Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Nowoczesne metody utrwalania żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Nowoczesne metody utrwalania żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL1 15 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy fizyki i chemii
W-2Chemia żywności
W-3Mikrobiologia żywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z nowoczesnymi metodami utrwalania żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Termobakteriologia5
T-L-2Plazmowe utrwalanie żywności5
T-L-3Inne fizyczne metody utrwalania żywności5
15
wykłady
T-W-1Utrwalanie termiczne żywności5
T-W-2Radiacyjne utrwalanie żywności5
T-W-3Chemiczne utrwalanie żywności5
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie opracowania podsumowującego15
A-L-3Studiwanie literatury i norm30
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury5
A-W-3Przygotowanie do zalicznie przedmiotu10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład multimedialny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZu_2A_PO12-1_W01
Efektem kstałcenia będzie zdobycie wiedzy dotyczącej nowoczesnych metod utrwalania żywności
C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-L-3, T-L-1, T-L-2M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZu_2A_PO12-1_U01
Student posiada umiejętność analizy nowoczesnych metod utrwalania żywności
C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-L-3, T-L-1, T-L-2M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZu_2A_PO12-1_K01
Student winien udowodnić zdolność stosowania nabytej wiedzy
C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-L-3, T-L-1, T-L-2M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZu_2A_PO12-1_W01
Efektem kstałcenia będzie zdobycie wiedzy dotyczącej nowoczesnych metod utrwalania żywności
2,0
3,0Powinien znać nowoczesne metody utrwalania żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZu_2A_PO12-1_U01
Student posiada umiejętność analizy nowoczesnych metod utrwalania żywności
2,0
3,0Powinien znać nowoczesne metody utrwalania żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZu_2A_PO12-1_K01
Student winien udowodnić zdolność stosowania nabytej wiedzy
2,0
3,0Powinien znać nowoczesne metody utrwalania żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Zenon Ziemba, Podstawy cieplnego utrwalania żywności, WNT, Warszawa, 1980
  2. Libudzisz Z, Kowal K, Żakowska Z., Mikrobiologia techniczna - tom 1 i 2, PWN, Warszawa, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Różni, Przemysł spożywczy, Sigma NOT, Warszawa, 2011, czasopismo

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Termobakteriologia5
T-L-2Plazmowe utrwalanie żywności5
T-L-3Inne fizyczne metody utrwalania żywności5
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Utrwalanie termiczne żywności5
T-W-2Radiacyjne utrwalanie żywności5
T-W-3Chemiczne utrwalanie żywności5
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie opracowania podsumowującego15
A-L-3Studiwanie literatury i norm30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury5
A-W-3Przygotowanie do zalicznie przedmiotu10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZu_2A_PO12-1_W01Efektem kstałcenia będzie zdobycie wiedzy dotyczącej nowoczesnych metod utrwalania żywności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z nowoczesnymi metodami utrwalania żywności
Treści programoweT-W-3Chemiczne utrwalanie żywności
T-W-2Radiacyjne utrwalanie żywności
T-W-1Utrwalanie termiczne żywności
T-L-3Inne fizyczne metody utrwalania żywności
T-L-1Termobakteriologia
T-L-2Plazmowe utrwalanie żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład multimedialny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Powinien znać nowoczesne metody utrwalania żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZu_2A_PO12-1_U01Student posiada umiejętność analizy nowoczesnych metod utrwalania żywności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z nowoczesnymi metodami utrwalania żywności
Treści programoweT-W-3Chemiczne utrwalanie żywności
T-W-2Radiacyjne utrwalanie żywności
T-W-1Utrwalanie termiczne żywności
T-L-3Inne fizyczne metody utrwalania żywności
T-L-1Termobakteriologia
T-L-2Plazmowe utrwalanie żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład multimedialny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Powinien znać nowoczesne metody utrwalania żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZu_2A_PO12-1_K01Student winien udowodnić zdolność stosowania nabytej wiedzy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z nowoczesnymi metodami utrwalania żywności
Treści programoweT-W-3Chemiczne utrwalanie żywności
T-W-2Radiacyjne utrwalanie żywności
T-W-1Utrwalanie termiczne żywności
T-L-3Inne fizyczne metody utrwalania żywności
T-L-1Termobakteriologia
T-L-2Plazmowe utrwalanie żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład multimedialny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Powinien znać nowoczesne metody utrwalania żywności
3,5
4,0
4,5
5,0