Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S2)
specjalność: Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna

Sylabus przedmiotu Dietetyka weterynaryjna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Dietetyka weterynaryjna
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 14 1,00,50egzamin
laboratoriaL2 16 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowe zagadnienia z biochemii, fizjologii zwierząt i żywienia zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób
C-2zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego zwierząt starszych i ciężarnych
C-3zapoznanie studentów z wpływem błędów dietetycznych na zdrowotność zwierząt

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach przemiany materii.2
T-L-2Postępowanie dietetyczne przy nieprawidłowej masie ciała (niedowaga, otyłość).2
T-L-3Postępowanie dietetyczne przy ostrej biegunce i schorzeniach układu moczowego.2
T-L-4Postępowanie dietetyczne przy różnych schorzeniach wątroby.2
T-L-5Wpływ żywienia na czynność układu nerwowego.2
T-L-6Postępowanie dietetyczne przy schorzeniach układu krążenia.2
T-L-7Postępowanie dietetyczne w czasie ciąży i karmienia.2
T-L-8Kliniczne aspekty żywienia pacjentów geriatrycznych.2
16
wykłady
T-W-1Dietetyka weterynaryjna. Dieta i rodzaje diet. Karmy dietetyczne i lecznicze.2
T-W-2Błędy dietetyczne a zdrowie zwierząt. Przyczyny i czynniki predysponujące do występowania zaburzeń przemian tłuszczowych. Zespół stłuszczenia wątroby2
T-W-3Postępowanie żywieniowe w alergii pokarmowej u psów.2
T-W-4Ogólne zasady żywienia zwierząt chorych i star-szych. Wpływ czynników żywieniowych na odpor-ność na choroby.2
T-W-5Kompensacja metaboliczna przy okresowym głodzeniu. Zmiany w przemianach pośrednich podczas całkowitego głodzenia. Następstwa specyficznego głodzenia.2
T-W-6Żywieniowe aspekty niedokrwistości u psów.2
T-W-7Ogólne zasady żywienia zwierząt ciężarnych. Wpływ żywienia na jakość nasienia. Wpływ żywienia na odchów noworodków i młodzieży.2
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach16
A-L-2przygotowanie się do zajęć praktycznych14
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2przygotowanie się do zajęć i zaliczenia przedmiotu16
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3zajęcia praktyczne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: średnia arytmetyczna z ocen ze sprawdzianu i wykonanych zadań
S-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-3Ocena formująca: odpowiedź ustna

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_20_W01
Student zna zasady postępowania dietetycznego w przypadku zwierząt starszych, ciężarnych i w przebiegu określonych chorób.
Kn_2A_W05, Kn_2A_W06C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-W-3, T-W-6, T-W-7M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_20_U01
Student ustala postępowanie dietetyczne właściwe dla danego schorzenia, wieku i stanu fizjologicznego.
Kn_2A_U04C-1, C-2, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_20_K01
Student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu.
Kn_2A_K03C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-W-3, T-W-6, T-W-7, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8M-1, M-3S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_20_W01
Student zna zasady postępowania dietetycznego w przypadku zwierząt starszych, ciężarnych i w przebiegu określonych chorób.
2,0
3,0Student opisuje podstawowe zasady postępowania dietetycznego w przypadku zwierząt starszych i ciężarnych oraz w przebiegu określonych chorób. W zakresie wyrażania wiedzy student popełnia niewiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_20_U01
Student ustala postępowanie dietetyczne właściwe dla danego schorzenia, wieku i stanu fizjologicznego.
2,0
3,0Student potrafi w podstawowym zakresie opracować postępowanie dietetyczne dla zwierząt z uwględnieniem występującego schorzenia i stanu fizjologicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_20_K01
Student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu.
2,0
3,0Student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Ceregrzyn M. , Lechowski R., Barszczewska B., Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii, Edra Urban & Partner, 2013
  2. Lewandowski L., Lewicka M., Janowicz P., Zarys dietetyki weterynaryjnej, AWR, Wrocław, 2000

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach przemiany materii.2
T-L-2Postępowanie dietetyczne przy nieprawidłowej masie ciała (niedowaga, otyłość).2
T-L-3Postępowanie dietetyczne przy ostrej biegunce i schorzeniach układu moczowego.2
T-L-4Postępowanie dietetyczne przy różnych schorzeniach wątroby.2
T-L-5Wpływ żywienia na czynność układu nerwowego.2
T-L-6Postępowanie dietetyczne przy schorzeniach układu krążenia.2
T-L-7Postępowanie dietetyczne w czasie ciąży i karmienia.2
T-L-8Kliniczne aspekty żywienia pacjentów geriatrycznych.2
16

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Dietetyka weterynaryjna. Dieta i rodzaje diet. Karmy dietetyczne i lecznicze.2
T-W-2Błędy dietetyczne a zdrowie zwierząt. Przyczyny i czynniki predysponujące do występowania zaburzeń przemian tłuszczowych. Zespół stłuszczenia wątroby2
T-W-3Postępowanie żywieniowe w alergii pokarmowej u psów.2
T-W-4Ogólne zasady żywienia zwierząt chorych i star-szych. Wpływ czynników żywieniowych na odpor-ność na choroby.2
T-W-5Kompensacja metaboliczna przy okresowym głodzeniu. Zmiany w przemianach pośrednich podczas całkowitego głodzenia. Następstwa specyficznego głodzenia.2
T-W-6Żywieniowe aspekty niedokrwistości u psów.2
T-W-7Ogólne zasady żywienia zwierząt ciężarnych. Wpływ żywienia na jakość nasienia. Wpływ żywienia na odchów noworodków i młodzieży.2
14

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach16
A-L-2przygotowanie się do zajęć praktycznych14
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2przygotowanie się do zajęć i zaliczenia przedmiotu16
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_20_W01Student zna zasady postępowania dietetycznego w przypadku zwierząt starszych, ciężarnych i w przebiegu określonych chorób.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_W05Ma pogłębioną wiedzę w zakresie znajomości składu chemicznego, substancji czynnych, antyodżywczych i szkodliwych zawartych w surowcach stosowanych w żywieniu psów
Kn_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę z zakresu zasad i technik żywienia psów oraz metod produkcji karm
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób
C-2zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego zwierząt starszych i ciężarnych
C-3zapoznanie studentów z wpływem błędów dietetycznych na zdrowotność zwierząt
Treści programoweT-W-1Dietetyka weterynaryjna. Dieta i rodzaje diet. Karmy dietetyczne i lecznicze.
T-W-2Błędy dietetyczne a zdrowie zwierząt. Przyczyny i czynniki predysponujące do występowania zaburzeń przemian tłuszczowych. Zespół stłuszczenia wątroby
T-W-5Kompensacja metaboliczna przy okresowym głodzeniu. Zmiany w przemianach pośrednich podczas całkowitego głodzenia. Następstwa specyficznego głodzenia.
T-W-4Ogólne zasady żywienia zwierząt chorych i star-szych. Wpływ czynników żywieniowych na odpor-ność na choroby.
T-W-3Postępowanie żywieniowe w alergii pokarmowej u psów.
T-W-6Żywieniowe aspekty niedokrwistości u psów.
T-W-7Ogólne zasady żywienia zwierząt ciężarnych. Wpływ żywienia na jakość nasienia. Wpływ żywienia na odchów noworodków i młodzieży.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opisuje podstawowe zasady postępowania dietetycznego w przypadku zwierząt starszych i ciężarnych oraz w przebiegu określonych chorób. W zakresie wyrażania wiedzy student popełnia niewiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_20_U01Student ustala postępowanie dietetyczne właściwe dla danego schorzenia, wieku i stanu fizjologicznego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób
C-2zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego zwierząt starszych i ciężarnych
C-3zapoznanie studentów z wpływem błędów dietetycznych na zdrowotność zwierząt
Treści programoweT-L-1Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach przemiany materii.
T-L-2Postępowanie dietetyczne przy nieprawidłowej masie ciała (niedowaga, otyłość).
T-L-3Postępowanie dietetyczne przy ostrej biegunce i schorzeniach układu moczowego.
T-L-4Postępowanie dietetyczne przy różnych schorzeniach wątroby.
T-L-5Wpływ żywienia na czynność układu nerwowego.
T-L-6Postępowanie dietetyczne przy schorzeniach układu krążenia.
T-L-7Postępowanie dietetyczne w czasie ciąży i karmienia.
T-L-8Kliniczne aspekty żywienia pacjentów geriatrycznych.
Metody nauczaniaM-3zajęcia praktyczne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w podstawowym zakresie opracować postępowanie dietetyczne dla zwierząt z uwględnieniem występującego schorzenia i stanu fizjologicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_20_K01Student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_K03Rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób
C-2zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego zwierząt starszych i ciężarnych
C-3zapoznanie studentów z wpływem błędów dietetycznych na zdrowotność zwierząt
Treści programoweT-W-1Dietetyka weterynaryjna. Dieta i rodzaje diet. Karmy dietetyczne i lecznicze.
T-W-2Błędy dietetyczne a zdrowie zwierząt. Przyczyny i czynniki predysponujące do występowania zaburzeń przemian tłuszczowych. Zespół stłuszczenia wątroby
T-W-5Kompensacja metaboliczna przy okresowym głodzeniu. Zmiany w przemianach pośrednich podczas całkowitego głodzenia. Następstwa specyficznego głodzenia.
T-W-4Ogólne zasady żywienia zwierząt chorych i star-szych. Wpływ czynników żywieniowych na odpor-ność na choroby.
T-W-3Postępowanie żywieniowe w alergii pokarmowej u psów.
T-W-6Żywieniowe aspekty niedokrwistości u psów.
T-W-7Ogólne zasady żywienia zwierząt ciężarnych. Wpływ żywienia na jakość nasienia. Wpływ żywienia na odchów noworodków i młodzieży.
T-L-1Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach przemiany materii.
T-L-2Postępowanie dietetyczne przy nieprawidłowej masie ciała (niedowaga, otyłość).
T-L-3Postępowanie dietetyczne przy ostrej biegunce i schorzeniach układu moczowego.
T-L-4Postępowanie dietetyczne przy różnych schorzeniach wątroby.
T-L-5Wpływ żywienia na czynność układu nerwowego.
T-L-6Postępowanie dietetyczne przy schorzeniach układu krążenia.
T-L-7Postępowanie dietetyczne w czasie ciąży i karmienia.
T-L-8Kliniczne aspekty żywienia pacjentów geriatrycznych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3zajęcia praktyczne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: odpowiedź ustna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu.
3,5
4,0
4,5
5,0