Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (N1)

Sylabus przedmiotu Podstawy systemów oceny zgodności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie i inżynieria produkcji
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki techniczne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy systemów oceny zgodności
Specjalność inżynieria jakości i zarządzanie
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Mechanicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Kwintowski <Andrzej.Kwintowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Monika Nowak <Monika.Nowak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA8 9 1,00,30zaliczenie
projektyP8 10 1,00,30zaliczenie
wykładyW8 16 2,00,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu nauki o przedsiębiorstwie
W-2Podstawowa wiedza z zakresu zarządzania produkcją i usługami

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z uwarunkowaniami socjologicznymi zarządzania przedsiębiorstwem
C-2Zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą stosunków i ról społecznych oraz struktur formalnych i nieformalnych w przedsiębiorstwie, jak również patologii zarządzania, zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych.
C-3Ukształtowanie umiejętności diagnozowania ról społecznych w przedsiębiorstwie
C-4Ukształtowanie umiejętności identyfikacji wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
C-5Ukształtowanie umiejętności analizy formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Omówienie procedury zagrożeń tworzonych przez produkt i/lub proces. Analiza ryzyka. Opracowanie deklaracji zgodności dla wyrobu.9
9
projekty
T-P-1Samodzielne wykonanie analiza ryzyka. Opracowanie deklaracji zgodności dla wyrobu.10
10
wykłady
T-W-1Omówienie procedur związanych z zagrożeniami tworzonymi przez produkt i/lub proces16
16

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział w zajęcia9
A-A-2Przygotowanie do zajęć7
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia2
A-A-4Konsultacje4
A-A-5Udział w zaliczeniu3
A-A-6Konsultacje5
30
projekty
A-P-1Udział w zajeciach projektowych Czytanie wskazanej literatury, przygotowanie się do wejściówki, przygotowanie analizy ryzyka, opracowanie deklaracji zgodności, przygotowanie prezentacji, Kosultacje10
A-P-2Przygotowanie do cwiczeń projektowych10
A-P-3Konsultacje do projektu7
A-P-4Przygotowanie do zaliczenia projektu3
30
wykłady
A-W-1Udział w zajęciach16
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia20
A-W-3Udział w zaliczeniu4
A-W-4Konsultacje20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
M-2metoda przypadków
M-3ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena interperatcji poszczególnych studiów przypadku omawianych na ćwiczeniach
S-2Ocena podsumowująca: test z pytaniami otwartymi lub praca pisemna
S-3Ocena podsumowująca: zadanie problemowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_IJZ/14-2_W01
student zna uwarunkowania socjologiczne zarządzania przedsiębiorstwem
ZIIP_1A_W11, ZIIP_1A_W16, ZIIP_1A_W17C-1M-1S-2
ZIIP_1A_IJZ/14-2_W02
student potrafi scharakteryzować stosunki społeczne w przedsiębiorstwie, struktury formalne i nieformalne, role społeczne w przedsiębiorstwie oraz występujące patologie zarządzania oraz zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych
ZIIP_1A_W11, ZIIP_1A_W16C-2M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_IJZ/14-2_U01
student ma umiejętność analizowania ról społecznych w przedsiębiorstwie, formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa, kultury organizacyjnej wybranego przedsiębiorstwa, wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
ZIIP_1A_U22, ZIIP_1A_U14, ZIIP_1A_U24, ZIIP_1A_U05C-4, C-5, C-3M-3, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_IJZ/14-2_K01
ma kompetencje w zakresie kształtowania postaw tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem
ZIIP_1A_K09, ZIIP_1A_K02C-1M-1, M-2S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_IJZ/14-2_W01
student zna uwarunkowania socjologiczne zarządzania przedsiębiorstwem
2,0
3,0Student opanował podstawowa wiedzę z zakresu uwarunkowań socjologicznych zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZIIP_1A_IJZ/14-2_W02
student potrafi scharakteryzować stosunki społeczne w przedsiębiorstwie, struktury formalne i nieformalne, role społeczne w przedsiębiorstwie oraz występujące patologie zarządzania oraz zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych
2,0
3,0Student opanował podstawowa wiedzę z zakresu stosunków społecznych w przedsiębiorstwie, struktur formalnych i nieformalnych, ról społeczne w przedsiębiorstwie, występujących patologii zarządzania, zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_IJZ/14-2_U01
student ma umiejętność analizowania ról społecznych w przedsiębiorstwie, formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa, kultury organizacyjnej wybranego przedsiębiorstwa, wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności w zakresie analizowania wybranych ról społecznych w przedsiębiorstwie, formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa, kultury organizacyjnej wybranego przedsiębiorstwa oraz wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_IJZ/14-2_K01
ma kompetencje w zakresie kształtowania postaw tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem
2,0
3,0Student potrafi rozpoznawać przejawy nietolerancji w otoczeniu, w tym przedsiębiorstwie oraz kształtować postawy tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Grzelak J.Ł, Dylematy społeczne (w:)Psychologia ekonomiczna, red. Tadeusz Tyszka, Gdanskie Wydawnictwo psychologiczne, Gdansk, 2004
  2. red. naukowa Monika Kostera, Nowe kierunki w zarządzaniu, Wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa, 2008
  3. red. Marii Romanowskiej, Podstawy organizacji i zarządzania, Difin, Warszawa, 2002
  4. Ratyński W., Psychologiczne i socjologiczne aspekty zarządzania, Wyd.C.H. Beck, Warszawa, 2005

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Omówienie procedury zagrożeń tworzonych przez produkt i/lub proces. Analiza ryzyka. Opracowanie deklaracji zgodności dla wyrobu.9
9

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Samodzielne wykonanie analiza ryzyka. Opracowanie deklaracji zgodności dla wyrobu.10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Omówienie procedur związanych z zagrożeniami tworzonymi przez produkt i/lub proces16
16

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział w zajęcia9
A-A-2Przygotowanie do zajęć7
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia2
A-A-4Konsultacje4
A-A-5Udział w zaliczeniu3
A-A-6Konsultacje5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1Udział w zajeciach projektowych Czytanie wskazanej literatury, przygotowanie się do wejściówki, przygotowanie analizy ryzyka, opracowanie deklaracji zgodności, przygotowanie prezentacji, Kosultacje10
A-P-2Przygotowanie do cwiczeń projektowych10
A-P-3Konsultacje do projektu7
A-P-4Przygotowanie do zaliczenia projektu3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w zajęciach16
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia20
A-W-3Udział w zaliczeniu4
A-W-4Konsultacje20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIIP_1A_IJZ/14-2_W01student zna uwarunkowania socjologiczne zarządzania przedsiębiorstwem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_W11ma wiedzę o uwarunkowaniach zwyczajowych i etycznych związanych z obszarem inżynierii produkcji
ZIIP_1A_W16ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
ZIIP_1A_W17ma podstawową wiedzę niezbędną do korzystania z treści humanistycznych i innych uzupełniających wykształcenie techniczne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z uwarunkowaniami socjologicznymi zarządzania przedsiębiorstwem
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: test z pytaniami otwartymi lub praca pisemna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował podstawowa wiedzę z zakresu uwarunkowań socjologicznych zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIIP_1A_IJZ/14-2_W02student potrafi scharakteryzować stosunki społeczne w przedsiębiorstwie, struktury formalne i nieformalne, role społeczne w przedsiębiorstwie oraz występujące patologie zarządzania oraz zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_W11ma wiedzę o uwarunkowaniach zwyczajowych i etycznych związanych z obszarem inżynierii produkcji
ZIIP_1A_W16ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą stosunków i ról społecznych oraz struktur formalnych i nieformalnych w przedsiębiorstwie, jak również patologii zarządzania, zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: test z pytaniami otwartymi lub praca pisemna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował podstawowa wiedzę z zakresu stosunków społecznych w przedsiębiorstwie, struktur formalnych i nieformalnych, ról społeczne w przedsiębiorstwie, występujących patologii zarządzania, zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIIP_1A_IJZ/14-2_U01student ma umiejętność analizowania ról społecznych w przedsiębiorstwie, formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa, kultury organizacyjnej wybranego przedsiębiorstwa, wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_U22ma umiejętności w zakresie rozumienia i stosowania w praktyce zdobytej wiedzy
ZIIP_1A_U14ma umiejętności w zakresie przeprowadzenia analizy problemów mających bezpośrednie odniesienie do zdobytej wiedzy
ZIIP_1A_U24ma umiejętności w zakresie zarządzania personelem oraz koordynowania pracami zespołów pracowniczych
ZIIP_1A_U05ma umiejętności w zakresie zarządzania w różnych formach aktywności zawodowej
Cel przedmiotuC-4Ukształtowanie umiejętności identyfikacji wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
C-5Ukształtowanie umiejętności analizy formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa
C-3Ukształtowanie umiejętności diagnozowania ról społecznych w przedsiębiorstwie
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia przedmiotowe
M-2metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena interperatcji poszczególnych studiów przypadku omawianych na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: zadanie problemowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności w zakresie analizowania wybranych ról społecznych w przedsiębiorstwie, formalnych i nieformalnych struktur przedsiębiorstwa, kultury organizacyjnej wybranego przedsiębiorstwa oraz wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIIP_1A_IJZ/14-2_K01ma kompetencje w zakresie kształtowania postaw tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_K09ma kompetencje w zakresie kształtowania postaw patriotyzmu, humanizmu i tolerancji oraz otwartości i współpracy w środowiskach wielokulturowych
ZIIP_1A_K02ma kompetencje w zakresie stosowania prawa i przestrzegania zasad etyki zawodowej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z uwarunkowaniami socjologicznymi zarządzania przedsiębiorstwem
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
M-2metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena interperatcji poszczególnych studiów przypadku omawianych na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: zadanie problemowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi rozpoznawać przejawy nietolerancji w otoczeniu, w tym przedsiębiorstwie oraz kształtować postawy tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0