Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 30 2,00,50egzamin
laboratoriaL4 30 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podtawowa widza z zakresu chemii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego4
T-L-2Metody wykrywania i zastosowanie produktów metabolicznych bakterii fermentacji mlekowej6
T-L-3Immobilizacja drobnoustrojów w procesach technologicznych4
T-L-4Regulacja i kontrola wzrostu drobnoustrojów4
T-L-5Modele prognostyczne2
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej3
T-L-7Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów3
T-L-8Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle4
30
wykłady
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej2
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila2
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów2
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym4
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Quorum sensing2
T-W-9Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji4
T-W-10Pozyskiwanie wybranych biopreparatów2
T-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu4
T-W-12Krzywa wzrostu drobnoustrojów2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2studiowanie literatury konsultacje naukowe30
A-L-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu30
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie do egzaminu30
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-1_W01
Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
MS_1A_W09C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-7, T-W-12, T-W-11M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-1_U01
Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
MS_1A_U04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-7, T-W-9, T-W-11M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-1_K01
Ma świadomość znacznia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
MS_1A_K01, MS_1A_K04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-7, T-W-9, T-W-11M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-1_W01
Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-1_U01
Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność technik używanych w mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-1_K01
Ma świadomość znacznia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
2,0
3,0student ma udowodnioną zdolność z zakresie podstawowym stosowania wiedzy i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, 2010
  2. Drewniak E, Mikrobiologia żywności, PWN, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego4
T-L-2Metody wykrywania i zastosowanie produktów metabolicznych bakterii fermentacji mlekowej6
T-L-3Immobilizacja drobnoustrojów w procesach technologicznych4
T-L-4Regulacja i kontrola wzrostu drobnoustrojów4
T-L-5Modele prognostyczne2
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej3
T-L-7Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów3
T-L-8Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej2
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila2
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów2
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym4
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Quorum sensing2
T-W-9Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji4
T-W-10Pozyskiwanie wybranych biopreparatów2
T-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu4
T-W-12Krzywa wzrostu drobnoustrojów2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2studiowanie literatury konsultacje naukowe30
A-L-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu30
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie do egzaminu30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O14-1_W01Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W09Zna kierunki i mechanizmy ewolucji, rozumie warunkujące je procesy na poziomie molekularnym. Ma wiedzę na temat postawowych technik biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz możliwości wykorzystania organizmów modyfikowanych w rolnictwie i przemyśle spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-12Krzywa wzrostu drobnoustrojów
T-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O14-1_U01Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U04Posiada podstawową umiejętność oceny jakości surowców, produktów i materiałów technicznych oraz wyboru właściwego oprzyrządowania, technik biotechnologicznych oraz przeprowadzania bioprocesów.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-9Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji
T-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność technik używanych w mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O14-1_K01Ma świadomość znacznia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
MS_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-9Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji
T-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma udowodnioną zdolność z zakresie podstawowym stosowania wiedzy i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0