Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie

Sylabus przedmiotu Biotechnologia żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia żywności
Specjalność technologia i żywienie
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 9 1,00,50zaliczenie
wykładyW4 18 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium biologii molekularnej1
T-L-2Izolacja DNA2
T-L-3Oczyszczanie DNA1
T-L-4Przygotowanie PCR multipleks2
T-L-5Elektroforeza agarozowa1
T-L-6Przygląd internetowych baz danych2
T-L-7Przygotowywanie starterów i i sprawdzanie produktów reakcji4
13
wykłady
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie2
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie2
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów2
T-W-6Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych2
T-W-7Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-8Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie2
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych15
A-L-3Przygotowanie do kolokwium10
A-L-4Przygotowanie do egzaminu22
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach13
A-W-2Praca własna - studiowanie literatury30
A-W-3Przygotowanie do egzaminu18
61

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tiz_W01
Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
TZZ_1A_W11, TZZ_1A_W06C-1T-W-8, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-1, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tiz_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
TZZ_1A_U06, TZZ_1A_U09C-1T-W-8, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-1, T-W-9, T-L-4M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tiz_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
TZZ_1A_K04C-1T-W-6, T-W-4, T-W-9, T-L-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tiz_W01
Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
2,0
3,0Znajomość podstawowych zagadnień i praktycznych zastosowań biotechnologi w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tiz_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
2,0
3,0ma podstawową umiejętność wykorzystania wiedzy biotechnologicznej w technologii żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tiz_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
2,0
3,0ma podstawową zdolnośc stosowania nabytej wiedzy i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  3. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
  4. Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium biologii molekularnej1
T-L-2Izolacja DNA2
T-L-3Oczyszczanie DNA1
T-L-4Przygotowanie PCR multipleks2
T-L-5Elektroforeza agarozowa1
T-L-6Przygląd internetowych baz danych2
T-L-7Przygotowywanie starterów i i sprawdzanie produktów reakcji4
13

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie2
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie2
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów2
T-W-6Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych2
T-W-7Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-8Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie2
18

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych15
A-L-3Przygotowanie do kolokwium10
A-L-4Przygotowanie do egzaminu22
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach13
A-W-2Praca własna - studiowanie literatury30
A-W-3Przygotowanie do egzaminu18
61
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_1A_D4tiz_W01Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W11Zna podstawy ekologii i ochrony środowiska, oraz skutki antropopresji. Ma wiedzę o procesach zachodzących w środowisku w zależności od jego charakteru oraz wiedzę na temat monitoringu środowiska.
TZZ_1A_W06Posiada podstawową wiedzę na temat drobnoustrojów ich roli i wpływu na jakość zdrowotną żywności oraz ich udziału w procesach technologicznych. Zna związki pomiędzy wyjściową jakością mikrobiologiczną surowca, parametrami procesów technologicznych oraz higieną i jakością mikrobiologiczną produktu. Posiada podstawową wiedzę na temat patogenów występujących w żywności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-8Biodegradacja i bioremediacja
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-6Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Znajomość podstawowych zagadnień i praktycznych zastosowań biotechnologi w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_1A_D4tiz_U01Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U06Posługuje się poprawną nomenklaturą i terminologią chemiczną potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne, potrafi określić wiarygodność analiz. 1,2,8,
TZZ_1A_U09Potrafi posługiwać się terminologią mikrobiologiczną, dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych przy ukierunkowanej analizie mikrobiologicznej żywności, potrafi rozpoznać organizmy pasożytnicze.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-8Biodegradacja i bioremediacja
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-6Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
T-L-4Przygotowanie PCR multipleks
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma podstawową umiejętność wykorzystania wiedzy biotechnologicznej w technologii żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_1A_D4tiz_K01Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego przetwórstwa żywności i żywienia człowieka.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-6Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium biologii molekularnej
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma podstawową zdolnośc stosowania nabytej wiedzy i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0