Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Architektura krajobrazu (S1)

Sylabus przedmiotu Pojemnikowa uprawa ziół:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Architektura krajobrazu
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier architekt krajobrazu
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, nauki techniczne, studia inżynierskie, sztuka
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Pojemnikowa uprawa ziół
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 20 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość biologii roślin, ich wymagań siedliskowych, podstawowych zasad uprawy i rozmażania roślin ogrodniczych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użytecznoćci publicznej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół z uwzględnieniem miejsca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym.2
T-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystywane do uprawy ziół przyprawowych z uwzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.4
T-W-3Dobór gatunków ziół do uprawy pojemnikowej, tworzenie kompozycji zapachowych, kulinarnych, ozdobnych.4
T-W-4Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na różne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne.2
T-W-5Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne).2
T-W-6Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemnikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.2
T-W-7Zaprojektowanie mini ogródka ziół na własne potrzeby.4
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2konsultacje związane z tematyką zajęć.5
A-W-3studiowanie nowości z zakresu literatury przedmiotu5
A-W-4przygotowanie do sprawdzianów i dyskusji dydaktycznej10
A-W-5przygotowanie prezentcji związanej z tematyką przedmiotu10
A-W-6przygotowanie projektu uprawy ziół w pojemnikach10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, zdjęcia, ryciny
M-4Metody praktyczne - pokaz, projekt

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udziału w dyskusji

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_1A_O13.2_W01
Zna zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponowania zestawu roślin w zależności od potrzeb.
AK_1A_W08, AK_1A_W09C-1, C-2T-W-1, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4
AK_1A_O13.2_W02
Ma wiedzę na temat wymagań uprawianych ziół, doboru podłoża pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych.
AK_1A_W21C-1, C-2T-W-2, T-W-3, T-W-6M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_1A_O13.2_U01
Posiada umiejętności zaprojektowania uprawy ziół w pojemnikach w zależności od miejsca uprawy (taras, balkon, ogród, mieszkanie) i wymagań odbiorcy.
AK_1A_U12, AK_1A_U13C-1, C-2T-W-4, T-W-5, T-W-7M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_1A_O13.2_K01
Potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia ziół w życiu człowieka w celu uzyskania kompetencji zawodowych pozwalających na właściwą komunikację z klientem..
AK_1A_K09, AK_1A_K11C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AK_1A_O13.2_W01
Zna zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponowania zestawu roślin w zależności od potrzeb.
2,0
3,0Student zna podstawy doboru roślin do uprawy pojemnikowej.
3,5
4,0
4,5
5,0
AK_1A_O13.2_W02
Ma wiedzę na temat wymagań uprawianych ziół, doboru podłoża pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych.
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat wymagań uprawowych ziół w pojemnikach, doboru pojemników itp.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AK_1A_O13.2_U01
Posiada umiejętności zaprojektowania uprawy ziół w pojemnikach w zależności od miejsca uprawy (taras, balkon, ogród, mieszkanie) i wymagań odbiorcy.
2,0
3,0Student wykonuje projekt z zastosowaniem podstawowego zestawu ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AK_1A_O13.2_K01
Potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia ziół w życiu człowieka w celu uzyskania kompetencji zawodowych pozwalających na właściwą komunikację z klientem..
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie wykazuje zbytniego zainteresowania tematyką przedmiotu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Pojemnikowa uprawa ziół., Delta, Warszawa, 2006
  2. Tremal F. X., Zioła z ogrodu i balkonu., Delta, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. czasopisma: Działkowiec, Hasło ogrodnicze
  2. e-ogrod.wp.pl

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół z uwzględnieniem miejsca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym.2
T-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystywane do uprawy ziół przyprawowych z uwzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.4
T-W-3Dobór gatunków ziół do uprawy pojemnikowej, tworzenie kompozycji zapachowych, kulinarnych, ozdobnych.4
T-W-4Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na różne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne.2
T-W-5Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne).2
T-W-6Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemnikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.2
T-W-7Zaprojektowanie mini ogródka ziół na własne potrzeby.4
20

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2konsultacje związane z tematyką zajęć.5
A-W-3studiowanie nowości z zakresu literatury przedmiotu5
A-W-4przygotowanie do sprawdzianów i dyskusji dydaktycznej10
A-W-5przygotowanie prezentcji związanej z tematyką przedmiotu10
A-W-6przygotowanie projektu uprawy ziół w pojemnikach10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_1A_O13.2_W01Zna zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponowania zestawu roślin w zależności od potrzeb.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_W08zna systematykę i nomenklaturę roślin
AK_1A_W09charakteryzuje rośliny pod względem ich podstawowych cech budowy, wymagań siedliskowych i możliwości zastosowania w projektowaniu obiektów zieleni
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użytecznoćci publicznej.
Treści programoweT-W-1Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół z uwzględnieniem miejsca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym.
T-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystywane do uprawy ziół przyprawowych z uwzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, zdjęcia, ryciny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udziału w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawy doboru roślin do uprawy pojemnikowej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_1A_O13.2_W02Ma wiedzę na temat wymagań uprawianych ziół, doboru podłoża pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_W21ma elementarną wiedzę w zakresie uprawy i ochrony roślin
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użytecznoćci publicznej.
Treści programoweT-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystywane do uprawy ziół przyprawowych z uwzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.
T-W-3Dobór gatunków ziół do uprawy pojemnikowej, tworzenie kompozycji zapachowych, kulinarnych, ozdobnych.
T-W-6Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemnikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, zdjęcia, ryciny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat wymagań uprawowych ziół w pojemnikach, doboru pojemników itp.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_1A_O13.2_U01Posiada umiejętności zaprojektowania uprawy ziół w pojemnikach w zależności od miejsca uprawy (taras, balkon, ogród, mieszkanie) i wymagań odbiorcy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_U12wybiera i stosuje odpowiednie urządzenia techniczne do wykonania i pielęgnacji obiektów architektury krajobrazu
AK_1A_U13potrafi praktycznie zastosować wiedzę z zakresu doboru, wymagań i pielęgnacji roślin do różnych obiektów architektury krajobrazu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użytecznoćci publicznej.
Treści programoweT-W-4Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na różne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne.
T-W-5Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne).
T-W-7Zaprojektowanie mini ogródka ziół na własne potrzeby.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, zdjęcia, ryciny
M-4Metody praktyczne - pokaz, projekt
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udziału w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykonuje projekt z zastosowaniem podstawowego zestawu ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_1A_O13.2_K01Potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia ziół w życiu człowieka w celu uzyskania kompetencji zawodowych pozwalających na właściwą komunikację z klientem..
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_K09ma świadomość wpływu różnorodnych uwarunkowań sytuacyjnych na proces kształtowania przestrzeni
AK_1A_K11jest przygotowany do pracy w zespole i współpracy z osobami mającymi wpływ na treść, funkcję i formę krajobrazu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użytecznoćci publicznej.
Treści programoweT-W-1Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół z uwzględnieniem miejsca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym.
T-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystywane do uprawy ziół przyprawowych z uwzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.
T-W-3Dobór gatunków ziół do uprawy pojemnikowej, tworzenie kompozycji zapachowych, kulinarnych, ozdobnych.
T-W-4Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na różne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne.
T-W-5Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne).
T-W-6Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemnikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.
T-W-7Zaprojektowanie mini ogródka ziół na własne potrzeby.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, zdjęcia, ryciny
M-4Metody praktyczne - pokaz, projekt
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udziału w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie wykazuje zbytniego zainteresowania tematyką przedmiotu.
3,5
4,0
4,5
5,0