Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)

Sylabus przedmiotu Cosmetic formulation:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot Cosmetic formulation
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Chemicznej Organicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Paula Ossowicz-Rupniewska <Paula.Ossowicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Paula Ossowicz-Rupniewska <Paula.Ossowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1organic chemistry
W-2inorganic chemistry

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student has knowledge of typical group of cosmetic raw materials - their chemical structure, the most important properties and functions in cosmetics.
C-2Student can recognize relationship between structure and properties and applications of raw materials.
C-3Student can name and describe steps in the production of cosmetics.
C-4Student can prepare different cosmetic formulations (solutions, emulsions, gels, suspensions), using the knowledge of raw materials and their impact on the physicochemical form of the cosmetic and its application.
C-5Student can assess and control the quality of the cosmetic formulation.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Shampoos and liquids soaps formulation quantity analysis of the anionic surfactant.5
T-L-2Formulation of lotions – micellar lotion, tonic, hair lotion.5
T-L-3Formulation of emulsions – lotions and creams. Choice of the emulsifier.5
T-L-4Gels in cosmetics and personal care products.5
T-L-5Toilet and metallic soaps – Obtaining and characteristic.5
T-L-6Fats and oils in cosmetics - analysis in skin care products.5
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1laboratory work30
A-L-2literature study10
A-L-3analysis and interpretation of the results10
A-L-4preparation of the reports10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1laboratory

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: project work
S-2Ocena formująca: continuous assesment

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WTiICh_1-_??_W01
Student will have knowledge of production of different cosmetic formulation, effect of cosmetic ingredients on application and quality of formulation

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WTiICh_1-_??_U01
Student prepares various cosmetic formulations (solutions, emulsions, gels, suspensions) using the knowledge about raw materials and their impact on the physicochemical form of the cosmetic; the student is able to assess and control the quality of the cosmetic formulation; the student uses the rules and requirements set out in the cosmetics law

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WTiICh_1-_??_K01
Student is aware of the importance of legal and health aspects related to the formulation of cosmetic products and the need to expand knowledge in this field

Literatura podstawowa

  1. H. Mollet, A. Grubenmann, Formulation Technology. Emulsions, suspensions, solid forms, Wiley-VCH, Weinheim, 2001
  2. I. D. Morrison, S. Ross, Colloidal dispersions, Suspensions, Emulsions and Foams, Wiley-Interscience, New York, 2002
  3. A. O. Barel, M. Paye, H. I. Maibach (Eds.), Handbook of Cosmetic Science and Technology, Informa Healthcare, 2009, third

Literatura dodatkowa

  1. 2018, http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/cosing/
  2. 2018, http://www.ifraorg.org/
  3. L. D. Rhein, Surfactants in personal care products and decorative cosmetics, CRC Press Taylor&Francis Group, third, 2007

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Shampoos and liquids soaps formulation quantity analysis of the anionic surfactant.5
T-L-2Formulation of lotions – micellar lotion, tonic, hair lotion.5
T-L-3Formulation of emulsions – lotions and creams. Choice of the emulsifier.5
T-L-4Gels in cosmetics and personal care products.5
T-L-5Toilet and metallic soaps – Obtaining and characteristic.5
T-L-6Fats and oils in cosmetics - analysis in skin care products.5
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1laboratory work30
A-L-2literature study10
A-L-3analysis and interpretation of the results10
A-L-4preparation of the reports10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WTiICh_1-_??_W01Student will have knowledge of production of different cosmetic formulation, effect of cosmetic ingredients on application and quality of formulation
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WTiICh_1-_??_U01Student prepares various cosmetic formulations (solutions, emulsions, gels, suspensions) using the knowledge about raw materials and their impact on the physicochemical form of the cosmetic; the student is able to assess and control the quality of the cosmetic formulation; the student uses the rules and requirements set out in the cosmetics law
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WTiICh_1-_??_K01Student is aware of the importance of legal and health aspects related to the formulation of cosmetic products and the need to expand knowledge in this field