Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)

Sylabus przedmiotu Zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt
Specjalność Pielęgniarstwo zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 82 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 10 1,00,41zaliczenie
wykładyW3 10 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1- zajomość anatomii, fozjologii oraz przepisów prawa dotyczących chowu i hodowli zwierząt gospodarskich, domowychi amatorskich

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z podstawowymi zabiegami pielęgnacyjnymi u zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Pielęgnacja kosmetyczna – przycinanie pazurków, czyszczenie małżowin usznych, kąpiele, czyszczenie zębów, pielęgnacja sierści.5
T-A-2Stosowane zabiegi pielęgnacyjne przy przygotawaniu zwierząt do wystaw, pokazów oraz sprzedaży5
10
wykłady
T-W-1Zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt gospodarskich3
T-W-2Zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt domowych4
T-W-3Zabiegi pielęgnacyjne u zwierzat amatorskich3
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń8
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia7
A-A-4Konsultacje3
A-A-5Praktyczne zaliczenie ćwiczeń2
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów8
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów7
A-W-4Konsultacje3
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład konwersatoryjny, wykład informacyjny, pokaz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie praktyczne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOP-S-O6.6_W01
student zna zabiegi pielęgnacyjne przeprowadzane u zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich
ZO_1A_W04, ZO_1A_W10, ZO_1A_W09C-1T-A-2, T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOP-S-O6.6_U01
dokonuje wyboru własciwej metody pielęgnacji określonych grup zwierząt
ZO_1A_U17C-1T-A-2, T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOP-S-O6.6_K01
postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt
ZO_1A_K02, ZO_1A_K07C-1T-A-2, T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOP-S-O6.6_W01
student zna zabiegi pielęgnacyjne przeprowadzane u zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich
2,0
3,0student zna podstawowe zabiegi pielęgnacyjne przeprowadzanei u zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOP-S-O6.6_U01
dokonuje wyboru własciwej metody pielęgnacji określonych grup zwierząt
2,0
3,0student dokonuje wyboru właściwej metody pielęgnacji określonych grup zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOP-S-O6.6_K01
postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt
2,0
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Stachurska Anna, Silimanowicz Piotr, Kolstrung Ryszard, Pielęgnacja i Podkuwanie Kopyt Koni, PWRIL Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2004
  2. P.R. Greenough, KULAWIZNY BYDŁA, ELSEVIER URBAN & PARTNER, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Dagmar Thies, Utrzymanie i pielęgnacja kota, Multico Oficyna Wydawnicza, 2009

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Pielęgnacja kosmetyczna – przycinanie pazurków, czyszczenie małżowin usznych, kąpiele, czyszczenie zębów, pielęgnacja sierści.5
T-A-2Stosowane zabiegi pielęgnacyjne przy przygotawaniu zwierząt do wystaw, pokazów oraz sprzedaży5
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt gospodarskich3
T-W-2Zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt domowych4
T-W-3Zabiegi pielęgnacyjne u zwierzat amatorskich3
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń8
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia7
A-A-4Konsultacje3
A-A-5Praktyczne zaliczenie ćwiczeń2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów8
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów7
A-W-4Konsultacje3
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOP-S-O6.6_W01student zna zabiegi pielęgnacyjne przeprowadzane u zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W04ma podstawową wiedzę z zakresu wzrostu i rozwoju zwierząt gospodarskich
ZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
ZO_1A_W09ma ogólną orientację w podstawowych problemach związanych z naukami zootechnicznymi
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z podstawowymi zabiegami pielęgnacyjnymi u zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich
Treści programoweT-A-2Stosowane zabiegi pielęgnacyjne przy przygotawaniu zwierząt do wystaw, pokazów oraz sprzedaży
T-A-1Pielęgnacja kosmetyczna – przycinanie pazurków, czyszczenie małżowin usznych, kąpiele, czyszczenie zębów, pielęgnacja sierści.
T-W-1Zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt gospodarskich
T-W-2Zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt domowych
T-W-3Zabiegi pielęgnacyjne u zwierzat amatorskich
Metody nauczaniaM-1wykład konwersatoryjny, wykład informacyjny, pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student zna podstawowe zabiegi pielęgnacyjne przeprowadzanei u zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOP-S-O6.6_U01dokonuje wyboru własciwej metody pielęgnacji określonych grup zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U17Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z podstawowymi zabiegami pielęgnacyjnymi u zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich
Treści programoweT-A-2Stosowane zabiegi pielęgnacyjne przy przygotawaniu zwierząt do wystaw, pokazów oraz sprzedaży
T-A-1Pielęgnacja kosmetyczna – przycinanie pazurków, czyszczenie małżowin usznych, kąpiele, czyszczenie zębów, pielęgnacja sierści.
T-W-1Zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt gospodarskich
T-W-2Zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt domowych
T-W-3Zabiegi pielęgnacyjne u zwierzat amatorskich
Metody nauczaniaM-1wykład konwersatoryjny, wykład informacyjny, pokaz
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student dokonuje wyboru właściwej metody pielęgnacji określonych grup zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOP-S-O6.6_K01postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
ZO_1A_K07przejawia pozytywne przekonania i postawy wobec ludzi, organizmów i środowiska oraz wysoką wrażliwość na ich potrzeby i problemy
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z podstawowymi zabiegami pielęgnacyjnymi u zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich
Treści programoweT-A-2Stosowane zabiegi pielęgnacyjne przy przygotawaniu zwierząt do wystaw, pokazów oraz sprzedaży
T-A-1Pielęgnacja kosmetyczna – przycinanie pazurków, czyszczenie małżowin usznych, kąpiele, czyszczenie zębów, pielęgnacja sierści.
T-W-1Zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt gospodarskich
T-W-2Zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt domowych
T-W-3Zabiegi pielęgnacyjne u zwierzat amatorskich
Metody nauczaniaM-1wykład konwersatoryjny, wykład informacyjny, pokaz
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5
4,0
4,5
5,0