Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (N1)

Sylabus przedmiotu Kalkulacja produktów turystycznych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Turystyka i rekreacja
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauki przyrodnicze, nauki społeczne
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Kalkulacja produktów turystycznych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Ekonomii i Rachunkowości
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Jaworska <Elzbieta.Jaworska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Zofia Sawicka-Kluźniak <Zofia.Sawicka-Kluzniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
projektyP6 21 3,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1-

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z problematyką kalkulowania kosztów i cen produktów turystycznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Istota i zakres usług i produktów turystycznych stanowiących przedmiot kalkulacji1
T-P-2Identyfikacja kosztów działalności turystycznej2
T-P-3Istota i przedmiot kalkulacji kosztów produktów turystycznych2
T-P-4Zasady kalkulacji cen produktów turystycznych3
T-P-5Zasady kalkulacji marży organizatora oraz prowizji pośredników i agentów turystycznych1
T-P-6Zasady kalkulacji ryzyka czarteru, zmiany kursów walut oraz ryzyka niewykupienia wszystkich miejsc1
T-P-7Zasady ustalania podatku VAT w turystyce3
T-P-8Zasady kalkulacji kosztów w przedsiębiorstwach hotelarskich2
T-P-9Zasady kalkulacji cen w przedsiębiorstwach hotelarskich2
T-P-10Próg rentowności w przedsiębiorstwach hotelarskich2
T-P-11Prezentacja projektu2
21

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1Uczestnictwo w zajęciach21
A-P-2Przygotowanie projektu kalkulacji produktu turystycznego35
A-P-3Zbieranie i opracowanie materiałów do sporzeądzenia projektów34
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Zajęcia z prezentacją multimedialną
M-2Metody podające: Objaśnienia lub wyjaśnienia Metody problemowe: Wyklad problemowy Metody aktywizujące: metody przypadków, dyskusja dydaktczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności studentów na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Analiza i ocena wykonania projektu

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C06_W01
Student zna metody gromadzenia przetwarzania i prezentacji informacji w systemach ewidencyjnych wykorztywanych przez małe podmioty gospodarcze
TiR_1A_W07, TiR_1A_W08, TiR_1A_W06C-1T-P-3, T-P-1, T-P-2, T-P-11M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C06_U01
Student posiada umiejętność gromadzenia, przetwarzania i prezentacji informacji z zakresu kalkulacji kosztów wyrobów i usług turystycznych
TiR_1A_U02, TiR_1A_U05C-1T-P-3, T-P-1, T-P-2, T-P-11M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C06_K01
Student posiada zdolność rozwiązywania problemów analizowanych w trakcie zajęć
TiR_1A_K04C-1T-P-3, T-P-1, T-P-2, T-P-11M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C06_W01
Student zna metody gromadzenia przetwarzania i prezentacji informacji w systemach ewidencyjnych wykorztywanych przez małe podmioty gospodarcze
2,0Student nie posiada wiedzy z zakresu przedmiotu
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu
3,5Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dostatecznym
4,0Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu dobrym
4,5Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dobrym
5,0Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu bardzo dobrym

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C06_U01
Student posiada umiejętność gromadzenia, przetwarzania i prezentacji informacji z zakresu kalkulacji kosztów wyrobów i usług turystycznych
2,0Student nie posiada umiejętności z zakresu przedmiotu
3,0Student posiada podstawowe umiejętności z zakresu przedmiotu
3,5Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dostatecznym
4,0Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu dobrym
4,5Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dobrym
5,0Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu bardzo dobrym

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C06_K01
Student posiada zdolność rozwiązywania problemów analizowanych w trakcie zajęć
2,0Student nie posiada zdolności do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania typowych zagadnień analizowanych podczas zajęć
3,0Student posiada zdolności do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania typowych zagadnień analizowanych podczas zajęć
3,5Student posiada zdolność do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania zagadnień analizowanych w trakcie zajęć, przy czym proponowane rozwiązania nie zawsze są prawidłowe
4,0Student posiada zdolność do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania zagadnień analizowanych w trakcie zajęć, przy czym proponowane rozwiązania z reguły są prawidłowe
4,5Student posiada zdolność samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania wszystkich problemów decyzyjnych, a wyniki jego pracy są prawidłowe. Potrafi uzasadnić wybór zastosowanego rozwiązania do danego problemu.
5,0Student posiada zdolność do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania zagadnień analizowanych w trakcie zajęć, przy czym proponowane rozwiązania są prawidłowe. Potrafi uzasadnić wybór zastosowanego rozwiązania do danego problemu, przeprowadzić ocenę wyników i wskazać inne możliwości

Literatura podstawowa

  1. E. Nowak, Rachunek kosztów przedsiębiorstwa, Ekspert, Wrocław, 2010
  2. R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa, 2009
  3. E. Jaworska, Rachunkowość w jednostkach turystyki [w:] Rachunkowość przedsiębiorstw wybranych sektorów gospodarki, PWE, Warszawa, 2014
  4. E. Nowak, Rachunek kosztów przedsiębiorstwa, Ekspert, Wrocław, 2010
  5. W. Banasik, H. Borne-Januła, Planowanie i kalkulacja kosztów imprez turystycznych, WSziP, Warszawa, WSziP, Warszawa, 2012
  6. E. Jaworska, Rachunkowość w jednostkach turystyki [w:] Rachunkowość przedsiębiorstw wybranych sektorów gospodarki, PWE, Warszawa, 2014
  7. W. Banasik, H. Borne-Januła, Planowanie i kalkulacja kosztów imprez turystycznych, WSziP, Warszawa, WSziP, Warszawa, 2012
  8. ., Ustawa z dnia 29.08.1997 r. o usługach turystycznych, Dz. U. z 2016 r. poz. 187, 2016

Literatura dodatkowa

  1. I. Sobańska, Rachunek kosztów. Podejście operacyjne i strategiczne, CH. Beck, Warszawa., 2009

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Istota i zakres usług i produktów turystycznych stanowiących przedmiot kalkulacji1
T-P-2Identyfikacja kosztów działalności turystycznej2
T-P-3Istota i przedmiot kalkulacji kosztów produktów turystycznych2
T-P-4Zasady kalkulacji cen produktów turystycznych3
T-P-5Zasady kalkulacji marży organizatora oraz prowizji pośredników i agentów turystycznych1
T-P-6Zasady kalkulacji ryzyka czarteru, zmiany kursów walut oraz ryzyka niewykupienia wszystkich miejsc1
T-P-7Zasady ustalania podatku VAT w turystyce3
T-P-8Zasady kalkulacji kosztów w przedsiębiorstwach hotelarskich2
T-P-9Zasady kalkulacji cen w przedsiębiorstwach hotelarskich2
T-P-10Próg rentowności w przedsiębiorstwach hotelarskich2
T-P-11Prezentacja projektu2
21

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1Uczestnictwo w zajęciach21
A-P-2Przygotowanie projektu kalkulacji produktu turystycznego35
A-P-3Zbieranie i opracowanie materiałów do sporzeądzenia projektów34
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C06_W01Student zna metody gromadzenia przetwarzania i prezentacji informacji w systemach ewidencyjnych wykorztywanych przez małe podmioty gospodarcze
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W07Ma podstawową wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych i etycznych) w: działalności turystycznej i rekreacyjnej, przygotowywaniu produktów turystycznych.
TiR_1A_W08Ma podstawową wiedzę o procesach zachodzących w instytucjach, organizacjach i przedsiębiorstwach w sferze turystyki rekreacji.
TiR_1A_W06Ma podstawową wiedzę na temat: metod, technik i narzędzi pozyskiwania danych pozwalających na: rozumienie relacji między organizmami żywymi a środowiskiem, oddziaływania człowieka podróżującego na środowisko, funkcjonowania podmiotów rynkowych, oceny: środowiska i waloryzacji jego zasobów, przydatności przestrzeni geograficznej dla potrzeb turystyki, zjawisk gospodarczych i tych z obszaru zarządzania.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką kalkulowania kosztów i cen produktów turystycznych
Treści programoweT-P-3Istota i przedmiot kalkulacji kosztów produktów turystycznych
T-P-1Istota i zakres usług i produktów turystycznych stanowiących przedmiot kalkulacji
T-P-2Identyfikacja kosztów działalności turystycznej
T-P-11Prezentacja projektu
Metody nauczaniaM-1Zajęcia z prezentacją multimedialną
M-2Metody podające: Objaśnienia lub wyjaśnienia Metody problemowe: Wyklad problemowy Metody aktywizujące: metody przypadków, dyskusja dydaktczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności studentów na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Analiza i ocena wykonania projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy z zakresu przedmiotu
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu
3,5Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dostatecznym
4,0Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu dobrym
4,5Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dobrym
5,0Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C06_U01Student posiada umiejętność gromadzenia, przetwarzania i prezentacji informacji z zakresu kalkulacji kosztów wyrobów i usług turystycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U02Potrafi wykorzystywać wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do organizowania pracy oraz podejmowania przedsięwzięć w sferze turystyki i rekreacji
TiR_1A_U05Rozwiązuje konkretne zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja, w oparciu o poznane normy i reguły
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką kalkulowania kosztów i cen produktów turystycznych
Treści programoweT-P-3Istota i przedmiot kalkulacji kosztów produktów turystycznych
T-P-1Istota i zakres usług i produktów turystycznych stanowiących przedmiot kalkulacji
T-P-2Identyfikacja kosztów działalności turystycznej
T-P-11Prezentacja projektu
Metody nauczaniaM-1Zajęcia z prezentacją multimedialną
M-2Metody podające: Objaśnienia lub wyjaśnienia Metody problemowe: Wyklad problemowy Metody aktywizujące: metody przypadków, dyskusja dydaktczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności studentów na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Analiza i ocena wykonania projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada umiejętności z zakresu przedmiotu
3,0Student posiada podstawowe umiejętności z zakresu przedmiotu
3,5Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dostatecznym
4,0Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu dobrym
4,5Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dobrym
5,0Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C06_K01Student posiada zdolność rozwiązywania problemów analizowanych w trakcie zajęć
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K04Identyfikuje i rozstrzyga problemy związane z wykonywaniem zawodu.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką kalkulowania kosztów i cen produktów turystycznych
Treści programoweT-P-3Istota i przedmiot kalkulacji kosztów produktów turystycznych
T-P-1Istota i zakres usług i produktów turystycznych stanowiących przedmiot kalkulacji
T-P-2Identyfikacja kosztów działalności turystycznej
T-P-11Prezentacja projektu
Metody nauczaniaM-1Zajęcia z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada zdolności do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania typowych zagadnień analizowanych podczas zajęć
3,0Student posiada zdolności do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania typowych zagadnień analizowanych podczas zajęć
3,5Student posiada zdolność do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania zagadnień analizowanych w trakcie zajęć, przy czym proponowane rozwiązania nie zawsze są prawidłowe
4,0Student posiada zdolność do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania zagadnień analizowanych w trakcie zajęć, przy czym proponowane rozwiązania z reguły są prawidłowe
4,5Student posiada zdolność samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania wszystkich problemów decyzyjnych, a wyniki jego pracy są prawidłowe. Potrafi uzasadnić wybór zastosowanego rozwiązania do danego problemu.
5,0Student posiada zdolność do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania zagadnień analizowanych w trakcie zajęć, przy czym proponowane rozwiązania są prawidłowe. Potrafi uzasadnić wybór zastosowanego rozwiązania do danego problemu, przeprowadzić ocenę wyników i wskazać inne możliwości