Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)
specjalność: Hodowla zwierząt gospodarskich

Sylabus przedmiotu Choroby owadów użytkowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Choroby owadów użytkowych
Specjalność Ekolologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt
Jednostka prowadząca Zakład Zoologii i Pszczelnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 0,50,51zaliczenie
laboratoriaL2 10 0,50,49zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1pszcelnictwo, chemia, mikrobiologia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie z przyczynami, objawami i metodami zwalczania chorób pszczoły miodnej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Choroby wywołane przez pierwotniaki pszczół - choroba zarodnikowa - metody rozpoznawania, zwalczania oraz zapobiegania.2
T-L-2Choroby pszczół wywoływane przez roztocze- Warroza- metody monitoringu, zwalczania oraz zapobiegania.2
T-L-3Choroby grzybicze czerwiu i pszczół: rozpoznawanie i metody leczenia grzybicy otorbielakowej czerwiu, grzybicy kropidlakowj, czerniaczki grzybiczej.2
T-L-4Postępowanie w przypadkach zatrucia pszczół.2
T-L-5Rozpoznawanie i zapobieganie niezakaźne choroby czerwiu i pszczół oraz szkodników produktów pszczelich.2
10
wykłady
T-W-1Odporność przeciwzakaźna owadów - odporność okrywy ciała, przewodu pokarmowego, układu oddechowego; mechanizmy odporności jamy ciała.2
T-W-2Choroby wirusowe pszczoły miodnej - pszczół dorosłych i czerwiu: zespół masowego giniecia pszczół, paraliże , choroba woreczkowa, choroba czarnych mateczników, choroba zdeformowanych skrzydeł, choroba kaszmirska.3
T-W-3Owady pasożytnicze: brauloza, meleoza, inwazja barciela pszczołowca.1
T-W-4Choroby pszczół dorosłych i czerwiu zwalczane z urzędu: zgnilec złośliwy, kiślica.2
T-W-5Aktualny stan prawny w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób pszczół2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach10
A-L-2Przygotowanie to ćwiczeń laboratoryjnych3
A-L-3Konsultacje1
A-L-4Pisemne zaliczenie ćwiczeń1
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2przygotowanie do zaliczenia3
A-W-3konsultacje 11
A-W-4Pisemne zaliczenie treści wykładów1
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykłady - prezentacje z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2dyskusja
M-3film

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.2_W01
opisuje czynniki chorobotwórcze i objawy chorób owadów użykowych
ZO_2A_W09, ZO_2A_W01C-1T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.2_U01
potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych, rozpznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
ZO_2A_U08C-1M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.2_K01
Student wykazuje wrażliwość na potrzeby ochrony pszczół ze względu na czynniki środowiskowe oraz ma świadomość konieczności zapobiegania najczęściej występującymi chorobami pszczoły miodnej.
ZO_2A_K08

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.2_W01
opisuje czynniki chorobotwórcze i objawy chorób owadów użykowych
2,0nie zna czynników chorobotwórczych i objawów chorób owadów użytkowycj
3,0ma podstawową wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
3,5ma zadawalajacą wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
4,0ma dobrą wiedzę o chynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
4,5ma ponad dobrą wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
5,0ma pełną wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.2_U01
potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych, rozpznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
2,0nie potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych i rozpoznawac najważnejsze jednostki chorobowe pszcoły miodnej
3,0potrafi w stopniu podstawowym zapobiegać chorobomowadów użytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
3,5potrafi w sposób zadawalajacy zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i zapobiegać podstawowym jednostkom chorobowym pszczoły miodnej
4,0dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
4,5ponad dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszcoły miodnej
5,0bardzo dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej

Literatura podstawowa

  1. GlińskiZ., Chmielewski M., Patologia i terapia chorób owadów użytkowych, AR Lublin, Liblin, 1994, pierwsze
  2. Chmielewski M., Dzierżawski A., Gliński Z., Pohorecka K.,Pasyniak A., Skowronek W., Podstawowe zasady diagnostyki, zwalczania i profilaktyki chorób czerwia i pszczół Apis mellifera L. w świetle dyrektyw unijnych i aktów prawnych obowiązujacych w kraju., PIWet, Puławy, 2003, pierwsze

Literatura dodatkowa

  1. Tomaszewska B., Chorbiński P., Choroby owadów uzytkowych, AR Wrocław, Wrocław, 2000, pierwsze

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Choroby wywołane przez pierwotniaki pszczół - choroba zarodnikowa - metody rozpoznawania, zwalczania oraz zapobiegania.2
T-L-2Choroby pszczół wywoływane przez roztocze- Warroza- metody monitoringu, zwalczania oraz zapobiegania.2
T-L-3Choroby grzybicze czerwiu i pszczół: rozpoznawanie i metody leczenia grzybicy otorbielakowej czerwiu, grzybicy kropidlakowj, czerniaczki grzybiczej.2
T-L-4Postępowanie w przypadkach zatrucia pszczół.2
T-L-5Rozpoznawanie i zapobieganie niezakaźne choroby czerwiu i pszczół oraz szkodników produktów pszczelich.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Odporność przeciwzakaźna owadów - odporność okrywy ciała, przewodu pokarmowego, układu oddechowego; mechanizmy odporności jamy ciała.2
T-W-2Choroby wirusowe pszczoły miodnej - pszczół dorosłych i czerwiu: zespół masowego giniecia pszczół, paraliże , choroba woreczkowa, choroba czarnych mateczników, choroba zdeformowanych skrzydeł, choroba kaszmirska.3
T-W-3Owady pasożytnicze: brauloza, meleoza, inwazja barciela pszczołowca.1
T-W-4Choroby pszczół dorosłych i czerwiu zwalczane z urzędu: zgnilec złośliwy, kiślica.2
T-W-5Aktualny stan prawny w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób pszczół2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach10
A-L-2Przygotowanie to ćwiczeń laboratoryjnych3
A-L-3Konsultacje1
A-L-4Pisemne zaliczenie ćwiczeń1
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2przygotowanie do zaliczenia3
A-W-3konsultacje 11
A-W-4Pisemne zaliczenie treści wykładów1
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_EAUZ-O11.2_W01opisuje czynniki chorobotwórcze i objawy chorób owadów użykowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W09ma pogłębioną wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia, chorób i utrzymania zwierząt gospodarskich, amatorskich, laboratoryjnych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących, a także ich wykorzystania dla poprawy jakości życia człowieka
ZO_2A_W01w pogłębionym stopniu zna rodzaje doświadczeń oraz metody i techniki realizacji prac badawczych, a także zna podstawowe teorie w zakresie nauk przyrodniczych znajdujących zastosowanie w zootechnice
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z przyczynami, objawami i metodami zwalczania chorób pszczoły miodnej
Treści programoweT-W-2Choroby wirusowe pszczoły miodnej - pszczół dorosłych i czerwiu: zespół masowego giniecia pszczół, paraliże , choroba woreczkowa, choroba czarnych mateczników, choroba zdeformowanych skrzydeł, choroba kaszmirska.
T-W-3Owady pasożytnicze: brauloza, meleoza, inwazja barciela pszczołowca.
Metody nauczaniaM-1wykłady - prezentacje z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2dyskusja
M-3film
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna czynników chorobotwórczych i objawów chorób owadów użytkowycj
3,0ma podstawową wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
3,5ma zadawalajacą wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
4,0ma dobrą wiedzę o chynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
4,5ma ponad dobrą wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
5,0ma pełną wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_EAUZ-O11.2_U01potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych, rozpznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z przyczynami, objawami i metodami zwalczania chorób pszczoły miodnej
Metody nauczaniaM-1wykłady - prezentacje z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2dyskusja
M-3film
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych i rozpoznawac najważnejsze jednostki chorobowe pszcoły miodnej
3,0potrafi w stopniu podstawowym zapobiegać chorobomowadów użytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
3,5potrafi w sposób zadawalajacy zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i zapobiegać podstawowym jednostkom chorobowym pszczoły miodnej
4,0dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
4,5ponad dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszcoły miodnej
5,0bardzo dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_EAUZ-O11.2_K01Student wykazuje wrażliwość na potrzeby ochrony pszczół ze względu na czynniki środowiskowe oraz ma świadomość konieczności zapobiegania najczęściej występującymi chorobami pszczoły miodnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K08Świadomie ocenia czynniki środowiska stanowiące zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt