Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N2)
specjalność: Doradztwo rolnicze

Sylabus przedmiotu Giełdy rolne i ich organizacja:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Giełdy rolne i ich organizacja
Specjalność Doradztwo rolnicze
Jednostka prowadząca Zakład Polityki Gospodarczej i Turystyki
Nauczyciel odpowiedzialny Bogusław Stankiewicz <Boguslaw.Stankiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marlena Prochorowicz <Marlena.Prochorowicz@zut.edu.pl>, Bogusław Stankiewicz <Boguslaw.Stankiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie istoty i funkcji rynku w ogóle i rynków zorganizowanych
C-2Wiedza o elementarnych prawach rynku i ich działaniu w różnych fazach obrotu towarowego
C-3Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Kanały dystrybucyjne i przebiegi towarowe. Organizacja obrotu na rynku rolnym1
T-W-2Rynek, istota i funkcje. Konkurencja w gospodarce rynkowej1
T-W-3Elementarne prawa rynku w gospodarce żywnościowej1
T-W-4Struktura podmiotowa rynku rolno-żywnościowego1
T-W-5Rynki zorganizowane, giełdy towarowe, giełdy rolne.1
T-W-6Stadaryzacja towarów rolnych jako podstawa sformalizowanych obrotów. Formalizacja obrotu towarowego.1
T-W-7Organizacja giełdy rolnej. Regulamin, izba rozliczeniowa.1
T-W-8Spozycie zywności w Polsce w latach 1950-20101
T-W-9Marże pośrednictwa na rynku rolnym2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach i sprawdzianie zaliczeniowym12
A-W-2Praca własna studenta obejmująca: - studiowanie literatury przedmiotu, analiza materiałów - dokumentów, przepisów prawnych, - udział w konsultacjach, - przygotowanie tematycznych opracowań pisemnych18
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2wykład konwersatoryjny
M-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
S-4Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_D06_W01
ma wiedzę o istocie i funkcjach rynku i specyfice rynków zorganizowanych
ROL_2A_W05C-3, C-2, C-1T-W-5, T-W-8, T-W-4, T-W-2M-3, M-1, M-2S-1, S-3, S-4, S-2
ROL_2A_D06_W02
Ma wiedze o funkcjonowaniu rynku rolno-żywnościowego
ROL_2A_W05C-3, C-2, C-1T-W-3, T-W-1, T-W-6, T-W-7M-3, M-1, M-2S-1, S-3, S-4, S-2
ROL_2A_D06_W03
Ma wiedze o kanałach dystrybucji, oraz organizacji i funkcjonowania giełdy towarowej
ROL_2A_W05C-3, C-2T-W-8, T-W-2, T-W-3, T-W-7M-3, M-1, M-2S-1, S-3, S-4, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_D06_U01
Potrafi zaprojektować system dystrybucji produktów rolo-zywnościowych
ROL_2A_U07, ROL_2A_U05C-3, C-2T-W-5, T-W-9, T-W-1, T-W-6M-3, M-1, M-2S-1, S-3, S-4, S-2
ROL_2A_D06_U02
Ma umijetność rozpoznania wymagań obowiązujących na rynkach zorganizowanych
ROL_2A_U07, ROL_2A_U05C-3, C-1T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-7M-3, M-1, M-2S-1, S-3, S-4, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_D06_K01
Jest świadomym obserwatorem funkcjonowania rynków zorganizowanych
ROL_2A_K06, ROL_2A_K07C-3, C-1T-W-5, T-W-8, T-W-1, T-W-7M-3, M-1, M-2S-1, S-3, S-4, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_D06_W01
ma wiedzę o istocie i funkcjach rynku i specyfice rynków zorganizowanych
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o istocie i funkcjach rynku
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_2A_D06_W02
Ma wiedze o funkcjonowaniu rynku rolno-żywnościowego
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o funkcjonowaniu rynku rolno-zywnościowego
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_2A_D06_W03
Ma wiedze o kanałach dystrybucji, oraz organizacji i funkcjonowania giełdy towarowej
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o kanałach dystrybucji oraz organizacji gieldy towarowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_D06_U01
Potrafi zaprojektować system dystrybucji produktów rolo-zywnościowych
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowe umiejetności w zakresie doboru kanałów dystrybucji do produktów rolnych
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_2A_D06_U02
Ma umijetność rozpoznania wymagań obowiązujących na rynkach zorganizowanych
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, potrafi rozpoznać podstawowe wymagania obowiązujące na rynkach zorganizowanych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_D06_K01
Jest świadomym obserwatorem funkcjonowania rynków zorganizowanych
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma swiadomość istoty funkcjonowania rynków zorganizowanych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Drewiński M., Giełdy towarowe, PWE, Warszawa, 1997
  2. Sznajder M., Trębacz A., Adamczyk G., Rynek rolny, Poznań, 1997
  3. Wojciechowski M., Dudziński J., Międzynarodowe rynki zorganizowane, Wydawnctwo Zachodniopomorskiej Szkoły Biznesu, Szczecin, 1997

Literatura dodatkowa

  1. Perenc J.(red.), Analiza i funkcjonowanie rynku, Wydawnictwo Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin, 1998
  2. Wrzosek W., Funkcjonowanie rynku, PWE, Warszawa, 1997

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Kanały dystrybucyjne i przebiegi towarowe. Organizacja obrotu na rynku rolnym1
T-W-2Rynek, istota i funkcje. Konkurencja w gospodarce rynkowej1
T-W-3Elementarne prawa rynku w gospodarce żywnościowej1
T-W-4Struktura podmiotowa rynku rolno-żywnościowego1
T-W-5Rynki zorganizowane, giełdy towarowe, giełdy rolne.1
T-W-6Stadaryzacja towarów rolnych jako podstawa sformalizowanych obrotów. Formalizacja obrotu towarowego.1
T-W-7Organizacja giełdy rolnej. Regulamin, izba rozliczeniowa.1
T-W-8Spozycie zywności w Polsce w latach 1950-20101
T-W-9Marże pośrednictwa na rynku rolnym2
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach i sprawdzianie zaliczeniowym12
A-W-2Praca własna studenta obejmująca: - studiowanie literatury przedmiotu, analiza materiałów - dokumentów, przepisów prawnych, - udział w konsultacjach, - przygotowanie tematycznych opracowań pisemnych18
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_D06_W01ma wiedzę o istocie i funkcjach rynku i specyfice rynków zorganizowanych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_W05ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do organizacji i kierowania przedsiębiorstwem rolniczym oraz zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie produkcji rolniczej oraz organizacji gospodarstw agroturystycznych
Cel przedmiotuC-3Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce
C-2Wiedza o elementarnych prawach rynku i ich działaniu w różnych fazach obrotu towarowego
C-1Poznanie istoty i funkcji rynku w ogóle i rynków zorganizowanych
Treści programoweT-W-5Rynki zorganizowane, giełdy towarowe, giełdy rolne.
T-W-8Spozycie zywności w Polsce w latach 1950-2010
T-W-4Struktura podmiotowa rynku rolno-żywnościowego
T-W-2Rynek, istota i funkcje. Konkurencja w gospodarce rynkowej
Metody nauczaniaM-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
S-4Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o istocie i funkcjach rynku
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_D06_W02Ma wiedze o funkcjonowaniu rynku rolno-żywnościowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_W05ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do organizacji i kierowania przedsiębiorstwem rolniczym oraz zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie produkcji rolniczej oraz organizacji gospodarstw agroturystycznych
Cel przedmiotuC-3Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce
C-2Wiedza o elementarnych prawach rynku i ich działaniu w różnych fazach obrotu towarowego
C-1Poznanie istoty i funkcji rynku w ogóle i rynków zorganizowanych
Treści programoweT-W-3Elementarne prawa rynku w gospodarce żywnościowej
T-W-1Kanały dystrybucyjne i przebiegi towarowe. Organizacja obrotu na rynku rolnym
T-W-6Stadaryzacja towarów rolnych jako podstawa sformalizowanych obrotów. Formalizacja obrotu towarowego.
T-W-7Organizacja giełdy rolnej. Regulamin, izba rozliczeniowa.
Metody nauczaniaM-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
S-4Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o funkcjonowaniu rynku rolno-zywnościowego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_D06_W03Ma wiedze o kanałach dystrybucji, oraz organizacji i funkcjonowania giełdy towarowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_W05ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do organizacji i kierowania przedsiębiorstwem rolniczym oraz zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie produkcji rolniczej oraz organizacji gospodarstw agroturystycznych
Cel przedmiotuC-3Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce
C-2Wiedza o elementarnych prawach rynku i ich działaniu w różnych fazach obrotu towarowego
Treści programoweT-W-8Spozycie zywności w Polsce w latach 1950-2010
T-W-2Rynek, istota i funkcje. Konkurencja w gospodarce rynkowej
T-W-3Elementarne prawa rynku w gospodarce żywnościowej
T-W-7Organizacja giełdy rolnej. Regulamin, izba rozliczeniowa.
Metody nauczaniaM-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
S-4Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o kanałach dystrybucji oraz organizacji gieldy towarowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_D06_U01Potrafi zaprojektować system dystrybucji produktów rolo-zywnościowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_U07Posiada umiejętność porozumienia się z różnymi podmiotami w formie ustnej, pisemnej i graficznej w zakresie doradztwa w rolnictwie i agroturystyce
ROL_2A_U05Potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu problemów związanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych
Cel przedmiotuC-3Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce
C-2Wiedza o elementarnych prawach rynku i ich działaniu w różnych fazach obrotu towarowego
Treści programoweT-W-5Rynki zorganizowane, giełdy towarowe, giełdy rolne.
T-W-9Marże pośrednictwa na rynku rolnym
T-W-1Kanały dystrybucyjne i przebiegi towarowe. Organizacja obrotu na rynku rolnym
T-W-6Stadaryzacja towarów rolnych jako podstawa sformalizowanych obrotów. Formalizacja obrotu towarowego.
Metody nauczaniaM-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
S-4Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowe umiejetności w zakresie doboru kanałów dystrybucji do produktów rolnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_D06_U02Ma umijetność rozpoznania wymagań obowiązujących na rynkach zorganizowanych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_U07Posiada umiejętność porozumienia się z różnymi podmiotami w formie ustnej, pisemnej i graficznej w zakresie doradztwa w rolnictwie i agroturystyce
ROL_2A_U05Potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu problemów związanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych
Cel przedmiotuC-3Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce
C-1Poznanie istoty i funkcji rynku w ogóle i rynków zorganizowanych
Treści programoweT-W-4Struktura podmiotowa rynku rolno-żywnościowego
T-W-2Rynek, istota i funkcje. Konkurencja w gospodarce rynkowej
T-W-3Elementarne prawa rynku w gospodarce żywnościowej
T-W-7Organizacja giełdy rolnej. Regulamin, izba rozliczeniowa.
Metody nauczaniaM-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
S-4Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, potrafi rozpoznać podstawowe wymagania obowiązujące na rynkach zorganizowanych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_D06_K01Jest świadomym obserwatorem funkcjonowania rynków zorganizowanych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_K06Potrafi prawidłowo określać oraz rozwiązywać problemy związane z doradztwem produkcji rolniczej i agroturystyce
ROL_2A_K07Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie realizacji zadań związanych z produkcją rolniczą i organizacją agroturystyki
Cel przedmiotuC-3Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce
C-1Poznanie istoty i funkcji rynku w ogóle i rynków zorganizowanych
Treści programoweT-W-5Rynki zorganizowane, giełdy towarowe, giełdy rolne.
T-W-8Spozycie zywności w Polsce w latach 1950-2010
T-W-1Kanały dystrybucyjne i przebiegi towarowe. Organizacja obrotu na rynku rolnym
T-W-7Organizacja giełdy rolnej. Regulamin, izba rozliczeniowa.
Metody nauczaniaM-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-3Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
S-4Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego
S-2Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma swiadomość istoty funkcjonowania rynków zorganizowanych
3,5
4,0
4,5
5,0