Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 15 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 30 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu chemii, biochemii i mikrobiologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami związanymi z wykorzystaniem mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych oraz ich znaczenia w rozwoju nauki i różnych dziedzin przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Mikrobiologiczne kryteria higieny i bezpieczeństwa jakości w procesach biotechnologicznych4
T-L-2Optymalizacja parametrów wydajności procesowej mikroorganizmów2
T-L-3Wykorzystanie modeli prognostycznych w kontroli w procesów biotechnologicznych4
T-L-4Wyznaczenie parametrów technologicznych na przykładzie charakterystyki i aktywnosci metabolicznej drożdży4
T-L-5Metody unieruchamiania mikroorganizmów i ich wpływ na przebieg procesów biotechnologicznych2
T-L-6Wykorzystanie produktów metabolizmu drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych4
T-L-7Mikroorganizmy jako podstawowe źródło związków inhibitujacych4
T-L-8wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologii środowiskowej4
T-L-9Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologicznych2
30
wykłady
T-W-1Biotechnologia- podstawowe pojęcia, podział, zadania i rozwój2
T-W-2Charakterystyka i kryteria doboru mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii2
T-W-3Bioreaktory - klasyfikacja i mozliwości wykorzystania w kontrolowanych procesach hodowli drobnoustrojów3
T-W-4Optymalizzaacja warunków prowadzenia procesów w biotechnologii2
T-W-5Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-6Podstawy technologii wybranych bioproduktów2
T-W-7wybrane zagadniena z biotechnologii srodowiskowej2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2konsultacje z prowadzącym zajęcia15
A-L-3samodzielne przygotowanie do ćwiczeń15
A-L-4przygotowanie sprawozdań z zakończonych bloków tematycznych15
A-L-5przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2samodzielna analiza i studiowanie literatury związanej z treściami przekazanymi na zajęciach15
A-W-3konsultacje z prowadzącym15
A-W-4samodzielne przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Wykłady problemowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe
S-2Ocena formująca: Ocena okresowa postępów osiągnieć studenta na zajęciach laboratoryjnych

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO5-9_W01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy dotyczacej podstaw procesów mikrobiologicznych wykorzystywanych w biotechnologii
ZBJZ_1A_W05, ZBJZ_1A_W07C-1T-L-2, T-L-4, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO5-9_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie umiejętności wykorzystania procesów mikrobiologicznych stosowanych w biotechnologii
ZBJZ_1A_U01, ZBJZ_1A_U05, ZBJZ_1A_U06, ZBJZ_1A_U08C-1T-L-2, T-L-4, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-2M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO5-9_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia roli mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii
ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K03, ZBJZ_1A_K05C-1T-L-2, T-L-4, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO5-9_W01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy dotyczacej podstaw procesów mikrobiologicznych wykorzystywanych w biotechnologii
2,0
3,0Ma podstawowa wiedze na temat podstawowych procesów mikrobiologicznych wykorzystywanych w biotechnologii i możliwości jej wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO5-9_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie umiejętności wykorzystania procesów mikrobiologicznych stosowanych w biotechnologii
2,0
3,0Potrafi w zakresie podstawowym posługiwać się technikami stosowanymi w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO5-9_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia roli mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii
2,0
3,0Potrafi w podstawowym zakresie przedstawić znaczenie procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w różnych gałąziach przemysłu i ich znaczenie dla człowieka i środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa, 2008
  2. Bednarski W., Fiedurka J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2007
  3. Zmysłowska I., Korzekwa K., Drobnoustroje w biotechnologii, WUW-M, Olsztyn, 2011
  4. Chmiel A., Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN, Warszawa, 2006

Literatura dodatkowa

  1. Seidman L.A., Moore C.J., Basic Laboratory Methodos in Biotechnology, Prentice-Hall, Londyn, 2000

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Mikrobiologiczne kryteria higieny i bezpieczeństwa jakości w procesach biotechnologicznych4
T-L-2Optymalizacja parametrów wydajności procesowej mikroorganizmów2
T-L-3Wykorzystanie modeli prognostycznych w kontroli w procesów biotechnologicznych4
T-L-4Wyznaczenie parametrów technologicznych na przykładzie charakterystyki i aktywnosci metabolicznej drożdży4
T-L-5Metody unieruchamiania mikroorganizmów i ich wpływ na przebieg procesów biotechnologicznych2
T-L-6Wykorzystanie produktów metabolizmu drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych4
T-L-7Mikroorganizmy jako podstawowe źródło związków inhibitujacych4
T-L-8wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologii środowiskowej4
T-L-9Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologicznych2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biotechnologia- podstawowe pojęcia, podział, zadania i rozwój2
T-W-2Charakterystyka i kryteria doboru mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii2
T-W-3Bioreaktory - klasyfikacja i mozliwości wykorzystania w kontrolowanych procesach hodowli drobnoustrojów3
T-W-4Optymalizzaacja warunków prowadzenia procesów w biotechnologii2
T-W-5Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-6Podstawy technologii wybranych bioproduktów2
T-W-7wybrane zagadniena z biotechnologii srodowiskowej2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2konsultacje z prowadzącym zajęcia15
A-L-3samodzielne przygotowanie do ćwiczeń15
A-L-4przygotowanie sprawozdań z zakończonych bloków tematycznych15
A-L-5przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2samodzielna analiza i studiowanie literatury związanej z treściami przekazanymi na zajęciach15
A-W-3konsultacje z prowadzącym15
A-W-4samodzielne przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO5-9_W01Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy dotyczacej podstaw procesów mikrobiologicznych wykorzystywanych w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W05Ma wiedzę dotyczącą czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikroorganizmów, parazytów i szkodników) występujących w żywności, nowoczesnych metod ich wykrywania, wpływu tych czynników na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
ZBJZ_1A_W07Ma podstawową wiedzę na temat procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami związanymi z wykorzystaniem mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych oraz ich znaczenia w rozwoju nauki i różnych dziedzin przemysłu
Treści programoweT-L-2Optymalizacja parametrów wydajności procesowej mikroorganizmów
T-L-4Wyznaczenie parametrów technologicznych na przykładzie charakterystyki i aktywnosci metabolicznej drożdży
T-L-6Wykorzystanie produktów metabolizmu drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych
T-L-1Mikrobiologiczne kryteria higieny i bezpieczeństwa jakości w procesach biotechnologicznych
T-L-3Wykorzystanie modeli prognostycznych w kontroli w procesów biotechnologicznych
T-L-5Metody unieruchamiania mikroorganizmów i ich wpływ na przebieg procesów biotechnologicznych
T-L-7Mikroorganizmy jako podstawowe źródło związków inhibitujacych
T-L-8wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologii środowiskowej
T-L-9Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologicznych
T-W-3Bioreaktory - klasyfikacja i mozliwości wykorzystania w kontrolowanych procesach hodowli drobnoustrojów
T-W-4Optymalizzaacja warunków prowadzenia procesów w biotechnologii
T-W-5Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-6Podstawy technologii wybranych bioproduktów
T-W-7wybrane zagadniena z biotechnologii srodowiskowej
T-W-1Biotechnologia- podstawowe pojęcia, podział, zadania i rozwój
T-W-2Charakterystyka i kryteria doboru mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Wykłady problemowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe
S-2Ocena formująca: Ocena okresowa postępów osiągnieć studenta na zajęciach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawowa wiedze na temat podstawowych procesów mikrobiologicznych wykorzystywanych w biotechnologii i możliwości jej wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO5-9_U01Efektem kształcenia jest uzyskanie umiejętności wykorzystania procesów mikrobiologicznych stosowanych w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U01Potrafi wskazać czynniki chemiczne, fizyczne, biologiczne, w tym mikrobiologiczne, występujące w środowisku naturalnym oraz podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności, mające wpływ na jej bezpieczeństwo i jakość
ZBJZ_1A_U05Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych oraz posiada zdolność samodzielnego planowania własnej kariery
ZBJZ_1A_U06Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne składniki żywności, ich przemiany w produktach spożywczych i w organizmie, oraz zbadać i określić zależność pomiędzy tymi składnikami.
ZBJZ_1A_U08Potrafi scharakteryzować zagrożenia dla środowiska powstające przy produkcji żywności oraz zaplanować metody i sposoby zagospodarowania odpadów.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami związanymi z wykorzystaniem mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych oraz ich znaczenia w rozwoju nauki i różnych dziedzin przemysłu
Treści programoweT-L-2Optymalizacja parametrów wydajności procesowej mikroorganizmów
T-L-4Wyznaczenie parametrów technologicznych na przykładzie charakterystyki i aktywnosci metabolicznej drożdży
T-L-6Wykorzystanie produktów metabolizmu drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych
T-L-1Mikrobiologiczne kryteria higieny i bezpieczeństwa jakości w procesach biotechnologicznych
T-L-3Wykorzystanie modeli prognostycznych w kontroli w procesów biotechnologicznych
T-L-5Metody unieruchamiania mikroorganizmów i ich wpływ na przebieg procesów biotechnologicznych
T-L-7Mikroorganizmy jako podstawowe źródło związków inhibitujacych
T-L-8wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologii środowiskowej
T-L-9Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologicznych
T-W-3Bioreaktory - klasyfikacja i mozliwości wykorzystania w kontrolowanych procesach hodowli drobnoustrojów
T-W-4Optymalizzaacja warunków prowadzenia procesów w biotechnologii
T-W-5Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-6Podstawy technologii wybranych bioproduktów
T-W-7wybrane zagadniena z biotechnologii srodowiskowej
T-W-2Charakterystyka i kryteria doboru mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii
Metody nauczaniaM-2Wykłady problemowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe
S-2Ocena formująca: Ocena okresowa postępów osiągnieć studenta na zajęciach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w zakresie podstawowym posługiwać się technikami stosowanymi w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO5-9_K01Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia roli mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
ZBJZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
ZBJZ_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni, a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami związanymi z wykorzystaniem mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych oraz ich znaczenia w rozwoju nauki i różnych dziedzin przemysłu
Treści programoweT-L-2Optymalizacja parametrów wydajności procesowej mikroorganizmów
T-L-4Wyznaczenie parametrów technologicznych na przykładzie charakterystyki i aktywnosci metabolicznej drożdży
T-L-6Wykorzystanie produktów metabolizmu drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych
T-L-1Mikrobiologiczne kryteria higieny i bezpieczeństwa jakości w procesach biotechnologicznych
T-L-3Wykorzystanie modeli prognostycznych w kontroli w procesów biotechnologicznych
T-L-5Metody unieruchamiania mikroorganizmów i ich wpływ na przebieg procesów biotechnologicznych
T-L-7Mikroorganizmy jako podstawowe źródło związków inhibitujacych
T-L-8wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologii środowiskowej
T-L-9Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologicznych
T-W-3Bioreaktory - klasyfikacja i mozliwości wykorzystania w kontrolowanych procesach hodowli drobnoustrojów
T-W-4Optymalizzaacja warunków prowadzenia procesów w biotechnologii
T-W-5Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-6Podstawy technologii wybranych bioproduktów
T-W-7wybrane zagadniena z biotechnologii srodowiskowej
T-W-1Biotechnologia- podstawowe pojęcia, podział, zadania i rozwój
T-W-2Charakterystyka i kryteria doboru mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Wykłady problemowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe
S-2Ocena formująca: Ocena okresowa postępów osiągnieć studenta na zajęciach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w podstawowym zakresie przedstawić znaczenie procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w różnych gałąziach przemysłu i ich znaczenie dla człowieka i środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0