Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (S1)

Sylabus przedmiotu Mikro i makroekonomia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie i inżynieria produkcji
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki techniczne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikro i makroekonomia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Mechanicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Tomasz Sobczak <Tomasz.Sobczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Edyta Engel <Edyta.Engel-Babska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 30 3,00,41zaliczenie
wykładyW1 45 3,00,59egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy ekonomicznych definicji nabyte w trakcie nauki przedmiotu przedsiębiorczość w szkołach średnich, obserwacja zjawisk gospodarczych w Polsce i za granicą, umiejętność prowadzenia dyskusji na tematy społeczno-gospodarcze; analiza prasy codziennej.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Głównym celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z dziedziny ekonomii w zakresie koncepcji teoretycznych i umiejętności praktycznych, w tym zapoznanie studentów z mechanizmami funkcjonowania gospodarki rynkowej, wskazanie złożoności problemów ekonomicznych, szerokich powiązań z innymi aspektami życia (m.in. polityką) oraz rozwijanie u studentów zdolności do wieloaspektowego spojrzenia na procesy gospodarcze i wskazanie możliwości praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy teoretycznej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Podstawowe kategorie ekonomiczne2
T-A-2Elementy rynku i mechanizm rynkowy3
T-A-3Czynniki determinujące popyt i podaż oraz analiza ich wpływu na popyt i podaż4
T-A-4Zachowanie konsumenta na rynku (racjonalność, użyteczność, równowaga konsumenta)3
T-A-5Przedsiębiorstwo na rynku (funkcja produkcji, koszty, przychód, zysk)3
T-A-6Struktury rynkowe (konkurencja doskonała, monopol, konkurencja monopolistyczna, oligopol – pojęcie, cechy, przykłady, równowaga przedsiębiorstwa w poszczególnych strukturach w krótkim i długim okresie)3
T-A-7Rynek ziemi, pracy i kapitału3
T-A-8Podstawowe agregaty makroekonomiczne: PKB, inflacja, bezrobocie, deficyt, dług publiczny, itd.3
T-A-9Pieniądz, jego funkcje, stabilizacja, popyt na pieniądz i podaż pieniądza3
T-A-10Rynek Wspólnoty Europejskiej. Pomoc publiczna dla firm oraz ze środków Unii Europejskiej.3
30
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia i przedmiot ekonomii1
T-W-2Współczesne systemy społeczno-gospodarcze ( zalety i słabość gospodarki rynkowej)2
T-W-3Podstawowe kryteria gospodarki rynkowej ( rynek, podaż, popyt, cena)3
T-W-4Gospodarstwo domowe (teoria wyboru konsumenta)2
T-W-5Podstawy teorii przedsiębiorstwa3
T-W-6Rynek czynników produkcji i podział dochodów (teoria podziału)2
T-W-7Główne kategorie i pojęcia makroekonomii1
T-W-8Produkt krajowy brutto i dochód narodowy2
T-W-9Rodzaje i czynniki wzrostu i rozwoju ekonomicznego2
T-W-10Rola państwa w gospodarce3
T-W-11Budżet państwa. Podatki, polityka finansowa.3
T-W-12Bank centralny. Polityka pieniężna3
T-W-13Inflacja i deflacja3
T-W-14Bezrobocie3
T-W-15Cykliczność rozwoju gospodarczego i polityka antycykliczna2
T-W-16Handel międzynarodowy i zagraniczny3
T-W-17Elementy finansów międzynarodowych2
T-W-18Struktura współczesnej gospodarki światowej2
T-W-19Globalizacja3
45

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Zapoznanie się ze wskazaną literaturą oraz fachową prasą (czytanie/krytyczna analiza literatury, czytanie fachowej prasy)30
A-A-3Prace domowe (np. rozwiązywanie zadań)28
A-A-4Konsultacje2
90
wykłady
A-W-1Godziny kontaktowe z nauczycielem45
A-W-2Zapoznanie się ze wskazaną literaturą oraz fachową prasą (czytanie/krytyczna analiza literatury, czytanie fachowej prasy)20
A-W-3Przygotowanie się do zajęć25
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Prezentacje multimedialne, rozwiązywanie zadań, analiza przypadków, praca w grupach, dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne, pytania otwarte. Oceniany jest zasób wiedzy studenta umiejętność kojarzenia faktów, analizy i syntezy zjawisk.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_B06_W01
W zakresie wiedzy student definiuje podstawowe kategorii, opisuje prawa i prawidlowosci ekonomiczne oraz wyjaśnia związki i zależności występujące między nimi
ZIIP_1A_W17C-1T-W-1, T-W-11, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_B06_U01
Student umiejętnie wykorzystuje zdobytą wiedzę w zakresie przedmiotu i powiązać z praktyką
ZIIP_1A_U14, ZIIP_1A_U23, ZIIP_1A_U18, ZIIP_1A_U13C-1T-W-6, T-A-6, T-A-3M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_B06_K01
W zakresie kompetencji student potrafi podejmować decyzje i dokonywać wyborów w oparciu o wiedzę ekonomiczną. Ma podstawy do organizowania i prowadzenia przyszłej własnej działalności gospodarczej. Umie prawidłowo odczytywać informacje ekonomiczne płynące z różnych źródeł informacji i wyciąga na ich podstawie prawidłowe wnioski dla własnej działalności gospodarczej.
ZIIP_1A_K01, ZIIP_1A_K07, ZIIP_1A_K06C-1T-W-13, T-W-14, T-A-4M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_B06_W01
W zakresie wiedzy student definiuje podstawowe kategorii, opisuje prawa i prawidlowosci ekonomiczne oraz wyjaśnia związki i zależności występujące między nimi
2,0Student nie zna podstawowyh definicji w zakresie przedmiotu
3,0Student w minimalnym stopniu wiedzę w zakresie przedmiotu
3,5Student poprawnie definiuje większość pojęć i prawidłowości w zakresie przedmiotu
4,0Student dobrze definiuje, opisuje zależności wynikające z zakresu przedmiotu
4,5Student posiada rozległa wiedzę w podstawowycy kategoriach, prawach ekonomicznych w zakresie mikro- i makroekonomii
5,0Student bardzo dobrze rozumie i posiada rozległą wiedzę w szerokim zakresie przedmiotu mikro- i makroekonomia

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_B06_U01
Student umiejętnie wykorzystuje zdobytą wiedzę w zakresie przedmiotu i powiązać z praktyką
2,0Student nie posiada umiejętności w zakresie przedmiotu
3,0Student posiada w dostatecznym stopniu umiejętności związane z zakresem przedmiotu
3,5Student posiada znaczne umiejeności polegające na prawidłowej ocenie otoczenia mikro- i makroekonomicznego
4,0Student zdobył umiejętności na dobrym poziomie, przejawiające się prawidłowej ocenie otaczającej rzeczywistości z teorią ekonomiczną
4,5Student potrafi wykorzystać zdobyte umiejętności teoretyczne i praktyczne z zakresu mikro- i makroekonomii
5,0Student umie bardzo dobrze orientuje się w otaczającej go rzeczywistości mikro- i makroekonomicznej

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_B06_K01
W zakresie kompetencji student potrafi podejmować decyzje i dokonywać wyborów w oparciu o wiedzę ekonomiczną. Ma podstawy do organizowania i prowadzenia przyszłej własnej działalności gospodarczej. Umie prawidłowo odczytywać informacje ekonomiczne płynące z różnych źródeł informacji i wyciąga na ich podstawie prawidłowe wnioski dla własnej działalności gospodarczej.
2,0Student nie posiada żadnych kompetencji w zakresie przedmiotu
3,0Student posiada kompetencje w dostatecznym stopniu
3,5Student posiada podstawowe kompetencje polegające na rozróżnianiu źródeł informacji i wyciąganie wniosków
4,0Student posiada dobre kompetencje z zakresu rozwiązywania zadań i problemów mikro- i makroekonomicznych
4,5Student dobrze potrafi definiować, formułować, opisać i podsumować zdobyte kompetencje w zakresie przedmiotu
5,0Student zdobył bardzo dobre komptencje w zakresie mikro- i makroekonomii polegające na zdolności stosowania zdobytej wiedzy w pracy lub w nauce

Literatura podstawowa

  1. Begg D., Fischer S., Dornbusch R., Ekonomia (t. I – II), Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2003
  2. S. Marciniak, Makro- i mikroekonomia, Podstawy prawne, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2007
  3. Czarny B., Podstawy ekonomii, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2005

Literatura dodatkowa

  1. Dębniewski G., Pałach H., Zakrzewski W., Mikroekonomia, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2007
  2. Bożyk P., Zagraniczna i międzynarodowa polityka ekonomiczna, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2004
  3. Czasopisma, Ekonomista, Gospodarka Narodowa, roczniki statystyczne, dzienniki, Internet, portale tematyczne, 2012

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Podstawowe kategorie ekonomiczne2
T-A-2Elementy rynku i mechanizm rynkowy3
T-A-3Czynniki determinujące popyt i podaż oraz analiza ich wpływu na popyt i podaż4
T-A-4Zachowanie konsumenta na rynku (racjonalność, użyteczność, równowaga konsumenta)3
T-A-5Przedsiębiorstwo na rynku (funkcja produkcji, koszty, przychód, zysk)3
T-A-6Struktury rynkowe (konkurencja doskonała, monopol, konkurencja monopolistyczna, oligopol – pojęcie, cechy, przykłady, równowaga przedsiębiorstwa w poszczególnych strukturach w krótkim i długim okresie)3
T-A-7Rynek ziemi, pracy i kapitału3
T-A-8Podstawowe agregaty makroekonomiczne: PKB, inflacja, bezrobocie, deficyt, dług publiczny, itd.3
T-A-9Pieniądz, jego funkcje, stabilizacja, popyt na pieniądz i podaż pieniądza3
T-A-10Rynek Wspólnoty Europejskiej. Pomoc publiczna dla firm oraz ze środków Unii Europejskiej.3
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia i przedmiot ekonomii1
T-W-2Współczesne systemy społeczno-gospodarcze ( zalety i słabość gospodarki rynkowej)2
T-W-3Podstawowe kryteria gospodarki rynkowej ( rynek, podaż, popyt, cena)3
T-W-4Gospodarstwo domowe (teoria wyboru konsumenta)2
T-W-5Podstawy teorii przedsiębiorstwa3
T-W-6Rynek czynników produkcji i podział dochodów (teoria podziału)2
T-W-7Główne kategorie i pojęcia makroekonomii1
T-W-8Produkt krajowy brutto i dochód narodowy2
T-W-9Rodzaje i czynniki wzrostu i rozwoju ekonomicznego2
T-W-10Rola państwa w gospodarce3
T-W-11Budżet państwa. Podatki, polityka finansowa.3
T-W-12Bank centralny. Polityka pieniężna3
T-W-13Inflacja i deflacja3
T-W-14Bezrobocie3
T-W-15Cykliczność rozwoju gospodarczego i polityka antycykliczna2
T-W-16Handel międzynarodowy i zagraniczny3
T-W-17Elementy finansów międzynarodowych2
T-W-18Struktura współczesnej gospodarki światowej2
T-W-19Globalizacja3
45

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Zapoznanie się ze wskazaną literaturą oraz fachową prasą (czytanie/krytyczna analiza literatury, czytanie fachowej prasy)30
A-A-3Prace domowe (np. rozwiązywanie zadań)28
A-A-4Konsultacje2
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Godziny kontaktowe z nauczycielem45
A-W-2Zapoznanie się ze wskazaną literaturą oraz fachową prasą (czytanie/krytyczna analiza literatury, czytanie fachowej prasy)20
A-W-3Przygotowanie się do zajęć25
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIIP_1A_B06_W01W zakresie wiedzy student definiuje podstawowe kategorii, opisuje prawa i prawidlowosci ekonomiczne oraz wyjaśnia związki i zależności występujące między nimi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_W17ma podstawową wiedzę niezbędną do korzystania z treści humanistycznych i innych uzupełniających wykształcenie techniczne
Cel przedmiotuC-1Głównym celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z dziedziny ekonomii w zakresie koncepcji teoretycznych i umiejętności praktycznych, w tym zapoznanie studentów z mechanizmami funkcjonowania gospodarki rynkowej, wskazanie złożoności problemów ekonomicznych, szerokich powiązań z innymi aspektami życia (m.in. polityką) oraz rozwijanie u studentów zdolności do wieloaspektowego spojrzenia na procesy gospodarcze i wskazanie możliwości praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy teoretycznej.
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia i przedmiot ekonomii
T-W-11Budżet państwa. Podatki, polityka finansowa.
T-W-3Podstawowe kryteria gospodarki rynkowej ( rynek, podaż, popyt, cena)
Metody nauczaniaM-1Prezentacje multimedialne, rozwiązywanie zadań, analiza przypadków, praca w grupach, dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne, pytania otwarte. Oceniany jest zasób wiedzy studenta umiejętność kojarzenia faktów, analizy i syntezy zjawisk.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna podstawowyh definicji w zakresie przedmiotu
3,0Student w minimalnym stopniu wiedzę w zakresie przedmiotu
3,5Student poprawnie definiuje większość pojęć i prawidłowości w zakresie przedmiotu
4,0Student dobrze definiuje, opisuje zależności wynikające z zakresu przedmiotu
4,5Student posiada rozległa wiedzę w podstawowycy kategoriach, prawach ekonomicznych w zakresie mikro- i makroekonomii
5,0Student bardzo dobrze rozumie i posiada rozległą wiedzę w szerokim zakresie przedmiotu mikro- i makroekonomia
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIIP_1A_B06_U01Student umiejętnie wykorzystuje zdobytą wiedzę w zakresie przedmiotu i powiązać z praktyką
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_U14ma umiejętności w zakresie przeprowadzenia analizy problemów mających bezpośrednie odniesienie do zdobytej wiedzy
ZIIP_1A_U23ma umiejętności w zakresie rozumienia podstawowych procesów ekonomicznych i zasad sterowania nimi
ZIIP_1A_U18ma umiejętności samokształcenia się
ZIIP_1A_U13ma umiejętności w zakresie komunikowania się z otoczeniem oraz potrafi pozyskiwać informacje z różnych źródeł, integrować je, interpretować, wyciągać wnioski, a także formułować i uzasadniać opinie
Cel przedmiotuC-1Głównym celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z dziedziny ekonomii w zakresie koncepcji teoretycznych i umiejętności praktycznych, w tym zapoznanie studentów z mechanizmami funkcjonowania gospodarki rynkowej, wskazanie złożoności problemów ekonomicznych, szerokich powiązań z innymi aspektami życia (m.in. polityką) oraz rozwijanie u studentów zdolności do wieloaspektowego spojrzenia na procesy gospodarcze i wskazanie możliwości praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy teoretycznej.
Treści programoweT-W-6Rynek czynników produkcji i podział dochodów (teoria podziału)
T-A-6Struktury rynkowe (konkurencja doskonała, monopol, konkurencja monopolistyczna, oligopol – pojęcie, cechy, przykłady, równowaga przedsiębiorstwa w poszczególnych strukturach w krótkim i długim okresie)
T-A-3Czynniki determinujące popyt i podaż oraz analiza ich wpływu na popyt i podaż
Metody nauczaniaM-1Prezentacje multimedialne, rozwiązywanie zadań, analiza przypadków, praca w grupach, dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne, pytania otwarte. Oceniany jest zasób wiedzy studenta umiejętność kojarzenia faktów, analizy i syntezy zjawisk.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada umiejętności w zakresie przedmiotu
3,0Student posiada w dostatecznym stopniu umiejętności związane z zakresem przedmiotu
3,5Student posiada znaczne umiejeności polegające na prawidłowej ocenie otoczenia mikro- i makroekonomicznego
4,0Student zdobył umiejętności na dobrym poziomie, przejawiające się prawidłowej ocenie otaczającej rzeczywistości z teorią ekonomiczną
4,5Student potrafi wykorzystać zdobyte umiejętności teoretyczne i praktyczne z zakresu mikro- i makroekonomii
5,0Student umie bardzo dobrze orientuje się w otaczającej go rzeczywistości mikro- i makroekonomicznej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIIP_1A_B06_K01W zakresie kompetencji student potrafi podejmować decyzje i dokonywać wyborów w oparciu o wiedzę ekonomiczną. Ma podstawy do organizowania i prowadzenia przyszłej własnej działalności gospodarczej. Umie prawidłowo odczytywać informacje ekonomiczne płynące z różnych źródeł informacji i wyciąga na ich podstawie prawidłowe wnioski dla własnej działalności gospodarczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_K01ma świadomość potrzeby dokształcania ze szczególnym uwzględnieniem samokształcenia się
ZIIP_1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy, jest zdolny podjąć obowiązki dalszego rozwoju nauki i gospodarki
ZIIP_1A_K06ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Głównym celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z dziedziny ekonomii w zakresie koncepcji teoretycznych i umiejętności praktycznych, w tym zapoznanie studentów z mechanizmami funkcjonowania gospodarki rynkowej, wskazanie złożoności problemów ekonomicznych, szerokich powiązań z innymi aspektami życia (m.in. polityką) oraz rozwijanie u studentów zdolności do wieloaspektowego spojrzenia na procesy gospodarcze i wskazanie możliwości praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy teoretycznej.
Treści programoweT-W-13Inflacja i deflacja
T-W-14Bezrobocie
T-A-4Zachowanie konsumenta na rynku (racjonalność, użyteczność, równowaga konsumenta)
Metody nauczaniaM-1Prezentacje multimedialne, rozwiązywanie zadań, analiza przypadków, praca w grupach, dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne, pytania otwarte. Oceniany jest zasób wiedzy studenta umiejętność kojarzenia faktów, analizy i syntezy zjawisk.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada żadnych kompetencji w zakresie przedmiotu
3,0Student posiada kompetencje w dostatecznym stopniu
3,5Student posiada podstawowe kompetencje polegające na rozróżnianiu źródeł informacji i wyciąganie wniosków
4,0Student posiada dobre kompetencje z zakresu rozwiązywania zadań i problemów mikro- i makroekonomicznych
4,5Student dobrze potrafi definiować, formułować, opisać i podsumować zdobyte kompetencje w zakresie przedmiotu
5,0Student zdobył bardzo dobre komptencje w zakresie mikro- i makroekonomii polegające na zdolności stosowania zdobytej wiedzy w pracy lub w nauce