Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)
Sylabus przedmiotu Surowce do produkcji karm:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Surowce do produkcji karm | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 18 | Grupa obieralna | 4 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy żywienia |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z rodzajami surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz ich wartością pokarmową i biologiczną oraz nabycie przez nich umiejętności oceny jakościowej surowca stosowanego jako składnik karm zwierzęcyvch. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Charakterystyka produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego stosowanych jako karma dla psów. | 2 |
T-L-2 | Metody chemiczne, fizyczne, biologiczne i organoleptyczne stosowane w ocenie jakości surowców i produktów wykorzystywanych jako karmy lub dodatki do karm dla zwierząt. | 6 |
T-L-3 | Wartość odżywcza i biologiczna surowców stosowanych w żywieniu psów. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych. | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Aktualne wymagania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa i jakości surowca stosowanego do produkcji karm.Substancje niedozwolone w surowcach pochodzenia zwierzęcego. | 2 |
T-W-2 | Mięso, mleko, jaja, ryby - surowiec wykorzystywany w diecie zwierząt domowych. | 4 |
T-W-3 | Surowce uboczne, MDOM wykorzystywane w karmach zwierząt domowych. | 2 |
T-W-4 | Tłuszcze zwierzęce i roślinne stosowane jako dodatek w karmach. | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęć | 10 |
A-L-3 | Zbieranie literatury naukowej | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Zbieranie literatury naukowej, opracowanie wykładów | 20 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Prezentacja multimedialna |
M-3 | ćwiczenia |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne ćwiczeń |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C35.3_W01 Student zna i potrafi scharakteryzować najważniejsze surowce zwierzęce i roślinne stosowane w karmach dl a zwierząt domowych. Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego. | Kn_1P_W11 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C35.3_U01 Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu. | Kn_1P_U06 | — | — | C-1 | T-L-3, T-L-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C35.3_K01 Student rozumie podstowowe zasady etyki i stosuje je w praktyce, ma świadomość zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzebę ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej. | Kn_1P_K03 | — | — | C-1 | T-L-3, T-L-2, T-L-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C35.3_W01 Student zna i potrafi scharakteryzować najważniejsze surowce zwierzęce i roślinne stosowane w karmach dl a zwierząt domowych. Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego. | 2,0 | Student nie zna i nie potrafi scharakteryzować najważniejszych surowców zwierzęcych i roślinnych stosowanych w karmach dla zwierząt domowych. Nie zna metod wykorzystywanych w ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego. |
3,0 | Student zna na poziomie dostatecznym i potrafi scharakteryzować najważniejszych surowce zwierzęce i roślinne stosowane w karmach dla zwierząt domowych. Zna na poziomie dostatecznym metody wykorzystywane w ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C35.3_U01 Zna metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu. | 2,0 | Nie zna metod wykorzystywanych przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz nie wie jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu. |
3,0 | Zna na poziomie dostatecznym metody wykorzystywane przy ocenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i oraz ma dostateczną umiejętność jakie metody zastosować przy ocenie konkretnego surowca lub produktu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C35.3_K01 Student rozumie podstowowe zasady etyki i stosuje je w praktyce, ma świadomość zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzebę ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej. | 2,0 | Student nie rozumie podstowowych zasad etyki i nie stosuje ich w praktyce, nie ma świadomości zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzeby ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej. |
3,0 | Student rozumie na poziomie dostatecznym podstowowe zasady etyki i stosuje je w praktyce, ma dostateczna świadomość zagrożeń związanych ze złą jakością surowca mięsnego i roślinnego i potrzebę ciągłego monitorowania jego jakości higienicznej, odżywczej, sensorycznej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- M. Ceregrzyn, R. Lechowski, B. Barszczewska, Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii, Elserwier, 2013, I
- Grochowicz J., Karma dla psów, kotów, innych małych zwierząt domowych, Pagros, Lublin, 2001
Literatura dodatkowa
- Grochowicz J., Postęp technologiczny i jakościowy w produkcji karmy zwierząt towarzyszących, Pagros, Lublin, 2004
- Praca zbiorowa, Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt, T. 2., PWN, Warszawa, 2001
- Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt, T. 3., PWN, Warszawa, 2001