Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N2)

Sylabus przedmiotu Dieta BARF i jej modyfikacje:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Dieta BARF i jej modyfikacje
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 14 1,50,50zaliczenie
wykładyW2 14 1,50,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowe zagadnienia z biochemii, fizjologii i żywienia zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami diety naturalnej surowej
C-2zapoznanie studentów z ustalaniem planów żywieniowych na diecie surowej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET1
T-L-2Dobór surowców w RAW DIET oraz ich wzajemne proporcje1
T-L-3Bilansowanie RAW DIET1
T-L-4Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u szczeniąt2
T-L-5Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u dorosłych psów2
T-L-6Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów starszych2
T-L-7Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów z otyłość/niedowaga2
T-L-8Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów w okresie leczenia i rekonwalescencji1
T-L-9Modyfikowanie RAW DIET w wybranych schorzeniach1
T-L-10Ocena zbilansowania żywienia typu RAW DIET. Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych1
14
wykłady
T-W-1BARF – moda czy powrót do natury? Przystosowanie do określonego typu żywienia.1
T-W-2Charakterystyka modyfikacji diety BARF (RMB- Raw Meat Bones, PMR-Prey Model Raw, WP-Whole Prey, FP-Franken Prey). Zalety i wady modyfikacji diety BARF2
T-W-3Zasady diety BARF. Składniki naturalnej diety psa2
T-W-4Główna składowa jadłospisu BARF - mięso1
T-W-5Zmiany poubojowe w mięsie przeżuwaczy1
T-W-6Zmiany poubojowe w mięsie wieprzowym1
T-W-7Zmiany poubojowe w mięsie drobiu gzebiącego i wodnego1
T-W-8Dieta BARF - podroby i inne odpady pochodzenia zwierzęcego2
T-W-9Dieta naturalna surowa - RAW DIET1
T-W-10Dieta BARF a zagrożenia. Kontrola weterynaryjna. Zaliczenie wykładów2
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach14
A-L-2przygotowanie się do zajęć praktycznych28
A-L-3sprawdzian pisemny2
44
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2przygotowanie się do zajęć i do zaliczenia przedmiotu28
A-W-3sprawdzian pisemny2
44

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3zajęcia praktyczne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: średnia arytmetyczna z ocen ze sprawdzianu i wykonanych zadań
S-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-3Ocena formująca: odpowiedź ustna

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_22_W01
student zna zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
Kn_2A_W02, Kn_2A_W05, Kn_2A_W06C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_22_U01
student ustala plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
Kn_2A_U03, Kn_2A_U04C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10M-2, M-3S-2, S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_22_K01
student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
Kn_2A_K03C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10M-1, M-2, M-3S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_22_W01
student zna zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
2,0
3,0student w dostatecznym stopniu opisuje zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_22_U01
student ustala plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi opracować plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_22_K01
student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
2,0
3,0student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Ceregrzyn M. , Lechowski R., Barszczewska B., Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii, Edra Urban & Partner, 2013
  2. Lewandowski L., Lewicka M., Janowicz P., Zarys dietetyki weterynaryjnej, AWR, Wrocław, 2000
  3. Sekuła I., W zgodzie z naturą> Biologicznie odpowiednia surowa dieta psa bez tajemnic, Wydawnictwo Dolna 30, warszawa

Literatura dodatkowa

  1. Królak A., Zdrowo smacznie naturalnie. Prawidłowe żywienie psa, Wydawnictwo Poligraf, Brzezina Łąka, 2016

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET1
T-L-2Dobór surowców w RAW DIET oraz ich wzajemne proporcje1
T-L-3Bilansowanie RAW DIET1
T-L-4Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u szczeniąt2
T-L-5Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u dorosłych psów2
T-L-6Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów starszych2
T-L-7Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów z otyłość/niedowaga2
T-L-8Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów w okresie leczenia i rekonwalescencji1
T-L-9Modyfikowanie RAW DIET w wybranych schorzeniach1
T-L-10Ocena zbilansowania żywienia typu RAW DIET. Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych1
14

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1BARF – moda czy powrót do natury? Przystosowanie do określonego typu żywienia.1
T-W-2Charakterystyka modyfikacji diety BARF (RMB- Raw Meat Bones, PMR-Prey Model Raw, WP-Whole Prey, FP-Franken Prey). Zalety i wady modyfikacji diety BARF2
T-W-3Zasady diety BARF. Składniki naturalnej diety psa2
T-W-4Główna składowa jadłospisu BARF - mięso1
T-W-5Zmiany poubojowe w mięsie przeżuwaczy1
T-W-6Zmiany poubojowe w mięsie wieprzowym1
T-W-7Zmiany poubojowe w mięsie drobiu gzebiącego i wodnego1
T-W-8Dieta BARF - podroby i inne odpady pochodzenia zwierzęcego2
T-W-9Dieta naturalna surowa - RAW DIET1
T-W-10Dieta BARF a zagrożenia. Kontrola weterynaryjna. Zaliczenie wykładów2
14

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach14
A-L-2przygotowanie się do zajęć praktycznych28
A-L-3sprawdzian pisemny2
44
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2przygotowanie się do zajęć i do zaliczenia przedmiotu28
A-W-3sprawdzian pisemny2
44
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_22_W01student zna zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_W02Zna zasady bezpiecznej pracy w laboratorium i podczas pracy ze zwierzętami
Kn_2A_W05Ma pogłębioną wiedzę w zakresie znajomości składu chemicznego, substancji czynnych, antyodżywczych i szkodliwych zawartych w surowcach stosowanych w żywieniu psów
Kn_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę z zakresu zasad i technik żywienia psów oraz metod produkcji karm
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami diety naturalnej surowej
Treści programoweT-W-1BARF – moda czy powrót do natury? Przystosowanie do określonego typu żywienia.
T-W-2Charakterystyka modyfikacji diety BARF (RMB- Raw Meat Bones, PMR-Prey Model Raw, WP-Whole Prey, FP-Franken Prey). Zalety i wady modyfikacji diety BARF
T-W-3Zasady diety BARF. Składniki naturalnej diety psa
T-W-4Główna składowa jadłospisu BARF - mięso
T-W-5Zmiany poubojowe w mięsie przeżuwaczy
T-W-6Zmiany poubojowe w mięsie wieprzowym
T-W-7Zmiany poubojowe w mięsie drobiu gzebiącego i wodnego
T-W-8Dieta BARF - podroby i inne odpady pochodzenia zwierzęcego
T-W-9Dieta naturalna surowa - RAW DIET
T-W-10Dieta BARF a zagrożenia. Kontrola weterynaryjna. Zaliczenie wykładów
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w dostatecznym stopniu opisuje zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_22_U01student ustala plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_U03Samodzielnie planuje i przeprowadza eksperymenty/pomiary z zastosowaniem właściwych technik i narzędzi badawczych; interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski
Kn_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów z ustalaniem planów żywieniowych na diecie surowej
Treści programoweT-L-1Zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
T-L-2Dobór surowców w RAW DIET oraz ich wzajemne proporcje
T-L-3Bilansowanie RAW DIET
T-L-4Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u szczeniąt
T-L-5Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u dorosłych psów
T-L-6Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów starszych
T-L-7Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów z otyłość/niedowaga
T-L-8Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów w okresie leczenia i rekonwalescencji
T-L-9Modyfikowanie RAW DIET w wybranych schorzeniach
T-L-10Ocena zbilansowania żywienia typu RAW DIET. Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
Metody nauczaniaM-2dyskusja
M-3zajęcia praktyczne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena podsumowująca: średnia arytmetyczna z ocen ze sprawdzianu i wykonanych zadań
S-3Ocena formująca: odpowiedź ustna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi opracować plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_22_K01student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_K03Rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami diety naturalnej surowej
C-2zapoznanie studentów z ustalaniem planów żywieniowych na diecie surowej
Treści programoweT-W-1BARF – moda czy powrót do natury? Przystosowanie do określonego typu żywienia.
T-W-2Charakterystyka modyfikacji diety BARF (RMB- Raw Meat Bones, PMR-Prey Model Raw, WP-Whole Prey, FP-Franken Prey). Zalety i wady modyfikacji diety BARF
T-W-3Zasady diety BARF. Składniki naturalnej diety psa
T-W-4Główna składowa jadłospisu BARF - mięso
T-W-5Zmiany poubojowe w mięsie przeżuwaczy
T-W-6Zmiany poubojowe w mięsie wieprzowym
T-W-7Zmiany poubojowe w mięsie drobiu gzebiącego i wodnego
T-W-8Dieta BARF - podroby i inne odpady pochodzenia zwierzęcego
T-W-9Dieta naturalna surowa - RAW DIET
T-W-10Dieta BARF a zagrożenia. Kontrola weterynaryjna. Zaliczenie wykładów
T-L-1Zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
T-L-2Dobór surowców w RAW DIET oraz ich wzajemne proporcje
T-L-3Bilansowanie RAW DIET
T-L-4Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u szczeniąt
T-L-5Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u dorosłych psów
T-L-6Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów starszych
T-L-7Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów z otyłość/niedowaga
T-L-8Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów w okresie leczenia i rekonwalescencji
T-L-9Modyfikowanie RAW DIET w wybranych schorzeniach
T-L-10Ocena zbilansowania żywienia typu RAW DIET. Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3zajęcia praktyczne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: odpowiedź ustna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
3,5
4,0
4,5
5,0