Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Preparatyka mikrobiologiczna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Preparatyka mikrobiologiczna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 30 3,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

dla tego przedmiotu nie są określone wymagania wstępne

Cele przedmiotu

dla tego przedmiotu nie są określone cele przedmiotu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody mikroskopowe2
T-L-2Podstawowe zasady obowiązujące w preparatyce mikroskopowej2
T-L-3Barwienie drobnoustrojów - podział, metody i zakres wykorzystania2
T-L-4Różnicowanie bakterii - gram (+) i gram (-)2
T-L-5Metody barwienia endospor2
T-L-6Barwienie otoczek2
T-L-7Barwienie drobnoustrojów kwasoopornych i tzw. bakterii MZN2
T-L-8Metoda Neissera w różnicowaniu maczugowców2
T-L-9Preparatyka przyżyciowa - metody i zakres wykorzystania2
T-L-10Bezposrednie liczenie drobnoustrojów żywych i martwych2
T-L-11Mikroskopowe metody wyznaczania poziomu odżywienia mikroorganizmów2
T-L-12Mikroskopowe preparaty niebarwione2
T-L-13Preparaty w kropli wiszacej2
T-L-14Preparaty mikroskopowe do obserwacji w ciemnym polu2
T-L-15Mikrometria2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotownaie do ćwiczeń bierzących18
A-L-3Konsultacje16
A-L-4przygotowanie do zaliczenia części pratycznej i teoretycznej20
A-L-5zaliczenie praktyczne4
A-L-6zalicznie części teoretycznej2
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

dla tego przedmiotu nie są określone metody nauczania ani narzędzia dydaktyczne

Sposoby oceny

dla tego przedmiotu nie są określone sposoby oceny

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody mikroskopowe2
T-L-2Podstawowe zasady obowiązujące w preparatyce mikroskopowej2
T-L-3Barwienie drobnoustrojów - podział, metody i zakres wykorzystania2
T-L-4Różnicowanie bakterii - gram (+) i gram (-)2
T-L-5Metody barwienia endospor2
T-L-6Barwienie otoczek2
T-L-7Barwienie drobnoustrojów kwasoopornych i tzw. bakterii MZN2
T-L-8Metoda Neissera w różnicowaniu maczugowców2
T-L-9Preparatyka przyżyciowa - metody i zakres wykorzystania2
T-L-10Bezposrednie liczenie drobnoustrojów żywych i martwych2
T-L-11Mikroskopowe metody wyznaczania poziomu odżywienia mikroorganizmów2
T-L-12Mikroskopowe preparaty niebarwione2
T-L-13Preparaty w kropli wiszacej2
T-L-14Preparaty mikroskopowe do obserwacji w ciemnym polu2
T-L-15Mikrometria2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotownaie do ćwiczeń bierzących18
A-L-3Konsultacje16
A-L-4przygotowanie do zaliczenia części pratycznej i teoretycznej20
A-L-5zaliczenie praktyczne4
A-L-6zalicznie części teoretycznej2
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta