Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N2)

Sylabus przedmiotu Zanieczyszczenia chemiczne karm dla psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zanieczyszczenia chemiczne karm dla psów
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 4 0,50,50zaliczenie
wykładyW2 8 0,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość fizjologii, biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z ważniejszymi substancjami chemicznymi celowo dodawanymi w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenie karmy, ich źródłami oraz ich charakterystyką toksykologiczną
C-2zapoznanie studentów z metodami oceny wielkości pobrania określonych substancji chemicznych celowo dodawanych w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenia karmy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ocena pobrania z dietą wybranych substancji chemicznych dodawanych celowo do karmy lub stanowiacych jej zanieczyszczenie.2
T-L-2Analiza wpływu procesów technologicznych na obecność i zawartość wybranych zanieczyszczeń chemicznych.1
T-L-3Ocena wpływ wybranych substancji chemicznych na zdrowie zwierząt (działanie rakotwórcze, wpływ na długość życia i przeżywalność, płodność i zdolność rozrodczą itp.).1
4
wykłady
T-W-1Substancje chemiczne stanowiące zanieczyszczenie karm dla psów. Źródła zanieczyszczenia.2
T-W-2Pozostałości biocydów i pierwiastków toksycznych w karmach i surowcach – regulacje prawne.2
T-W-3Substancje pochodzenia przemysłowego w karmie i surowcach do produkcji karm – regulacje prawne. Rodzaje substancji chemicznych migrujących z opakowań do karmy i ich potencjalny wpływ na zdrowie zwierząt.1
T-W-4Obecność cezu 137 (137Cs) w surowcach do produkcji karm.1
T-W-5Dostępność biologiczna wybranych zanieczyszczeń chemicznych.1
T-W-6Rodzaje substancji dodawanych celowo w procesie produkcyjnym karm i ich charakterystyka toksykologiczna.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1przygotowanie się do zajęć i zaliczenia treści omawainych na wykładach4
A-L-2uczestnictwo w zajęciach11
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2przygotowanie się do zajęć i zaliczenia treści omawainych na wykładach7
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie ustne
S-2Ocena formująca: zaliczenia pisemne
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_25_W01
Student omawia wybrane substancje chemiczne (dodawane celowo i stanowiące jej zanieczyszczenie), ich źródła oraz potencjalną szkodliwość dla zdrowia zwierząt.
Kn_2A_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_25_U01
Student posiada umiejętność oceny pobrania określonych substancji chemicznych celowo dodawanych w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenia karmy oraz interpretacji uzyskanych wyników.
Kn_2A_U03, Kn_2A_U04C-1, C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_25_K01
Student rozumie potrzebę i celowość ustawicznego kształcenia i rozwijania własnych umiejętności zawodowych
Kn_2A_K02C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_25_W01
Student omawia wybrane substancje chemiczne (dodawane celowo i stanowiące jej zanieczyszczenie), ich źródła oraz potencjalną szkodliwość dla zdrowia zwierząt.
2,0
3,0Student omawia ważniejsze substancje chemiczne obecne w surowcach i karmach dla psów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_25_U01
Student posiada umiejętność oceny pobrania określonych substancji chemicznych celowo dodawanych w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenia karmy oraz interpretacji uzyskanych wyników.
2,0
3,0Student wykazuje umiejętność analizy danych i interpretacji wyników.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_25_K01
Student rozumie potrzebę i celowość ustawicznego kształcenia i rozwijania własnych umiejętności zawodowych
2,0
3,0Student w słabym stopniu rozumie potrzebę i celowość ustawicznego kształcenia i rozwijania własnych umiejętności zawodowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Seńczuk W. (red.), Toksykologia współczesna, Warszawa, PZWL, 2006
  2. Barski D, Spodniewska A., Toksykologia weterynaryjna - wybrane zagadnienia, UWM, Olsztyn, 2014

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ocena pobrania z dietą wybranych substancji chemicznych dodawanych celowo do karmy lub stanowiacych jej zanieczyszczenie.2
T-L-2Analiza wpływu procesów technologicznych na obecność i zawartość wybranych zanieczyszczeń chemicznych.1
T-L-3Ocena wpływ wybranych substancji chemicznych na zdrowie zwierząt (działanie rakotwórcze, wpływ na długość życia i przeżywalność, płodność i zdolność rozrodczą itp.).1
4

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Substancje chemiczne stanowiące zanieczyszczenie karm dla psów. Źródła zanieczyszczenia.2
T-W-2Pozostałości biocydów i pierwiastków toksycznych w karmach i surowcach – regulacje prawne.2
T-W-3Substancje pochodzenia przemysłowego w karmie i surowcach do produkcji karm – regulacje prawne. Rodzaje substancji chemicznych migrujących z opakowań do karmy i ich potencjalny wpływ na zdrowie zwierząt.1
T-W-4Obecność cezu 137 (137Cs) w surowcach do produkcji karm.1
T-W-5Dostępność biologiczna wybranych zanieczyszczeń chemicznych.1
T-W-6Rodzaje substancji dodawanych celowo w procesie produkcyjnym karm i ich charakterystyka toksykologiczna.1
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1przygotowanie się do zajęć i zaliczenia treści omawainych na wykładach4
A-L-2uczestnictwo w zajęciach11
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2przygotowanie się do zajęć i zaliczenia treści omawainych na wykładach7
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_25_W01Student omawia wybrane substancje chemiczne (dodawane celowo i stanowiące jej zanieczyszczenie), ich źródła oraz potencjalną szkodliwość dla zdrowia zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_W05Ma pogłębioną wiedzę w zakresie znajomości składu chemicznego, substancji czynnych, antyodżywczych i szkodliwych zawartych w surowcach stosowanych w żywieniu psów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z ważniejszymi substancjami chemicznymi celowo dodawanymi w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenie karmy, ich źródłami oraz ich charakterystyką toksykologiczną
Treści programoweT-W-1Substancje chemiczne stanowiące zanieczyszczenie karm dla psów. Źródła zanieczyszczenia.
T-W-2Pozostałości biocydów i pierwiastków toksycznych w karmach i surowcach – regulacje prawne.
T-W-3Substancje pochodzenia przemysłowego w karmie i surowcach do produkcji karm – regulacje prawne. Rodzaje substancji chemicznych migrujących z opakowań do karmy i ich potencjalny wpływ na zdrowie zwierząt.
T-W-4Obecność cezu 137 (137Cs) w surowcach do produkcji karm.
T-W-5Dostępność biologiczna wybranych zanieczyszczeń chemicznych.
T-W-6Rodzaje substancji dodawanych celowo w procesie produkcyjnym karm i ich charakterystyka toksykologiczna.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenia pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student omawia ważniejsze substancje chemiczne obecne w surowcach i karmach dla psów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_25_U01Student posiada umiejętność oceny pobrania określonych substancji chemicznych celowo dodawanych w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenia karmy oraz interpretacji uzyskanych wyników.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_U03Samodzielnie planuje i przeprowadza eksperymenty/pomiary z zastosowaniem właściwych technik i narzędzi badawczych; interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski
Kn_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z ważniejszymi substancjami chemicznymi celowo dodawanymi w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenie karmy, ich źródłami oraz ich charakterystyką toksykologiczną
C-2zapoznanie studentów z metodami oceny wielkości pobrania określonych substancji chemicznych celowo dodawanych w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenia karmy
Treści programoweT-L-1Ocena pobrania z dietą wybranych substancji chemicznych dodawanych celowo do karmy lub stanowiacych jej zanieczyszczenie.
T-L-2Analiza wpływu procesów technologicznych na obecność i zawartość wybranych zanieczyszczeń chemicznych.
T-L-3Ocena wpływ wybranych substancji chemicznych na zdrowie zwierząt (działanie rakotwórcze, wpływ na długość życia i przeżywalność, płodność i zdolność rozrodczą itp.).
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenia pisemne
S-1Ocena formująca: zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje umiejętność analizy danych i interpretacji wyników.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_25_K01Student rozumie potrzebę i celowość ustawicznego kształcenia i rozwijania własnych umiejętności zawodowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_K02Rozumie potrzebę ustawicznego kształcenia w zakresie wiedzy ogólnej i kierunkowej w celu rozwijania dorobku zawodowego
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z ważniejszymi substancjami chemicznymi celowo dodawanymi w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenie karmy, ich źródłami oraz ich charakterystyką toksykologiczną
C-2zapoznanie studentów z metodami oceny wielkości pobrania określonych substancji chemicznych celowo dodawanych w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenia karmy
Treści programoweT-W-1Substancje chemiczne stanowiące zanieczyszczenie karm dla psów. Źródła zanieczyszczenia.
T-W-2Pozostałości biocydów i pierwiastków toksycznych w karmach i surowcach – regulacje prawne.
T-W-3Substancje pochodzenia przemysłowego w karmie i surowcach do produkcji karm – regulacje prawne. Rodzaje substancji chemicznych migrujących z opakowań do karmy i ich potencjalny wpływ na zdrowie zwierząt.
T-W-4Obecność cezu 137 (137Cs) w surowcach do produkcji karm.
T-W-5Dostępność biologiczna wybranych zanieczyszczeń chemicznych.
T-W-6Rodzaje substancji dodawanych celowo w procesie produkcyjnym karm i ich charakterystyka toksykologiczna.
T-L-1Ocena pobrania z dietą wybranych substancji chemicznych dodawanych celowo do karmy lub stanowiacych jej zanieczyszczenie.
T-L-2Analiza wpływu procesów technologicznych na obecność i zawartość wybranych zanieczyszczeń chemicznych.
T-L-3Ocena wpływ wybranych substancji chemicznych na zdrowie zwierząt (działanie rakotwórcze, wpływ na długość życia i przeżywalność, płodność i zdolność rozrodczą itp.).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w słabym stopniu rozumie potrzebę i celowość ustawicznego kształcenia i rozwijania własnych umiejętności zawodowych.
3,5
4,0
4,5
5,0