Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Surowce do produkcji karm:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Surowce do produkcji karm
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 18 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 10 1,00,60zaliczenie
wykładyW6 10 1,00,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy żywienia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z rodzajami surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz ich wartością pokarmową i biologiczną oraz nabycie przez nich umiejętności oceny jakościowej surowca stosowanego jako składnik karm zwierzęcyvch.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Charakterystyka produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego stosowanych jako karma dla psów.2
T-L-2Metody chemiczne, fizyczne, biologiczne i organoleptyczne stosowane w ocenie jakości surowców i produktów wykorzystywanych jako karmy lub dodatki do karm dla zwierząt.6
T-L-3Wartość odżywcza i biologiczna surowców stosowanych w żywieniu psów. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych.2
10
wykłady
T-W-1Aktualne wymagania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa i jakości surowca stosowanego do produkcji karm.Substancje niedozwolone w surowcach pochodzenia zwierzęcego.2
T-W-2Mięso, mleko, jaja, ryby - surowiec wykorzystywany w diecie zwierząt domowych.4
T-W-3Surowce uboczne, MDOM wykorzystywane w karmach zwierząt domowych.2
T-W-4Tłuszcze zwierzęce i roślinne stosowane jako dodatek w karmach.2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do zajęć10
A-L-3Zbieranie literatury naukowej10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Zbieranie literatury naukowej, opracowanie wykładów20
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3ćwiczenia

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.3_W01
Student zna i potrafi scharakteryzować najważniejsze surowce zwierzęce i roślinne stosowane w karmach dl a zwierząt domowych. Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Kn_1P_W11C-1T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.3_U01
Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
Kn_1P_U06C-1T-L-3, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.3_K01
Student rozumie podstowowe zasady etyki i stosuje je w praktyce, ma świadomość zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzebę ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
Kn_1P_K03C-1T-L-3, T-L-2, T-L-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.3_W01
Student zna i potrafi scharakteryzować najważniejsze surowce zwierzęce i roślinne stosowane w karmach dl a zwierząt domowych. Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
2,0Student nie zna i nie potrafi scharakteryzować najważniejszych surowców zwierzęcych i roślinnych stosowanych w karmach dla zwierząt domowych. Nie zna metod wykorzystywanych w ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
3,0Student zna na poziomie dostatecznym i potrafi scharakteryzować najważniejszych surowce zwierzęce i roślinne stosowane w karmach dla zwierząt domowych. Zna na poziomie dostatecznym metody wykorzystywane w ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.3_U01
Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
2,0Nie zna metod wykorzystywanych przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz nie wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
3,0Zna na poziomie dostatecznym metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz ma dostateczną umiejętność jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.3_K01
Student rozumie podstowowe zasady etyki i stosuje je w praktyce, ma świadomość zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzebę ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
2,0Student nie rozumie podstowowych zasad etyki i nie stosuje ich w praktyce, nie ma świadomości zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzeby ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
3,0Student rozumie na poziomie dostatecznym podstowowe zasady etyki i stosuje je w praktyce, ma dostateczna świadomość zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzebę ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. M. Ceregrzyn, R. Lechowski, B. Barszczewska, Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii, Elserwier, 2013, I
  2. Grochowicz J., Karma dla psów, kotów, innych małych zwierząt domowych, Pagros, Lublin, 2001

Literatura dodatkowa

  1. Grochowicz J., Postęp technologiczny i jakościowy w produkcji karmy zwierząt towarzyszących, Pagros, Lublin, 2004
  2. Praca zbiorowa, Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt, T. 2., PWN, Warszawa, 2001
  3. Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt, T. 3., PWN, Warszawa, 2001

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Charakterystyka produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego stosowanych jako karma dla psów.2
T-L-2Metody chemiczne, fizyczne, biologiczne i organoleptyczne stosowane w ocenie jakości surowców i produktów wykorzystywanych jako karmy lub dodatki do karm dla zwierząt.6
T-L-3Wartość odżywcza i biologiczna surowców stosowanych w żywieniu psów. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Aktualne wymagania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa i jakości surowca stosowanego do produkcji karm.Substancje niedozwolone w surowcach pochodzenia zwierzęcego.2
T-W-2Mięso, mleko, jaja, ryby - surowiec wykorzystywany w diecie zwierząt domowych.4
T-W-3Surowce uboczne, MDOM wykorzystywane w karmach zwierząt domowych.2
T-W-4Tłuszcze zwierzęce i roślinne stosowane jako dodatek w karmach.2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do zajęć10
A-L-3Zbieranie literatury naukowej10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Zbieranie literatury naukowej, opracowanie wykładów20
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.3_W01Student zna i potrafi scharakteryzować najważniejsze surowce zwierzęce i roślinne stosowane w karmach dl a zwierząt domowych. Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W11Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań oraz zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz ich wartością pokarmową i biologiczną oraz nabycie przez nich umiejętności oceny jakościowej surowca stosowanego jako składnik karm zwierzęcyvch.
Treści programoweT-L-2Metody chemiczne, fizyczne, biologiczne i organoleptyczne stosowane w ocenie jakości surowców i produktów wykorzystywanych jako karmy lub dodatki do karm dla zwierząt.
T-L-1Charakterystyka produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego stosowanych jako karma dla psów.
T-W-1Aktualne wymagania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa i jakości surowca stosowanego do produkcji karm.Substancje niedozwolone w surowcach pochodzenia zwierzęcego.
T-W-2Mięso, mleko, jaja, ryby - surowiec wykorzystywany w diecie zwierząt domowych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie potrafi scharakteryzować najważniejszych surowców zwierzęcych i roślinnych stosowanych w karmach dla zwierząt domowych. Nie zna metod wykorzystywanych w ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
3,0Student zna na poziomie dostatecznym i potrafi scharakteryzować najważniejszych surowce zwierzęce i roślinne stosowane w karmach dla zwierząt domowych. Zna na poziomie dostatecznym metody wykorzystywane w ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.3_U01Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U06Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz ich wartością pokarmową i biologiczną oraz nabycie przez nich umiejętności oceny jakościowej surowca stosowanego jako składnik karm zwierzęcyvch.
Treści programoweT-L-3Wartość odżywcza i biologiczna surowców stosowanych w żywieniu psów. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych.
T-L-2Metody chemiczne, fizyczne, biologiczne i organoleptyczne stosowane w ocenie jakości surowców i produktów wykorzystywanych jako karmy lub dodatki do karm dla zwierząt.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna metod wykorzystywanych przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz nie wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
3,0Zna na poziomie dostatecznym metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz ma dostateczną umiejętność jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.3_K01Student rozumie podstowowe zasady etyki i stosuje je w praktyce, ma świadomość zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzebę ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz ich wartością pokarmową i biologiczną oraz nabycie przez nich umiejętności oceny jakościowej surowca stosowanego jako składnik karm zwierzęcyvch.
Treści programoweT-L-3Wartość odżywcza i biologiczna surowców stosowanych w żywieniu psów. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych.
T-L-2Metody chemiczne, fizyczne, biologiczne i organoleptyczne stosowane w ocenie jakości surowców i produktów wykorzystywanych jako karmy lub dodatki do karm dla zwierząt.
T-L-1Charakterystyka produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego stosowanych jako karma dla psów.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozumie podstowowych zasad etyki i nie stosuje ich w praktyce, nie ma świadomości zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzeby ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
3,0Student rozumie na poziomie dostatecznym podstowowe zasady etyki i stosuje je w praktyce, ma dostateczna świadomość zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzebę ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej.
3,5
4,0
4,5
5,0