Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Sylabus przedmiotu Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego
Specjalność technologia rybna
Jednostka prowadząca Zakład Sozologii Wód
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Nędzarek <Arkadiusz.Nedzarek@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl>, Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 9 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL2 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student posiada podstawową wiedzę z zakresu chemii, technologii przetwórstwa rybnego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu gospdarki odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego jak i zdobycie przez studenta umiejętności identyfikacji i gospodarowania odpadami

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Identyfikacja odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego na podstawie danych z wybranego zakładu2
T-L-2Wskazanie odpowiedniego (optymalnego) sposobu przetworzenia tych odpadów zgodnie z obowiązującymi przepisami3
T-L-3Przygotowanie kompleksowego projektu dotyczącego gospodarowania odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego4
9
wykłady
T-W-1Podstawowe definicje oraz przegląd przepisów prawnych1
T-W-2Rodzaje odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego i ich identyfikacja1
T-W-3Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania - zasada 3U - unikanie, użycie ponowne, recykling, unieszkodliwianie)3
T-W-4Elementy zintegrowanego systemu gospodarki odpadami (selekcja i gromadzenie, transport, magazynowanie porzejściowe, segregacja, recykling, przerób i unieszkodliwianie, ostateczne skałdowanie, charakterystyka stosowanych technologii - kompostowanie, spalarnie, składowiska, metody unieszkodliwiania odpadów niebezpiecznych).4
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Studiowanie literatury przedmiotu6
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia15
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem sprzętu multimedialnego
M-2Ćwiczenia z elementami projektu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Obserwacja ciagła w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Kolokwia sprawdzające
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium końcowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D4tr_W01
Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu.
TZZ_2A_W03C-1T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-3, T-L-2M-1, M-2S-2, S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D4tr_U01
Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakładu przetwórstwa rybnego oraz określić sposób postępowania z obowiązującymi przepisami prawnymi
TZZ_2A_U16, TZZ_2A_U01, TZZ_2A_U02C-1T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-3, T-L-2M-1, M-2S-2, S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D4tr_K01
Ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
TZZ_2A_K03C-1T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-3, T-L-2M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D4tr_W01
Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu.
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D4tr_U01
Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakładu przetwórstwa rybnego oraz określić sposób postępowania z obowiązującymi przepisami prawnymi
2,0
3,0Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakłądu przetórstwa rybnego oraz określoć sposób postępowania z obowiązujacymi przepisami prawnymi
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D4tr_K01
Ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
2,0
3,0Ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jędrczak A., Biologiczne przetwarzanie odpadów, PWN, Warszawa, 2008
  2. Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2005
  3. Hartmann L., Bilogiczne oczyszczanie scieków, Instalator Polski, Warszawa, 1966
  4. Miksch K., Sikora J., Biotechnologia ścieków, PWN, Warszawa, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Identyfikacja odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego na podstawie danych z wybranego zakładu2
T-L-2Wskazanie odpowiedniego (optymalnego) sposobu przetworzenia tych odpadów zgodnie z obowiązującymi przepisami3
T-L-3Przygotowanie kompleksowego projektu dotyczącego gospodarowania odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego4
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe definicje oraz przegląd przepisów prawnych1
T-W-2Rodzaje odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego i ich identyfikacja1
T-W-3Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania - zasada 3U - unikanie, użycie ponowne, recykling, unieszkodliwianie)3
T-W-4Elementy zintegrowanego systemu gospodarki odpadami (selekcja i gromadzenie, transport, magazynowanie porzejściowe, segregacja, recykling, przerób i unieszkodliwianie, ostateczne skałdowanie, charakterystyka stosowanych technologii - kompostowanie, spalarnie, składowiska, metody unieszkodliwiania odpadów niebezpiecznych).4
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Studiowanie literatury przedmiotu6
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_D4tr_W01Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W03Ma pogłębioną wiedzę w zakresie wymagań higienicznych i technologicznych stawianych zakładom spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu gospdarki odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego jak i zdobycie przez studenta umiejętności identyfikacji i gospodarowania odpadami
Treści programoweT-W-4Elementy zintegrowanego systemu gospodarki odpadami (selekcja i gromadzenie, transport, magazynowanie porzejściowe, segregacja, recykling, przerób i unieszkodliwianie, ostateczne skałdowanie, charakterystyka stosowanych technologii - kompostowanie, spalarnie, składowiska, metody unieszkodliwiania odpadów niebezpiecznych).
T-W-1Podstawowe definicje oraz przegląd przepisów prawnych
T-W-2Rodzaje odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego i ich identyfikacja
T-W-3Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania - zasada 3U - unikanie, użycie ponowne, recykling, unieszkodliwianie)
T-L-1Identyfikacja odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego na podstawie danych z wybranego zakładu
T-L-3Przygotowanie kompleksowego projektu dotyczącego gospodarowania odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego
T-L-2Wskazanie odpowiedniego (optymalnego) sposobu przetworzenia tych odpadów zgodnie z obowiązującymi przepisami
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem sprzętu multimedialnego
M-2Ćwiczenia z elementami projektu
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Kolokwia sprawdzające
S-1Ocena formująca: Obserwacja ciagła w trakcie zajęć
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_D4tr_U01Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakładu przetwórstwa rybnego oraz określić sposób postępowania z obowiązującymi przepisami prawnymi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U16Potrafi w sposób logiczny powiązać zależności pomiędzy czynnikami biologicznymi, przetwarzaniem a jakością uzyskanych produktów spożywczych uwzględniając aspekty systemowe i pozatechniczne.
TZZ_2A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZZ_2A_U02Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu gospdarki odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego jak i zdobycie przez studenta umiejętności identyfikacji i gospodarowania odpadami
Treści programoweT-W-4Elementy zintegrowanego systemu gospodarki odpadami (selekcja i gromadzenie, transport, magazynowanie porzejściowe, segregacja, recykling, przerób i unieszkodliwianie, ostateczne skałdowanie, charakterystyka stosowanych technologii - kompostowanie, spalarnie, składowiska, metody unieszkodliwiania odpadów niebezpiecznych).
T-W-1Podstawowe definicje oraz przegląd przepisów prawnych
T-W-2Rodzaje odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego i ich identyfikacja
T-W-3Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania - zasada 3U - unikanie, użycie ponowne, recykling, unieszkodliwianie)
T-L-1Identyfikacja odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego na podstawie danych z wybranego zakładu
T-L-3Przygotowanie kompleksowego projektu dotyczącego gospodarowania odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego
T-L-2Wskazanie odpowiedniego (optymalnego) sposobu przetworzenia tych odpadów zgodnie z obowiązującymi przepisami
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem sprzętu multimedialnego
M-2Ćwiczenia z elementami projektu
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Kolokwia sprawdzające
S-1Ocena formująca: Obserwacja ciagła w trakcie zajęć
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakłądu przetórstwa rybnego oraz określoć sposób postępowania z obowiązujacymi przepisami prawnymi
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_D4tr_K01Ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu gospdarki odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego jak i zdobycie przez studenta umiejętności identyfikacji i gospodarowania odpadami
Treści programoweT-W-4Elementy zintegrowanego systemu gospodarki odpadami (selekcja i gromadzenie, transport, magazynowanie porzejściowe, segregacja, recykling, przerób i unieszkodliwianie, ostateczne skałdowanie, charakterystyka stosowanych technologii - kompostowanie, spalarnie, składowiska, metody unieszkodliwiania odpadów niebezpiecznych).
T-W-1Podstawowe definicje oraz przegląd przepisów prawnych
T-W-2Rodzaje odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego i ich identyfikacja
T-W-3Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania - zasada 3U - unikanie, użycie ponowne, recykling, unieszkodliwianie)
T-L-1Identyfikacja odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego na podstawie danych z wybranego zakładu
T-L-3Przygotowanie kompleksowego projektu dotyczącego gospodarowania odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego
T-L-2Wskazanie odpowiedniego (optymalnego) sposobu przetworzenia tych odpadów zgodnie z obowiązującymi przepisami
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem sprzętu multimedialnego
M-2Ćwiczenia z elementami projektu
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja ciagła w trakcie zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
3,5
4,0
4,5
5,0