Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Rybactwo (N2)

Sylabus przedmiotu Zarządzanie i marketing:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rybactwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie i marketing
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Logistyki i Ekonomiki Transportu
Nauczyciel odpowiedzialny Jolanta Sułek <Jolanta.Sulek@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 18 2,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy zarzadzania, mikroekonomia. Podstawowa wiedza z zakresu zarzadzania organizacjami

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student powinien umiec wyjasnic istote działalnosci przedsiebiorstwa, scharakteryzowac formy organizacyjno-prawne przedsiebiorstw, omówic proces zarzadzania przedsiebiorstwem i podstawowe funkcje zarzadzania. Powinien równie¿ umiec scharakteryzowac cele, zadania i działalnosc poszczególnych funkcji biznesowych w przedsiebiorstwie. Student powinien nabyc umiejetnosc systemowego podejscia do zarzadzania przedsiebiorstwem, samodzielnie analizowac działalnosc, zachowania i zwiazki miedzy poszczególnymi jednostkami organizacyjnymi przedsiebiorstwa oraz umiec kierowac mały zespołem roboczym. Student powinien zrozumiec role współdziałania, aktywnosci, kreatywnosci, przedsiebiorczosci wszystkich pracowników w osiaganiu sukcesu gospodarczego przedsiebiorstwa.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Sprawy organizacyjne, wprowadzenie – przypomnienie podstawowych pojęć, wpływ globalizacji i regionalizacji na zarządzanie przedsiębiorstwem5
T-W-2Odpowiedzialność biznesu: społeczna, korporacyjna i prawna1
T-W-3Ekologia w zarządzaniu przedsiębiorstwem4
T-W-4Róznorodność i wielokulturowość w zarządzaniu, różnice kulturowe w zarządzaniu1
T-W-5Modele i style w zarządzaniu, zarządzanie relacjami z interesariuszami i mediami3
T-W-6Etykieta w biznesie2
T-W-7Charakterystyka różnych form zarządzania stosowana w przedsiębiorstwach rybackich. Zalety,wady, dostosowanie do realiów lokalnych. Mozliwości zmiany orientacji i koncepcji zarzadzania w przesiębiorstwach rybackich2
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Przygotowanie do zajeć22
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia końcowego20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład multimedialny, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Sprawdzian piesemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_2A_C11_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma odpowiednią wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane z zarzadzeniem przedsiębiorstwem rybackim. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa rybackiego.
RYB_2A_W03, RYB_2A_W16C-1T-W-7, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_2A_C11_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć, organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji i połowachryb, wdrażać nowe technologie, oraz umie zarządzać małym przedsiębiorstwem
RYB_2A_U12, RYB_2A_U05, RYB_2A_U15, RYB_2A_U10C-1T-W-6, T-W-4M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_2A_C11_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie
RYB_2A_K03, RYB_2A_K04, RYB_2A_K01C-1T-W-2M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_2A_C11_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma odpowiednią wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane z zarzadzeniem przedsiębiorstwem rybackim. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa rybackiego.
2,0Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,0Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,5Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
4,5Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim
5,0Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_2A_C11_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć, organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji i połowachryb, wdrażać nowe technologie, oraz umie zarządzać małym przedsiębiorstwem
2,0Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,0Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,5Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
4,5Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim
5,0Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_2A_C11_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie
2,0Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,0Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,5Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
4,5Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim
5,0Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa.

Literatura podstawowa

  1. Żurek J., Przedsiebiorstwo. Zasady działania, funkcjonowanie i rozwój, Fundacja Rozwoju UG, Gdańsk, 2007
  2. Griffin R.W., Podstawy zarzadzania organizacjami, PWN, Warszawa, 2007
  3. Bień W., Zarzadzanie finansami przedsiebiorstwa, Delfin, Warszawa, 2008
  4. A. K. Kozminski, W. Piotrowski, Zarzadzanie. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa, 2007
  5. Strużycki M, Zarzadzanie przedsiebiorstwem, Delfin, Warszawa, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Czerminski A. Czerska M., Nogalski B., Rutka R., Apanowicz J., Zarzadzanie organizacjami, Dom Organizatora, Toruń, 2001
  2. Bozarth C., Handfield R.B., Wprowadzenie do zarzadzania operacjami i łancuchem dostaw, Helion, Gliwice, 2007

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Sprawy organizacyjne, wprowadzenie – przypomnienie podstawowych pojęć, wpływ globalizacji i regionalizacji na zarządzanie przedsiębiorstwem5
T-W-2Odpowiedzialność biznesu: społeczna, korporacyjna i prawna1
T-W-3Ekologia w zarządzaniu przedsiębiorstwem4
T-W-4Róznorodność i wielokulturowość w zarządzaniu, różnice kulturowe w zarządzaniu1
T-W-5Modele i style w zarządzaniu, zarządzanie relacjami z interesariuszami i mediami3
T-W-6Etykieta w biznesie2
T-W-7Charakterystyka różnych form zarządzania stosowana w przedsiębiorstwach rybackich. Zalety,wady, dostosowanie do realiów lokalnych. Mozliwości zmiany orientacji i koncepcji zarzadzania w przesiębiorstwach rybackich2
18

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Przygotowanie do zajeć22
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia końcowego20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_2A_C11_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma odpowiednią wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane z zarzadzeniem przedsiębiorstwem rybackim. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa rybackiego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_2A_W03Ma pogłębioną wiedzę w zakresie wymagań prawnych i technologicznych stawianych przedsiębiorstwom rybackim (portom, statkom, przedsiębiorstwom połowowym, obiektom akwakultury).
RYB_2A_W16Zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości oraz podstaw rachunkowości.
Cel przedmiotuC-1Student powinien umiec wyjasnic istote działalnosci przedsiebiorstwa, scharakteryzowac formy organizacyjno-prawne przedsiebiorstw, omówic proces zarzadzania przedsiebiorstwem i podstawowe funkcje zarzadzania. Powinien równie¿ umiec scharakteryzowac cele, zadania i działalnosc poszczególnych funkcji biznesowych w przedsiebiorstwie. Student powinien nabyc umiejetnosc systemowego podejscia do zarzadzania przedsiebiorstwem, samodzielnie analizowac działalnosc, zachowania i zwiazki miedzy poszczególnymi jednostkami organizacyjnymi przedsiebiorstwa oraz umiec kierowac mały zespołem roboczym. Student powinien zrozumiec role współdziałania, aktywnosci, kreatywnosci, przedsiebiorczosci wszystkich pracowników w osiaganiu sukcesu gospodarczego przedsiebiorstwa.
Treści programoweT-W-7Charakterystyka różnych form zarządzania stosowana w przedsiębiorstwach rybackich. Zalety,wady, dostosowanie do realiów lokalnych. Mozliwości zmiany orientacji i koncepcji zarzadzania w przesiębiorstwach rybackich
T-W-5Modele i style w zarządzaniu, zarządzanie relacjami z interesariuszami i mediami
Metody nauczaniaM-1Wykład multimedialny, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,0Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,5Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
4,5Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim
5,0Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_2A_C11_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć, organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji i połowachryb, wdrażać nowe technologie, oraz umie zarządzać małym przedsiębiorstwem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_2A_U12Potrafi opracować plan ochrony i eksploatacji zasobów w oparciu o teorię zrównoważonego rybołówstwa.
RYB_2A_U05Ma umiejętność samokształcenia się między innymi w celu podnoszenia kompetencji zawodowych.
RYB_2A_U15Potrafi w sposób logiczny powiązać zależności pomiędzy czynnikami biologicznymi, eksploatacją, produkcją rybacką a jakością środowiska wodnego uwzględniając aspekty systemowe i pozatechniczne.
RYB_2A_U10Potrafi pełnić funkcję ichtiologa jeziorowego, kierownika obiektu akwakultury i kierownika przedsiębiorstwa połowowego.
Cel przedmiotuC-1Student powinien umiec wyjasnic istote działalnosci przedsiebiorstwa, scharakteryzowac formy organizacyjno-prawne przedsiebiorstw, omówic proces zarzadzania przedsiebiorstwem i podstawowe funkcje zarzadzania. Powinien równie¿ umiec scharakteryzowac cele, zadania i działalnosc poszczególnych funkcji biznesowych w przedsiebiorstwie. Student powinien nabyc umiejetnosc systemowego podejscia do zarzadzania przedsiebiorstwem, samodzielnie analizowac działalnosc, zachowania i zwiazki miedzy poszczególnymi jednostkami organizacyjnymi przedsiebiorstwa oraz umiec kierowac mały zespołem roboczym. Student powinien zrozumiec role współdziałania, aktywnosci, kreatywnosci, przedsiebiorczosci wszystkich pracowników w osiaganiu sukcesu gospodarczego przedsiebiorstwa.
Treści programoweT-W-6Etykieta w biznesie
T-W-4Róznorodność i wielokulturowość w zarządzaniu, różnice kulturowe w zarządzaniu
Metody nauczaniaM-1Wykład multimedialny, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Sprawdzian piesemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,0Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,5Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
4,5Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim
5,0Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_2A_C11_K01W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi pełnić rolę lidera.
RYB_2A_K04Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy.
RYB_2A_K01Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy i kreatywny.
Cel przedmiotuC-1Student powinien umiec wyjasnic istote działalnosci przedsiebiorstwa, scharakteryzowac formy organizacyjno-prawne przedsiebiorstw, omówic proces zarzadzania przedsiebiorstwem i podstawowe funkcje zarzadzania. Powinien równie¿ umiec scharakteryzowac cele, zadania i działalnosc poszczególnych funkcji biznesowych w przedsiebiorstwie. Student powinien nabyc umiejetnosc systemowego podejscia do zarzadzania przedsiebiorstwem, samodzielnie analizowac działalnosc, zachowania i zwiazki miedzy poszczególnymi jednostkami organizacyjnymi przedsiebiorstwa oraz umiec kierowac mały zespołem roboczym. Student powinien zrozumiec role współdziałania, aktywnosci, kreatywnosci, przedsiebiorczosci wszystkich pracowników w osiaganiu sukcesu gospodarczego przedsiebiorstwa.
Treści programoweT-W-2Odpowiedzialność biznesu: społeczna, korporacyjna i prawna
Metody nauczaniaM-1Wykład multimedialny, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,0Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,5Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
4,5Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim
5,0Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa.