Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)

Sylabus przedmiotu Risks resulting from the use of GMOs:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Risks resulting from the use of GMOs
Specjalność Biotechnology in animal production and environmental protection
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marcelina Krupa-Małkiewicz <Marcelina.Krupa-Malkiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,50,41zaliczenie
wykładyW2 15 1,50,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość genetyki, hodowli roślin, podstaw inżynierii genetycznej oraz podstaw biotechnologii roślin

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem zajęć jest zapoznanie studentów z zagrożeniami, jakie niesie ze sobą użytkowanie GMO w tym możliwości zanieczyszczenia środowiska (transfer genów)
C-2Omówiony zostanie wpływ presji selekcyjnej na organizmy żywe i możliwość ich uodpornienia na pestycydy
C-3Zapoznanie z etycznymi i prawnymi aspektami uwalniania organizmów modyfikowanych genetycznie do środowiska

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zasady uwalniania GMO do środowiska. Obowiązujące i proponowane prawodawstwo w Polsce i innych krajach4
T-A-2Zasady identyfikowania oraz identyfikowanie elementów konstruktów genowych lub genów docelowych w roślinach uprawnych oraz wybranych produktach żywnościowych – zajęcia demonstracyjne.8
T-A-3Prawne, ekonomiczne oraz ekologiczne skutki koegzystencji. Rozwiązania prawne na przykładzie wybranych krajów UE.3
15
wykłady
T-W-1Metody oceny ryzyka roślinnych produktów GM w UE2
T-W-2Potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka będące efektem stosowania toksyny BT oraz genów odporności na glifosat i glufosynat2
T-W-3Zagrożenia wynikające z użytkowania GMO oraz możliwości zanieczyszczenia środowiska poprzez transfer genów.2
T-W-4Zagrożenia mogące wynikać z wykorzystywania żywności wyprodukowanej z GMO jak i dodatkiem GMO. Produkty żywnościowe z roślin transgenicznych na rynku krajowych i UE2
T-W-5Aspekty prawne, społeczne i gospodarcze w świetle powstawania możliwych zagrożeń wynikających w uprawy roślin GM.2
T-W-6Instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo i certyfikację żywności GM.1
T-W-7Identyfikacja GMO. Identyfikowanie konstruktów genowych jak i wybranych elementów konstruktów genowych z zastosowaniem techniki PCR. Inne metody wykorzystywane do identyfikacji GMO.4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie prezentacji multimedialnej16
A-A-3Konsultacje indywidualne8
A-A-4Omówienie wyników, zaliczenie przedmiotu6
45
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje indywidualne5
A-W-3zaliczenie materiału i omówienie wyników5
A-W-4Samodzielne powtórzenie materiału15
A-W-5Przygotowanie do dyskusji5
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3prezentacja multimedialna
M-4dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena przygotowanej prezentacji
S-3Ocena formująca: ocena aktywności podczas zajęć

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BTap_2A_BTZ-A-O3.2_W01
uzyskanie wiedzy na temat celów i metod tworzenia organizmów modyfikowanych genetycznie
BTap_2A_W02, BTap_2A_W07, BTap_2A_W14C-1T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-A-1M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BTZ-A-O3.2_U01
Umie formułować i przedstawiać poparte wszechstronną wiedzą, samodzielne sądy na temat celowości skutków płynących z tworzenia i wykorzystania w praktyce GMO
BTap_2A_U04, BTap_2A_U08C-2, C-3T-A-2, T-A-1, T-A-3, T-W-2, T-W-3M-2, M-3, M-4S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BTZ-A-O3.2_K01
Ma świadomość wszechstronnych skutków tworzenia oraz wykorzystania GMO i wyraża swoje oceny na ten temat
BTap_2A_K02, BTap_2A_K03C-2, C-1T-A-2, T-A-1, T-A-3, T-W-3M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BTap_2A_BTZ-A-O3.2_W01
uzyskanie wiedzy na temat celów i metod tworzenia organizmów modyfikowanych genetycznie
2,0
3,0w stopniu dostatecznym student opanowal wiedzę na temat celów i metod tworzenia GMO
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BTZ-A-O3.2_U01
Umie formułować i przedstawiać poparte wszechstronną wiedzą, samodzielne sądy na temat celowości skutków płynących z tworzenia i wykorzystania w praktyce GMO
2,0Student nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy, nie operuje wiedzą kontekstową
3,0Student nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów zleconego zadania, nie operuje wiedzą kontekstową
3,5Student potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconego zadania
4,0Student potrafi zidentyfikować i samodzielnie radzi sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconego zadania
4,5Student potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzi sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania własnego przedsięwzięcia
5,0Student samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem przygotowania własnego przedsięwzięcia

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BTZ-A-O3.2_K01
Ma świadomość wszechstronnych skutków tworzenia oraz wykorzystania GMO i wyraża swoje oceny na ten temat
2,0student unika podejmowania działań, nie wykazuje inicjatywy, wykazuje postawę nieprzychylną wobec wszelkich poczynań prowadzącego
3,0student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawę neutralną (obojętną) wobec poleceń prowadzącego.
3,5student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Adaptuje się jednak do sytuacji dydaktycznych zaaranżowanych przez nauczyciela. Wykazuje postawę umiarkowanie przychylną wobec poczynań prowadzącego
4,0student dostosowuje się do sytuacji dydaktycznej, w jakiej się znalazł. Podejmuje działania z własnej woli, ale nie angażuje się spontanicznie
4,5student nie tylko dostosowuje się do sytuacji dydaktycznej, w jakiej się znalazł, ale i organizuje ją wykazując przy tym przychylną postawę wobec poczynań prowadzącego
5,0student samorzutnie rozpoczyna działania, kierując się przy tym pozytywną postawą wobec poczynań prowadzącego

Literatura podstawowa

  1. Ministerstwo Środowiska, Organizmy modyfikowane genetycznie, http://gmo.ekoportal.pl/, Warszawa, 2012
  2. P. Węgleński (red.), Genetyka molekularna, PWN, Warszawa, 2006, wydanie 6 zmienione
  3. Gajewski W., Węgleński P, Inżynieria genetyczna, PWN, Warszawa, 2011, kilka wydań
  4. Allison L. A., Podstawy biologii molekularnej, WUW, Warszawa, 2007
  5. Jendrośka J. i Jerzmański J. (red.), Prawo ochrony środowiska dla praktyków, Verlag Dashofer, Warszawa, 2011, wydawnictwo ciągłe, aktualizowane kwartalnie

Literatura dodatkowa

  1. Newell John tłum. z ang. A. Bartoszek-Pączkowska, W roli stwórcy? Dokąd zmierza inżynieria genetyczna, WTN, Warsyawa, 1997

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zasady uwalniania GMO do środowiska. Obowiązujące i proponowane prawodawstwo w Polsce i innych krajach4
T-A-2Zasady identyfikowania oraz identyfikowanie elementów konstruktów genowych lub genów docelowych w roślinach uprawnych oraz wybranych produktach żywnościowych – zajęcia demonstracyjne.8
T-A-3Prawne, ekonomiczne oraz ekologiczne skutki koegzystencji. Rozwiązania prawne na przykładzie wybranych krajów UE.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Metody oceny ryzyka roślinnych produktów GM w UE2
T-W-2Potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka będące efektem stosowania toksyny BT oraz genów odporności na glifosat i glufosynat2
T-W-3Zagrożenia wynikające z użytkowania GMO oraz możliwości zanieczyszczenia środowiska poprzez transfer genów.2
T-W-4Zagrożenia mogące wynikać z wykorzystywania żywności wyprodukowanej z GMO jak i dodatkiem GMO. Produkty żywnościowe z roślin transgenicznych na rynku krajowych i UE2
T-W-5Aspekty prawne, społeczne i gospodarcze w świetle powstawania możliwych zagrożeń wynikających w uprawy roślin GM.2
T-W-6Instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo i certyfikację żywności GM.1
T-W-7Identyfikacja GMO. Identyfikowanie konstruktów genowych jak i wybranych elementów konstruktów genowych z zastosowaniem techniki PCR. Inne metody wykorzystywane do identyfikacji GMO.4
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie prezentacji multimedialnej16
A-A-3Konsultacje indywidualne8
A-A-4Omówienie wyników, zaliczenie przedmiotu6
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje indywidualne5
A-W-3zaliczenie materiału i omówienie wyników5
A-W-4Samodzielne powtórzenie materiału15
A-W-5Przygotowanie do dyskusji5
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBTap_2A_BTZ-A-O3.2_W01uzyskanie wiedzy na temat celów i metod tworzenia organizmów modyfikowanych genetycznie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBTap_2A_W02posiada pogłębioną wiedzę w zakresie aspektów ekonomicznych, prawnych i humanistycznych w biotechnologii
BTap_2A_W07wykazuje pogłębioną wiedzę na temat budowy, funkcji oraz analizy komputerowej genów i genomów, metod dziedziczenia, jak również wpływu czynników genetycznych na kształtowanie środowiska
BTap_2A_W14ma wzbogaconą wiedzę na temat modyfikacji genetycznych oraz ich znaczenia dla człowieka i środowiska przyrodniczego
Cel przedmiotuC-1Celem zajęć jest zapoznanie studentów z zagrożeniami, jakie niesie ze sobą użytkowanie GMO w tym możliwości zanieczyszczenia środowiska (transfer genów)
Treści programoweT-W-2Potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka będące efektem stosowania toksyny BT oraz genów odporności na glifosat i glufosynat
T-W-3Zagrożenia wynikające z użytkowania GMO oraz możliwości zanieczyszczenia środowiska poprzez transfer genów.
T-W-1Metody oceny ryzyka roślinnych produktów GM w UE
T-A-1Zasady uwalniania GMO do środowiska. Obowiązujące i proponowane prawodawstwo w Polsce i innych krajach
Metody nauczaniaM-3prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0w stopniu dostatecznym student opanowal wiedzę na temat celów i metod tworzenia GMO
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BTZ-A-O3.2_U01Umie formułować i przedstawiać poparte wszechstronną wiedzą, samodzielne sądy na temat celowości skutków płynących z tworzenia i wykorzystania w praktyce GMO
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBTap_2A_U04analizuje czynniki wpływające na produkcję, jakość i bezpieczeństwo żywności; analizuje czynniki wpływające na środowisko przyrodnicze; szacuje skutki tworzenia, stosowania i uwalniania GMO do środowiska; określa wpływ i znaczenie biotechnologii w ochronie środowiska naturalnego i bioróżnorodności
BTap_2A_U08dobiera i stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze wykorzystywane w biotechnologii
Cel przedmiotuC-2Omówiony zostanie wpływ presji selekcyjnej na organizmy żywe i możliwość ich uodpornienia na pestycydy
C-3Zapoznanie z etycznymi i prawnymi aspektami uwalniania organizmów modyfikowanych genetycznie do środowiska
Treści programoweT-A-2Zasady identyfikowania oraz identyfikowanie elementów konstruktów genowych lub genów docelowych w roślinach uprawnych oraz wybranych produktach żywnościowych – zajęcia demonstracyjne.
T-A-1Zasady uwalniania GMO do środowiska. Obowiązujące i proponowane prawodawstwo w Polsce i innych krajach
T-A-3Prawne, ekonomiczne oraz ekologiczne skutki koegzystencji. Rozwiązania prawne na przykładzie wybranych krajów UE.
T-W-2Potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka będące efektem stosowania toksyny BT oraz genów odporności na glifosat i glufosynat
T-W-3Zagrożenia wynikające z użytkowania GMO oraz możliwości zanieczyszczenia środowiska poprzez transfer genów.
Metody nauczaniaM-2Wykład problemowy
M-3prezentacja multimedialna
M-4dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena przygotowanej prezentacji
S-3Ocena formująca: ocena aktywności podczas zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy, nie operuje wiedzą kontekstową
3,0Student nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów zleconego zadania, nie operuje wiedzą kontekstową
3,5Student potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconego zadania
4,0Student potrafi zidentyfikować i samodzielnie radzi sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconego zadania
4,5Student potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzi sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania własnego przedsięwzięcia
5,0Student samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem przygotowania własnego przedsięwzięcia
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BTZ-A-O3.2_K01Ma świadomość wszechstronnych skutków tworzenia oraz wykorzystania GMO i wyraża swoje oceny na ten temat
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBTap_2A_K02wykazuje zrozumienie procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w różnych obszarach działalności człowieka; interpretuje i opisuje te procesy wykorzystując podejście naukowe
BTap_2A_K03ma świadomość wpływu biotechnologii na kształtowanie i stan środowiska naturalnego oraz zdrowie człowieka
Cel przedmiotuC-2Omówiony zostanie wpływ presji selekcyjnej na organizmy żywe i możliwość ich uodpornienia na pestycydy
C-1Celem zajęć jest zapoznanie studentów z zagrożeniami, jakie niesie ze sobą użytkowanie GMO w tym możliwości zanieczyszczenia środowiska (transfer genów)
Treści programoweT-A-2Zasady identyfikowania oraz identyfikowanie elementów konstruktów genowych lub genów docelowych w roślinach uprawnych oraz wybranych produktach żywnościowych – zajęcia demonstracyjne.
T-A-1Zasady uwalniania GMO do środowiska. Obowiązujące i proponowane prawodawstwo w Polsce i innych krajach
T-A-3Prawne, ekonomiczne oraz ekologiczne skutki koegzystencji. Rozwiązania prawne na przykładzie wybranych krajów UE.
T-W-3Zagrożenia wynikające z użytkowania GMO oraz możliwości zanieczyszczenia środowiska poprzez transfer genów.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3prezentacja multimedialna
M-4dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena przygotowanej prezentacji
S-3Ocena formująca: ocena aktywności podczas zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student unika podejmowania działań, nie wykazuje inicjatywy, wykazuje postawę nieprzychylną wobec wszelkich poczynań prowadzącego
3,0student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawę neutralną (obojętną) wobec poleceń prowadzącego.
3,5student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Adaptuje się jednak do sytuacji dydaktycznych zaaranżowanych przez nauczyciela. Wykazuje postawę umiarkowanie przychylną wobec poczynań prowadzącego
4,0student dostosowuje się do sytuacji dydaktycznej, w jakiej się znalazł. Podejmuje działania z własnej woli, ale nie angażuje się spontanicznie
4,5student nie tylko dostosowuje się do sytuacji dydaktycznej, w jakiej się znalazł, ale i organizuje ją wykazując przy tym przychylną postawę wobec poczynań prowadzącego
5,0student samorzutnie rozpoczyna działania, kierując się przy tym pozytywną postawą wobec poczynań prowadzącego