Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)

Sylabus przedmiotu Uprawa grzybów jadalnych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Uprawa winorośli i winiarstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Uprawa grzybów jadalnych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 13 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 9 1,00,49zaliczenie
wykładyW7 9 1,00,51zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Botanika (podstawy morfologii i rozwoju grzybów), znajomość środowiska występowania i rozwoju grzybów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie amatorskiej i towarowej uprawy grzybów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Opis i biologia oraz metody uprawy wybranych gatunków grzybów jadalnych (pieczarka, boczniak, pierścieniak, twardziak, zimówka aksamitnotrzonowa).9
9
wykłady
T-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów.1
T-W-2Produkcja i ocena podłoża do uprawy pieczarek, boczniaka i twardziaka. Produkcja i ocena ziemi okrywowej do uprawy pieczarek.5
T-W-3Produkcja grzybni pieczarek.1
T-W-4Choroby i szkodniki grzybów.1
T-W-5Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie.1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach9
A-A-2Przygotowanie prezentacji7
A-A-3Sprawozdanie z prowadzonej przez studentów hodowli grzybów6
A-A-4Studiowanie literatury przedmiotu8
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach9
A-W-2Konsultacje5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu9
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia wykładów7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Pokaz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawozdanie z prowadzonej hodowli grzybów
S-2Ocena formująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe (pisemne)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_O10-1_W01
Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy i zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym.
UWW_1A_W08, UWW_1A_W11, UWW_1A_W13, UWW_1A_W14C-1, C-2T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_O10-1_U01
Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów w uprawie amatorskiej i towarowej
UWW_1A_U03, UWW_1A_U05, UWW_1A_U08, UWW_1A_U09, UWW_1A_U10, UWW_1A_U13, UWW_1A_U18C-2, C-3, C-4T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_O10-1_K01
Student przejawia kreatywność w działaniu, wykazuje przy tym odpowiedzialność za czyny
UWW_1A_K04, UWW_1A_K05

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_O10-1_W01
Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy i zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym.
2,0
3,0Nazywa tylko wybrane gatunki grzybów jadalnych i potrafi omówić tylko niektóre metody ich uprawy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_O10-1_U01
Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów w uprawie amatorskiej i towarowej
2,0.
3,0Jest w stanie wyprodukować tylko niektóre gatunki grzybów jadalnych.
3,5.
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_O10-1_K01
Student przejawia kreatywność w działaniu, wykazuje przy tym odpowiedzialność za czyny
2,0
3,0Student wykazuje inicjatywę w wykonywaniu powierzonych zadań. Korzysta z literatury przedmiotu. Rzadko bierze udział w dyskusji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Siwulski M., Sas-Golak I. (red.), Pieczarka Agaricus. Gatunki, uprawa, właściwości prozdrowotne., Wydaw. UP, Poznań, 2014
  2. Siwulski M., Uprawiamy grzyby w ogrodzie, Wydaw. Działkowiec, Warszawa, 2004
  3. Siwulski M., Sobieralski K., Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych, Wyd. Kurpisz, Poznań, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Sakson. N., Pieczarka. Uprawa intensywna., PWRiL, Warszawa, 2004
  2. Siwulski M., Czerwińska-Nowak A., Sobieralski K., Biologia i uprawa twardziaka jadalnego Shiitake, PWRiL, Warszawa, 2007

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Opis i biologia oraz metody uprawy wybranych gatunków grzybów jadalnych (pieczarka, boczniak, pierścieniak, twardziak, zimówka aksamitnotrzonowa).9
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów.1
T-W-2Produkcja i ocena podłoża do uprawy pieczarek, boczniaka i twardziaka. Produkcja i ocena ziemi okrywowej do uprawy pieczarek.5
T-W-3Produkcja grzybni pieczarek.1
T-W-4Choroby i szkodniki grzybów.1
T-W-5Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie.1
9

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach9
A-A-2Przygotowanie prezentacji7
A-A-3Sprawozdanie z prowadzonej przez studentów hodowli grzybów6
A-A-4Studiowanie literatury przedmiotu8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach9
A-W-2Konsultacje5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu9
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia wykładów7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_O10-1_W01Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy i zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W08student ma wiedzę z zakresu gleboznawstwa i podłoży ogrodniczych, w tym wiedzę niezbędną do zrozumienia wpływu właściwości gleb na ich żyzność
UWW_1A_W11student ma wiedzę z zakresu mikrobiologii niezbędną do zrozumienia zjawisk zachodzących w środowisku pod wpływem mikroorganizmów, w tym wykorzystywania procesów mikrobiologicznych w praktyce ogrodniczej oraz w produkcji wina
UWW_1A_W13student posiada wiedzę z zakresu metod i technologii produkcji ogrodniczej i rolniczej zapewniających uzyskanie plonów wysokiej jakości
UWW_1A_W14student zna gatunki i odmiany winorośli oraz wybranych roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
Treści programoweT-A-1Opis i biologia oraz metody uprawy wybranych gatunków grzybów jadalnych (pieczarka, boczniak, pierścieniak, twardziak, zimówka aksamitnotrzonowa).
T-W-2Produkcja i ocena podłoża do uprawy pieczarek, boczniaka i twardziaka. Produkcja i ocena ziemi okrywowej do uprawy pieczarek.
T-W-3Produkcja grzybni pieczarek.
T-W-5Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawozdanie z prowadzonej hodowli grzybów
S-2Ocena formująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Nazywa tylko wybrane gatunki grzybów jadalnych i potrafi omówić tylko niektóre metody ich uprawy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_O10-1_U01Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów w uprawie amatorskiej i towarowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian winorośli oraz innych roślin ogrodniczych
UWW_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
UWW_1A_U08student posiada umiejętność zaplanowania i wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawach ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winnic
UWW_1A_U09student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania metod i technologii uprawy w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
UWW_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego i winnicy pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
UWW_1A_U13student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu kierunku studiów z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami i odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą i winiarską
UWW_1A_U18student posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji w celu sporządzania prostych opracowań naukowych
Cel przedmiotuC-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie amatorskiej i towarowej uprawy grzybów
Treści programoweT-A-1Opis i biologia oraz metody uprawy wybranych gatunków grzybów jadalnych (pieczarka, boczniak, pierścieniak, twardziak, zimówka aksamitnotrzonowa).
T-W-2Produkcja i ocena podłoża do uprawy pieczarek, boczniaka i twardziaka. Produkcja i ocena ziemi okrywowej do uprawy pieczarek.
T-W-3Produkcja grzybni pieczarek.
T-W-5Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawozdanie z prowadzonej hodowli grzybów
S-2Ocena formująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe (pisemne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0.
3,0Jest w stanie wyprodukować tylko niektóre gatunki grzybów jadalnych.
3,5.
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_O10-1_K01Student przejawia kreatywność w działaniu, wykazuje przy tym odpowiedzialność za czyny
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_K04Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
UWW_1A_K05Student bierze odpowiedzialność za podejmowane działania, przestrzega zasad etyki zawodowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje inicjatywę w wykonywaniu powierzonych zadań. Korzysta z literatury przedmiotu. Rzadko bierze udział w dyskusji.
3,5
4,0
4,5
5,0