Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Pielęgniarstwo zwierząt
Sylabus przedmiotu Żywienie zwierząt i paszoznawstwo:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Żywienie zwierząt i paszoznawstwo | ||
Specjalność | Hodowla i użytkowanie zwierząt | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 8,0 | ECTS (formy) | 8,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość z zakresu chemii fizjologicznej i fizjologii zwierząt |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze składnikami pokarmowymi i rodzajem pasz stosowanych w żywieniu zwierząt monogastrycznych i poligastrycznych, metodami szacowania ich wartości pokarmowej oraz podstawowymi zasadami żywienia i normowania pasz. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Oznaczanie podstawowego składu chemicznego pasz. Pobieranie prób i przygotowanie ich do analiz. | 2 |
T-L-2 | Oznaczanie w paszy zawartości poszczególnych składników według analizy weendeńskiej | 7 |
T-L-3 | Podsumowanie wyników analizy chemicznej. Wyliczanie zawartości BAW w paszy. Charakterystyka paszy na podstawie uzyskanych wyników. | 2 |
T-L-4 | Obliczanie bilansu materii i energii oraz ich interpretacja | 4 |
15 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Określanie zapotrzebowania dla krów mlecznych i opasów w systemie DLG. Bilansowanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie DLG. | 8 |
T-L-2 | Ustalanie potrzeb pokarmowych krów mlecznych i dawek pokarmowych w systemie INRA. Bilansowanie dawek pokarmowych w systemie INRA. | 8 |
T-L-3 | INRA i DLG – pobienństwa i różnice | 4 |
T-L-4 | Układania dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie INRA | 10 |
T-L-5 | Układania dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie DLG | 10 |
T-L-6 | Zasady układania norm i dawek pokarmowych z zastosowaniem programów komputerowych | 2 |
T-L-7 | Określenie zapotrzebowania pokarmowego oraz zasady bilansowania dawek pokarmowych dla trzody chlewnej | 3 |
45 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Żywienie jako podstawowy czynnik środowiskowy decydujący o produkcyjności i zdrowiu zwierząt. Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt. | 2 |
T-W-2 | Charakterystyka związków azotowych - białko ogólne, białko właściwe, amidy, azotany oraz ich metabolizm. | 2 |
T-W-3 | Klasyfikacja cukrowców – węglowodany łatwo przyswajalne i strukturalne. | 1 |
T-W-4 | Charakterystyka grupy tłuszczowców – tłuszcze właściwe i substancje tłuszczopodobne. | 1 |
T-W-5 | Trawienie i wchłanianie oraz wykorzystanie składników pokarmowych. | 3 |
T-W-6 | Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych paszy | 2 |
T-W-7 | Bilans przemiany materii i energii w organizmie zwierząt, ocena wartości odżywczej białka. | 3 |
T-W-8 | Systemy i mierniki wartościowania pasz. | 3 |
T-W-9 | Podział pasz. Czynniki wpływające na ich wartość pokarmową. | 3 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Charakterystyka pasz objętościowych soczystych i ich przydatność w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt. | 3 |
T-W-2 | Metody konserwacji pasz objętościowych i ich przydatność w żywieniu zwierząt gospodarskich. | 4 |
T-W-3 | Charakterystyka pasz treściwych zbożowych, nasion roślin bobowatych i oleistych oraz ich przydatność w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt. | 3 |
T-W-4 | Charakterystyka i wykorzystanie pasz pochodzenia zwierzęcego oraz produktów ubocznych przemysłu olejarskiego, browarniczego i fermentacyjnego | 4 |
T-W-5 | Mieszanki przemysłowe, koncentraty białkowe, mieszanki mineralne, mineralno-witaminowe, dodatki paszowe. | 2 |
T-W-6 | Podstawy żywienia przeżuwaczy. Analiza dawek pokarnowych w różnych okresach fizjologicznych krów. | 3 |
T-W-7 | Dodatki paszowe poprawiające produkcję mleka. Zaburzenia metaboliczne. | 3 |
T-W-8 | Wymagania pokarmowe świń, zasady ustalania potrzeb pokarmowych i dawek pokarmowych dla tuczników. | 3 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Udział studenta w ćwiczeniach | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie do przeprowadzenia ćwiczeń | 6 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 4 |
A-L-4 | Konsultacje | 3 |
A-L-5 | Pisemne zaliczenie ćwiczeń | 2 |
30 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 45 |
A-L-2 | Uczestnictwo w konsultacjach | 15 |
A-L-3 | Studiowanie literatury | 10 |
A-L-4 | Przygotowanie się do zaliczenia dawki DLG | 20 |
A-L-5 | Przygotowanie się do zaliczenia dawki INRA | 20 |
A-L-6 | Przygotowanie się do zaliczenia dawek w systemie komputerowym | 4 |
A-L-7 | Zaliczenie dawek DLG, INRA i w systemie komputerowym | 6 |
120 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział studenta w wykładach | 20 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów | 3 |
A-W-3 | Przygotowanie do egzaminu | 4 |
A-W-4 | Konsultacje | 4 |
31 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział studenta w wykładach | 25 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów | 15 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 13 |
A-W-4 | Konsultacje | 5 |
A-W-5 | Pisemny egzamin | 2 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-2 | Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora |
M-3 | Praca w grupach |
M-4 | Wykonywanie analiz |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Egzamin w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów |
S-2 | Ocena podsumowująca: Podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej |
S-3 | Ocena formująca: Ocena po zakończeniu części ćwiczeń |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-C6_W01 Student opisuje podstwawowe składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt. Charakteryzuje pasze stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz ich przydatność żywieniową. Tłumaczy podstawowe zasady żywienia i normowania pasz. | ZO_1A_W13 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-1, T-W-8, T-W-6, T-W-5, T-W-2, T-W-7, T-W-5, T-W-8, T-W-6, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2 | M-2, M-1 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-C6_U01 Student szacuje wartość pokarmową pasz, normuje i opracowuje dawki pokarmowe dla zwierząt mono- i poligastrycznych. | ZO_1A_U16 | — | — | C-1 | T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-1, T-L-4, T-L-3, T-L-2, T-L-5 | M-3, M-4 | S-3, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-C6_K01 Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, potrafi rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość | ZO_1A_K01 | — | — | C-1 | T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-3, T-L-7, T-L-5 | M-3, M-4 | S-3, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-C6_W01 Student opisuje podstwawowe składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt. Charakteryzuje pasze stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz ich przydatność żywieniową. Tłumaczy podstawowe zasady żywienia i normowania pasz. | 2,0 | Student nie potrafi wymienić i opisać podstawowwych składników pokarmowych oraz pasz stosowanych w żywieniu zwierząt. Nie tłumaczy podstawowych zasad żywienia i normowania pasz. |
3,0 | Student potrafi wymienić składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt. Nie potrafi scharakteryzować wszystkich składników pokarmowych i pasz oraz w stopniu dostatecznym tłumaczy zasady żywienia zwierząt. | |
3,5 | Student potrafi wymienić składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt. Nie potrafi scharakteryzować wszystkich pasz oraz w stopniu dostatecznym tłumaczy zasady żywienia zwierząt. | |
4,0 | Student potrafi wymienić i scharakteryzować wszystkie składniki pokarmowe oraz większość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt. Tłumaczy zasady żywienia zwierząt i normowania pasz w stopniu dobrym. | |
4,5 | Student potrafi wymienić i scharakteryzować wszystkie składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt. Tłumaczy zasady żywienia zwierząt i normowania pasz. | |
5,0 | Student potrafi wymienić i scharakteryzować wszystkie składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt i uzasadnić logicznie ich przydatność żywieniową. Tłumaczy zasady żywienia zwierząt i normowania pasz w stopniu bardzo dobrym. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-C6_U01 Student szacuje wartość pokarmową pasz, normuje i opracowuje dawki pokarmowe dla zwierząt mono- i poligastrycznych. | 2,0 | Student nie potrafi oszacować zapotrzebowania bytowego i produkcyjnego dla żadnego omawianego gatunku zwierząt |
3,0 | Student potrafi ułożyć zapotrzebowanie pokarmowe dla zwierzat mono- i poligastrycznych, nie potrafi ułożyć poprawnych dawek dla wszystkich zwierząt, wg obowiązujących systemów | |
3,5 | Student potrafi ułożyć zapotrzebowanie pokarmowe dla zwierzat mono- i poligastrycznych, potrafi ułożyć poprawne dawki dla nie wszystkich zwierząt (60%), wg obowiązujących systemów | |
4,0 | Student potrafi ułożyć zapotrzebowanie pokarmowe dla zwierzat mono- i poligastrycznych, potrafi ułożyć poprawne dawki dla wszystkich zwierząt (80%), wg obowiązujących systemów | |
4,5 | Student potrafi ułożyć zapotrzebowanie pokarmowe dla zwierzat mono- i poligastrycznych, potrafi ułożyć poprawne dawki dla wszystkich zwierząt, wg obowiązujących systemów | |
5,0 | Student potrafi ułożyć zapotrzebowanie pokarmowe dla zwierzat mono- i poligastrycznych, potrafi ułożyć poprawne dawki dla wszystkich zwierząt, wg obowiązujących systemów oraz analizować otrzymane wyniki |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-C6_K01 Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, potrafi rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość | 2,0 | Student nie przejawia aktywności w grupie jako członek |
3,0 | Student przejawia niepełną aktywność w grupie jako członek | |
3,5 | Student przejawia aktywność w grupie jako członek | |
4,0 | Student przejawia aktywność w grupie jako członek i podejmuje aktywność jako lider | |
4,5 | Student przejawia aktywność w grupie jako lider | |
5,0 | Student przejawia aktywność w grupie jako lider i jest kreatywny |
Literatura podstawowa
- pod red. Jamroz D., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, PWN, Warszawa, 2015, cz.1 Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt; cz. 2 Poidstawy szczegółowego żywienia zwierząt; cz.3 Paszoznawstwo
- pod red. Strzetelskiego, Zalecenia żywieniowe dla przeżuwaczy i tabele wartości pokarmowej pasz, Fundacj IZ PIB, Kraków, 2014
- Zarudzki R., Traczykowski A., Mroczko L., DLG - tabele wartości pokarmowej pasz i norm żywienia przeżuwaczy, PP-H VIT-TRA, Kusowo, 2000
- pod red. E. Greli i J. Skomiała, Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla świń. Normy żywienia świń., PAN Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt, Jabłonnak/Warszawy, 2014
- Kamiński J. i in., Ćwiczenia z żywienia i paszoznawstwa, AR, Kraków, 1991, Skrypt dla studentów Wydziału Zootechnicznego i Rolniczego
Literatura dodatkowa
- pod red. M. Dymnickiej i J.L. Sokoła, Podstawy żywienia zwierząt, SGGW, Warszawa, 2001