Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (S1)

Sylabus przedmiotu Żywienie człowieka:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Turystyka i rekreacja
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauki przyrodnicze, nauki społeczne
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywienie człowieka
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Magda Bruszkowska <Magda.Bruszkowska@zut.edu.pl>, Izabela Dziaduch <Izabela.Daniel@zut.edu.pl>, Magdalena Kuchlewska <Magdalena.Radziszewska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 15 2,00,50zaliczenie
wykładyW6 15 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość chemii i biochemii na poziomie szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.3
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.3
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.3
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.3
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia3
15
wykłady
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia1
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych2
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.2
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.2
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.2
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności2
T-W-7Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział w ćwiczeniach laboratoryjnych15
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń10
A-L-3Udział w konsultacjach12
A-L-4Przygotowanie do kolokwiów10
A-L-5Poszukiwanie i czytanie literatury obowiązującej i uzupełniającej11
A-L-6Udział w kolokwium2
60
wykłady
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Udział w egzaminie2
A-W-3Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury8
A-W-4Przygotowanie do egzaminu6
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C10_W01
ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
TiR_1A_W05, TiR_1A_W11, TiR_1A_W10C-1T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4, S-5
TiR_1A_C10_W02
ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
TiR_1A_W06C-2T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4, S-5
TiR_1A_C10_W03
ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
TiR_1A_W05C-3T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4, S-5
TiR_1A_C10_W04
ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
TiR_1A_W07, TiR_1A_W01C-4T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4, S-5
TiR_1A_C10_W05
ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
TiR_1A_W04, TiR_1A_W09C-5T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4, S-5
TiR_1A_C10_W06
ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
TiR_1A_W05C-6T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4, S-5

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C10_U01
potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Potrafi wyikazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia.
TiR_1A_U09, TiR_1A_U03C-1T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4, S-5
TiR_1A_C10_U02
potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
TiR_1A_U04C-3T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4, S-5
TiR_1A_C10_U03
potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
TiR_1A_U03C-4, C-5T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4, S-5
TiR_1A_C10_U04
potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia i wykonać analizę podstawowego składu żywności
TiR_1A_U06, TiR_1A_U05C-3, C-4, C-5T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4, S-5

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C10_K01
ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
TiR_1A_K08C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4, S-5
TiR_1A_C10_K02
potrafi współdziałać i pracować w grupie
TiR_1A_K02C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-2, M-3S-2, S-3
TiR_1A_C10_K03
potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
TiR_1A_K06C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4, S-5
TiR_1A_C10_K04
potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
TiR_1A_K04, TiR_1A_K06C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4, S-5

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C10_W01
ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
3,0Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu fizjologii układu pokarmowego,.
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego
4,0Student posiada dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
4,5Student posiada ponad dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
5,0Student posiada bardzo dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
TiR_1A_C10_W02
ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
2,0Student nie posiada wiedzy o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
3,0Student posiada niewielką wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
4,0Student posiada dobrą wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
4,5Student posiada znaczną wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
5,0Student posiada wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii zarówno z zajęć jak i innych żródeł wiedzy.
TiR_1A_C10_W03
ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
3,0Student posiada niewielką wiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
3,5Student posiada podstawową wiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
4,0Student posiada znacznąwiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
4,5Student posiada wiedzę, zarówno z zajęć jak i innych źródeł wiedzy, o roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
5,0Student posiada znaczną wiedzę, zarówno z zajęć jak i innych źródeł wiedzy, o roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
TiR_1A_C10_W04
ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
2,0Student nie posiada wiedzy o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
3,0Student posiada niewielką wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
4,0Student posiada znaczną wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
4,5Student posiada ponad dobrą wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
5,0Student posiada rozległą wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
TiR_1A_C10_W05
ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
2,0Student nie posiada wiedzy o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego.
3,0Student ma niewielką wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
3,5Student ma ponad dostateczną wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
4,0Student ma znaczną wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
4,5Student ma ponad dobrą wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
5,0Student ma rozległą wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
TiR_1A_C10_W06
ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,0Student posiada podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
4,0Student posiada znaczną wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
4,5Student posiada ponad dobrą wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania.
5,0Student posiada rozległą wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C10_U01
potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Potrafi wyikazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia.
2,0Student nie potrafi scharakteryzować warunków i etapów trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
3,0Student potrafi poprawnie ale z pomocą prowdzącego scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
3,5Student potrafi smodzielnie ale z niewielkimi błędami scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
4,0Student potrafi smodzielnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
4,5Student potrafi smodzielnie i bez bezbłędnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
5,0Student potrafi smodzielnie i bezbłędnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Potafi je porównać.
TiR_1A_C10_U02
potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
2,0Student nie potrafi określić skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
3,0Student potrafi określić w niewielkim stopniu skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
3,5Student potrafi określić poprawnie skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
4,0Student potrafi określić samodzielnie skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
4,5Student potrafi określić większość skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
5,0Student potrafi określić wiekszość skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu. Potafi je uzasadnić.
TiR_1A_C10_U03
potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
2,0Student nie potrafi zaplanować i ocenić racji pokarmowej w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
3,0Student potrafi z pomocą prowdzącego zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
3,5Student potrafi poprawnie zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
4,0Student potrafi samodzielnie i poprawnie zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
4,5Student potrafi zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Potarfi je uzasadnić.
5,0Student potrafi zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Potarfi je uzasadnić i dostoswać do różnych grup ludności.
TiR_1A_C10_U04
potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia i wykonać analizę podstawowego składu żywności
2,0Student nie potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia.
3,0Student potrafi z pomocą prowadzącego prawidłowo zinterpretować sposób żywienia.
3,5Student potrafi samodzielnie ale z niewielkimi błędami zinterpretować sposób żywienia.
4,0Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia.
4,5Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia. Uzasadnić swoją ocenę.
5,0Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia.Uzasadanić swoją ocenę sposobu żywienia i o niej dyskutować.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C10_K01
ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
2,0Student nie ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,0Student ma niewielką świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,5Student ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
4,0Student ma znaczną świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
4,5Student ma ponad dobrą świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem.
5,0Student ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem i wykorzystuje to w pracy zawodowej.
TiR_1A_C10_K02
potrafi współdziałać i pracować w grupie
2,0Student nie potafi współdziałać i pracować w grupie.
3,0Student potafi współdziałać i pracować w grupie z pomocą prowdzącego.
3,5Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły.
4,0Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły, wyciągać wnioski.
4,5Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły, wyciągać wnioski, zaprezentować wyniki pracy na forum.
5,0Student potafi współdziałać i pracować w grupie, chętnie przyjmuje rolę lidera.
TiR_1A_C10_K03
potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
2,0Student nie potrafi uzupełniać i doskonalić nabytej wiedzy i umiejętności.
3,0Student w niewielkim stopniu potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności.
3,5Student w ograniczonym stopniu potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności.
4,0Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności.
4,5Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności. Korzysta ze specjalisytycznej literatury krajowej.
5,0Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności. Korzysta ze specjalisytycznej literatury krajowej i zagranicznej.
TiR_1A_C10_K04
potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
2,0Studen nie potrafi rozwiązywać problemów związanych z żywieniem w sposób twórczy.
3,0Student w niewielkim stopniu potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy.
3,5Student z pomocą prowdzącego potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy.
4,0Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy.
4,5Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy. Umie uzasadnić swoje rozwiązania.
5,0Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy. Umie uzasadnić swoje rozwiązania i o nich dyskutować

Literatura podstawowa

  1. Keller J., Podstawy fizjologii żywienia człowieka, SGGW, Warszawa, 2000
  2. Gawęcki J., Hryniewiecki L., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, WN PWN, Warszawa, 2010
  3. Skrzypczak W., Witaminy, AR Szczecin, Szczecin, 1994
  4. Friedrich M., Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt, AR Szczecin, Szczecin, 2002
  5. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy żywienia człowieka, WL PZWL, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Ganong W., Fizjologia, PZWL, Warszawa, 2007
  2. Kozłowski S., Nazar K., Wprowadzenie do fizjologii klinicznej, PZWL, Warszawa, 1999

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.3
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.3
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.3
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.3
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia1
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych2
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.2
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.2
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.2
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności2
T-W-7Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne4
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział w ćwiczeniach laboratoryjnych15
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń10
A-L-3Udział w konsultacjach12
A-L-4Przygotowanie do kolokwiów10
A-L-5Poszukiwanie i czytanie literatury obowiązującej i uzupełniającej11
A-L-6Udział w kolokwium2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Udział w egzaminie2
A-W-3Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury8
A-W-4Przygotowanie do egzaminu6
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W01ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W05Ma podstawową wiedzę dotyczącą formułowania celów, metod i form racjonalnego organizowania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji.
TiR_1A_W11Ma wiedzę ogólną na temat odziaływania środowiska przyrodniczego na człowieka.
TiR_1A_W10Ma ogólną wiedzę na temat fizjologii i funkcjonowania organizmów żywych.
Cel przedmiotuC-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
3,0Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu fizjologii układu pokarmowego,.
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego
4,0Student posiada dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
4,5Student posiada ponad dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
5,0Student posiada bardzo dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W02ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W06Ma podstawową wiedzę na temat: metod, technik i narzędzi pozyskiwania danych pozwalających na: rozumienie relacji między organizmami żywymi a środowiskiem, oddziaływania człowieka podróżującego na środowisko, funkcjonowania podmiotów rynkowych, oceny: środowiska i waloryzacji jego zasobów, przydatności przestrzeni geograficznej dla potrzeb turystyki, zjawisk gospodarczych i tych z obszaru zarządzania.
Cel przedmiotuC-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
3,0Student posiada niewielką wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
4,0Student posiada dobrą wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
4,5Student posiada znaczną wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
5,0Student posiada wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii zarówno z zajęć jak i innych żródeł wiedzy.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W03ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W05Ma podstawową wiedzę dotyczącą formułowania celów, metod i form racjonalnego organizowania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji.
Cel przedmiotuC-3poznanie roli składników odżywczych
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
3,0Student posiada niewielką wiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
3,5Student posiada podstawową wiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
4,0Student posiada znacznąwiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
4,5Student posiada wiedzę, zarówno z zajęć jak i innych źródeł wiedzy, o roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
5,0Student posiada znaczną wiedzę, zarówno z zajęć jak i innych źródeł wiedzy, o roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W04ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W07Ma podstawową wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych i etycznych) w: działalności turystycznej i rekreacyjnej, przygotowywaniu produktów turystycznych.
TiR_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu nauk społecznych, w szczególności w dziedzinie nauk ekonomicznych, dostosowaną do studiowanego kierunku studiów.
Cel przedmiotuC-4poznanie norm żywienia
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
3,0Student posiada niewielką wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
4,0Student posiada znaczną wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
4,5Student posiada ponad dobrą wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
5,0Student posiada rozległą wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W05ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W04Ma podstawową wiedzę dotyczącą: organizowania ruchu turystycznego, imprez turystycznych, roli i oddziaływania turystyki na społeczność lokalną, gospodarkę i środowisko.
TiR_1A_W09Ma wiedzę ogólną z zakresu nauk przyrodniczych.
Cel przedmiotuC-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego.
3,0Student ma niewielką wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
3,5Student ma ponad dostateczną wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
4,0Student ma znaczną wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
4,5Student ma ponad dobrą wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
5,0Student ma rozległą wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W06ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W05Ma podstawową wiedzę dotyczącą formułowania celów, metod i form racjonalnego organizowania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji.
Cel przedmiotuC-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,0Student posiada podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
4,0Student posiada znaczną wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
4,5Student posiada ponad dobrą wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania.
5,0Student posiada rozległą wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U01potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Potrafi wyikazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U09potrafi charakteryzować i dostrzegać związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy człowiekiem a przyrodą
TiR_1A_U03Potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Cel przedmiotuC-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi scharakteryzować warunków i etapów trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
3,0Student potrafi poprawnie ale z pomocą prowdzącego scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
3,5Student potrafi smodzielnie ale z niewielkimi błędami scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
4,0Student potrafi smodzielnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
4,5Student potrafi smodzielnie i bez bezbłędnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
5,0Student potrafi smodzielnie i bezbłędnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Potafi je porównać.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U02potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U04Potrafi prognozować ( wykorzystując standardowe metody, techniki i narzędzia)procesy i zjawiska w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Cel przedmiotuC-3poznanie roli składników odżywczych
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi określić skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
3,0Student potrafi określić w niewielkim stopniu skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
3,5Student potrafi określić poprawnie skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
4,0Student potrafi określić samodzielnie skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
4,5Student potrafi określić większość skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
5,0Student potrafi określić wiekszość skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu. Potafi je uzasadnić.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U03potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U03Potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Cel przedmiotuC-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zaplanować i ocenić racji pokarmowej w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
3,0Student potrafi z pomocą prowdzącego zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
3,5Student potrafi poprawnie zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
4,0Student potrafi samodzielnie i poprawnie zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
4,5Student potrafi zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Potarfi je uzasadnić.
5,0Student potrafi zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Potarfi je uzasadnić i dostoswać do różnych grup ludności.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U04potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia i wykonać analizę podstawowego składu żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U06Wykorzystuje zdobytą wiedzę do analizy konkretnych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
TiR_1A_U05Rozwiązuje konkretne zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja, w oparciu o poznane normy i reguły
Cel przedmiotuC-3poznanie roli składników odżywczych
C-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia.
3,0Student potrafi z pomocą prowadzącego prawidłowo zinterpretować sposób żywienia.
3,5Student potrafi samodzielnie ale z niewielkimi błędami zinterpretować sposób żywienia.
4,0Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia.
4,5Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia. Uzasadnić swoją ocenę.
5,0Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia.Uzasadanić swoją ocenę sposobu żywienia i o niej dyskutować.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K01ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K08Ma świadomość oddziaływania człowieka na środowisko przyrodnicze
Cel przedmiotuC-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,0Student ma niewielką świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,5Student ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
4,0Student ma znaczną świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
4,5Student ma ponad dobrą świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem.
5,0Student ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem i wykorzystuje to w pracy zawodowej.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K02Potrafi działać w zespole
Cel przedmiotuC-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potafi współdziałać i pracować w grupie.
3,0Student potafi współdziałać i pracować w grupie z pomocą prowdzącego.
3,5Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły.
4,0Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły, wyciągać wnioski.
4,5Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły, wyciągać wnioski, zaprezentować wyniki pracy na forum.
5,0Student potafi współdziałać i pracować w grupie, chętnie przyjmuje rolę lidera.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K03potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K06Jest świadomy potrzeby samodoskonalenia
Cel przedmiotuC-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi uzupełniać i doskonalić nabytej wiedzy i umiejętności.
3,0Student w niewielkim stopniu potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności.
3,5Student w ograniczonym stopniu potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności.
4,0Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności.
4,5Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności. Korzysta ze specjalisytycznej literatury krajowej.
5,0Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności. Korzysta ze specjalisytycznej literatury krajowej i zagranicznej.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K04potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K04Identyfikuje i rozstrzyga problemy związane z wykonywaniem zawodu
TiR_1A_K06Jest świadomy potrzeby samodoskonalenia
Cel przedmiotuC-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie.
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Studen nie potrafi rozwiązywać problemów związanych z żywieniem w sposób twórczy.
3,0Student w niewielkim stopniu potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy.
3,5Student z pomocą prowdzącego potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy.
4,0Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy.
4,5Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy. Umie uzasadnić swoje rozwiązania.
5,0Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy. Umie uzasadnić swoje rozwiązania i o nich dyskutować