Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Żywienie roślin:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywienie roślin
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Jarnuszewski <Grzegorz.Jarnuszewski@zut.edu.pl>, Teodor Kitczak <Teodor.Kitczak@zut.edu.pl>, Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 25 1,00,67zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 10 1,00,33zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy gleboznawstwa, fizjologii roślin i chemii nieorganicznej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
C-2Poznanie gleb oraz podłoży ogrodniczych jako źródła składników pokarmowych. Umiejętność doboru komponentów do sporządzenia podłoży.
C-3Nabycie wiedzy potrzebnej do sporządzania, określenia i właściwości mieszanek nawozowych stosowanych w ogrodnictwie

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zasady pobierania reprezentatywnych próbek gleby z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży z upraw szklarniowych oraz hydroponik.2
T-A-2Omówienie klas zasobności gleb w makro- i mikroskładniki. Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma.2
T-A-3Metoda oznaczania azotu w glebie i podłożach ogrodniczych (destylacyjna).1
T-A-4Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia gleb i ziem ogrodniczych.1
T-A-5Demonstracja próbek nawozów mineralnych, organicznych i naturalnych2
T-A-6Komputerowe doradztwo stosowane w nawożeniu roślin ogrodniczych.Pisemen zaliczenie ćwiczeń.2
10
wykłady
T-W-1Podstawowe prawa w żywieniu roślin. Ustawa o nawozach i nawożeniu.2
T-W-2Gleba i podłoża jako główne źródło składników pokarmowych (makro- i mikroskładniki) dla roślin.3
T-W-3Charakterystyka nawozów mineralnych jedno- i wieloskładnikowych, ich podział oraz zasady stosowania i przechowywania. Obliczanie dawek nawozowych2
T-W-4Produkcja, stosowanie i przechowywanie nawozów naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych.3
T-W-5Podłoża pochodzenia organicznego i mineralnego oraz syntetyczne w uprawie roślin ogrodniczych pod osłonami.2
T-W-6Efektywność i opłacalność nawożenia2
T-W-7Wykorzystanie odpadów przemysłowych i komunalnych w ogrodnictwie. Negatywne i pozytywne skutki stosowania nawożenia.2
T-W-8Określenie i obliczanie wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych. Dokamianie dolistne roślin4
T-W-9Metody pobierania próbek roślin ogrodniczych oraz przygotowanie ich do analiz chemicznych. Mineralizacja na "sucho" materiału roślinnego. Ocena stanu odżywiania roślin.2
T-W-10Technologia nawożenia roślin ogrodniczych. Pisemne zaliczenie wykładów.3
25

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2wykonanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego4
A-A-3dokończenie sprawaozdań z ćwiczeń oraz samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej8
A-A-4konsultacje6
A-A-5przygotowanie prezentacji2
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2udział w konsultacjach dotyczących zagadnień realizowaneho przedmiotu2
A-W-3samodzielne przygotowanie do zaliczenia przredmiotu, studiowanie literatury przedmiotowej2
A-W-4przygotowanie na kolokwium2
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
M-3Metody praktyczne (rozpoznawanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków, opanowanie obsługi programu komputerowego stosownego w doradztwie nawozowym roślin ogrodniczych, zasada działania i obsługa aparatu do absorpcji atomowej ASA)
M-4Opracowanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego
M-5Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne
M-6Samodzielene studiowanie fachowej literatury

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O01-Ż_W01
Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe. Zna właściwości fizycznochemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych makroskąłdników dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat wpływu uprawy i nawożenia na wielkość plonu oraz jakość podstawowych roślin ogrodniczych z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Posiada wiedzę posługiwania się s programem komputerowym do ustalania potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych.
OG_1A_W09C-1, C-2T-W-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-1M-1, M-2, M-4, M-5, M-6S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O01-Ż_U01
Potrafi pobierać i przygotować próby glebowe i roślinne do analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski. Potrafi wykonać projekt nawozowy dla gospodarstwa ogrodniczego
OG_1A_U08, OG_1A_U09, OG_1A_U11C-1, C-3T-W-4, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-1M-1, M-4, M-6, M-3S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O01-Ż_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje
OG_1A_K04C-1T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-A-6M-1, M-2S-1
OG_1A_O01-Ż_K02
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji ogrodniczej
OG_1A_K06C-3T-A-2, T-A-3, T-A-5M-4, M-6, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O01-Ż_W01
Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe. Zna właściwości fizycznochemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych makroskąłdników dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat wpływu uprawy i nawożenia na wielkość plonu oraz jakość podstawowych roślin ogrodniczych z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Posiada wiedzę posługiwania się s programem komputerowym do ustalania potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych.
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakrsu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz zna ich potrzeby nawozowe i pokarmowe
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O01-Ż_U01
Potrafi pobierać i przygotować próby glebowe i roślinne do analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski. Potrafi wykonać projekt nawozowy dla gospodarstwa ogrodniczego
2,0
3,0Student posiada minimalne umiejętności z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O01-Ż_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O01-Ż_K02
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji ogrodniczej
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. J. Nużyński, Nawożenie roślin ogrodniczych, Akademia Rolnicza, Lublin, 2003, II
  2. S. Krzebietke, Z. Benedyka, Nawożenie roślin ogrodniczych. Zeszyt do ćwiczeń, UWM w Olsztynie, Olsztyn, 2006, I
  3. W. Bugała, Krzewy i drzewa ozdobne, Promo Kraków, Kraków, 2005, I
  4. M. Breś, Nawożenie roślin ogrodniczych, Akademia Rolnicza, Poznań, 2003
  5. M. Czekalski, Uprawa roślin ozdobnych, Akademia Rolnicza, Poznań, 2005, I

Literatura dodatkowa

  1. E. Krzywy-Gawrońska, Analiza chemiczna gleb, nawozów i roślin, Akadamia Rolnicza, Szczecin, 2007, I
  2. E. Krzywy, Żywienie roślin, Akadamia Rolnicza, Szczecin, 2007, I

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zasady pobierania reprezentatywnych próbek gleby z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży z upraw szklarniowych oraz hydroponik.2
T-A-2Omówienie klas zasobności gleb w makro- i mikroskładniki. Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma.2
T-A-3Metoda oznaczania azotu w glebie i podłożach ogrodniczych (destylacyjna).1
T-A-4Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia gleb i ziem ogrodniczych.1
T-A-5Demonstracja próbek nawozów mineralnych, organicznych i naturalnych2
T-A-6Komputerowe doradztwo stosowane w nawożeniu roślin ogrodniczych.Pisemen zaliczenie ćwiczeń.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe prawa w żywieniu roślin. Ustawa o nawozach i nawożeniu.2
T-W-2Gleba i podłoża jako główne źródło składników pokarmowych (makro- i mikroskładniki) dla roślin.3
T-W-3Charakterystyka nawozów mineralnych jedno- i wieloskładnikowych, ich podział oraz zasady stosowania i przechowywania. Obliczanie dawek nawozowych2
T-W-4Produkcja, stosowanie i przechowywanie nawozów naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych.3
T-W-5Podłoża pochodzenia organicznego i mineralnego oraz syntetyczne w uprawie roślin ogrodniczych pod osłonami.2
T-W-6Efektywność i opłacalność nawożenia2
T-W-7Wykorzystanie odpadów przemysłowych i komunalnych w ogrodnictwie. Negatywne i pozytywne skutki stosowania nawożenia.2
T-W-8Określenie i obliczanie wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych. Dokamianie dolistne roślin4
T-W-9Metody pobierania próbek roślin ogrodniczych oraz przygotowanie ich do analiz chemicznych. Mineralizacja na "sucho" materiału roślinnego. Ocena stanu odżywiania roślin.2
T-W-10Technologia nawożenia roślin ogrodniczych. Pisemne zaliczenie wykładów.3
25

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2wykonanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego4
A-A-3dokończenie sprawaozdań z ćwiczeń oraz samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej8
A-A-4konsultacje6
A-A-5przygotowanie prezentacji2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2udział w konsultacjach dotyczących zagadnień realizowaneho przedmiotu2
A-W-3samodzielne przygotowanie do zaliczenia przredmiotu, studiowanie literatury przedmiotowej2
A-W-4przygotowanie na kolokwium2
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-Ż_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe. Zna właściwości fizycznochemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych makroskąłdników dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat wpływu uprawy i nawożenia na wielkość plonu oraz jakość podstawowych roślin ogrodniczych z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Posiada wiedzę posługiwania się s programem komputerowym do ustalania potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W09student ma wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych, wpływu nawożenia organicznego i mineralnego na glebę i środowisko naturalne
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
C-2Poznanie gleb oraz podłoży ogrodniczych jako źródła składników pokarmowych. Umiejętność doboru komponentów do sporządzenia podłoży.
Treści programoweT-W-1Podstawowe prawa w żywieniu roślin. Ustawa o nawozach i nawożeniu.
T-A-2Omówienie klas zasobności gleb w makro- i mikroskładniki. Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma.
T-A-3Metoda oznaczania azotu w glebie i podłożach ogrodniczych (destylacyjna).
T-A-4Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia gleb i ziem ogrodniczych.
T-A-5Demonstracja próbek nawozów mineralnych, organicznych i naturalnych
T-A-1Zasady pobierania reprezentatywnych próbek gleby z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży z upraw szklarniowych oraz hydroponik.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
M-4Opracowanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego
M-5Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne
M-6Samodzielene studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakrsu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz zna ich potrzeby nawozowe i pokarmowe
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-Ż_U01Potrafi pobierać i przygotować próby glebowe i roślinne do analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski. Potrafi wykonać projekt nawozowy dla gospodarstwa ogrodniczego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
OG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
OG_1A_U11student potrafi zdiagnozować zasobność gleb i podłoży ogrodniczych, posługuje się metodami oceny stanu odżywienia roślin, stosuje zasady racjonalnego nawożenia mineralnego zgodnego z potrzebami uprawianych roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
C-3Nabycie wiedzy potrzebnej do sporządzania, określenia i właściwości mieszanek nawozowych stosowanych w ogrodnictwie
Treści programoweT-W-4Produkcja, stosowanie i przechowywanie nawozów naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych.
T-A-2Omówienie klas zasobności gleb w makro- i mikroskładniki. Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma.
T-A-3Metoda oznaczania azotu w glebie i podłożach ogrodniczych (destylacyjna).
T-A-4Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia gleb i ziem ogrodniczych.
T-A-5Demonstracja próbek nawozów mineralnych, organicznych i naturalnych
T-A-1Zasady pobierania reprezentatywnych próbek gleby z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży z upraw szklarniowych oraz hydroponik.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-4Opracowanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego
M-6Samodzielene studiowanie fachowej literatury
M-3Metody praktyczne (rozpoznawanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków, opanowanie obsługi programu komputerowego stosownego w doradztwie nawozowym roślin ogrodniczych, zasada działania i obsługa aparatu do absorpcji atomowej ASA)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada minimalne umiejętności z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-Ż_K01Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K04student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
Treści programoweT-W-4Produkcja, stosowanie i przechowywanie nawozów naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych.
T-W-1Podstawowe prawa w żywieniu roślin. Ustawa o nawozach i nawożeniu.
T-W-3Charakterystyka nawozów mineralnych jedno- i wieloskładnikowych, ich podział oraz zasady stosowania i przechowywania. Obliczanie dawek nawozowych
T-A-6Komputerowe doradztwo stosowane w nawożeniu roślin ogrodniczych.Pisemen zaliczenie ćwiczeń.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-Ż_K02Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji ogrodniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K06student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcja ogrodniczą
Cel przedmiotuC-3Nabycie wiedzy potrzebnej do sporządzania, określenia i właściwości mieszanek nawozowych stosowanych w ogrodnictwie
Treści programoweT-A-2Omówienie klas zasobności gleb w makro- i mikroskładniki. Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma.
T-A-3Metoda oznaczania azotu w glebie i podłożach ogrodniczych (destylacyjna).
T-A-5Demonstracja próbek nawozów mineralnych, organicznych i naturalnych
Metody nauczaniaM-4Opracowanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego
M-6Samodzielene studiowanie fachowej literatury
M-3Metody praktyczne (rozpoznawanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków, opanowanie obsługi programu komputerowego stosownego w doradztwie nawozowym roślin ogrodniczych, zasada działania i obsługa aparatu do absorpcji atomowej ASA)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,5
4,0
4,5
5,0