Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Elektryczny - Automatyka i robotyka (S1)

Sylabus przedmiotu Aspekty prawne przedsiębiorczości:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Automatyka i robotyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki techniczne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Aspekty prawne przedsiębiorczości
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Wysokich Napięć i Elektroenergetyki
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Mrozik <Andrzej.Mrozik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych pojęć z zakresu ekonomii i zarządzania z zakresu szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Uzyskanie wiedzy z zakresu dziedzin pozatechnicznych tj. ekonomii i zarządzania niezbędnych do wypełniania funkcji menedżerskich w przedsiębiorstwie oraz prowadzenia własnej rynkowej działalności gospodarczej w aspekcie znajomości i przedstrzegania przepisów prawnych dotyczących przedsiębiorczości i innowacyjności.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-11. Główne pojęcia i kategorie makroekonomiczne.4
T-W-22.Dochód narodowy. Determinanty wzrostu gospodarczego.4
T-W-33. Podstawy prawa pracy, handlowego i gospodarczego8
T-W-44. Przedsiębiorstwo jako podmiot gospodarczy, jego cele oraz formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.4
T-W-55. Zarządzanie strategiczne - metody i techniki zarządzania dziedzinami przedsiębiorstwa.2
T-W-66. Marketing, logistyka i systemy zarządzania jakością.3
T-W-77. Doskonalenie procesów wytwarzania i innowacyjność jako formy przedsiębiorczości.2
T-W-88. Dokumenty sprawozdawcze finansowo-księgowe. Bilans przedsiębiorstwa2
T-W-99. Ryzyko w działalności gospodarczej - aspekty prawne.1
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Aktywne uczestnictwo w wykładach, przygotowanie się do wykładów w formie zapoznania z wybranymi zagadnieniami z literatury przedmiotu oraz przygotowanie się do testu sprawdzajacego.30
A-W-2uczestnictwo w zajęciach30
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i problemowy

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne oraz ocena aktywności studenta na zajęciach.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AR_1A_O12-1_W22
Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstw oraz przepisów prawa gospodarczego i prowadzenia dzialalności gospodarczej.
AR_1A_W22C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AR_1A_O12-1_U10
Student potrafi stosować pozatechniczne narzędzia jakościowe i ekonomiczne do oceny swoich działań i projektów technicznych w aspekcie jakości produktu oraz kosztów i terminów produkcyjnych w formie biznes planów
AR_1A_U10C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AR_1A_O12-1_K01
Student rozumie ważność aspektów pozatechnicznych w prowadzonej działalności gospodarczej praz potrzebę dalszego dokształcania się w zakresie niezbędnym do rozwoju przedsiębiorczości.
AR_1A_K05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AR_1A_O12-1_W22
Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstw oraz przepisów prawa gospodarczego i prowadzenia dzialalności gospodarczej.
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarzadzania przedsiębiorstw oraz przepisów prawa gospodarczego i prowadzenia działalności gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AR_1A_O12-1_U10
Student potrafi stosować pozatechniczne narzędzia jakościowe i ekonomiczne do oceny swoich działań i projektów technicznych w aspekcie jakości produktu oraz kosztów i terminów produkcyjnych w formie biznes planów
2,0
3,0Student potrafi stosować pozatechniczne narzędzia jakościowe i ekonomiczne do oceny swoich działań i projektów technicznych w aspekcie jakości produktu oraz kosztów i terminów produkcyjnych w formie biznes planów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AR_1A_O12-1_K01
Student rozumie ważność aspektów pozatechnicznych w prowadzonej działalności gospodarczej praz potrzebę dalszego dokształcania się w zakresie niezbędnym do rozwoju przedsiębiorczości.
2,0
3,0Student rozumie ważność aspektów pozatechnicznych w prowadzonej działalności gospodarczej oraz potrzebę dalszego dokształcania się w zakresie niezbędnym do rozwoju przedsiębiorczości.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Stoner C., Wankel S., Kierowanie, PWE, Warszawa, 1994, I
  2. Duraj J., Papiernik - Wojdera M., Przedsiębiorczość i innowacyjność, Difin, Warszawa, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Stabryła A., Podstawy zarządzania firmą, ANTYKWA, Kluczbork-Kraków, 1998, I
  2. Begg D., Fischer S., Dornbusch R., Makroekonomia, PWE, Warszawa, 1998, I

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-11. Główne pojęcia i kategorie makroekonomiczne.4
T-W-22.Dochód narodowy. Determinanty wzrostu gospodarczego.4
T-W-33. Podstawy prawa pracy, handlowego i gospodarczego8
T-W-44. Przedsiębiorstwo jako podmiot gospodarczy, jego cele oraz formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.4
T-W-55. Zarządzanie strategiczne - metody i techniki zarządzania dziedzinami przedsiębiorstwa.2
T-W-66. Marketing, logistyka i systemy zarządzania jakością.3
T-W-77. Doskonalenie procesów wytwarzania i innowacyjność jako formy przedsiębiorczości.2
T-W-88. Dokumenty sprawozdawcze finansowo-księgowe. Bilans przedsiębiorstwa2
T-W-99. Ryzyko w działalności gospodarczej - aspekty prawne.1
30

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Aktywne uczestnictwo w wykładach, przygotowanie się do wykładów w formie zapoznania z wybranymi zagadnieniami z literatury przedmiotu oraz przygotowanie się do testu sprawdzajacego.30
A-W-2uczestnictwo w zajęciach30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAR_1A_O12-1_W22Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstw oraz przepisów prawa gospodarczego i prowadzenia dzialalności gospodarczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAR_1A_W22Ma podstawową wiedzę o procesach gospodarczych i zarządzaniu nimi, w tym także o zarządzaniu jakością oraz o tworzeniu i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości związanej z kierunkiem studiów.
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy z zakresu dziedzin pozatechnicznych tj. ekonomii i zarządzania niezbędnych do wypełniania funkcji menedżerskich w przedsiębiorstwie oraz prowadzenia własnej rynkowej działalności gospodarczej w aspekcie znajomości i przedstrzegania przepisów prawnych dotyczących przedsiębiorczości i innowacyjności.
Treści programoweT-W-11. Główne pojęcia i kategorie makroekonomiczne.
T-W-22.Dochód narodowy. Determinanty wzrostu gospodarczego.
T-W-33. Podstawy prawa pracy, handlowego i gospodarczego
T-W-44. Przedsiębiorstwo jako podmiot gospodarczy, jego cele oraz formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.
T-W-55. Zarządzanie strategiczne - metody i techniki zarządzania dziedzinami przedsiębiorstwa.
T-W-66. Marketing, logistyka i systemy zarządzania jakością.
T-W-77. Doskonalenie procesów wytwarzania i innowacyjność jako formy przedsiębiorczości.
T-W-88. Dokumenty sprawozdawcze finansowo-księgowe. Bilans przedsiębiorstwa
T-W-99. Ryzyko w działalności gospodarczej - aspekty prawne.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne oraz ocena aktywności studenta na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarzadzania przedsiębiorstw oraz przepisów prawa gospodarczego i prowadzenia działalności gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAR_1A_O12-1_U10Student potrafi stosować pozatechniczne narzędzia jakościowe i ekonomiczne do oceny swoich działań i projektów technicznych w aspekcie jakości produktu oraz kosztów i terminów produkcyjnych w formie biznes planów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAR_1A_U10Potrafi przygotować prosty biznesplan związany z automatyzacją lub robotyzacją prostego procesu technologicznego.
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy z zakresu dziedzin pozatechnicznych tj. ekonomii i zarządzania niezbędnych do wypełniania funkcji menedżerskich w przedsiębiorstwie oraz prowadzenia własnej rynkowej działalności gospodarczej w aspekcie znajomości i przedstrzegania przepisów prawnych dotyczących przedsiębiorczości i innowacyjności.
Treści programoweT-W-11. Główne pojęcia i kategorie makroekonomiczne.
T-W-22.Dochód narodowy. Determinanty wzrostu gospodarczego.
T-W-33. Podstawy prawa pracy, handlowego i gospodarczego
T-W-44. Przedsiębiorstwo jako podmiot gospodarczy, jego cele oraz formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.
T-W-55. Zarządzanie strategiczne - metody i techniki zarządzania dziedzinami przedsiębiorstwa.
T-W-66. Marketing, logistyka i systemy zarządzania jakością.
T-W-77. Doskonalenie procesów wytwarzania i innowacyjność jako formy przedsiębiorczości.
T-W-88. Dokumenty sprawozdawcze finansowo-księgowe. Bilans przedsiębiorstwa
T-W-99. Ryzyko w działalności gospodarczej - aspekty prawne.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne oraz ocena aktywności studenta na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi stosować pozatechniczne narzędzia jakościowe i ekonomiczne do oceny swoich działań i projektów technicznych w aspekcie jakości produktu oraz kosztów i terminów produkcyjnych w formie biznes planów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAR_1A_O12-1_K01Student rozumie ważność aspektów pozatechnicznych w prowadzonej działalności gospodarczej praz potrzebę dalszego dokształcania się w zakresie niezbędnym do rozwoju przedsiębiorczości.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAR_1A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy z zakresu dziedzin pozatechnicznych tj. ekonomii i zarządzania niezbędnych do wypełniania funkcji menedżerskich w przedsiębiorstwie oraz prowadzenia własnej rynkowej działalności gospodarczej w aspekcie znajomości i przedstrzegania przepisów prawnych dotyczących przedsiębiorczości i innowacyjności.
Treści programoweT-W-11. Główne pojęcia i kategorie makroekonomiczne.
T-W-22.Dochód narodowy. Determinanty wzrostu gospodarczego.
T-W-33. Podstawy prawa pracy, handlowego i gospodarczego
T-W-44. Przedsiębiorstwo jako podmiot gospodarczy, jego cele oraz formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.
T-W-55. Zarządzanie strategiczne - metody i techniki zarządzania dziedzinami przedsiębiorstwa.
T-W-66. Marketing, logistyka i systemy zarządzania jakością.
T-W-77. Doskonalenie procesów wytwarzania i innowacyjność jako formy przedsiębiorczości.
T-W-88. Dokumenty sprawozdawcze finansowo-księgowe. Bilans przedsiębiorstwa
T-W-99. Ryzyko w działalności gospodarczej - aspekty prawne.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne oraz ocena aktywności studenta na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozumie ważność aspektów pozatechnicznych w prowadzonej działalności gospodarczej oraz potrzebę dalszego dokształcania się w zakresie niezbędnym do rozwoju przedsiębiorczości.
3,5
4,0
4,5
5,0