT-W-10Polityka rolna. Charakter i podstawy teoretyczne polityki rolnej. Rodzaj polityki i podstawowe instrumenty. Podstawy i rozwój ogólnej polityki rolnej w Unii Europejskiej. Reformy polityki rolnej i ich wpływ na budowę i rozwój konkurencyjny sektora rolniczego.
T-A-1Ocena sektora rolniczego. Określanie struktury PKB i podział sektora rolniczego. Ocena zatrudnienia w produkcji rolniczej. Podział i struktura obrotu produktami rolnymi. Bilans handlowy w obrocie produktami rolnymi.
T-A-2Ocena i bilans gruntów. Ocena zasobów gruntów rolnych i ich rozkład. Kataster gruntów – istota i podstawowe elementy. Określanie i wykorzystywanie oceny bonitacyjnej gleb. Wykorzystywanie, rozdrobnienie i konsolidacja gruntów rolnych.
T-A-3Renta gruntowa.Wykorzystanie gospodarcze własności gruntów. Renta gruntowa – rodzaje i podział. Metody określania wielkości renty gruntowej. Określanie wysokości opłat dzierżawnych.
T-A-4Kapitał rolniczy.Wartość pieniądza w czasie. Wyliczanie przyszłej i obecnej wartości przepływu pieniężnego. Ocena kapitału rolniczego. Określanie poziomu zużycia i wielkości odpisów amortyzacyjnych.
T-A-5Projekt inwestycyjny. Etapy procesu inwestycyjnego. Projekt inwestycyjny w sektorze rolniczym. Przygotowanie budżetu projektu inwestycyjnego. Ocena gospodarcza projektu inwestycyjnego.
T-A-6Wydajność zasobów. Zasoby i czynniki produkcji. Ogólna, średnia i krańcowa produktywność czynników w systemach rolniczych. Optymalizacja wykorzystania jednego czynnika produkcji.
T-A-7Zmiana czynników produkcji. Model gospodarczy zmiany czynników produkcji. Izokwanta i współczynnik marginalny zmiany. Optymalizacja wykorzystania czynników produkcji. Stopa zwrotu czynników. Ścieżka rozwoju systemów rolniczych.
T-A-8Możliwości produkcyjne systemu. Jednostka produkcyjna i krzywa umowna. Krzywa możliwości produkcyjnych i współczynnik marginalny zmiany produktu. Optymalizacja struktury produkcji. Łączenie i kojarzenie produkcji w sektorze rolniczym.
T-A-9Ocena efektywności produkcji. Istota i definicja efektywności produkcji. Efektywność techniczna produkcji rolniczej. Określanie efektywności cenowej systemu. Koncentracja produkcji i ocena efektywności na dużą skalę. Różnorodność produkcji i efektywność asortymentowa.
T-A-10Analiza poziomu konkurencyjności. Konkurencyjność i powstawanie możliwości konkurencyjnych systemu. Istota i podstawowe miary możliwości konkurencyjnych sektora rolniczego. Ocena możliwości konkurencyjnych w handlu. Pomiar poziomu konkurencyjności wydatków. Matryca analizy polityki rolnej.
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy
M-2ćwiczenia audytoryjne
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4opracowanie pracy kontrolnej
M-5studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena bieżąca - test
S-2Ocena podsumowująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena podsumowująca: test końcowy - egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student na podstawowym poziomie posiadł wymaganą umiejętność.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D13-zpr_K01Student opracowuje rozwiązanie problemów ekonomicznych gospodarstwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_K06potrafi prawidłowo określać oraz rozwiązywać problemy związane z planowaniem i realizacją produkcji ogrodniczej
Cel przedmiotuC-2Wskazanie roli zasobów w tworzeniu i rozwoju sektora rolniczego, jego współczesnych problemów i możliwości ich rozwiązywania w warunkach globalizacji i integracji terytorialnej.
Treści programoweT-W-10Polityka rolna. Charakter i podstawy teoretyczne polityki rolnej. Rodzaj polityki i podstawowe instrumenty. Podstawy i rozwój ogólnej polityki rolnej w Unii Europejskiej. Reformy polityki rolnej i ich wpływ na budowę i rozwój konkurencyjny sektora rolniczego.
T-A-1Ocena sektora rolniczego. Określanie struktury PKB i podział sektora rolniczego. Ocena zatrudnienia w produkcji rolniczej. Podział i struktura obrotu produktami rolnymi. Bilans handlowy w obrocie produktami rolnymi.
T-A-2Ocena i bilans gruntów. Ocena zasobów gruntów rolnych i ich rozkład. Kataster gruntów – istota i podstawowe elementy. Określanie i wykorzystywanie oceny bonitacyjnej gleb. Wykorzystywanie, rozdrobnienie i konsolidacja gruntów rolnych.
T-A-3Renta gruntowa.Wykorzystanie gospodarcze własności gruntów. Renta gruntowa – rodzaje i podział. Metody określania wielkości renty gruntowej. Określanie wysokości opłat dzierżawnych.
T-A-4Kapitał rolniczy.Wartość pieniądza w czasie. Wyliczanie przyszłej i obecnej wartości przepływu pieniężnego. Ocena kapitału rolniczego. Określanie poziomu zużycia i wielkości odpisów amortyzacyjnych.
T-A-5Projekt inwestycyjny. Etapy procesu inwestycyjnego. Projekt inwestycyjny w sektorze rolniczym. Przygotowanie budżetu projektu inwestycyjnego. Ocena gospodarcza projektu inwestycyjnego.
T-A-6Wydajność zasobów. Zasoby i czynniki produkcji. Ogólna, średnia i krańcowa produktywność czynników w systemach rolniczych. Optymalizacja wykorzystania jednego czynnika produkcji.
T-A-7Zmiana czynników produkcji. Model gospodarczy zmiany czynników produkcji. Izokwanta i współczynnik marginalny zmiany. Optymalizacja wykorzystania czynników produkcji. Stopa zwrotu czynników. Ścieżka rozwoju systemów rolniczych.
T-A-8Możliwości produkcyjne systemu. Jednostka produkcyjna i krzywa umowna. Krzywa możliwości produkcyjnych i współczynnik marginalny zmiany produktu. Optymalizacja struktury produkcji. Łączenie i kojarzenie produkcji w sektorze rolniczym.
T-A-10Analiza poziomu konkurencyjności. Konkurencyjność i powstawanie możliwości konkurencyjnych systemu. Istota i podstawowe miary możliwości konkurencyjnych sektora rolniczego. Ocena możliwości konkurencyjnych w handlu. Pomiar poziomu konkurencyjności wydatków. Matryca analizy polityki rolnej.
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy
M-2ćwiczenia audytoryjne
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4opracowanie pracy kontrolnej
M-5studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena bieżąca - test
S-2Ocena podsumowująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena podsumowująca: test końcowy - egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym radzi sobie z opracowywaniem właściwych dla gospodarstwa rozwiązań ekonomicznych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D13-zpr_K02Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcją roślinnną.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcją ogrodniczą
Cel przedmiotuC-2Wskazanie roli zasobów w tworzeniu i rozwoju sektora rolniczego, jego współczesnych problemów i możliwości ich rozwiązywania w warunkach globalizacji i integracji terytorialnej.
Treści programoweT-A-1Ocena sektora rolniczego. Określanie struktury PKB i podział sektora rolniczego. Ocena zatrudnienia w produkcji rolniczej. Podział i struktura obrotu produktami rolnymi. Bilans handlowy w obrocie produktami rolnymi.
T-A-2Ocena i bilans gruntów. Ocena zasobów gruntów rolnych i ich rozkład. Kataster gruntów – istota i podstawowe elementy. Określanie i wykorzystywanie oceny bonitacyjnej gleb. Wykorzystywanie, rozdrobnienie i konsolidacja gruntów rolnych.
T-A-3Renta gruntowa.Wykorzystanie gospodarcze własności gruntów. Renta gruntowa – rodzaje i podział. Metody określania wielkości renty gruntowej. Określanie wysokości opłat dzierżawnych.
T-A-4Kapitał rolniczy.Wartość pieniądza w czasie. Wyliczanie przyszłej i obecnej wartości przepływu pieniężnego. Ocena kapitału rolniczego. Określanie poziomu zużycia i wielkości odpisów amortyzacyjnych.
T-A-5Projekt inwestycyjny. Etapy procesu inwestycyjnego. Projekt inwestycyjny w sektorze rolniczym. Przygotowanie budżetu projektu inwestycyjnego. Ocena gospodarcza projektu inwestycyjnego.
T-A-6Wydajność zasobów. Zasoby i czynniki produkcji. Ogólna, średnia i krańcowa produktywność czynników w systemach rolniczych. Optymalizacja wykorzystania jednego czynnika produkcji.
T-A-7Zmiana czynników produkcji. Model gospodarczy zmiany czynników produkcji. Izokwanta i współczynnik marginalny zmiany. Optymalizacja wykorzystania czynników produkcji. Stopa zwrotu czynników. Ścieżka rozwoju systemów rolniczych.
T-A-8Możliwości produkcyjne systemu. Jednostka produkcyjna i krzywa umowna. Krzywa możliwości produkcyjnych i współczynnik marginalny zmiany produktu. Optymalizacja struktury produkcji. Łączenie i kojarzenie produkcji w sektorze rolniczym.
T-A-9Ocena efektywności produkcji. Istota i definicja efektywności produkcji. Efektywność techniczna produkcji rolniczej. Określanie efektywności cenowej systemu. Koncentracja produkcji i ocena efektywności na dużą skalę. Różnorodność produkcji i efektywność asortymentowa.
T-A-10Analiza poziomu konkurencyjności. Konkurencyjność i powstawanie możliwości konkurencyjnych systemu. Istota i podstawowe miary możliwości konkurencyjnych sektora rolniczego. Ocena możliwości konkurencyjnych w handlu. Pomiar poziomu konkurencyjności wydatków. Matryca analizy polityki rolnej.
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy
M-2ćwiczenia audytoryjne
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4opracowanie pracy kontrolnej
M-5studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena bieżąca - test
S-2Ocena podsumowująca: ocena pracy kontrolnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy, właściwie realizuje zadania związane z produkcją roślinną.
3,5
4,0
4,5
5,0